Податкові відрахування за навчання в 2016 році

  1. Що таке податкове вирахування за навчання?
  2. Як повернути податкові відрахування за навчання
  3. Податкові відрахування при навчанні у ВНЗ
  4. Документи для податкового вирахування за навчання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування - це система компенсації громадянам частини витрат на придбання житла, освітні та медичні послуги, покупку полісів пенсійного та медичного страхування Податкові відрахування - це система компенсації громадянам частини витрат на придбання житла, освітні та медичні послуги, покупку полісів пенсійного та медичного страхування. Хто може одержати відрахування за навчання, які правила отримання вирахування діють з 2016 року, і які документи для цього необхідні - читайте нижче.


Що таке податкове вирахування за навчання?

Податкові відрахування за навчання - це соціальний податкове вирахування, регулюється положеннями ст. 219 НК РФ. У чому суть податкового соціального відрахування на навчання? Громадянин, витративши гроші на оплату освітніх послуг, може частково відшкодувати ці витрати, повернувши частину сплаченого їм прибуткового податку.

Важливо! Багато хто думає, що відрахування дається тільки за навчання у вузі - це не так. Витрати на приватний дитсадок, школу, додаткову освіту - художню, музичну, мовну школу - можна зменшити на суму податкового вирахування. Навчання в автошколі або на курсах підвищення кваліфікації - теж привід претендувати на відрахування. Плату за репетиторство підприємцю на патенті також можна заявити до відрахування.

Розмір соціального податкового вирахування з оподатковуваного доходу фізичної особи обмежений - 120 тисяч рублів на рік, а значить, максимальна сума грошей, яку можна повернути, рівна 120 000 * 13% = 15 600 рублів.

У податкового вирахування за навчання є ряд нюансів:

  • 120 тисяч рублів - сумарний відрахування за всіма соціальними видатками: і за освітою, і з лікування, і за додатковим страхуванням. Припустимо, громадянин Фетисов, витративши на навчання в автошколі 30 тисяч рублів, на покупку поліса медичного страхування 100 тисяч рублів і на лікування зубів 10 тисяч рублів, отримає відрахування в розмірі 120 тисяч рублів. «Перевитрата» в 20 тисяч рублів під відрахування не підпадає;
  • на відміну від вирахування на лікування, освітній вирахування діє і на навчання за кордоном;
  • відрахування дають в тому числі за навчання дітей, але тоді його максимальна сума - 50 тисяч рублів. Якщо відрахування надається за витрати на освіту сестри або брата - максимум складає 120 тисяч рублів;
  • на відміну від майнового відрахування, податкові відрахування на навчання можна отримувати щороку - за умови, що ви понесли витрати на освіту;
  • залишок вирахування на наступний рік перенести не можна - витративши в 2015 році на освіту 100 тисяч рублів, ви не має права розраховувати в 2016 році на відрахування в 20 тисяч рублів в якості залишку з 2015 року і 120 тисяч рублів відрахування за 2016 рік;
  • якщо ви отримуєте відрахування за свою освіту, то форма навчання значення не має, а ось для вирахування за члена сім'ї потрібна тільки очна форма навчання;
    одержати відрахування за навчання чоловіка не можна, але обоє батьків одночасно можуть претендувати на відрахування за освіту дитини;
  • відрахування дають, тільки якщо витрати ви оплачували самі. Якщо платив роботодавець або ви витратили на навчання материнський капітал - відрахування вам не покладено.

Як повернути податкові відрахування за навчання

Для отримання соціального відрахування за навчання треба бути офіційно працевлаштованим громадянином і отримувати заробітну плату, з сум якої роботодавець утримує прибутковий податок.

Увага! Незважаючи на те, що з 2015 року податкова ставка на дивіденди дорівнює 13%, як і для ПДФО, в розрахунок доходів для отримання податкових відрахувань вони не включаються (п. 5 ст. 1 ФЗ №366 від 24.11.2014 р).

Тобто, непрацюючий пенсіонер, який оплатив внучці навчання в художній школі, права на відрахування не має. Як і підприємець на спрощеній системі або вмененке - оскільки зі свого доходу він платить не ПДФО, а спрощений або поставлений податок відповідно. А ось ІП на ОСН має право на соціальні відрахування.

Термін давності по податковому відрахуванню за навчання - три роки після того, як витратили гроші. Наприклад, якщо в 2014 році ви вчилися в автошколі, то одержати відрахування можете в 2015, 2016 і 2017 році. У 2018 році право на відрахування ви вже втратите.

