Показати вміст по тегу: банкрутство

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Червоний Жовтень» визнаний банкрутом. Що чекає волгоградський металургійний комбінат, як буде проходити оздоровлення найбільшого в Росії сталеливарного заводу і які складнощі виникнуть у процесі конкурсного управління - в матеріалі «Волга-Каспій».

У п'ятницю, 9 листопада, на Волгоградському металургійному комбінаті, який днем ​​раніше визнали банкрутом, зібралася робоча зустріч з представників регіональної влади, старого керівництва, конкурсного керуючого, призначеного судом і представників ЗМІ. Як з'ясувалося, з моменту рішення суду на заводі зупинили виробництво - і багато цеху стоять без найменшої ознаки життя:

- З учорашнього дня зупинили виробництво у всіх цехах. Останній цех припинив роботу о 22:30. Як тільки стало відомо рішення суду, було вирішено призупинити роботу - але якби ми просто вимкнули печі, то втратили б метал. Тому доробляли свою роботу і протягом дня зробили 5 останніх плавок, - пояснив директор з виробництва Сергій Марченко.

Зараз на комбінаті залишаються робочими кілька печей
Зараз на комбінаті залишаються робочими кілька печей. П'ята знаходиться в стадії капремонту - працювати на ній не можна. Є ще піч номер шість - на ній метал плавили протягом вересня і жовтня: вона обладнана газоочисткою, але менш продуктивна. Тому доводилося деякий час працювати в ЕСПЦ-2, де паралельно ведеться монтаж італійської системи газоочистки.

- Вдень працювали на невакуумних сортаменті, який дозволяє займати лише частина цеху, а вночі, коли роботи по монтажу не ведуться, переходили на інший цикл плавки. Повна пауза була 22 жовтня, щоб підрядник міг використовувати всю територію цеху. Весь цей час працювали цілодобово, щоб якомога швидше встановити всі конструкції - балки і ферми, і після 12 листопада можна було знову плавити метал. Під час наступної планової зупинки з 3 до 16 грудня планували завершити покрівлю ЕСПЦ-2 і залишити висновки під газоочистку, - прокоментував Марченко, - Але вчора ми завершили роботу. В обід ми закінчили плавку, а сьогодні люди вийшли на роботу і наводять лад а цехах.

За словами робітників, керівництво регіону пообіцяло їм, що комбінат працювати буде, нехай навіть і з новим керівництвом. Обіцяли вирішити і питання з виплатою зарплати. Зараз тут в цілому працюють 3250 робітників, і на наступному тижні, до 15 листопада, у них повинна бути зарплата.
Присутні на території електросталеплавильного цеху №2 волгоградський губернатор Андрій Бочаров, його перші заступники Євген Харічкін, Роман Беков і Олександр Дорждеев, а також мер міста-героя Віталій Лихачов розкритикували стан зупиненого, наполовину розібраної цеху і завели мову про те, що потрібно робити вже зараз , щоб відновити виробництво:

- Не можна працювати, поки немає даху! Зима на носі, а даху немає. Нісенітниця якась! Цех повинен працювати, але для цього потрібне розуміння, в першу чергу. Тут фільми жахів можна знімати без декорацій! А люди тут працювали, незважаючи на порушення техніки безпеки, під відкритим небом. Якщо крапля води потрапить в розпечений метал, може статися вибух! - обурився губернатор, - Зрозуміло, ситуація нервова, але потрібно людей заспокоїти - сьогодні представимо їм конкурсного керуючого і почнемо планувати вихід з кризової ситуації.

Як зазначив Андрій Бочаров, сьогодні «Червоний Жовтень» - унікальне підприємство в масштабах всієї країни і до сих пір є абсолютно рентабельним. І зараз, незважаючи на перехід у фінальну стадію банкрутства підприємства, мова йде не про продаж і знищення комбінату, а про його розвиток, створення на його базі сучасного виробництва, яке відповідає необхідним вимогам:

- Завдання складне і важка - завод в критичному стані за всіма показниками - цехам, обладнання, за боргами, технологіям, екології. Це джерело спадщини 90-х в усіх відношеннях. Це останній об'єкт в регіоні і може навіть в країні. Головне - провести оздоровлення підприємства і потім думати про його розвиток. Нас в цьому пообіцяв підтримати міністр промисловості і торгівлі після того як ми представимо свої пропозиції. Так, ситуація критична і складна, але вона пов'язана не з якістю продукції, ні з зменшилася в ній потребою, а з неефективним управлінням. Завод випускає половину металу в країні, нержавіючої сталі можемо робити більше половини, ніж потрібно ринку! - продовжив він.

- продовжив він

Можливості для розвитку комбінату є, тим більше що його продукція затребувана і в країні і за кордоном. Але сьогоднішня ситуація ускладнюється тим, що рахунки «Червоний Жовтень» заблоковані, і він заборгував велику суму постачальникам енергоресурсів і податкової . В рамках заключної стадії банкрутства заводу призначили конкурсного керуючого - ним став Сергій Харченко, який вже працював з волгоградськими підприємствами. За словами губернатора, він розділяє його позицію щодо оздоровлення комбінату і якнайшвидшої стабілізації виробничого майданчика, але для цього необхідно провести чимало роботи, благо можливості для цього є. Зараз облпромторгу належить вирішити питання з постачальниками сировини і домовитися про оплату продукції - розрахуватися необхідно вже до кінця наступного року. При цьому потрібно вирішити ряд інших питань: прорахувати обсяги фінансування підприємства і вирішити, як виплачувати працівникам зарплату. Якщо раптом виникне крайня необхідність, губернатор навіть пообіцяв відкрити нову кредитну лінію - пропрацює цей момент комітет фінансів на чолі з Олександром Дорждеевим.

