Переплату з ПДФО повертає агент

  1. Повернення переплати ПДФО працівникові
  2. Якщо сума повернення більше майбутніх платежів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зайво утриманий з платника податків податковим агентом ПДФО повинен повернути саме агент, а не податкова інспекція. Для такого повернення статтею 231 НК РФ встановлено спеціальні норми. Про це нагадав Мінфін Росії в листі від 27 вересня 2016 р № 03-04-05 / 56176.

Такий же висновок міститься в Ухвалі КС РФ від 17 лютого 2015 р № 262-О КС РФ. З урахуванням пріоритету дії спеціальних норм над загальними переплата сум податку, що виникла у платника податків в результаті дій податкового агента, має бути повернуто в особливому порядку (п. 1 ст. 231 НК РФ). В інших випадках при поверненні податку слід керуватися загальними нормами, встановленими статтями 78 і 79 НК РФ. Такими «іншими» випадками може бути, наприклад, помилка в платіжному дорученні на сплату податку, в результаті чого утворилася переплата. Якщо ж податковий агент припустився помилки при поточному обчисленні і утримання ПДФО з доходів працівника, то для того, щоб повернути платнику податків надміру сплачені суми податку, йому необхідно виконати дії, передбачені статтею 231 НК РФ (спеціальні норми).

Повернення переплати ПДФО працівникові

Щоб мати можливість повернути працівнику зайво утриманий у нього податок, роботодавець повинен:

  • письмово повідомити працівника про те, що з його доходів надмірно утриманий податок. Це потрібно зробити протягом 10 робочих днів з дня, коли виявлено зайве утримання ПДФО;
  • отримати від працівника заяву про повернення надміру утриманої суми ПДФО, де вказані реквізити банківського рахунку для перерахування грошей, оскільки повернення податку готівкою не передбачений.

Подати таку заяву працівник повинен до закінчення трирічного терміну з дня сплати в бюджет зайво утриманого податку (лист Мінфіну Росії від 27 грудня 2012 року № 03-04-06 / 4-370).

Зверніть увагу

Таким чином, повернення платнику податків надміру утриманої суми податку проводиться податковим агентом. Звертатися до податкової інспекції працівнику не слід, оскільки податковим законодавством це не передбачено. Агент сам поверне працівникові його переплату ПДФО.

Для повернення встановлений тримісячний термін, який починає діяти з дня отримання податковим агентом відповідної заяви платника податків.

Повернення можна здійснити за рахунок сум ПДФО, що підлягають перерахуванню до бюджетної системи РФ в рахунок майбутніх платежів як за вказаною платнику податків, так і по іншим платникам податків, з доходів яких податковий агент утримує податок. Але тільки якщо сума майбутніх платежів з ПДФО виявиться більше, ніж сума, яку треба повернути працівникові.

Читайте також «Повернення переплати по ПДФО»



ПРИКЛАД ПОВЕРНЕННЯ зайво утриманого ПДФО

Податковий агент ТОВ «Салют» в січні 2017 р виявив, що надмірно втримав з доходів працівника Степанова ПДФО в розмірі 20 000 руб. і повідомив йому про це. Працівник подав до бухгалтерії заяву про повернення надміру утриманої з його доходів суми ПДФО в розмірі 20 000 руб.
Податковий агент ТОВ «Салют» в січні 2017 р виявив, що надмірно втримав з доходів працівника Степанова ПДФО в розмірі 20 000 руб
В організації встановлений термін виплати зарплати - 15 число місяця, наступного за місяцем нарахування доходу.
Сума ПДФО, що підлягає перерахуванню до бюджету в рахунок майбутніх платежів, становить:
- на 15.02.2017 - 18 000 руб .;
- на 15.03.2017 - 19 000 руб.
Вся сума надміру утриманого у працівника податку в розмірі 20 000 руб. була перерахована йому 15.02.2017 за реквізитами, вказаними в заяві.
При цьому організація:
- 15.02.2017 не повинна перераховувати в бюджет ПДФО в сумі 18 000 руб .;
- 15.03.2017 зменшить суму ПДФО, що підлягає перерахуванню, на 2000 руб. (20 000 - 18 000). У березні в бюджет необхідно заплатити податок у розмірі 17 000 руб. (19 000 - 2000).

Якщо сума повернення більше майбутніх платежів

Якщо сума податку, що підлягає поверненню працівнику, більше майбутніх платежів з ПДФО, протягом 10 днів з дня подачі працівником заяви податковий агент повинен подати до податкового органу за місцем свого обліку заяву про повернення надміру утриманої їм суми податку (абз. 6 п. 1 ст . 231 НК РФ).

Крім заяви, потрібно представити в ИФНС (листи ФНС Росії від 13 серпня 2014 р № ПА-4-11 / 15988, від 20 вересня 2013 р № БС-4-11 / 17025):

  • виписку з податкового регістра з ПДФО за період, в якому був надмірно утриманий податок;
  • довідку за формою 2-ПДФО на працівника за період, коли був надмірно утриманий податок;
  • платіжне доручення, за яким був надмірно перераховано утриманий податок.

Податкова інспекція повинна повернути переплату з ПДФО на розрахунковий рахунок організації протягом місяця з дня подачі цих документів (п. 6 ст. 78 НК РФ).

Зверніть увагу

Якщо, щоб розрахуватися з людиною, засобів у податкового агента недостатньо, і він подав до податкової інспекції свою заяву на повернення зайво перерахованого до бюджету податку, в цьому випадку чекати надходження грошей на розрахунковий рахунок роботодавець не повинен. Він має право повернути зайво утриманий з працівника ПДФО за рахунок власних коштів. А затягувати повернення грошей платнику податків не слід: за кожен календарний день прострочення доведеться нараховувати відсотки в розмірі ставки рефінансування Центробанку, що діяла в дні порушення терміну повернення.

Загальну суму податку, яку організація відповідно до НК РФ повернула фізособам, слід відобразити в рядку 090 форми 6-ПДФО наростаючим підсумком з початку податкового періоду (Лист ФНС Росії від 18 липня 2016 р № БС-4-11 / 12881 @).

При перерахунку зобов'язань за минулий рік до податкового органу разом із заявою на повернення податку з бюджету потрібно подати коригувальну довідку про доходи фізособи за формою № 2-ПДФО.


Стаття підготовлена експертами бератора «Зарплата і кадри».

Практична енциклопедія бухгалтера

Всі зміни 2019 роки вже внесені в бератор експертами. У відповіді на будь-яке питання у вас є все необхідне: точний алгоритм дій, актуальні приклади з реального бухгалтерської практики, проводки і зразки заповнення документів.

дізнатись детальніше


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online