Податкові відрахування при покупці квартири пенсіонерам в 2019 році

  1. Що таке податкове вирахування і кому він покладений?
  2. Чи може пенсіонер отримати податкове вирахування в 2018 році: останні новини
  3. працюючим пенсіонерам
  4. Як зробити повернення податку пенсіонеру з покупки квартири: інструкція
  5. Максимальна і мінімальна сума
  6. Куди звертатися і що робити?
  7. Які документи необхідні?
  8. Зразок заяви на податкове вирахування при купівлі квартири пенсіонеру
  9. Порядок оформлення і термін виплат
  10. Чи платять пенсіонери податок при продажу квартири?
  11. При житло у власності менше 3 років
  12. Як розраховується податок?
  13. Коли можна не платити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно з податковим законодавством Російської Федерації, громадяни можуть зменшити свою базу оподаткування на певну суму за рахунок отримання податкового вирахування. Можливість використання даної пільги передбачена не тільки для звичайних громадян, але і для пенсіонерів, які отримують крім пенсії як мінімум один оподатковуваний дохід, а також для тих, хто вже перебуває на пенсії, але в попередніх періодах мав фінансові надходження і справно сплачував прибутковий податок.

Сьогодні ми розповімо про нюанси отримання вирахування, а також розглянемо останні зміни в податкових виплатах при покупці квартири пенсіонерами.
Сьогодні ми розповімо про нюанси отримання вирахування, а також розглянемо останні зміни в податкових виплатах при покупці квартири пенсіонерами

Зміст статті

Що таке податкове вирахування і кому він покладений?

Податкові відрахування - це зменшення оподатковуваної бази платника податків. Виходячи з цього, використовувати цю пільгу можуть лише громадяни РФ, які мають офіційно підтверджені доходи і сплачують з них відповідний податок (ПДФО).

Умовно податкові відрахування можна представити у вигляді суми, на яку знижується дохід громадянина при розрахунку підлягає сплаті прибуткового податку. Іншими словами, з частини доходу, яка дорівнює сумі відрахування, податок утримуватися не буде. При цьому Податковий Кодекс передбачає можливість повернути частину раніше сплаченого прибуткового податку.

Відповідно до законодавства зменшити розмір оподатковуваної бази можна в разі:

  • наявності дітей;
  • отримання платної освіти;
  • оплати лікування або медикаментів;
  • придбання нерухомості.

Згідно з положеннями НК РФ, надання майнового відрахування має певні особливості:

  • пільга поширюється на майно, придбане за власні кошти (якщо оплата була проведена роботодавцем або житло було придбано за рахунок державних субсидій, маткапіталу і так далі, то пільгу застосувати не можна);
  • розмір відрахування дорівнює 13% від суми витрат, понесених на придбання майна (але не більше 2 мільйонів рублів);
  • при використанні іпотечного кредиту максимальна сума врахованих витрат становить 3 мільйони рублів;
  • майновим вирахуванням можна скористатися 1 раз в житті;
  • пільга не надається, якщо майно передавалося між взаємопов'язаними особами (родичами, підлеглими і начальником і так далі).

Пенсіонери можуть скористатися цією пільгою за умови, що вони ще працюють або працювали до моменту здійснення великої покупки. Обумовлено це тим, що пенсійні посібники прибутковим податком не обкладаються.

Таким чином, податкове вирахування може бути отриманий пенсіонерами, мають будь-який офіційний дохід і які сплачують відповідний податок в розмірі 13%. У той же час пільга може бути надана і тим, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку, але до придбання нерухомості мав офіційний дохід крім пенсії та сплачував з нього ПДФО.

Чи може пенсіонер отримати податкове вирахування в 2018 році: останні новини

Майновий вирахування непрацюючим пенсіонерам

У громадян, які не мають крім пенсії ніякого офіційного доходу, фактично відбувається повернення частини раніше сплаченого податку. При цьому враховуються три останні роки, що передують року оформлення пільги.

У разі звільнення пенсіонера в рік придбання житла, відрахування йому може бути надано з року оформлення тільки в тому випадку, якщо в зазначеному податковому періоді мав місце бути офіційний дохід і сплачений з нього податок. У разі недостатності коштів на даний час відрахування буден звернений до попередніх трьох років.

працюючим пенсіонерам

Працюючі пенсіонери мають право отримати дану пільгу з року оформлення набуття у власність. Якщо сума відрахування виявиться більше суми сплаченого податку, то решта вирахування може бути перенесена на наступні роки до тих пір, поки він не буде повністю вичерпаний.

