Солідарна і субсидіарну відповідальність: основні відмінності

  1. Спільні зобов'язання за договором Відповідальність за зобов'язаннями фізичної або юридичної особи...
  2. Основні принципи солідарної відповідальності
  3. Відмінності у виконанні умов договорів, укладених на принципах солідарної та субсидіарної відповідальності...

Спільні зобов'язання за договором

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідальність за зобов'язаннями фізичної або юридичної особи є одним з можливих наслідків набрання ним відносини з іншою особою, з яким перший суб'єкт зобов'язався надати будь-яку річ, цінність або послугу. Наприклад, якщо громадянин укладає з банком договір про надання кредиту, наслідком цього договору є виникнення у нього обов'язку виконання його умов як в частині виплати основного боргу по цій позиці, так і по відношенню до належних банку відсотків і комісій.

Разом з тим чинне законодавство передбачає, що в разі недостатніх фінансових можливостей позичальника, необхідності отримання кредитором додаткових гарантій виконання зобов'язань отримувача позики або в інших ситуаціях в якості суб'єкта, обтяженого зобов'язаннями по виплаті боргу або виконання будь-яких інших дій щодо кредитора, можуть виступати одночасно кілька осіб. Наприклад, такий механізм може бути використаний банком для зниження ризику неповернення кредиту.

У такій ситуації він може зажадати від потенційного позичальника залучення поручителів, які, як і він, будуть пов'язані певними зобов'язаннями щодо цієї суми грошових коштів У такій ситуації він може зажадати від потенційного позичальника залучення поручителів, які, як і він, будуть пов'язані певними зобов'язаннями щодо цієї суми грошових коштів. Такий механізм можна застосувати і в разі наявності цивільно-правових відносин між юридичними особами: одне таке особа, яка виступає в якості суб'єкта, по відношенню до якого інша організація має певні зобов'язання, може вимагати гарантій виконання у вигляді накладення пов'язаних зобов'язань на іншу юридичну особу. У цьому випадку договір між ними може бути укладений з використанням різних умов. На даний момент в чинному законодавстві передбачено два основні варіанти розподілу зобов'язань між созаемщиками: солідарна і субсидіарна відповідальність.

Механізм здійснення взаємодії між сторонами в рамках обох цих сценаріїв регулюється Цивільним кодексом Російської Федерації.

Характер таких зобов'язань буде прямо залежати від умови використання принципів часткової солідарної та субсидіарної відповідальності, прописаних у договорі, укладеному між сторонами.

Основні принципи субсидіарної відповідальності

Основні положення, що визначають сутність поняття   субсидіарної відповідальності   , Наведені в статті 399 Цивільного кодексу Російської Федерації Основні положення, що визначають сутність поняття субсидіарної відповідальності , Наведені в статті 399 Цивільного кодексу Російської Федерації. Пункт 1 зазначеної статті чітко встановлює, що кредитор не має права пред'являти вимоги про виконання зобов'язань за договором, наприклад, про погашення боргу, до Созаємщиков, на якого покладено додаткова відповідальність, до тих пір, поки їм не була зроблена спроба витребувати цей борг з основного позичальника . Тільки після того, як останній висловив ясний відмову виконати свої зобов'язання або не відповів на пред'явлену вимогу, кредитор має право звернутися до додаткового позичальнику.

При цьому певну складність являє собою визначення тимчасового періоду, протягом якого особи, що претендує на виконання зобов'язань перед ним, слід очікувати відповіді на свою вимогу. Так, та ж стаття 399 Цивільного кодексу Російської Федерації зазначає, що для цього відводиться певний «розумний строк», однак чинне законодавство не встановлює конкретного визначення цього поняття. Виходячи з цього, розуміння розумного строку слід визначати за домовленістю між сторонами, які беруть участь у справі, а в разі неможливості досягти такої домовленості - за рішенням судового органу. Таким чином, особа, обтяжене субсидіарної відповідальністю за зобов'язанням , Має право звернутися до суду, якщо термін, протягом якого до нього були пред'явлені вимоги про виконання зобов'язань, на його думку, був занадто коротким.

Крім того, Созаємщиков в разі необхідності захисту своїх прав слід мати на увазі, що банк або інший кредитор, приймаючи до уваги те, що такі боржники солідарно несуть субсидіарну відповідальність, тим не менш, повинен використовувати всі можливі способи витребувати борг з основного боржника Крім того, Созаємщиков в разі необхідності захисту своїх прав слід мати на увазі, що банк або інший кредитор, приймаючи до уваги те, що такі боржники солідарно несуть субсидіарну відповідальність, тим не менш, повинен використовувати всі можливі способи витребувати борг з основного боржника. Наприклад, якщо у нього є можливість зарахувати грошовий внесок останнього, розміщений в цьому банку, він повинен зробити необхідні дії, не звертаючись до позичальників.

