NEWSru.com :: "Нова газета" розповіла про проекти у військовій сфері дітей генерала ФСБ Бесіди і "племінника" Рогозіна

Тепловізійний приціл "Канюк" - продукція підприємства ГК "Ростехнології" - ВАТ "Центральний науково-дослідний інститут" Циклон "
Президент Росії Володимир Путін під час відвідування ВАТ "Центральний науково-дослідний інститут" Циклон ", травень 2012 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Нова газета" в понеділок, 26 лютого, опублікувала статтю , В якій розповідається про проекти у військовій сфері синів генерала ФСБ Сергія Бесіди і Романа Рогозіна, якого віце-прем'єр Дмитро Рогозін називав в Twitter своїм племінником, а потім став заперечувати цю інформацію.

Як з'ясувало видання, син Бесіди Олексій і передбачуваний родич Рогозіна мали відношення до компанії, яка зобов'язалася налагодити стратегічно важливе для країни імпортозаміщення - випуск матриць для тепловізора, який застосовується в бронетанкових військах, військової авіації, спецпідрозділах.

Віце-прем'єр, який курирує ВПК в уряді, ще в 2012 році пообіцяв, що незабаром буде налагоджено виробництво власних матриць. У 2013-му під цю задачу в підмосковному Щелково була створена компанія "Фотоелектронні прилади", до ради директорів якої увійшов "племінник" Рогозіна. Офіс компанії розташувався в будівлі державного науково-дослідного інституту "Циклон" (входить в держкорпорацію Ростех), що виробляє тепловізійні приціли за допомогою імпортованих матриць.

"Циклон" отримав 50% в "фотоелектронна приладах", внісши в статутний капітал право користування своїм майном на загальну суму 385 млн рублів. Ще 50% в компанії отримала фірма, зареєстрована на Кіпрі, - Rayfast Investments.

"Фотоелектронна приладів" були виділені сотні мільйонів рублів з бюджету. Половина часткою підприємства міняли власників в офшорах в Панамі і на Британських Віргінських островах. В кінцевому підсумку власником компанії виявився син генерала Бесіди Олексій.

Як частку в "фотоелектронна приладах" "подарували" панамської компанії

"Нова газета" через людини, що передав виданню The Intercept архів пошти Олексія Бесіди на сервісі mail.ru, отримала доступ до документів про угоди офшорних компаній, до яких були причетні син генерала ФСБ і його роботодавець - співвласник групи "Н-Транс" Костянтин Миколаїв .

Згідно з цими документами, частка в "фотоелектронна приладах" виявилася, по суті, подарованої компанії з Панами Baron Commercial. За цією компанією могли стояти інтереси Олексія Бесіди і Олександра Тарасова, який обіймав пост заступника директора державного інституту "Циклон".

У вересні 2013 року кіпрська компанія Rayfast Investments разом з "Циклоном" заснували "Фотоелектронні прилади". На той момент 100% Rayfast Investments належить фірмі з Британських Віргінських островів, Bluebell Investments Trading. Судячи з документів з пошти Олексія Бесіди, бенефіціар Bluebell - Костянтин Ніколаєв.

6 грудня 2013 року Bluebell продає 100% Rayfast Investments фірмі з Панами, Baron Commercial, за 10 тис. Доларів. За компанією Baron Commercial могли стояти інтереси Олексія Бесіди і Олександра Тарасова. Через чотири дні Baron Commercial продає 50% Rayfast Investments фірмі Rubyshine Ventures вже за 187 млн ​​рублів (в той час 5,7 млн ​​доларів). Бенефіціаром Rubyshine Ventures був все той же Костянтин Ніколаєв. Таким чином, в результаті угоди панамська компанія отримала 25% в "фотоелектронна приладах" і 187 млн ​​рублів.

"Скромний" син генерала

Вперше ім'я Олексія Бесіди стало відомо широкому загалу в 2013 році, коли газета "Ведомости" виявила, що син генерала ФСБ у віці 26 років став володарем 4,3 га дорогої землі і садиб в селищі Акулінін Московської області по сусідству з "Шубохраніліщем" екс-глави РЖД Володимира Якуніна.

Знайомі Бесіди-молодшого характеризують його як скромну людину. За даними "Нової газети", Олексій дійсно не схожий на сина впливового силовика. У його соцмережах немає фотографій шикарних машин або розкішних інтер'єрів, він продає старі речі в інтернеті і зареєстрований на Каучсерфінг. Однак на ім'я Бесіди-молодшого записані активи на сотні мільйонів доларів.

У 2014 році Сергій Бесіда, який займав пост начальника Служби оперативної інформації і міжнародних зв'язків ФСБ Росії, потрапив в санкційні списки США і Євросоюзу як можливий куратор невизнаних республік Донбасу з боку російських спецслужб. Тоді ж була зламана пошта його сина Олексія.

Архів пошти Бесіди-молодшого обривається влітку 2014 го. З тих пір структура власників Rayfast Investments змінювалася ще кілька разів, поки в 2016 році єдиним власником кіпрської компанії не виявився Олексій Бесіда. Тепер синові генерала ФСБ належить половина підприємства з виробництва матриць.

З листування випливає, що з моменту заснування "фотоелектронна приладів" до ради директорів компанії входив Роман Рогозін - людина, яку Дмитро Рогозін називав в Twitter "племінником", йдеться в статті.

В архіві пошти є проект листа віце-прем'єра на ім'я директора Зовнішекономбанку з проханням виділити кредит "фотоелектронна приладів". Віце-прем'єр не став відповідати "Новой газете" на питання про те, чи лобіював він інтереси свого родича, а повідомив, що ніякого племінника у нього немає.

Тим часом в 2015 році завод з виробництва матриць для тепловізорів був включений в програму підтримки інвестиційних проектів уряду. Зовнішекономбанк повинен був виділити 2,3 млрд рублів під 11,5% річних. При цьому поручителями по кредиту виступали "Роселектроніка" і "Циклон". Тоді ж державний Фонд розвитку промисловості виділив "фотоелектронна приладів" кредит 500 млн рублів під 5% річних.

Втім, кредит Зовнішекономбанку так і не був виданий. За словами джерела, в останній момент структури РОСТЕХ відмовилися надати застави по кредитах.

"Племінник" Рогозіна і син генерала Бесіди і раніше співпрацювали з співвласником групи "Н-Транс"

За даними "Нової газети", виробництво матриць для тепловізорів - не єдиний досвід партнерства Костянтина Миколаєва з родичами генерала Бесіди і віце-прем'єра Рогозіна.

Так, у 2010 році Миколаїв став співвласником групи компаній "Промтехнології", яка побудувала завод з виробництва гвинтівок Orsis. Але з моменту створення підприємства Олексій Рогозін працював в компанії заступником гендиректора.

У 2012 році, коли Дмитра Рогозіна призначили віце-прем'єром, який курирує ВПК, Олексій залишив посаду замдиректора "Промтехнології". Але через деякий час його місце на підприємстві "зайняв" племінник "віце-прем'єра Роман, стверджує" Нова газета ".

У 2012 році "Промтехнології" придбали частки в двох патронних заводах - Тульському і Ульяновському. Тоді ж в їх поради директорів увійшли Олександр Розмова (другий син генерала ФСБ і брат Олексія) і заступник генерального директора "Промтехнології" Роман Рогозін, йдеться в статті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online