Як стати банкрутом ІП?

  1. Особи, які мають право на пред'явлення позову в суд
  2. Права уповноважених органів і конкурсних кредиторів
  3. Пред'явлення позову до арбітражного суду
  4. Документи, що додаються до заяви
  5. Завершення банкрутства і його наслідки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно з Федеральним законом «Про неспроможність (банкрутство)» банкрутство - це нездатність боржника задовольняти вимоги кредиторів в повному обсязі за грошовими зобов'язаннями та виконати обов'язок по виплаті обов'язкових платежів.

вимоги кредиторів

У нинішній час від фінансових криз не застрахований ніхто, тому багато підприємців задаються питанням: як стати банкрутом?

Статус банкрута ІП може отримати через арбітражний суд.

Особливістю даного виду банкрутства є те, що до нього застосовуються норми, що містяться в главі 10 «Банкрутство громадянина» ФЗ «Про банкрутство».

Ознаки та підстави визнання банкрутом підприємців містяться і в Цивільному кодексі Російської Федерації. Відповідно до ст. 25 ГК РФ, підприємець, який не може задовольнити вимоги кредиторів, визнається банкрутом в судовому порядку.

Існує дві підстави визнання ІП неспроможним:

  • неможливість виконання грошових зобов'язань за вимогами кредиторів;
  • неможливість здійснити обов'язкові платежі (податки, збори, обов'язкові платежі в бюджетні і позабюджетні фонди).

Вимоги кредиторів обов'язково повинні носити грошовий, а не натуральний характер Вимоги кредиторів обов'язково повинні носити грошовий, а не натуральний характер.

Право визнання підприємця банкрутом належить арбітражному суду. Він здійснює цю процедуру згідно з правилами Арбітражно-процесуального кодексу. Арбітражний суд приймає справу до розгляду при наявності двох ознак:

  • порушення тримісячного терміну заборгованості, яке настає з дати виконання грошових зобов'язань перед кредиторами;
  • розмір невиконаних вимог підприємця повинен перевищити суму 10 000 рублів.

Якщо борг підприємця виник внаслідок його діяльності в якості приватної особи, то цей факт не є підставою визнання його неспроможності як ВП. Розмір грошових виплат визначається в момент звернення до арбітражного суду з заявою.

Особи, які мають право на пред'явлення позову в суд

Право подання позовної заяви про визнання підприємця банкрутом залежить від виду обов'язків, які не були ним виконані. Заява до арбітражного суду можуть подавати такі особи:

  • боржник;
  • конкурсні кредитори за грошовими зобов'язаннями підприємця (наприклад, за невиконаними зобов'язаннями договору оренди, надання послуг, поставки і т.д.);
  • уповноважені органи. Ними є федеральні органи виконавчої влади, які мають право вимагати сплату обов'язкових платежів в справі про банкрутство ІП (наприклад, федеральна податкова служба).

Індивідуальний підприємець сам може подати заяву, якщо він бачить наближення власного банкрутства. Хоча при цьому самі ознаки банкрутства можуть бути відсутні. Велику роль при оцінці фінансового становища грає факт неможливості погашення заборгованості в поточному і майбутніх періодах.

Позов підприємця повинен бути обгрунтованим і підкріплений доказами. Коли за заявою боржника порушується провадження у справі про визнання банкрутом , Арбітражний керуючий повинен скласти висновок про наявність чи відсутність ознак навмисного та фіктивного банкрутства.

Якщо виявиться факт заподіяння великого збитку кредиторам, то цей висновок має бути направлено в органи попереднього розслідування.

Існує два випадки, коли ІП може оголосити себе банкрутом:

  • задоволення вимоги одного кредитора приводить до того, що боржник не може виконати грошові зобов'язання в повному обсязі перед іншими кредиторами і виплатити обов'язкові платежі. Враховуються зобов'язання, у яких настав термін виконання;
  • накладення стягнення на майно підприємця унеможливлює в подальшому його господарську діяльність.