Як зробити повернення податку пенсіонеру з покупки квартири: інструкція

Як розрахувати?

Як вже було сказано, податкове вирахування за покупку нерухомості надається платнику податку не з усією сплаченої вартості, а обмежується сумою в 2 мільйони рублів. У разі залучення іпотечних коштів - у розмірі фактично понесених витрат по сплаті відсотків по ньому, але не більше 3 мільйонів рублів.

Розмір відрахування в податковому періоді залежить від таких факторів, як наявний офіційний дохід покупця і суми податків, сплачених в якості ПДФО, так як саме в цьому розмірі буде проводитися повернення грошових коштів.

Максимальна і мінімальна сума

У зв'язку з тим, що розмір витрат, понесених в результаті придбання квартири, на яку може бути отримано відрахування, законодавством обмежений, то сума повернення коштів також має максимальні межі:

  • 260 тисяч рублів - якщо квартира купувалася за рахунок власних коштів;
  • 390 тисяч рублів - в разі покупки за допомогою іпотечного кредиту.

Слід зазначити, що якщо відрахування оформлений в максимальному розмірі, то скористатися ним можна лише один раз. Якщо ж вартість покупки нижче встановленого порогу, то платник податків має можливість одержати відрахування на суму, що залишилася ще раз під час наступної покупки. При цьому максимально допустима сума відрахування буде дорівнює розміру, що діяв в період виникнення права на його отримання і освіти переноситься залишку.

У разі гасіння іпотечних відсотків відрахування за податковий період надається в розмірі, розрахованому від суми фактично сплачених за рік відсотків.

Куди звертатися і що робити?

Отримати податкове вирахування пенсіонери можуть через подачу відповідної заяви:

  • до податкової інспекції за місцем проживання;
  • роботодавцю.

У першому випадку отримати належні кошти можна лише після закінчення податкового періоду, в другому випадку подати відповідну заяву можна в будь-який зручний момент. Головне при цьому - попередньо повідомити податковий орган про придбання майна, понесені витрати і право власності на нього. Після цього податкова перевіряє отриману інформацію і видає платнику податків документ, що підтверджує право на отримання вирахування. Дане повідомлення дає роботодавцю право не утримувати з виплачуваних працівникові доходів ПДФО до тих пір, поки пільга не буде використана в повному обсязі.

У разі наявності кількох роботодавців одержувач пільги може одержати відрахування у кожного з них.

Які документи необхідні?

Крім вищезгаданої заяви на надання майнового відрахування одержувачу пільги необхідно надати податкової копії та оригінали наступних документів:

  • паспорта;
  • пенсійного посвідчення або відповідної довідки з ПФР;
  • ІПН;
  • заповненої декларації 3-ПДФО;
  • довідки про доходи 2-ПДФО;
  • документів, що підтверджують придбання майна (договору купівлі-продажу);
  • документів про право власності на дане майно;
  • документів, що підтверджують пов'язані з придбанням майна витрати (банківських виписок, квитанцій);
  • банківських реквізитів для отримання вирахування.

Термін звернення громадян за отриманням податкового вирахування законом не обмежений, тому подати заяву на повернення коштів можна в будь-який момент після оформлення майна у власність.

Зразок заяви на податкове вирахування при купівлі квартири пенсіонеру

У заяві на отримання податкового вирахування крім даних власника і придбаного ним майна вказується перелік доданих документів.
У заяві на отримання податкового вирахування крім даних власника і придбаного ним майна вказується перелік доданих документів

Зразок заяви на отримання податкового вирахування пропонуємо скачати тут: https://yadi.sk/i/ixpOy0Po3Roeg4

Порядок оформлення і термін виплат

Вся інформація, надана податкову службу для отримання майнового відрахування, проходить експертизу протягом встановленого законом терміну. Якщо заява подавалася власником безпосередньо в ФНС, то максимальний термін розгляду звернення складе 90 днів. У разі звернення за отриманням даного вирахування до роботодавця - всього 30 днів.

На прийняття рішення про надання податкового відрахування податковому органу потрібно 10 робочих днів.

У разі прийняття позитивного рішення податкова перераховує громадянину кошти за реквізитами, вказаними їм в заяві.

Чи платять пенсіонери податок при продажу квартири?

Що потрібно знати?

Згідно НК РФ всі громадяни, які отримують дохід, зобов'язані сплачувати до бюджету відповідний податок - ПДФО. Однак по відношенню до деяких видів доходів законодавством передбачені пільги по його сплаті.

