Процедура спостереження при банкрутстві - що потрібно знати

  1. Цілі і завдання стадії спостереження
  2. Вибір фахівця для розгляду справи
  3. діяльність керівника
  4. Робота з кредиторами
  5. Відповідальність сторін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

коли оформляється банкрутство , Стадія спостереження є початковою і присутній вона у всіх процесах, незалежно від того, хто оголошує про свою фінансову неспроможність - фізична особа, індивідуальний підприємець або юридична особа.

У деяких випадках стадія спостереження є формальністю, оскільки всім відомо про факт банкрутства і арбітражний суд намагається якомога швидше перейти до конкурсного виробництва. В інших ситуаціях даний етап розтягується на довгий період, відрізняється масою нюансів, тому необхідно знати, що собою являє ця процедура, і які дії відбуваються під час її тривалості.

Цілі і завдання стадії спостереження

Даний етап є першим з чотирьох, які застосовуються в процесі визнання фінансової неспроможності (далі йдуть фінансове оздоровлення, зовнішнє управління і конкурсне виробництво). Якщо два проміжних етапу можна опустити в процесі розгляду справи, в залежності від конкретного випадку, то процедура спостереження при банкрутстві обов'язкове, так само як і конкурсне виробництво.

На цій стадії перевіряється реальне фінансове становище боржника, виправданість подачі заяви з проханням визнати свою фінансову неспроможність. Для проведення процедури спостереження арбітражним судом призначається тимчасовий керуючий .

Вибір фахівця для розгляду справи

Якщо раніше, асоціацію арбітражних керуючих, з числа членів якої призначався фахівець для ведення справи, міг рекомендувати позивач, то в даний час таке право залишилося тільки у кредиторів, якщо ініціаторами процесу є вони. Коли боржник сам звернувся в суд з проханням визнати себе банкрутом, то асоціацію вибирають представники судової інстанції.

В офіс асоціації направляється офіційне повідомлення з проханням представити список керуючих, які можуть бути допущені до справи і які виявляють бажання займатися процесом.

Тимчасовий керуючий повинен обов'язково відповідати пред'явленим до нього вимогам - наприклад, мати дозвіл на доступ до державної таємниці, якщо справа пов'язана з таким родом діяльності компанії.

діяльність керівника

Коли оформляється процедура банкрутства, спостереження служить для отримання всієї інформації щодо боржника.

Таким чином, до переліку обов'язків призначеного тимчасового керуючого входить:

  1. перевірка активів і пасивів боржника, виявлення реальної фінансової ситуації;
  2. визначення, чи мали місце бути порушення законодавства при погіршенні фінансових показників компанії;
  3. виявлення сумнівних угод, проведених протягом двох років до моменту ініціації процесу;
  4. складання конкурсної маси (переліку майна , Яке може бути вилучено у боржника).

Якщо мова йде про стадії спостереження стосовно банкрутства фізичної особи, то процедура зазвичай досить проста - тимчасовий керуючий описує майно, перевіряє зроблені угоди з майном (якщо є причина, оспорює деякі з них), а потім справа переходить в етап конкурсного виробництва.

Спостереження як процедура банкрутства набагато варіативні, коли мова йде про визнання фінансової неспроможності юридичних осіб або навіть індивідуальних підприємців.

Тимчасовий керуючий зажадає всю звітну документацію фірми, щоб перевірити, чи є процес погіршення фінансових показників природним або ж це сталося в результаті махінацій з боку керівництва або засновників. Варто зауважити, що приховування звітної документації, перешкода діям призначеного керівника - порушення закону. Згідно зі змінами в законодавстві, штраф за такий вид порушення становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, на час дії призначеного керівника керівництво компанії позбавляється більшості повноважень. Так, всі дії, пов'язані з придбанням, відчуженням або іншими операціями з майном, що перевищують 5% від загальної суми, що знаходиться на балансі організації, можуть бути здійснені тільки за письмової згоди арбітражного керуючого.

Якщо фахівець в процесі перевірки виявляє, що деякі операції з нерухомим майном були здійснені на свідомо невигідних умовах для однієї зі сторін, він має право їх анулювати в порядку, передбачених законодавством.

Всі витрати в процесі судового розгляду бере на себе боржник. Якщо він покрити їх не може, оплату виробляє тимчасовий керуючий, витрати якого компенсуються після продажу майна боржника (в порядку першої черги).

Робота з кредиторами

В обов'язки арбітражного керуючого входить також формування списку кредиторів. Спеціаліст вивчає списки, надані йому боржником, направляє запити в різні інстанції, щоб з'ясувати, всіх кредиторів враховує боржник або немає, а потім починає розсилати їм повідомлення, що по відношенню до компанії розпочато процедуру банкрутства.

Якщо мова йде про банкрутство ІП або юридичної особи, то спостереження як процедура банкрутства передбачає повідомлення про процес в друкованому виданні, визначеному Урядом РФ. Таким друкованим виданням є газета «Коммерсант» , Де протягом 10 днів з моменту початку процесу повинна з'явитися відповідна публікація. Також керуючий процедурою зобов'язується проінформувати всіх адміністративних органів, що мають відношення до справи: ФНС, ФСС, ФССП.

Кредитори зобов'язані протягом двох місяців з моменту початку процесу подати заяву арбітражного керуючого з проханням включити себе до реєстру кредиторів. Якщо заяву подано в перший місяць, то кредитор має право брати участь в зборах кредиторів, а також наділяється правом голосу.

Відповідальність сторін

У разі будь-яких порушень, процедура спостереження передбачає передачу справи в суд, але і боржник має деякі права - якщо дії арбітражного керуючого суперечать законодавству, керівництво або засновники юрособи, індивідуальний підприємець або фізособа мають право скаржитися безпосередньо до арбітражного суду і в асоціацію, до якої прикріплений фахівець.

Крім адміністративної відповідальності за перешкоджання діям тимчасового керуючого, боржник може бути також приверне до кримінальної відповідальності, за фіктивне або навмисне банкрутство.

Фіктивним називають банкрутство, коли компанія або фізособа оголошують про свою фінансову неспроможність, хоча на ділі вони платоспроможні. Цілі в даному випадку переслідуються різні.

Навмисне банкрутство - це навмисні дії, в результаті яких погіршуються фінансові показники і компанія стає фінансово неспроможною.

Згідно зі статтями 196 і 197 КК РФ за подібні порушення максимальною мірою покарання є позбавлення волі на термін до 6 років.

Що стосується арбітражного керуючого - як тільки починається банкрутство боржника і його призначають проводити спостереження, він зобов'язується укласти договір страхування відповідальності. Згідно з цією угодою, якщо діями фахівця буде завдано шкоди інтересам боржника, страхова компанія покриє збитки. Коли баланс компанії на момент початку процесу перевищує 3 мільйони рублів, договір страхування відповідальності повинен бути представлений в арбітражний суд.

Головною метою діяльності арбітражного керуючого повинна бути збереження компанії, спроба відновлення її платоспроможності, якщо тільки сам боржник не домагається зворотного. У випадку з фізособами зазвичай просто описується майно і слід стадія конкурсного виробництва.

Згідно із законом, процедура спостереження не може перевищувати строку в шість місяців, проте при необхідності можна продовжити етап ще на три місяці.

Схожі записи

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online