Стягнення дебіторської заборгованості: порядок, способи і рішення суду

  1. Що таке дебіторська заборгованість
  2. способи стягнення
  3. Дебіторська заборгованість за минулі роки
  4. На рахунок бюджетних коштів
  5. при банкрутство
  6. Порядок повернення через суд
  7. Нюанси самостійного складання заяви і листи відповідачу
  8. Юридичні послуги по стягненню дебіторської заборгованості
  9. Порядок подачі заяви в суд
  10. У яких випадках стягнення не здійснюється

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення дебіторської заборгованості - це примусове повернення суми боргів, не виплачених фізичній або юридичній особі за надання послуг або постачання товарів. Процедура стягнення передбачає комплекс заходів, передбачених законодавством для виплати боргових зобов'язань боржником замовнику завдяки рішенню суду.

Що таке дебіторська заборгованість

Дебіторська заборгованість - це борги, які залишаються несплаченими підприємству, компанії, групі фірм, і так далі. Боржниками в цьому випадку виступають громадяни, або інші організації (дебітори), які не надали послуги або не поставили товари, зазначені в договорі між замовником і виконавцем.

способи стягнення

Методи стягнення дебіторської заборгованості залежать від давності боргу, а також від того, які кошти були віддані в розпорядження - бюджетні, чи ні. Однак тут теж виникають складнощі. Наприклад, як повернути дебіторську заборгованість, якщо кредитор розорився?

Дебіторська заборгованість за минулі роки

Борги минулих років повинні бути перераховані протягом 5-ти робочих днів з того моменту, як отримані гроші відіб'ються на рахунку у отримувача коштів (ПБС). Але це в тому випадку, якщо витрати з каси були проведені за планом бюджетного кошторису позичальника. Стягнення дебіторської заборгованості за іншими термінами не передбачено.

Відповідальність за порушений порядок стягнення дебіторської заборгованості - запізнення з термінами, і так далі, не передбачена.

На рахунок бюджетних коштів

У державних організацій немає обов'язку здійснювати повернення дебіторської заборгованості минулих років. Однак якщо станеться реорганізація (утворення «нового» установи зі старого), то залишилися борги перейдуть до нього.

Якщо організація отримає гроші від боржників (компаній або фізичних осіб), то вона повинна їх направити в дохід бюджетних коштів.

Крім цього державна установа має інформувати засновника про поточний розмір дебіторської заборгованості минулих років, яку очікують до повернення в бюджет.

Але якщо витрати з каси за минулі роки проводилися в рамках виконання доходу і витрати по діяльності, яка приносить дохід, то кошти, що надійшли від боржників можуть бути спрямовані на задоволення потреб організації.

при банкрутство

Процедура банкрутства - це визнання організації неспроможною виплачувати свої борги кредиторам.

Банкрутом може бути визнана не тільки організація, а й фізична особа (Федеральний закон про банкрутство №476 від 29.12.14.

Стягнення дебіторської заборгованості при банкрутстві кредитора можливо тільки через продаж майна фірми. Крім того, організація, яка надала дебітора позику, не може звертатися з вимогою боргу до самого боржника, кошти перераховуються тільки відповідно до реєстру арбітражного суду.

Порядок визнання компанії банкрутом:

  1. Кредитори або сама фірма подає заяву про визнання юридичної особи розореним.
  2. Арбітражний суд виносить своє рішення на підставі поданих даних в клопотанні.
  3. Суд призначає конкурсного керуючого, який повинен розібратися з боргами підприємства.

Однак для кредиторів є також і свої плюси в тому, що їх боржник банкрут. Чому розорення фірми робить повернення боргу більш імовірним:

  1. Дебітор-банкрут не має можливості самостійно розпоряджатися своїми активами, цим займається призначений судом конкурсний керуючий.
  2. Кредитор може вимагати борг у конкурсного керуючого і суду, що збільшує ймовірність перерахування потрібної суми.

Однак, щоб прохання було виконане, організація, яка видала позику, повинна повідомити про стягнення до арбітражного суду. Без цього кошти кредитору ніхто повертати не буде.

Щоб з більшою ймовірністю отримати потрібну суму, слід оперативно подавати звернення про стягнення на дебіторську заборгованість в суд. Це пояснюється тим, що для з'ясування стосунків з боргами виділяється обмежений час, і іноді кредитні організації не встигають отримати свою суму.

Порядок повернення через суд

Стягнення дебіторської заборгованості через суд - досить поширена процедура, до якої вдаються всі кредитори. Однак, щоб скористатися цим правом, потрібно знати його нюанси. Особливо важливо грамотно скласти позовну заяву.