Враховуються зобов'язання, у яких настав термін виконання;   накладення стягнення на майно підприємця унеможливлює в подальшому його господарську діяльність

Не пізніше одного місяця з дати виникнення цих зобов'язань боржник повинен подати до суду заяву про визнання себе банкрутом. В іншому випадку він притягається до адміністративної відповідальності.

Буває так, що боржник не відразу подає заяву і, таким чином, порушує термін для виведення з-під свого володіння майна, яке в подальшому підлягає продажу з метою погашення заборгованості. У разі такого висновку за допомогою відчуження або передачі особам, які зацікавлені в цьому (дружину, родичів і т.д.), протягом одного року до порушення справи про банкрутство такого роду угоди є нікчемними.

Права уповноважених органів і конкурсних кредиторів

Права уповноважених органів і конкурсних кредиторів

Уповноважені органи та конкурсні кредитори також мають право звернутися з заявою про визнання ІП банкрутом .

Якщо були порушені інтереси і права конкурсного керуючого , То він може подати позов до арбітражного суду. При цьому його вимоги повинні бути пов'язані із зобов'язаннями, які виникли при здійсненні підприємницької діяльності.

Заява кредитора грунтується на різних заборгованостях, які були об'єднані.

Заявниками не можуть бути кредитори, чиї вимоги не пов'язані із зобов'язаннями ІП за підприємницької діяльності (наприклад, стягнення аліментів, заподіяння шкоди здоров'ю та життю громадян), і кредитори, у яких вимоги безпосередньо пов'язані з особистістю боржника (наприклад, довічне утримання).

За грошовими зобов'язаннями та обов'язкових платежів уповноважені органи мають право подати заяву про визнання підприємця банкрутом. Таким органом є Федеральна податкова служба.

Таким органом є Федеральна податкова служба

Всі ці можливості уповноважених органів і конкурсних кредиторів виникають тоді, коли вони вичерпали всі засоби захисту належних їм прав, включаючи і засоби судового характеру. Це повинно підтверджуватися рішенням арбітражного або третейського суду, яке вступило в законну силу. Тобто дані особи повинні обов'язково представити докази, які підтверджують неможливість задоволення їх вимог без застосування процедур банкрутства в установленому законом порядку.

Вимога про сплату обов'язкових платежів повинно бути підтверджено рішенням податкового чи митного органу про стягнення боргу за рахунок майна підприємця.

Часткове погашення заборгованості не позбавляє права подати заяву в арбітражний суд, якщо сума боргу буде більше 10 000 рублів.

Пред'явлення позову до арбітражного суду

Пред'явлення позову до арбітражного суду

Заява про визнання ІП банкрутом подається до арбітражного суду з дотриманням всіх встановлених вимог глави 13 АПК РФ. При цьому закон не передбачає третейський розгляд і розгляд в суді загальної юрисдикції. Заява подається за місцем проживання боржника.

Форма і зміст заяви залежать від того, хто є заявником: сам боржник, конкурсний кредитор або уповноважений орган. Крім того, встановлюється перелік документів, завірені копії яких треба додати до заяви. При подачі заяви в суд необхідно сплатити держмито.

Заява подається в письмовій формі і підписується підприємцем або його представником. Далі боржник повинен направити копії заяви та документів до конкурсного кредитору, уповноваженому органу та іншим особам, які беруть участь у справі про банкрутство.

Заява уповноваженого органу також має відповідати всім вимогам і має підтверджуватися рішенням податкового чи митного органу про стягнення боргу.

Якщо з заявою до суду звертається боржник, щоб оголосити себе банкрутом , Але йому не вистачає коштів на покриття судових витрат і на виплату винагороди арбітражному керуючому , То суд цю заяву повертає назад.