У зв'язку з цим пенсіонери звільнені від сплати прибуткового податку на:

  • пенсії, фіксовану виплату до страхової пенсії і соціальні доплати до допомоги;
  • суми, що виділяються роботодавцем колишнім працівникам, які вийшли на пенсію або звільнилися у зв'язку з інвалідністю на оплату їм лікування, санаторно-курортних путівок, медичного обслуговування та ліків у вигляді надання матеріальної допомоги або подарунків на суму не більше 4 тисяч рублів на рік.

Всі інші види доходів пенсіонерів підлягають оподаткуванню. Слід зазначити, що сам статус пенсіонера не звільняє громадянина від сплати ПДФО, тому якщо той продає належну йому квартиру, то він буде зобов'язаний задекларувати отриманий дохід і сплатити відповідний податок. Однак відповідно до існуючого податкового законодавства пенсіонер може:

  • знизити суму оподатковуваної бази за рахунок оформлення податкового вирахування;
  • отримати звільнення від сплати податку.

З цікавим відео на цю тему пропонуємо ознайомитися тут:

При житло у власності менше 3 років

Податковим Кодексом РФ встановлено мінімальний термін володіння нерухомістю, після закінчення якого можна не платити податок з її продажу. Згідно зі змінами в законодавстві, що вступили в силу з січня 2016 року, мінімальний термін володіння, що дозволяє застосувати цю пільгу, встановлюється в розмірі:

  • трьох років для нерухомості, отриманої продавцем за договором дарування від близького родича, у спадок або в порядку приватизації, тобто в безоплатному порядку, а також для об'єктів нерухомості, отриманих будь-яким способом до 2016 року;
  • п'яти років для майна, отриманого у власність з 2016 року за оплатній угоді: договором купівлі-продажу, міни і так далі.

Слід зазначити, що термін володіння відраховується з моменту внесення до Єдиного державного реєстру прав записи про перехід права власності. Дата внесення при цьому вказується в свідоцтві про реєстрацію і в виписці з ЕГРП.

Якщо житло перебувало у власності продавця менше вищевказаних термінів, то при його продажу необхідно сплачувати податок.

Як розраховується податок?

Сума податку, що підлягає сплаті з продажу нерухомого майна, обчислюється в розмірі 13 відсотків від вартості об'єкта.

Однак важливо враховувати не тільки термін володіння нерухомістю, але і час переходу у власність до продавця. Так, якщо квартира була придбана до 01.01.2016 року, то прибутковий податок обчислюється з вартості об'єкта, зазначеної в договорі купівлі-продажу.

Якщо придбання було оформлено після зазначеної дати, то в розрахунок приймається максимальна ціна - вказана в договорі або кадастрова.

Зменшити базу оподаткування можна декількома способами.

У разі продажу житла, яке перебувало у власності менше мінімального для застосування пільги терміну (трьох або п'яти років), при розрахунку прибуткового податку можна використовувати податкове вирахування на суму не більше 1 мільйона рублів.

Якщо застосувати податкові відрахування немає можливості, то суму доходу від продажу нерухомості можна знизити на суму фактично понесених витрат, які продавець поніс при купівлі даного об'єкта (тобто податок буде обчислюватися на підставі різниці вартостей квартири при покупці і продажу).

Якщо продавець квартири в рік оформлення угоди набуває нової, то дохід від продажу житла зменшується на суму витрат, понесених на придбання нової квартири (але не більше 2 мільйонів рублів).

Коли можна не платити?

Згідно з податковим законодавством не платити прибутковий податок при продажу житла можна в наступних випадках:

  • пенсіонер продає нерухомість, яка перебувала у нього у власності довше мінімального терміну володіння;
  • вартість продаваного об'єкта не перевищує розміру податкового відрахування;
  • вартість продаваної квартири менше суми коштів, витрачених на її придбання.

Крім того, при продажу нерухомості, що знаходиться у спільній частковій власності, знизити розмір прибуткового податку до нуля можна за допомогою оформлення продажу кожної частки окремо і застосування відповідного податкового вирахування до кожної з них.

Таким чином, використання податкового вирахування при купівлі квартири дозволяє повернути значну суму коштів. Особливе значення дана можливість має для пенсіонерів, тому нехтувати оформленням даної пільги не рекомендується.

Що таке податкове вирахування і кому він покладений?
Які документи необхідні?
Коли можна не платити?
Куди звертатися і що робити?
Які документи необхідні?
Чи платять пенсіонери податок при продажу квартири?
Що потрібно знати?
Як розраховується податок?
Коли можна не платити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online