Нюанси самостійного складання заяви і листи відповідачу

Перш ніж подавати позов, потрібно спробувати вирішити питання мирно, а для цього направляється попередження відповідачу.

Зразок листа про стягнення дебіторської заборгованості включає наступні пункти:

  • назва документа ( «Повідомлення про суму заборгованості»);
  • ПІБ одержувача;
  • Дата складання;
  • порядковий номер повідомлення;
  • дата укладення договору між відповідачем та позивачем;
  • факт виконання кредитором своїх обов'язків за контрактом;
  • невиконання зобов'язань з боку боржника.

Крім цього, кредитор повинен повідомити про свої побажання і наміри. Наприклад, що відповідач повинен виплатити суму боргу в певну дату і на конкретний розрахунковий рахунок. Ще кредитору треба позначити число, до якого одержувач повинен відповісти на лист, щоб борг не вважався простроченим.

Стягнення податків за рахунок дебіторської заборгованості через податкову інспекцію цілком правомірно і регулюється Федеральним законом від 21.07.1997 № 119-ФЗ «Про виконавче провадження». Законодавство не обмежує податкові органи в праві стягнути штраф або пеню разом з боргами.

Приклад повідомлення відповідача про стягнення боргу:

Щоб прохання точно взяли, потрібно знати, які пункти входять в позов.

Як виглядає зразок позовної заяви про стягнення дебіторської заборгованості:

  • повна назва суду;
  • дані відповідача та позивача;
  • стислий виклад суті проблеми;
  • інформація про спробу досудового врегулювання конфлікту;
  • підстави для пред'явлення вимог.

Подають клопотання тільки в Арбітражний суд (так як подібні ситуації регулює Цивільний кодекс - ГК РФ) за місцем проживання боржника.

Зразок заяви про заборгованість:

Зразок заяви про заборгованість:

До позову потрібно додати наступні документи:

  • копія накладної;
  • копія договору з відповідачем;
  • папери, що підтверджують виконання позивачем своїх зобов'язань перед боржником;
  • копія попередження відповідачу.

Крім цього потрібно додати копію про сплату державного мита. Дану суму розраховують, виходячи з ціни позову (вартість боргу, компенсації позивачеві, і так далі).

Юридичні послуги по стягненню дебіторської заборгованості

Найкраще для вирішення питання про судове стягнення заборгованості викликати юриста, так як можна неправильно скласти заяву, або зібрати не всі документи. Юрист також підкаже, як врегулювати конфлікт без подачі позову, що також важливо, тому що суд може не прийняти клопотання без доказів того, що з боржником пробували домовитися.

Порядок подачі заяви в суд

Перш ніж відправляти позов, потрібно знати, що зробити в першу чергу, щоб клопотання точно взяли.

Подачі заяви в судовому порядку:

  1. Спробувати врегулювати конфлікт мирним шляхом - відправити лист з попередженням відповідачу.
  2. Якщо боржник не вжив жодних дій, скласти з юристом позов.
  3. Направити заяву відповідачу рекомендованим листом (з проведенням опису конверта).
  4. Надіслати клопотання до Арбітражного суду з усіма доданими документами.

Направляти відповідачу позов потрібно тільки з тими документами, яких у нього немає.

У суді паперу можуть розглядати до 2-х місяців (при спрощеному судочинстві - 1 місяць, коли позивач і відповідач запрошуються на засідання). За підсумками розгляду виноситься рішення - стягнути кошти з позичальника або відмовити в задоволенні прохання кредитора.

У яких випадках стягнення не здійснюється

При деяких обставинах вимагати борг з боржника неможливо.

Дебіторська заборгованість, нереальна до стягнення:

  1. Зобов'язання припинено в зв'язку з ліквідацією компанії (419-я стаття ГК РФ).
  2. Борг недійсний на підставі рішення державного органу (417-я стаття ГК РФ).
  3. Зобов'язання неможливо виконати (416-я стаття ГК РФ).
  4. Термін позовної давності минув (196-я стаття ГК РФ).

Якщо заборгованість відповідає одному з цих пунктів, то вона вважається безнадійною, тобто немає абсолютно ніякої ймовірності, що її погасять.

Щоб заходи щодо стягнення дебіторської заборгованості увінчалися успіхом, потрібно знати, на що кредитор має право, а на що - ні. У цьому та інших питаннях, що виникли можуть допомогти фахівці сайту dolgi-dolgi.ru. На даному ресурсі можна отримати платну або безкоштовну юридичну консультацію по будь-якій проблемі в сфері боргового права.

Наприклад, як повернути дебіторську заборгованість, якщо кредитор розорився?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online