Якщо з заявою до суду звертається боржник, щоб   оголосити себе банкрутом   , Але йому не вистачає коштів на покриття судових витрат і на виплату   винагороди арбітражному керуючому   , То суд цю заяву повертає назад

З моменту надходження заяви суддя протягом 5 днів виносить ухвалу про прийняття чи неприйняття його до свого провадження. Дане визначення надсилається заявнику, боржнику та вказаною в заяві арбітражному керуючому.

З дати винесення ухвали не менше ніж через 15 днів призначається судове засідання, щоб перевірити обгрунтованість пред'явлених вимог до боржника.

Процедура банкрутства підприємця схожа на процедуру банкрутства юридичних осіб.

При розгляді справи про банкрутство ІП застосовуються такі процедури:

  • спостереження;
  • конкурсне виробництво;
  • мирову угоду.

Але якщо в майні боржника присутній майновий комплекс або інші об'єкти, які здатні приносити дохід, то відносно нього застосовуються такі процедури, як фінансове оздоровлення і зовнішнє управління.

Документи, що додаються до заяви

Щоб оформити банкрутство за кредитами, до заяви мають бути додані документи, зазначені в АПК РФ. Крім них, ще необхідно надати ряд паперів:

  • документ про державну реєстрацію в якості індивідуального підприємця;
  • список кредиторів боржника і заборгованості перед ними, при цьому обов'язково повинні бути вказані їх адреси та додані документи, які підтверджують заборгованість;
  • список боржників підприємця, сума їх заборгованості перед ним;
  • документи про склад майна, його вартості;
  • інші документи.

Список майна ІП складається їм самостійно і ніякого посвідчення не вимагає. Також до списку повинні бути додані документи, що підтверджують право на них. Вказівка ​​недостовірних відомостей тягне за собою штраф.

У списку необхідно вказати майно, на яке, згідно зі ст. 446 Цивільно-процесуального кодексу, не може бути звернено стягнення.

Завершення банкрутства і його наслідки

Якщо процедура банкрутства ІП по невиплачених кредитах в судовому порядку не принесла ніяких результатів, то боржника можна визнати банкрутом і оголосити щодо його майна конкурсне виробництво.

Виручка від продажу спрямовується на погашення боргів в такій черговості:

  • виплата аліментів, відшкодування шкоди здоров'ю або життю;
  • виплати з трудових правовідносин, включаючи виплати за контрактами і авторськими договорами;
  • вимоги інших кредиторів.

Стягнення не може бути звернено на наступне майно:

  • житло, якщо воно є єдино придатним для проживання в ньому;
  • недорогі предмети побуту;
  • речі індивідуального користування (одяг, взуття), які не є предметом розкоші;
  • обладнання, яке пов'язане з професійною діяльністю боржника, якщо його вартість не перевищує вартість 10 МРОТ;
  • домашні тварини і птахи, в тому числі приміщення та корми для них;
  • продукти харчування;
  • паливо для опалення приміщення;
  • засоби реабілітації для інвалідів;
  • призи, державні нагороди, пам'ятні знаки і т.д.

Інше майно боржника продається з аукціону. Після реалізації з підприємця знімаються всі зобов'язання по погашенню боргу.

З оформленням банкрутства боржник позбавляється статусу індивідуального підприємця. І це тягне анулювання всіх ліцензій, допусків та дозволів, виданих йому. Протягом року з моменту визнання громадянина-підприємця банкрутом він не має права реєструватися як ІП.

Банкрутство підприємця за кредитами дозволяє впоратися з безліччю труднощів фінансового плану, які виникли в ході здійснення підприємницької діяльності. Але дана процедура дуже тривала і є витратною. До того ж, статус банкрут по кредитах негативно позначається на репутації підприємця. Тому краще звернутися до фахівців і уточнити, як правильно оформити банкрутство.

У нинішній час від фінансових криз не застрахований ніхто, тому багато підприємців задаються питанням: як стати банкрутом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online