Скільки треба вкрасти, щоб втекти за кордон?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мільйонні борги і великі проблеми залишають кредиторам компанії-одноденки

За даними правоохоронних органів, шахрайство в сфері економіки в числі найпоширеніших злочинів в наші дні За даними правоохоронних органів, шахрайство в сфері економіки в числі найпоширеніших злочинів в наші дні. Тому причина - поблажливо-терпиме ставлення суспільства, бездіяльність правоохоронних органів, лояльність судів і, як наслідок, безкарність за скоєне.

Не секрет, що в Росії можна взяти кредит в банку або товар під реалізацію, а потім зникнути, не розрахувавшись, або оголосити себе неплатоспроможним, тобто банкрутом. І тобі за це нічого не буде, навіть якщо зловлять. Таких прикладів багато. Хоча дане діяння - чистої води шахрайство.

Навіщо роздавали гроші?

Тим часом від шахраїв ніхто не застрахований: ні фізична особа, ні представники малого і середнього бізнесу, ні навіть великі виробничі підприємства. Два роки тому з неохайністю партнерів зіткнувся відомий в Примор'ї постачальник цементу ТОВ «ДВ-Цемент». Висловлюючись майданних мовою, його кинув покупець продукції. Обвів навколо пальця. За словами представників ТОВ «ДВ-Цемент», до 2015 року у компанії не було проблем з розрахунками за поставлену продукцію. Зв'язка між виробником цементу і покупцями грунтувалася на багаторічному довірчому співпраці. Обсяги поставок були солідні, причому відвантаження йшла з відстрочкою платежу. Природно, перед укладенням договору поставки перевірялося фінансове становище покупця. Як то кажуть, довіряй, але перевіряй.

Ще недавно ЗАТ «ВостокТехСнаб» значилося в списку стабільних партнерів компанії «ДВ-Цемент». І воно ж заборгувало цементникам 67779867,01 рубля. Плюс за надання комерційного кредиту в сумі 5227441,44 рубля. Але майна у боржника немає. І взяти з нього нічого! Ухвалою Арбітражного суду Приморського краю від 21 травня 2015 року стосовно ЗАТ «ВостокТехСнаб» була введена процедура банкрутства - спостереження. На сьогоднішній день йде конкурсне виробництво.

Цікаво, що в тіні цього збанкрутілого підприємства маячать дві скандальні фігури - Олексій Харіс і Ігор Борбот. Їх імена преса і правоохоронні органи пов'язують з виробничо-будівельним об'єднанням групи компаній RDS. Нагадаємо, що до складу групи компаній RDS входить кілька спеціалізованих компаній, що працюють на будівельному ринку Приморського краю і Владивостока. В активі цього економічного монстра потужна виробнича база, що включає цехи, склади і величезний парк будівельної техніки. Завдяки чому RDS виступає одночасно в якості замовника і генерального підрядника проектів. На їхньому рахунку кілька об'єктів саміту АТЕС-2012 і недобудована психіатрична лікарня в Сніговий Паді.

Сьогодні в структурі групи компаній RDS вісім організацій: ЗАТ «Росдор-постачання», ЗАТ «Востокінвестстрой», ЗАТ «Будівельний альянс», ЗАТ «Будівельний альянс Управління механізації № 1», ВАТ «Дортехснаб», ТОВ «НТО-Сервіс» та ЗАТ «Амбрелла-інжиніринг». Свого часу вищеназване ЗАТ «ВостокТехСнаб» також входило в цей холдинг. Керував групою компаній RDS Олексій Харіс.

Що стосується Ігоря Борбот, то він свого часу очолював Далекосхідний центр суднобудування і судноремонту (ДЦСС). І той і інший разом з трьома спільниками оголошені в міжнародний розшук за розкрадання понад 4 млрд рублів при будівництві судноверфі «Зірка» в Великому Камені.

На майно і рахунки заочно обвинувачених Ленінським районним судом міста Владивостока накладено арешт. Правда, переважна більшість їх активів знаходиться в США і Сінгапурі, куди російське правосуддя не може дотягнутися. Але частина належить втікачам майна вже вдалося заарештувати, щоб погасити їх борги в Росії. Це квартири, будинки, акції підприємств, в тому числі ЗАТ «Михайлівський бройлер».

