Медогляд у військкоматі, як працює призовна комісія

  1. Обов'язок чи ні
  2. Для чого потрібна медкомісія і придатність
  3. Чи всі так насправді
  4. нестандартні ситуації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З такою установою як військкомат у кожного складаються свої взаємини, проте вперше все туди потрапили з однієї причини - для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), іншими словами, медобстеження. Про це сьогодні і поговоримо, нам належить дізнатися, як проходить медкомісія у військкоматі, з якою метою це захід проводиться, а також з'ясуємо, які хитрощі використовують лікарі комісаріату, а які аргументи може надати на це призовник.

Про це сьогодні і поговоримо, нам належить дізнатися, як проходить медкомісія у військкоматі, з якою метою це захід проводиться, а також з'ясуємо, які хитрощі використовують лікарі комісаріату, а які аргументи може надати на це призовник

Обов'язок чи ні

Після досягнення повноліття кожен юнак отримує свою першу повістку - це значить, що прийшов час пройти медогляд у військкоматі. Чинне законодавство зобов'язує виконати дану процедуру всіх без винятку чоловіків, чий вік потрапляє під призовної (тобто, з 18 до 27 років).

Власне, нічого страшного в проходженні медкомісії немає, оскільки в частину вас ніхто відразу не забере. Швидше навіть навпаки, якщо є передумови не йти служити в рамках закону, то краще відразу їх піднести співробітникам комісаріату (але про це трохи пізніше).

Швидше навіть навпаки, якщо є передумови не йти служити в рамках закону, то краще відразу їх піднести співробітникам комісаріату (але про це трохи пізніше)

Проте в разі, якщо призовник не з'явиться по першою повісткою раз, його чекає адміністративна відповідальність у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 100 до 500 рублів. Зовсім інша історія почнеться з того моменту, як юнак проігнорує повторні квитки - військкомати особливо пильно стежать за «новими обличчями», і такі дії призовника можуть запросто прирівняти до статті про злісне ухилення від проходження строкової служби, а це вже кримінальна відповідальність з супутнім розшуком співробітниками поліції. Загалом, прийти на медогляд до військкомату все-таки варто.

Для чого потрібна медкомісія і придатність

Головною метою військово-лікарської комісії є визначення категорії придатності для призовників. Для цього юнака проходять співбесіду і огляд у ряду фахівців, серед яких:

  • отоларинголог;
  • невропатолог;
  • хірург;
  • стоматолог;
  • терапевт;
  • психіатр;
  • окуліст;
  • дерматолог;
  • нарколог.

Крім того, можливе призначення огляду і у інших лікарів, в залежності від індивідуальної ситуації. Прибулий заходить до кабінету кожного фахівця, де після закінчення співбесіди і огляду доктор проставляє категорію придатності в картці призовника. На підставі рекомендацій всіх лікарів призовна комісія військкомату приймає остаточне рішення про присвоєння громадянину тієї чи іншої категорії. Всього їх п'ять:

    1. А (придатний до несення стройової служби без обмежень - це означає, що юнак може бути зарахований в команду на відправку в «елітні» війська, такі як ВДВ, ВМФ або підрозділу морської піхоти при наявності інших навичок і якостей);
    2. Б (придатний до несення стройової служби з деякими обмеженнями - таких призовників переважна більшість, і, як правило, вони відправляються в війська ППО, танкові, механізовані, артилерійські військові частини, а також інші);
    3. В (не придатний для проходження служби в мирний час - це юнаки, які мають певні хронічні захворювання, найчастіше пов'язані з серцево-судинною системою і шлунково-кишковим трактом, що накладають певні обмеження за способом життя або харчування, а також вони призовники звільняються від строкової служби і призиваються тільки в разі війни);
    4. Г (тимчасово не придатний до проходження стройової служби - як правило, така категорія присвоюється громадянам, які мають на момент призову незначні переломи і каліцтва, а також хвороби нехронічних характеру, після усунення наслідків яких, громадянин може бути призваний до лав збройних сил; надається відстрочка від призову на півроку);
    5. Д (не придатний до проходження військової служби - така категорія має на увазі наявність у юнака важких каліцтв, ступеня інвалідності, психічних розладів або захворювань, що призвели до повної або часткової недієздатності; за підсумком медкомісії громадянам оформляється військовий квиток, вони не підлягають призову в будь-який час).

