Зразок клопотання про повернення позовної заяви 2019

  1. Приклад з практики
  2. Підстави для повернення позову судом
  3. Причини відкликання позову заявником
  4. Коли подавати клопотання?
  5. Правила складання клопотання про повернення позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення позовної заяви - це стандартна процедура, при якій можна дати судовій справі зворотний хід, якщо обставини змінилися.

Коли може знадобитися повернення позовної заяви? Розглянемо на прикладі.

Приклад з практики

Життя склалося так, що довелося Івану Засужуке написати позов до суду і навіть відправити його. Однак звернувшись до юриста, він виявив, що заявляти вимоги треба в Арбітражний суд, так як він підприємець і хоче укласти договір оренди землі з адміністрацією міста. Процес ще не почався, і Іван Федорович може повернути собі державне мито, якщо відкличе позов.

Заява про відмову у прийнятті позовної заяви, зразок актуальний для 2019 року

Звертаємо увагу, що повернення позовної заяви може бути ініційовано і позивачем, і судом.

Підстави для повернення позову судом

Суть в тому, що така процесуальна дія відбувається до порушення цивільної справи, тобто коли позовну надходить до канцелярії, але процес по ньому не починається.

Підстави для цього вказані в ст. 135 ЦПК РФ :

  • позивач звернувся не в той судовий орган;
  • необхідно було подати заяву на судовий наказ замість позову;
  • позивач не звернувся в досудовому порядку до відповідача для врегулювання спору, хоча це обов'язково, або не доведена пред'явлення претензії документально;
  • позивач недієздатний, тобто не розуміє значення своїх дій, і це підтверджено доказами;
  • вимога не підписано або підписано представником, яка не має повноважень на це;
  • вже подано подібний позов з тих самих підстав або вимога відкликано до його прийняття.

Повторно звернутися з таким самим позовом можна, але після усунення всіх перешкод для цього. Держмито повертається за ухвалою суду .

Причини відкликання позову заявником

Мотиви такої поведінки можуть бути різними: досягнення компромісу між сторонами, поява нових обставин, помилки, виявлені в заяві. Або, як у нашому прикладі: Іван Засужука зрозумів, що звернувся не в той суд.

Закон не пред'являє специфічних вимог до такого звернення, тому заява про повернення позовної заяви, зразок якого представлений вище, можна скласти і у вільній формі. Скачайте файл з зразком 2019 року (за статтею) і використовуйте його в якості основи. А при виникненні серйозних сумнівів - звернутися до професійного юриста. Вдавшись до допомоги фахівця, можна заощадити час і кошти, до того ж консультації у багатьох юристів, в тому числі на сайтах або по телефону, зараз безкоштовні.

Коли подавати клопотання?

Так як документи ще не прийняті судом і процес не порушено, клопотання має бути в обов'язковому порядку складено в письмовій формі, інших варіантів немає. Обов'язково треба подати його до винесення ухвали суддею про прийняття позову до провадження. Інакше доведеться шукати інші способи припинення цивільної справи: відмова від позову , Укладення мирової угоди.

Чому це небажано? По-перше, процес, що очевидно, затягнеться, з'являться нові обов'язки, нові документи. По-друге, виникнуть питання щодо розподілу судових витрат: хто буде оплачувати держмито, витрати на представника? Тому краще пізнати в канцелярії, чи прийнято вже вимога, а в разі потреби повідомити помічнику судді про намір відкликати позов .

Правила складання клопотання про повернення позову

Заява на повернення позовної заяви, зразок якого представлений вище, складається за загальними правилами. Тобто обов'язково треба вказувати найменування суду, дані позивача і відповідача (із зазначенням контактних даних, телефонів, електронної пошти), суть справи, а також чітко висловити прохання про повернення позову (причини вказувати не обов'язково, можна просто послатися на ст. 135 ЦПК РФ ).

Підписати звернення необхідно, інакше воно не має сили. Бажано також поставити дату і пред'явити документи в канцелярію або відправити поштою. Суд зобов'язаний його задовольнити. Варто зауважити, що також документи повертаються, якщо раніше позов був залишений без руху і виявлені недоліки заявником не усунуті.

comments powered by HyperComments

Коли може знадобитися повернення позовної заяви?
Коли подавати клопотання?
Чому це небажано?
По-друге, виникнуть питання щодо розподілу судових витрат: хто буде оплачувати держмито, витрати на представника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online