Примітно, що незадовго до арешту майна компанії, підконтрольні RDS (наприклад ЗАТ «ВостокТехСнаб»), стали роздавати гроші за договорами позики фірмам, у яких немає ні майна, ні персоналу ... Коли кредитори прийшли по свої гроші, виявилося, що всі кошти вкладені в компанії, які на сьогоднішній день або банкрути, або в стадії ліквідації, або виконують тільки консультативні функції. Так, компанія «Інвестпроект» отримала від ЗАТ «ВостокТехСнаб» позику в розмірі 168 млн 500 тис. Рублів, «Перспектива» - 4,9 млн рублів, «Прімзернопродукт» - 255 млн 300 тис. Рублів, «Спецметаллмонтаж» - 200 тис. рублів. Глава підприємства «ВостокТехСнаб» напевно знав, що ці мільйони ніколи не повернуться назад. Навіщо він їх роздавав, кредиторам залишається тільки здогадуватися ... Відповідь на цю загадку нам можуть дати тільки правоохоронні органи.

Злодій повинен сидіти у в'язниці

Кримінальну справу Ігоря Борбот знаходиться в провадженні слідчого управління СКР по Приморському краю. Його заочно звинувачують в «організації шахрайства, вчиненого організованою групою осіб в особливо великому розмірі». Крім Борбот, за версією слідства, в ОЗУ входили четверо топ-менеджерів групи компаній RDS. У тому числі і Олексій Харіс. Компанії і підприємства холдингу виконували підрядні роботи на будівництві заводу «Зірка». Поставки цементу на «Зірку» йшли якраз через ЗАТ «ВостокТехСнаб».

За версією слідства, Ігор Борбот, будучи на посаді керівника ДЦСС, розробив схеми виведення фінансів, спрямованих на будівництво судноверфі, в підконтрольні йому бізнес-структури, віддаючи пріоритет підприємствам групи компаній RDS.

Так, в 2011-2013 роках від імені ДЦСС укладалися договори з афілійованими Борбот компаніями, на їх рахунки переганяли великі суми. Але будівництво або не велося, або вартість виконаних робіт значно завищували. Шахрайська схема працювала бездоганно, поки в 2015 році по відношенню до Олексія Харіса і Ігоря Борбот були порушені кримінальні справи.

І тут же вся піраміда посипалася: у деяких компаній, що входять в групу RDS, почалися проблеми, що закінчилися банкрутством.

Як розповіли «В» в компанії «ДВ-Цемент», незадовго до оголошення банкрутства ЗАТ «ВостокТехСнаб» компанія отримала велику партію цементу з умовою довгострокової відстрочки платежу. Угода була комерційною: за відстрочку щомісяця нараховувалися відсотки. В цілому ЗАТ «ВостокТехСнаб» отримало в борг цемент на 67 млн ​​рублів. У 2014 році домовлятися про розстрочення платежів в офіс компанії «ДВ-Цемент» приходив сам Олексій Харіс. Себе він позиціонував як керівника підприємств групи компаній RDS. І божився, що поверне гроші вчасно. Йому повірили ...

Останній термін розрахунку був обговорений до 31 грудня 2015 року. Минуло два роки, але «ДВ-Цемент» до сих пір не отримав ні копійки. Саме час писати заяву в поліцію про притягнення шахраїв до відповідальності. Що, до речі, компанія «ДВ-Цемент» збирається зробити найближчим часом.

Тільки дістати Борбот і його команду проблематично, оскільки після перших же допитів вони виїхали з Росії, хто в Республіку Корея, хто в Сінгапур, хто в Штати. Але як сказав би в даній ситуації Гліб Жеглов: «Злодій повинен сидіти у в'язниці».

На сьогоднішній день арбітражний керуючий ЗАТ «ВостокТехСнаб» Світлана Соломатіна до сих пір не подала заяву про притягнення до субсидіарної відповідальності керівництва цієї збанкрутілої компанії. Тому є припущення: чи не з'являться найближчим часом питання у правоохоронних органів і до самого арбітражному керуючому? Час покаже.

Висновок з усієї цієї історії однозначний. Шахрайство нарівні з крадіжкою і корупцією небезпечніше самих жадібних конкурентів і більш згубно для російського бізнесу, ніж податкові навантаження і брак обігових коштів, а також кадровий голод, якщо навіть ці проблеми об'єднати в одну. Це, до речі, одна з причин, чому в нашій країні не виконуються національні програми і до нас не йде іноземний інвестор. Шкода, що до нашого уряду не доходять ці азбучні істини.

Автор: Сергій КОЖИН

Навіщо роздавали гроші?
Тому є припущення: чи не з'являться найближчим часом питання у правоохоронних органів і до самого арбітражному керуючому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online