Чому процедура банкрутства в Білорусі практично не працює?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В Мінськ 24 жовтня завершив роботу триденний міжнародний форум бізнес-юристів Minsk Legal Forum, організований Адвокатським бюро «Степановський, Папакуль і партнери».

Однією з найбільш дискусійних тем заходу стала процедура банкрутства. І не тільки тому, що ця процедура є найбільш складним видом послуг для юридичних фірм. В умовах економічної кризи грамотне правовий супровід справ про банкрутство має особливу значущість, оскільки процедура банкрутства є важливим інструментом підтримки ділової активності і протидії економічному спаду.

У Білорусі під час проведення процедури банкрутства юристи стикаються з низкою невирішених питань. Як зазначила Олена Бєлякова, керуючий партнер компанії «Центр юридичних послуг PARADA + partnes», «основні проблемні моменти пов'язані із залученням до субсидіарної відповідальності, зборами кредиторів, поверненням майна, визнанням угод недійсними, а також з винагородою керуючого».

Так, наприклад, останніми змінами до Закону «Про економічну неспроможність (банкрутство)» керуючим зобов'язано пред'явлення субсидіарної відповідальності незалежно від наявності підстав (обмовка про наявність таких підстав просто прибрана з Закону!). Тобто, керівник повинен подати позов про притягнення до субсидіарної відповідальності осіб, на його думку, винних у доведенні підприємства до банкрутства. Особливістю білоруського законодавства є також те, що до субсидіарної відповідальності керівники та власники бізнесу можуть залучатися протягом 10 років після порушення справи про банкрутство.

Крім того, в нашій країні відсутня юридична можливість добровільного погашення субсидіарної відповідальності. Білоруським законодавством також не передбачено можливість визнання недійсним рішень зборів кредиторів і винесення ухвал про скасування рішень зборів кредиторів. Чи не вирішено питання проведення голосування при прийнятті рішення зборами кредиторів щодо конкурсного кредитора (в т. Ч. Що володіє більшістю голосів конкурсних кредиторів).

Що стосується винагороди тимчасового керуючого, який курирує процедуру банкрутства на підприємстві, то воно також явно недостатньо. При наявності майна у боржника, воно сьогодні становить в Білорусі ... всього одну базову величину в день. Керуючий також може отримати квартальне винагороду і винагороду за підсумками справи. Однак проблема полягає в тому, що розмір цих винагород затверджується судом (квартальне - ще і кредитором). На практиці навіть за підсумками розгляду справи судом його розмір, як правило, значно зменшується. А при відсутності у боржника будь-якого майна винагороду керуючому взагалі призначається з бюджету за підсумками справи і становить лише 15 базових величин. Це не сприяє зацікавленості керівників у кінцевому результаті з ведення справ про банкрутство, і може служити джерелом зловживань.

Ділові і бізнес новини

Ваше повідомлення надіслано і очікує модерацію.

Ваше сполучення не відправлено. Виникла помилка.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online