Розмір соціального відрахування на навчання обмежений двома сумами: максимальною сумою наданого вирахування і сумою сплаченого ПДФО за рік, в якому були отримані освітні послуги. Пояснимо на прикладі.

Долгова Інга Федорівна в 2015 році оплатила своєї дочки Ользі перший курс навчання в престижному вузі - 100 тисяч рублів і підготовку до вступу у репетиторів - 30 тисяч рублів. Витрати Інги Федорівни склали 130 тисяч рублів. Заробітна плата Боргова - 50 тисяч рублів на місяць. За 2015 рік вона заплатила ПДФО в розмірі 50 тисяч * 12 місяців * 13% = 78 тисяч рублів. Інга Федорівна має право на відрахування в розмірі 50 тисяч рублів - тому що вона оплачує навчання дитини. Значить, їй повинні повернути 50 000 * 13% = 6 500 рублів. З залишку витрат Боргова (80 тисяч рублів) одержати відрахування їй не вдасться.

А ось якщо за навчання платила безпосередньо сама Ольга Долгова, то вона має право на максимальну суму вирахування - 120 тисяч рублів. Припустимо, що Ольга Долгова вже працює, її заробітна плата - 10 тисяч рублів на місяць. Тоді сума сплаченого за 2015 рік ПДФО - 10 тисяч * 12 * 13% = 15 600 рублів. Ольга Долгова має право на повернення з бюджету рівно ту суму прибуткового податку, яку вона заплатила зі своєї заробітної плати за 2015 рік - 15 600 рублів.

Важливо! Якщо дитина і вчиться, і працює, батьки все одно можуть одержати відрахування за дитину, а ось подружжя соціальний відрахування на навчання за один одного отримувати не можуть.

Податкові відрахування при навчанні у ВНЗ

Наша країна посідає перше місце в світі за кількістю людей з вищою освітою. Це означає, що кожен другий має право на податкові відрахування при навчанні у вузі. Які повинні бути дотримані критерії, щоб отримати соціальний відрахування на навчання у вузі?

Перш за все - у ВНЗ повинна бути ліцензія або інше підтвердження статусу навчального закладу. Мінфін в листі №03-04-05 / 7-203 від 15.04.2010 р дозволив визнавати таким документом навіть статут бізнес-школи. Нагадуємо, що відрахування надається і за навчання за кордоном.

Наступний критерій - форма навчання. Відрахування надається за весь період навчання у вузі, навіть якщо студент взяв академічну відпустку. Якщо ви оформляєте відрахування за власне навчання - то отримаєте відрахування максимум в 120 тисяч рублів, при цьому форма навчання може бути будь-який - очною, заочною та навіть дистанційній.

Якщо ви оплачували навчання рідної дитини, то отримання вирахування можливо тільки за очну форму навчання і до тих пір, поки дитині не виповниться 24 роки. Відрахування за освіту опікуваного дитини можна отримувати, поки опікуваний не досягне 18-річного віку.

Якщо відрахування надається на навчання, оплачене для брата або сестри, то тут ви маєте право розраховувати на повну суму вирахування. Умова про навчання на денному відділенні зберігається.

Увага! Відразу вказуйте в договорі з вузом на надання платних послуг того, хто потім буде отримувати відрахування за навчання - щоб уникнути проблем з відшкодування сум прибуткового податку. Так, якщо за навчання дитини у вузі платить батько, то і вказувати в якості платника треба батька.

Документи для податкового вирахування за навчання

Перелік документів для отримання податкового вирахування за навчання залежить від того, сам громадянин отримував освіту або члени його сім'ї. Крім того, з 2016 року податкове вирахування можна отримати не тільки в грошовій формі в податковій інспекції - шляхом повернення, сплаченого раніше ПДФО. За новими правилами з 2016 року відрахування можна реалізувати і у роботодавця - в такому випадку він не буде утримувати з вашої зарплати прибутковий податок. Які документи для податкового вирахування за навчання потрібно зібрати?

Отже, в 2015 році у вас з'явилося право на відрахування - ви оплатили власну навчання. Якщо ви хочете повернути податкові відрахування за навчання через інспекцію, то вам потрібно до 30.04.2016 р зібрати наступний пакет документів:

  • декларація 3-ПДФО за 2015 рік - заповнюється за всіма отриманими вам доходам від всіх роботодавців і понесених витрат на освіту;
  • довідки 2-ПДФО за 2015 рік з усіх місць, де ви працюєте - вони підтвердять ваш дохід і сплачений прибутковий податок. Дані з довідок 2-ПДФО повинні відповідати цифрам у декларації 3-ПДФО ;
  • паспорт;
  • заяву на повернення прибуткового податку з реквізитами банківського рахунку, на якій ви хочете отримати гроші;
  • договір з освітньою установою із зазначенням вартості навчання і платника, а також всі додаткові угоди до договору;
  • копію ліцензії освітньої установи;
  • копії документів, які підтверджують оплату.