При цьому в разі, якщо до додаткового позичальникові, обтяженому часткової відповідальністю в рамках субсидіарного зобов'язання, банк або інший кредитор пред'явив вимогу про виконання зобов'язання, в якому він бере участь, йому слід довести до відома про цей факт основного боржника. Зробити це слід до того, як він виконає це зобов'язання, наприклад, погасить борг. Якщо ж він не зробить цього і, погасивши заборгованість, пред'явить вимоги про відшкодування коштів до основного платнику, останній має право відмовити в цій претензії на підставі відсутності у нього такої інформації або на підставі причин, за якими він відмовлявся виконувати свої зобов'язання перед основним кредитором.

Основні принципи солідарної відповідальності

Інакше йдуть справи в разі, якщо додатковий позичальник був залучений в укладення договору надання кредиту або позики на принципах солідарної відповідальності Інакше йдуть справи в разі, якщо додатковий позичальник був залучений в укладення договору надання кредиту або позики на принципах солідарної відповідальності. Основні положення, що лежать в основі цього принципу, зафіксовані статтями 322-326 Цивільного кодексу Російської Федерації. Вони встановлюють, що принцип солідарної відповідальності застосовується в разі, якщо об'єкт, на який направлено вимоги кредитора, має неподільний характер. Наприклад, мова може йти про наявність у боржника зобов'язань по передачі кредитору будь-якого неподільного майна: автомобіля, квартири або іншого.

Однак стаття 322 Цивільного кодексу Російської Федерації визначає, що механізм часткової відповідальності на принципах солідарності може бути застосований по відношенню до будь-якого об'єкта в разі, якщо це передбачено умовами договору, укладеного між сторонами.

Як і в ситуації оформлення договору, який передбачає наявність субсидіарної відповідальності, угода, засноване на солідарній відповідальності, має на увазі наявність декількох позичальників. До тих пір поки боргове зобов'язання, сформований в рамках часткової відповідальності на принципах солідарності, не буде повністю погашено, кредитор має право пред'явлення вимог до будь-якого з осіб, що у відповідному договорі. При цьому повна виплата заборгованості за цим кредитом є умовою припинення договору і можливості у особи, висуває вимоги про сплату грошових коштів, пред'являти подальші претензії. При цьому не має значення, хто саме з боржників сплатив необхідну суму.

Однак згодом, відповідно до положень, прописаних в пункті 2 статті 325 Цивільного кодексу Російської Федерації, він має право пред'явлення регресної вимоги до інших осіб, які беруть участь в даному договорі позики, на підставі одноосібного виконання ним загального обов'язку Однак згодом, відповідно до положень, прописаних в пункті 2 статті 325 Цивільного кодексу Російської Федерації, він має право пред'явлення регресної вимоги до інших осіб, які беруть участь в даному договорі позики, на підставі одноосібного виконання ним загального обов'язку.

При здійсненні таких виплат або передачі речей, предметів або цінностей відповідно до умов договору, укладеного між сторонами, слід мати на увазі, що виконання вимог протилежного боку можливо зробити різними способами. Зокрема, пункт 3 статті 325 Цивільного кодексу Російської Федерації передбачає, що виконанням боржником своїх обов'язків за укладеним договором також буде вважатися залік наявних у нього зустрічних претензій до кредитору. Наприклад, в якості останнього виступає організація, що ставить групі компаній рахунок за поставку будівельної техніки, а одне з підприємств, що входять в цю групу, не отримало від пред'являє претензії організації оплати послуг на ту ж суму. У такій ситуації, якщо між ними був укладений договір пайової відповідальності на принципах солідарності, може бути проведений залік взаємних вимог, в результаті якого зобов'язання групи компаній будуть погашені.

Відмінності у виконанні умов договорів, укладених на принципах солідарної та субсидіарної відповідальності

Основна різниця між цими двома договорами полягає в тому, що якщо цей документ має на увазі наявність солідарної відповідальності боржників, кредитор має право вимагати виконання зобов'язання за договором будь-яким з них починаючи з моменту, коли настала обов'язок по їх виконанню, або від усіх боржників спільно. При цьому за наявності субсидіарної відповідальності така вимога може бути пред'явлено лише в разі неможливості витребування боргу з основного позичальника.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online