Рейтинг найбільш питущих країн світу на 2018-19 рік, таблиця

  1. Ті, що п'ють країни світу: динаміка і статистика
  2. Топ 18 найбільш питущих країн світу
  3. Австралія
  4. Словенія і Данія
  5. Угорщина
  6. Португалія
  7. Іспанія
  8. Ірландія
  9. Німеччина
  10. Франція і Великобританія
  11. Південна Корея
  12. Італія
  13. Росія
  14. Литва
  15. Чехія
  16. Естонія
  17. Україна
  18. Білорусь
  19. Зведена статистика питущих країн світу
  20. Вільні від алкоголю території світу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала рейтинг питущих країн світу 2018-19 року. За даними ВООЗ спиртні напої прямо або побічно вважаються однією з трьох основних причин підвищення смертності. При цьому частка споживаного алкоголю на кожного дорослого зростає щороку.

При цьому частка споживаного алкоголю на кожного дорослого зростає щороку

Ті, що п'ють країни світу: динаміка і статистика

Такі дані фахівці ВООЗ збирають щороку, це допомагає з'ясувати загальну ступінь залежності і відсоток споживаного спиртного.

Рейтинг складається на основі даних, що надходять від організацій, контролюючих продаж алкоголю і на основі приватних джерел, які реєструють споживання в так званих третіх країнах світу.

Вже більше десяти років очолюють список держави східної Європи і утворені з колишніх республік СРСР. Росія практично завжди в середині п'є десятки.

Світ став пити більше. Таку статистику ВООЗ веде з 1961 року, на підставі цих даних розробляються спеціальні програми по боротьбі з розповсюдженням алкоголю. Однак, практично кожна нація приймає свої правила пити чи не пити.

Зведення складена не тільки за кількістю чистого випитого етанолу. Для обліку приймається весь вироблений алкоголь, ввезений або придбаний. При цьому, як правило, на самих територіях-лідерах населення не вважає пияцтво національною проблемою.

Статистика найбільш питущих країн у світі в 2018-19 говорить про те, що за рахунок політики стримування частка спожитого алкоголю сильно підвищилася в країнах з відкритою економічною кордоном. У поясненні до дослідження ВООЗ дала обґрунтування цієї ситуації. Організація зазначила, що багато алкоголю, вважається спожитим на території країн, першої трійки купується не заради того, щоб випити. Найчастіше такий продаж відбувається з метою подальшого поширення.

Постійними державам, що входять у всесвітній рейтинг залишаються країни, де дуже розвинена культура споживання так званого легкого алкоголю - вина, пива, місцевих фруктових браг. Австрія, Словенія, Польща, Італія та інші, лідирують в іншому статистичному списку - споживання слабоалкогольних напоїв на душу населення. Цього року до них приєдналися країни Африки і Південна Корея.

Цього року до них приєдналися країни Африки і Південна Корея

Споживання пива на душу населення на 2018-19 рік

Топ 18 найбільш питущих країн світу

На планеті виріс глобальний рівень споживання алкоголю. У 2018-19 на кожну людину старше 15 років припадає 6,6 літрів чистого спирту на рік. Починаючи з 2014 року цей показник зростає на 0,2 відсотка.

Розглядаючи країни з сильною економікою, фахівці встановили, що кожен п'ятий їх житель хронічний алкоголік. Лідируючу позицію щодо самогубств під впливом систематичного пияцтва п'ять років утримує Європа. Кожна 4 спроба позбавити себе життя тут пов'язана з випивкою.

Рейтинг цього року представлений практично повністю країнами Європи та пострадянського простору. Замикає топ 18 світового списку Австралія. Вона вперше потрапила в 20 країн з підвищеним інтересом до спиртного.

А сама питуща країна в світі в 2019 році - Білорусь, причому тут підвищилася частка споживання всіх категорій напоїв.

Австралія

18 рядок рейтингу. Ще три роки тому ця держава входило в тридцятку питущих. Але, через повсюдного поширення місцевих сортів вина і пива, країна кенгуру зіткнулася з проблемою алкоголізму серед аборигенів. Здоров'я багатьох з них похитнулося настільки, що на деяких територіях довелося ввести для місцевих індіанців примусове лікування пияцтва.