Це основний пакет документів для отримання податкового вирахування за навчання. Якщо ви збираєтеся отримати відрахування за освіту інших членів сім'ї, то додатково вам потрібно надати:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з освітнього закладу - підтвердження очної форми навчання;
  • свідоцтво про шлюб - якщо платив один батько, а другий отримує відрахування;
  • свідоцтво про народження брата або сестри;
  • свідоцтво про народження платника освітніх послуг за брата / сестру - щоб підтвердити спорідненість;

Для отримання податкового вирахування за навчання за кордоном потрібні додатково аналогічні документи з іноземної освітньої установи і їх нотаріально завірений переклад. Весь цей пакет документів ви несете в податкову інспекцію за місцем проживання. Податківці заберуть у вас завірені копії всіх документів, а з оригіналами ознайомляться на місці і повернуть.

Податкові інспектори мають право перевіряти документи три місяці після їх отримання. Після закінчення перевірки податківці мають 10 днів, щоб повідомити вам результат. Потім інспекторам дається один місяць, щоб перерахувати гроші на ваш рахунок в банку.

Таким чином, надавши пакет документів в крайній термін для здачі 3-ПДФО - 30 квітень 2016 року, ви можете розраховувати на отримання грошей максимум в кінці серпня 2016 року.

Податкові відрахування за навчання в 2016 році ви можете отримати і іншим шляхом - у роботодавця (згідно з Листом ФНС №БС-4-11 / 20124 @ від 18.11.2015 р). Для цього до податкової інспекції треба надати всі зазначені вище документи, крім декларації 3-ПДФО.

Документи для податкового вирахування за навчання можна нести в ИФНС не чекаючи кінця року, в якому були витрати на освіту. Податківці перевіряють документи і дають повідомлення для роботодавця з сумою і видом податкового вирахування. Роботодавець на підставі цього повідомлення перестає утримувати та перераховувати прибутковий податок працівника, до тих пір, поки сума відрахування не буде вичерпана. Якщо закінчився, а відрахування працівникові ще весь не відшкодовано, то залишок потрібно буде отримувати вже в податковій інспекції. Пояснимо на прикладі.

У січні 2016 року Прохоров Ігор Сергійович оплатив черговий семестр отримання ступеня ділового адміністрування в розмірі 100 тисяч рублів. Інших соціальних витрат у Ігоря Сергійовича немає. Прохоров має право на відрахування в розмірі 100 тисяч рублів. Ігор Сергійович вирішив не чекати кінця 2016 року - він в лютому здав документи в податкову інспекцію, для отримання вирахування на роботі. У березні податківці віддали Прохорову повідомлення, яке він приніс в бухгалтерію.

Бухгалтер, починаючи з березня, при розрахунку заробітної плати до виплати не утримує з Прохорова ПДФО - поки Прохоров отримає належну їй до повернення прибуткового податку: 100 тисяч рублів витрат * 13% = 13 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зарплата у Ігоря Сергійовича 50 тисяч рублів, на стандартні податкові відрахування він права не має, дітей та опікуваних у нього немає. За березень Прохоров реалізував право на відрахування в розмірі 50 тисяч * 13% = 6500 рублів, стільки ж за квітень - разом 13 тисяч рублів за два місяці. Значить, податкове вирахування Ігор Сергійович отримав, з травня місяця роботодавець відновлює утримання та перерахування прибуткового податку Прохорова в якості податкового агента.

Протягом життя кожна людина вчиться сам або оплачує навчання дітей. Не забувайте про те, що у вас є право на компенсацію частини витрат на освіту - шляхом отримання податкового вирахування за навчання. У 2016 році правила отримання вирахування спростилися - стежте за матеріалами нашого сайту, щоб вчасно отримувати інформацію про ваші права як платника ПДФО на відрахування.

Що таке податкове вирахування за навчання?
Що таке податкове вирахування за навчання?
У чому суть податкового соціального відрахування на навчання?
Які повинні бути дотримані критерії, щоб отримати соціальний відрахування на навчання у вузі?
Які документи для податкового вирахування за навчання потрібно зібрати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online