Компенсація за дитячий садок: хто має право, документи, розмір

  1. Хто має право на повернення коштів?
  2. Принцип і порядок розрахунку компенсації
  3. Перелік необхідних документів
  4. Нарахування та строки виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринкові відносини внесли свої поправки в наше життя

Ринкові відносини внесли свої поправки в наше життя. Сьогодні оплата батьківської плати за дитячий сад стала звичайним явищем і сприймається, як необхідність. Але як бути, якщо в сім'ї не один малюк, а кілька, а батьки - люди не найбільшого достатку?

Питання знайшов рішення на рівні Державної Думи.

Маючи на меті в першу чергу стимулювати народжуваність, російські законодавці в 2012 році прийняли закон, який гарантує батькам часткове повернення оплати за дитячий садок. При цьому не має значення, даний заклад є державним або приватним - компенсація за оплату дитячого садка закріплена законодавчо.

Відео по темі дивіться нижче:

Хто має право на повернення коштів?

Якщо раніше правом на відшкодування за дитячий садок користувалися всі категорії сімей, то, починаючи з 2017 року, порядок був дещо змінений і спрямований, в першу чергу, на компенсацію за дитячий сад малозабезпеченим сім'ям. сьогодні такими пільгами користуються батьки або законні опікуни, які мають доходами, що не перевищують 150 відсотків від встановленої на державному рівні мінімальної суми для проживання.

Конкретна сума залежить від декількох факторів, і, в першу чергу, від місця проживання цієї родини. При цьому сім'ям, які «відправляють» у дошкільні установи одного малюка, відшкодовується 20 відсотків витрачених коштів, двох діточок - половину, а трьох і більше - 70 відсотків.

Приводом для відмови можуть служити лише недостовірні дані, зазначені в документах, а при черговому оновленні документаційною бази - вибуття з яких-небудь причин дитини з дитсадка.

При цьому важливо знати, що в даний час подібне відшкодування не обтяжується податками з доходів фізосіб, що ще кілька років тому становила більше десятої частини від компенсованих сум.

При цьому важливо знати, що в даний час подібне відшкодування не обтяжується податками з доходів фізосіб, що ще кілька років тому становила більше десятої частини від компенсованих сум

Принцип і порядок розрахунку компенсації

Розрахунок компенсаційних сум проводиться з урахуванням загальних витрат на дитину за перебування в дошкільному закладі. Алгоритм розрахунку, який цілком можна зробити самостійно, наступний:

  • Розділивши загальну вартість утримання маленького в садку на число робочих днів за цей місяць, отримуємо «ціну» за одноденне перебування;
  • Помноживши отримане значення на кількість часу (в днях), яке дитина фактично відвідував садок, виводимо базову суму виплати за дитячий сад;
  • Виходячи з базової суми, розраховуємо компенсацію в нашому конкретному випадку (множачи її на 0,2; 0,5; 0,7).

Перелік необхідних документів

Необхідний для отримання компенсації документаційного пакет складається з:

  • Письмової заяви за підписом одного з батьків або інших законних представників дитини з одночасним поданням паспорта і його ксерокопії;
  • Оригіналу або дубліката свідоцтва (свідоцтв) про народження дитини (дітей). Для багатодітних сімей потрібно ще й довідка про склад родини;
  • Вищезазначені реквізити банку;
  • Інформація про фінансове становище сім'ї, представлена ​​в передбаченому законом порядку.

Крім зазначених, може виникнути необхідність у наданні додаткових відомостей. Наприклад, якщо законні представники одночасно не є біологічними батьками дитини, від них знадобиться надання довідки про встановлення опіки.

При подачі заяви слід упевнитися в його повній відповідності зразком, з яким можна ознайомитися як на місці, так і попередньо - в інтернетівських сайтах. Після подачі заяви посадовою особою установи робиться відповідна позначка в призначеному для цього журналі. Ретельно фіксуються також щомісячні фінансові надходження від батьків, на основі яких і проводиться призначення компенсації.

Ретельно фіксуються також щомісячні фінансові надходження від батьків, на основі яких і проводиться призначення компенсації

Основу законодавчої бази, крім зазначеної вище, становить Федеральний закон «Про освіту в Російській Федерації» за номером 273 від 29-го грудня 2012 року. Завдяки закріпленої в його 65-й статті (частина п'ята) юридичній нормі держава гарантує право на відшкодування витрат на дитячі установи дошкільного типу після укладення відповідного договору та проведення оплати.

Порядок звернення та надання компенсацій також регламентується цим юридичним актом і знаходяться в компетенції органів державної влади кожного суб'єкта Російської Федерації.

Нарахування та строки виплат

Після того, як ви здали всі необхідні документи, адміністрація дошкільного закладу діє за наступним сценарієм:

  • Оригінали наданої документації вам будуть повернуті, а на копіях - проставлені печатки ДОУ, що стане їх запевненням;
  • Після сформування чергового списку громадян, які подали заяви, він направляється до відповідних підрозділів муніципальних та окружних органів (освіта, соціальний захист);
  • Оновлення зазначеного реєстру осіб, які мають даним видом компенсації, проводиться в щоквартальному порядку.

Що стосується термінів виплат: компенсаційні суми надходять в наступному після чергової виплати місяці, на банківські рахунки, які вказується батьками малюків при укладанні договорів з ДОУ.

На закінчення відзначимо, що компенсаційні виплати проводяться в річному розрізі. Після закінчення даного терміну потрібно повне оновлення документації.

Хто має право на повернення коштів?
Але як бути, якщо в сім'ї не один малюк, а кілька, а батьки - люди не найбільшого достатку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online