Словенія і Данія

17 і 16 місце. Традиційно країни мають однаковий показник алкоголізації населення. У цих державах пиво не вважається алкогольним напоєм, його продаж дозволена особам з 15 років. Часто починають вживати алкоголь набагато раніше. Примітно, що місцеве охорону здоров'я не вважає ці національні традиції загрозою. Багато ліків виробляються на основі пива і похідних.

Угорщина

15 місце. Дві третини території цієї держави займають виноградники. Вина тут виробляється навіть більше ніж в Італії. Цей алкогольний напій вважається національним надбанням і п'ється повсюдно. Угорщина залишилася єдиною країною Європи, де, можна неабияк подвипив сісти за кермо. Кримінальне переслідування починається тільки за систематичне вживання алкоголю, що призвело до смерті від ДТП.

Португалія

14 місце. Ця країна замикає список територій, де живуть любителі слабоалкогольних напоїв. Незважаючи на те, що найчастіше ми згадуємо національний портвейн, самі португальці вважають за краще місцеві вино і пиво. Останнє вважається смачніше, ніж словенське і чеське, оскільки виробляється з додаванням виноградного цукру.

Іспанія

13 місце. Іспанські вина частий експортний товар. За останні два роки тут виріс відсоток споживання міцного алкоголю. Виноградна горілка і самогон зайняли основні місця на столі іспанців. За останній рік в країні стали популярні суспільства, які виступають за тверезість. Багато хто вважає, що таким чином виробники вина намагаються боротися з тими, хто робить міцний алкоголь.

Ірландія

12 місце. Класичний ірландський віскі щорічно виробляють до 30 літрів на кожного, хто живе в світі (!) Ірландця. У країні за 4 роки стався алкогольний бунт. І сьогодні місцеві виробники вийшли на високий світовий рівень по виробництву різних спиртовмісних напоїв на основі солоду і дистилятів.

Німеччина

11 місце. Як і раніше єдина країна Євросоюзу, де розпивання спиртного дозволено повсюдно. Місцеві та завезені напої так популярні, що про них розповідають на уроках в старших класах. Влада вважає, що така обізнаність допоможе молоді зробити правильний вибір і відмовитися від вживання алкоголю.

Франція і Великобританія

10 і 9 рядок рейтингу. Ці країни мають постійний високий алкогольний рейтинг. Місцеві традиції виробництва і споживання спиртних напоїв беруть початок ще з самих витоків державності. Більше половини кулінарних рецептів цих держав засновано на вині, пиві, віскі та ін. До недавнього часу деякі конфесії вважали нормою регулярне вживання вина дітьми з першого року життя.

Південна Корея

8 місце. Країни Азії не часто потрапляють в алкогольну статистику. ЮК зобов'язана такій увазі виробництвом і споживанням цілком собі європейських напоїв - горілки, самогону, настоянок, лікерів. 10 років тому пити в країні було повністю заборонено, зняття обмежень призвело до такої кількості алкоголіків, що влада заговорила про повернення табу.

Італія

7 місце. Країна вина і сонця завжди входить в десятку найбільш питущих націй. Тут спиртні напої використовують як прохолодні. Дивно, але в Італії з досить високим рейтингом практично не зустрінеш п'яних. Проте, тут відсоток регулярно п'ють міцний алкоголь досяг високих показників. Згідно зі статистикою, кожен третій дорослий італієць хронічний алкоголік.

Росія

6 місце. Наша країна ще 5 років тому входила в першу п'ятірку топ питущих країн світу. В цілому, росіяни стали менше пити. Експерти пов'язують це із загальним зубожінням населення. Не малу роль в боротьбі зі шкідливими звичками грає програма з розвитку здорового способу життя.

Литва

Замикає п'ятірку лідерів. Жителі цієї невеликої держави швидко відгукнулися на досить погані показники, місцевий парламент буквально через кілька днів затвердив програму по боротьбі з алкогольною залежністю. З наступного року пити будь-які алкогольні напої можна тільки досягнувши 20 років. В країні повністю буде заборонена реклама алкоголю. Введено поняття час без алкоголю - 2-3 будніх дня і всі святкові, купити випивку буде не можна ніде.

