Податкові відрахування для пенсіонерів при покупці квартири: порядок оформлення і зміни в 2019 році

  1. Поняття і розмір майнового відрахування
  2. порядок оформлення
  3. Хто має право на повернення сплаченого податку
  4. процедура
  5. Які потрібні документи
  6. Нюанси оформлення для пенсіонерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміни чинного законодавства в 2019 році торкнулися і податкового вирахування при купівлі квартири. Докладний порядок повернення грошових коштів, які раніше були сплачені особою в бюджет держави, регламентований ст. 220 НК Росії.

220 НК Росії

Поняття і розмір майнового відрахування

Закон встановлює перелік підстав для надання майнового відрахування. Не має значення, чи була квартира куплена за рахунок власних заощаджень платника податків або на виданий кредит (іпотека).

Розмір відрахування на квартиру становить 13% від викупної ціни майна (ліміт в 2 млн. Рублів).

Це означає, що якщо квартира була придбана за 4 млн. Рублів, то розрахунок вирахування буде проводитися лише від половини зазначеної ціни.

Коли житло було куплено на кредитні кошти, податкові відрахування по іпотеці буде розраховуватися не тільки за фактичною вартістю придбаного майна, а й з понесених особою витрат, пов'язаних зі сплатою відсотків за договором. Максимальна сума податкового вирахування при іпотечному кредитуванні досягає 3 млн. Рублів, пов'язаних тільки з сплатою відсотків. Таким чином, загальна сума, з якої може бути здійснене повернення, складе 5 млн. Рублів.

Майновий вирахування - це відшкодування фактично понесених витрат особи, яка набула у власність житлове приміщення, в розмірі 13%, за умови сплати їм за податковий період ПДФО.

порядок оформлення

Якщо з розумінням терміна тепер все стало набагато простіше, то потрібно розібратися в тому, як отримати податкове вирахування при купівлі квартири в 2019 році. Процедура в цілому є простою, якщо знати перелік суб'єктів, до кого він може застосовуватися, а також список документів, що надаються.

Хто має право на повернення сплаченого податку

Виходячи з аналізу ст. 220 Кодексу можна зробити висновок, що відрахування може застосовуватися щодо наступних осіб:

  • власник придбаної квартири - працює платник податків (в тому числі громадянин, який досяг пенсійного віку);
  • непрацюючий пенсіонер;
  • інше непрацююче особа, відраховують ПДФО від інших доходів.

Таким чином, закон дає однозначну відповідь - майнове податкове вирахування пенсіонерам отримати можливо. Однак, тут потрібно відзначити:

  1. Незайнятий на роботі пенсіонер не має права отримувати зазначену пільгу при покупці квартири, якщо єдиним його джерелом доходу є виплачується пенсія, оскільки вона не обкладається податком. Але якщо літня людина здає в оренду інше майно, або продав свій автомобіль, то в цьому випадку він може претендувати на державне відшкодування.
  2. Для будь-якого пенсіонера тепер можливе застосування перенесення вирахування (раніше було встановлено обмеження для працюючих пенсіонерів). Про це йтиметься трохи нижче.

Про це йтиметься трохи нижче

процедура

Отримати податкове вирахування можна тільки при зверненні до податкової служби. Здійснюється це за допомогою подання декларації та обов'язкових паперів. Документи подаються в будь-який час протягом року, який йде за звітним (за 2018 рік декларація подається в 2019 році).

Перевірка всіх документів здійснюється протягом трьох місяців з моменту їх надання. Після позитивного рішення перерахування грошових коштів, що підлягають поверненню, здійснюється протягом ще одного місяця.

Які потрібні документи

Зміни, що відбулися в 2019 році, торкнулися положення про податкове вирахування незначно. Пенсіонером або працюють громадянином в ФНС подається наступний пакет документів:

  • заповнена декларація 3-ПДФО;
  • згоду на обробку анкетних даних звертається особи;
  • заяву на видачу майнового відрахування;
  • підтверджують зазначені в декларації відомості паперу;
  • опис.

Оформити декларацію можна на сайті ФНС, від руки, або в спеціальній програмі. У цьому документі вказується інформація про звертає особі, розмір сплаченого прибуткового податку, про об'єкт нерухомості, його вартості, а також суми, що підлягає відшкодуванню.

У заяві вказується не просто сума відрахування і відомості про заявника, а й дані про те, куди повинні бути перераховані грошові кошти.

Серед підтверджуючих документів закон виділяє:

  • договір купівлі-продажу житла;
  • свідоцтво про право на неї або виписку з ЕГРП ;
  • Угода про участь у пайовому будівництві;
  • паперу, що встановлюють факт здійснення витрат, які можуть бути враховані в загальній сумі.

Якщо мова йде про іпотечне кредитування, доведеться зробити копію кредитного договору та взяти довідку з банківської організації про фактично здійснені процентних платежах.

Необхідна документація, яка дозволить встановити розмір сплаченого ПДФО (довідка про зарплату, договори продажу або оренди, тощо.)

Нюанси оформлення для пенсіонерів

На питання, чи може пенсіонер отримати податкове вирахування, було дано відповідь однозначно. Існує особливість, яка полягає в їх перенесення на більш ранні звітні періоди (але не більше, ніж на три роки). Для непрацюючого пенсіонера діє це ж правило.

Тут перестає діяти положення, що після настання факту придбання житла, особа може на наступний рік подати заяву про повернення частини або всього обсягу сплаченого ним податку тільки за цей рік. Тобто весь існуючий залишок вирахування може бути зарахований за більш ранні звітні періоди, за умови, що в них обличчя виробляло оплату ПДФО.

Повторно особа, яка використовувала максимально можливий розмір відрахування, при покупці іншого житла звертатися до уповноваженого органу не зможе. Це не означає, що цим правом не може скористатися чоловік цього громадянина, але знову ж таки при наявності відповідних відрахувань до бюджету.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online