- Що буде складно, я в цьому впевнений. Але для початку потрібно оцінити масштаб лиха з конкурсним керуючим і виконавчою дирекцією, і все прорахувати, - заявив губернатор, - Протягом тижня потрібно вирішити всі питання для відновлення виробництва на підприємстві. Необхідно забезпечити роботу хоча б однієї печі, щоб «Червоний Жовтень» повністю не зупиняв виробництво. А також вирішити всі питання з вступниками на підприємство замовленнями.

На те, щоб відновити роботу комбінату Губернатор дав своїм заступникам всього тиждень - що з цього вийде, побачимо пізніше. Поки ж представникам заводу пообіцяли, що все подальше взаємодія буде максимально відкритим і прозорим. І для того, щоб зберегти комбінат, потрібно відразу думати про його розвиток, думати на перспективу.

- Важливо розуміти, що конкурсне виробництво не обов'язково веде до ліквідації підприємства. Це абсолютно нормальне явище, і в моїй практиці таке вже траплялося, - заявив Сергій Харченко, - Зараз ми почнемо роботу з розширеного зборів: це гігантське містоутворююче підприємство, і я цілком за його оздоровлення та ймовірність його виходу з банкрутства.

Це абсолютно нормальне явище, і в моїй практиці таке вже траплялося, - заявив Сергій Харченко, - Зараз ми почнемо роботу з розширеного зборів: це гігантське містоутворююче підприємство, і я цілком за його оздоровлення та ймовірність його виходу з банкрутства

За словами призначеного сьогодні виконавчого директора заводу Валерія Явецкого 13 листопада завод повинен відновити роботу. У ЕСПЦ-2 повинні закінчити попередній монтаж даху заводу. Поки у заводу є метал і розплави, виробництво буде працювати. Поки ж метою нового керівництва варто повернення фінансових потоків на завод, щоб вони витікали нема за кордон, а було видно і прозорі. Валерій Олександрович також пообіцяв, що робочим виплатять належну зарплату з авансових платежів за продукцію, і надалі будуть витрачати кошти, що надходять на поточну діяльність:

- Підприємство здатне працювати без збитків, - заявив він, - ні припиняти виробництво, ні скорочувати персонал поки не плануємо, навпаки, для яких -то робіт - ремонтних, будівельних, навіть наберемо ще людей.

На питання, звідки завод буде брати гроші, якщо рахунки арештовані, і грошей на них немає, Явецкій не відповів. За його словами, він на новій посаді недавно, і склад керівництва комбінату буде остаточно сформований сьогодні ввечері. Тоді ж і почнеться робота. Що він заявив точно - підприємство не стане оскаржувати рішення суду про введення конкурсного виробництва:

- Ми ж не знищувати підприємство збираємося, а оздоровити, проводити певні заходи і виходити з цього стану. Навіщо це оскаржувати?

Самі робітники і начальники цехів поки що оцінюють ситуацію двояко
Самі робітники і начальники цехів поки що оцінюють ситуацію двояко. Так, обстановка на виробництві непроста і нервова, але за словами старожилів, які працюють на комбінаті по 10-15 років, ситуація завжди була непростою, однак випадкових людей на виробництві немає, і всі хочуть працювати, щоб годувати і забезпечувати сім'ї.

Як повідомив «Волга-Каспій» власне джерело, сьогоднішнє рішення впритул зайнятися комбінатом і повернути його під контроль регіону було продиктовано згори: бенефіціаром швейцарської компанії Red October International, яка є власником ВМК «Червоний жовтень», є Ігор Коломойський - український бізнесмен і мільярдер. Коломойський є власником кількох підприємств, в тому числі і «Дніпроспецсталь», якому свого часу, ще до покупки «Червоного Жовтня» поставляв метал Дмитро Герсіменко, нинішній власник волгоградського заводу. За деякими даними, на заводі працювали фахівці українського комбінату, а з огляду на, що «Червоний Жовтень» вкрай важливий для проізвдства спецсталі для російської оборонної промисловості, в нинішніх геополітичних умовах державі вкрай необхідно прибрати підприємство з-під впливу українських олігархів.

Одне залишається ясно - не тільки виробництво, але і бренд «Червоного Жовтня» необхідно зберегти. «Червоний Жовтень» багато в чому синонімічний Волгограду. Продукцію цього заводу використовують по всьому світу - і вона високо цінується на міжнародному ринку. Чи вдасться підприємству встати з колін, розрахуватися з усіма боргами і знайти те друге народження, яке йому обіцяє керівництво регіону - читайте в подальших матеріалах «Волга-Каспій»

Чи вдасться підприємству встати з колін, розрахуватися з усіма боргами і знайти те друге народження, яке йому обіцяє керівництво регіону - читайте в подальших матеріалах «Волга-Каспій»

Навіщо це оскаржувати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online