Чехія

Займає стабільне четверте місце. Положення країни не змінюється ось уже п'ять років. Не допомагають зупинити алкоголізм ні обмеження, ні пропаганда. Найбільше тут п'ють пива, але нарівні з ним і міцний алкоголь.

Естонія

У трійці лідерів ця країна опинилася вперше, зазвичай вона займала місце у другому десятку. Пов'язано це зі зняттям вікових обмежень по споживанню алкогольних напоїв. Пити тепер може будь-який естонець старше 16 років. Примітно, що такий захід діє і для іноземців. Частим туризмом став алкогольний тур по цій прибалтійській країні.

Україна

Друге місце. Гнітючий результат отриманий в результаті майже не регульованого ринку алкогольної продукції. У країні з сильними традиціями самогоноваріння і виноробства сьогодні хронічним алкоголіком вважається кожен 4 який не досяг і 25 років.

Білорусь

Перше місце рейтингу. Найвищий відносний показник споживання чистого етанолу. Майже половина опитаних (47%) підтвердили, що регулярно, 2-3 рази в тиждень п'ють міцні алкогольні напої. За останні три роки була практично повністю знищена система боротьби з пияцтвом. І найімовірніше дані про споживання сильно занижені.

Зведена статистика питущих країн світу

Рейтинг найбільш питущих країн світу складено на основі офіційних даних організацій охорони здоров'я. У програмі анкетування активно допомагали волонтерські організації.

На основі статистики була створена зведена таблиця, що показує динаміку споживання алкоголю за кілька років.

Місце в рейтингу Країна Споживання алкоголю на душу населення 2018 рік (л) Споживання алкоголю на душу населення 2017 рік (л) Споживання алкоголю на душу населення 2016 рік (л) Відносний відсоток / відношення 1 Білорусь 17,5 16,6 14 Виросло на 25 % 2 Україна 17,4 15,3 12 Виросло на 45% 3 Естонія 17,2 17 16,5 Виросло на 4% 4 Чехія 16,4 16 16,2 Виросло на 1% 5 Литва 16,3 14 15,8 Виросло на 3% 6 Росія 16,2 15,8 16,2 Чи не змінилося 7 Італія 16,1 16 16,1 Чи не змінилося 8 Південна Корея 16 14 12 Виросло на 33% 9 Франція 15,8 15,6 15,8 Чи не змінилося 10 Великобританія 15,8 15,7 15 Виросло на 1% 11 Німеччина 11,7 12,3 11,5 Виросло на 1% 12 Ірла Дія 11,6 11 8 Виросло на 45% 13 Іспанія 11,4 11,3 11,6 Знизилася на 2% 14 Португалія 11,4 11 11,2 Виросло на 2% 15 Угорщина 10,8 10 6 Виросло на 18% 16 Словенія 10,7 10,5 10,8 Знизилася на 1% 17 Данія 10,7 9 6,3 Виросло на 69% 18 Австралія 10,2 10 7 Виросло на 45%

Вільні від алкоголю території світу

У 41 країні світу діє абсолютний сухий закон. Урядами Єгипту, Індії, Індонезії, Ісландії, Норвегії, Швеції принципи тверезості закріплені законом.

  • У країнах Скандинавії існує соціальна програма тверезий місто, згідно з нею, в кожному населеному пункті щорічно проходять тижні свободи від залежності.
  • Першою країною сухого закону на пострадянському просторі став Узбекистан. Тут заборонено продаж, реклама, виробництво алкоголю. А з вживають розмовляє суд.
  • У багатьох мусульманських країнах розпивання і продаж алкоголю карається кримінальним покаранням. А в Ірані, Йорданії і ОАЕ - питущого публічно принизять або навіть уб'ють.
  • Першим активним борцем за тверезість став Китай. Практично повсюдно тут діють лабораторії, в яких можна пройти безкоштовне обстеження на захворювання, викликані спиртним.
  • У світі понад 400 релігійних конфесій, їх адепти не просто проти вживання алкоголю. У багатьох культах наркотики і спиртовмісні речовини перебувають під суворим табу.

Як зазначає в своїй доповіді ВООЗ, частка тих, хто п'є поповнюється в основному за рахунок країн з розвиненою економікою. Цьому сприяють доступність спиртних напоїв і відносно низька зайнятість населення.

Цьому сприяють доступність спиртних напоїв і відносно низька зайнятість населення

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online