Чи всі так насправді

Крім процесу присвоєння різних категорій придатності, проходження медичної комісії у військкоматі - це ще й час прояву всіляких хитрощів, причому як з однієї, так і з іншого боку. Це пояснюється цілком логічно: далеко не всі призовники горять бажанням виконувати обов'язок перед Батьківщиною, а військкомат, в свою чергу, зобов'язаний успішно відзвітувати про виконану в період призову роботі, відправивши в частині належне кількість солдатів.

З боку лікарів хитрості проявляються наступним чином: в більшості випадків не ведеться ніякого розмови, крім одне лише питання «Скарги є?». У разі негативної відповіді призовник автоматично стає придатним без жодних обмежень. В общем-то, найчастіше такий же результат очікує і юнака, який виклав свої незадовільні показники здоров'я «всього лише» в усній формі. Також, в залежності від недобору, доктора воліють «не звертати уваги» на деякі захворювання (тобто, на будь-які, непідтверджені паперами з поліклініки), надіявся і легке плоскостопість. Завдяки чому, до речі, в рядах збройних сил виявляються солдати, просто не здатні витримати фізичні навантаження, і виявляються практично відразу в госпіталях.

Тепер розглянемо ситуацію з боку прийшов юнаки. Зрозуміло, банальний обман лікаря у вигляді щойно вигаданого захворювання зіграє з призовником негативну жарт, тому апелювати станом свого здоров'я необхідно грамотно. По-перше, кожен лікар, до якого потрапляє призовник під час огляду у військкоматі, виявляє в скаргах юнаки збігу зі строгим розкладом хвороб, тобто, показання повинні відповідати одному з захворювань цього списку, всі інші скарги не розглядатимуться.

Відповідно, якщо є деякі проблеми зі здоров'ям і відсутнє бажання йти служити, потрібно з'ясувати, до якого захворювання з розкладу недугу можна прирівняти. Крім того, обов'язково потрібно отримати в місцевій поліклініці документи, що підтверджують наявність даної хвороби, і принести їх з собою на медкомісію у військкомат. Тоді цілком офіційно військовий лікар повинен буде виписати направлення на повторне, поглиблене огляд в цивільній лікарні. Дуже важливим моментом є саме факт отримання даного напрямку, оскільки допущення проставлення лікарем потрібної військкомату категорії може зіграти ключову роль - призовна комісія з легкістю визнає бійця придатним, і тоді оскаржувати рішення доведеться тільки через суд, до чого, до речі, військкомати відносяться абсолютно спокійно і охоче беруть участь в подібних процесах.

У ситуації є і зворотна сторона - повністю здорові хлопці приносять до військкомату підроблені виписки з лікарні або офіційні документи, заповнені «своїм» лікарем. Так чи інакше, розгляди між міською поліклінікою та призовної комісією з приводу виявлення захворювання можуть порядком затягтися, іноді навіть на більший термін, ніж сама служба. Тут все залежить від того, чи дійсно має місце бути недуга, або призовник випиває дві банки енергетика, а потім заходить до лікаря і скаржиться на підвищений тиск в судинах.

нестандартні ситуації

У тому випадку, якщо ВВК не в змозі визначити ступінь придатності, призовнику призначається додаткове медобстеження (можливо із застосуванням лікування), яке відбувається не в самому військкоматі, а в будь-якому медичному закладі, де лікарі більш поглиблено обстежують юнака (лікують при необхідності) і виносять остаточне рішення. Цікавою деталлю в цьому питанні є те, що з точки зору законодавства громадянин має право відмовитися від додаткового обстеження і лікування. Однак практика свідчить про те, що співробітники військкомату розцінюють такі дії як спробу ухилення від виконання військових обов'язків, апелюючи в суді саме таким формулюванням.

Ще однією нестандартною ситуацією є привласнення призовнику проміжної категорії «Г». В такому випадку юнакові належить відстрочка, однак після її закінчення (як правило, вона видається до початку наступного призову) юнак зобов'язаний з'явитися на контрольне огляд, в ході якого буде з'ясовуватися, усунуті наслідки каліцтва або захворювання чи ні. Відповідно, якщо недуга вилікуваний, то призовник оголошується придатним до виконання військових обов'язків і підлягає відправці в частину для проходження служби.

З боку лікарів хитрості проявляються наступним чином: в більшості випадків не ведеться ніякого розмови, крім одне лише питання «Скарги є?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online