Соціальний податкове вирахування по витратах на навчання

  1. У яких випадках можна отримати соціальний податкове вирахування
  2. Отримання соціального податкового вирахування на навчання - максимальна сума
  3. Декларація на соціальний відрахування на навчання
  4. Приклади розрахунку соціального податкового вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рекомендуємо доручити повернення податку особистому консультанту в онлайн сервісі НДФЛка

Податковий кодекс РФ в якості пільги надає фізичним особам можливість знизити базу оподаткування отриманого доходу в сумі витрат на навчання. Детально про це сказано в п.1 ст. 219 вищезазначеного Кодексу.

У яких випадках можна отримати соціальний податкове вирахування

Податковим законодавством дозволено отримати соціальний податкове вирахування на навчання в наступних випадках:

  • при навчанні самого платника податків на будь-якій формі навчання, тобто він може вчитися очно або заочно, як на денному, так і на вечірньому відділенні;
  • при навчанні рідної дитини, або платник податку є його опікуном чи піклувальником, до досягнення цією дитиною 24 років, тобто навіть після того як він вийшов з під опіки. Форма навчання повинна бути очної;
  • при оплаті за навчання в навчальному закладі братів або сестер платника податків, незалежно від того чи є вони зведеними або рідними.

Скористатися даними вирахуванням можна при навчанні практично в будь-яких навчальних закладах. Сюди відносяться:

  • вищі навчальні заклади, а також середньо спеціальні, технікуми, коледжі;
  • дитячі дошкільні заклади;
  • загальноосвітні дитячі установи;
  • освітні заклади для дітей, що дають додаткові знання, наприклад музичні або спортивні школи;
  • будь-які центри додаткового навчання для дорослих, сюди відносяться автошколи, школи по вивченню різних мов, центри підвищення кваліфікації.

Отримати соціальний відрахування на навчання можливо навіть за умови, що обраний навчальний заклад знаходиться за межами Російської Федерації.

Отримання соціального податкового вирахування на навчання - максимальна сума

Цією ж статтею 219 НК РФ, але п. 2 встановлюється обмеження суми для отримання соціального відрахування на навчання.

Пільга, яка надається фізичній особі в поточному календарному періоді, не може перевищувати 120 000 рублів сукупно з іншими видами соціального відрахування.

Винятком є ​​відрахування на освіту дітей, як рідних, так і що знаходяться під опікою. Відрахування на кошти, витрачені на навчання дітей не повинен перевищувати 50 000 рублів, причому ця сума поширюється на двох батьків. Тобто якщо хтось із батьків отримав максимальний відрахування на дитину, то інший вже не може надати ці витрати в своїй декларації. Сума 50 000 поширюється на кожного з наявних дітей, тобто якщо в сім'ї двоє дітей, то отримання соціального відрахування на навчання можливо за двох.

У вищевказані 120 000 рублів можуть входити будь-які витрати на навчання, значить в цю суму можна включити кілька видів навчання.

приклад 1

Ви оплатили навчання дитини вартістю 100 тисяч рублів. До відрахування покладена сума величиною 50 тисяч. Скористатися ним може лише один з батьків, тобто або ви, або ваш чоловік.

приклад 2

У минулому році ви оплатили навчання в сумі 50 тисяч за дочку, учнівську в технікумі на очній формі навчання, і свої курси водіння в розмірі 20 тисяч. Разом до відрахування ви можете надати витрати на навчання величиною 70 тисяч рублів. Поверненню підлягає 9100 рублів (70000 * 13%).

Які витрати включати в декларацію при подачі документів на повернення соціального податкового вирахування за навчання фізична особа вирішує самостійно.

Відрахування не буде надаватися зовсім, якщо на навчання пішли кошти з материнського капіталу.

Декларація на соціальний відрахування на навчання

Для того щоб отримати пільгу, до податкової інспекції подається декларація на соціальний податкове вирахування на навчання за формою 3 ПДФО. Подається вона після завершення календарного року, в якому відбулася оплата навчання. Заповнюється самостійно або за допомогою спеціалізованого бухгалтера за формою, що надається на офіційному сайті податкової інспекції.

Разом з формою 3 ПДФО до податкової потрібно надати наступну документацію:

    • довідку за формою 2 ПДФО, що підтверджує перерахування прибуткового податку;
    • копію договору з установою, де проходило навчання, якщо протягом періоду навчання складалися додаткові угоди, то їх теж потрібно докласти;
    • копію ліцензії на право здійснення освітньої діяльності навчальним закладом;
    • платіжні документи, що підтверджують внесення оплати.

Документи, що підтверджують витрати на освіту, потрібно оформляти на особа, яка претендує на відрахування, а не учня.

Якщо фізична особа подає документи на відрахування не за своє навчання, то додатково потрібно подати такі документи:

  • довідка, що підтверджує здійснення освітнього процесу на очній формі;
  • свідоцтво про народження дитини, або документ, що засвідчує опіку над ним;
  • документи, що підтверджують родинний зв'язок (для братів і сестер).

До пакету документів прикладається заяву про надання податкової пільги.

Приклади розрахунку соціального податкового вирахування

приклад 1

Вами оплачено власне навчання у ВНЗ в розмірі 80 000 руб., Навчання дитини в спортивній секції в сумі 40 000, а також ви навчалися в автошколі, де оплатили ще 50 000 рублів.

Вам покладено такі податкові відрахування:

  • на навчання дитини в сумі 40 000 руб .;
  • на себе в сумі 120 000 руб., оскільки сума, витрачена на Вашу навчання, перевищила встановлений ліміт: 80 000 + 50 000 = 130 000

приклад 2

Вами витрачено на навчання однієї дитини 50 000 рублів і 60 000 рублів на другого. Ваша дружина оформила відрахування на одну дитину в розмірі 50 000 рублів, а на іншого в розмірі 30 000 рублів. Значить, ви можете використовувати решту суми відрахування на другу дитину в розмірі 20 тисяч рублів (50000-30000).

приклад 3

Вами оплачено два роки свого навчання в сумі 150 000 рублів однією квитанцією. Вам покладено податкове вирахування в розмірі 120 000 руб. Так як максимальна сума, встановлена ​​законодавством, була досягнута, незважаючи на те, що Ви внесли гроші за навчання за два календарні роки.

Якби Ви оплачували навчання по 75 000 на рік, то відрахування отримали б в цій сумі протягом двох років.

Залишилися питання? Задайте їх в рубриці "Питання відповідь" фахівець відповість вам - безкоштовно! Рекомендуємо доручити повернення податку особистому консультанту в онлайн сервісі НДФЛка

Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online