«Ескаліровать питання президенту»: як Абдуллін наостанок потряс Іннополіс

  1. «МЕРІЯ МІСТА ПРОТИ ТАКОГО різкого руху І необґрунтованого підвищення»
  2. ПІЛЬГОВА ОРЕНДА ЯК ПРИМАНКА
  3. «НОРМАЛЬНАЯ, ХОРОША ВАРТІСТЬ, СРЕДНЕКАЗАНСКІЕ ЦІНИ»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

12.10.2018

Прямо перед відставкою глава ГЖФ спробував підняти іннополісянам ціну оренди більш ніж вдвічі - за «однушку» запросили 16,7 тис. Рублів

Госжілфонда при президенті РТ оголосив жителям Іннополіса, що їх орендна плата за проживання в 840 квартирах з 1 листопада зросте в два з гаком рази. Неготовою до змін виявилася навіть мерія міста, яку не попередили. Руслан Шагалеев поскаржився президенту РТ Рустама Мінніханова, а міністр інформатизації і зв'язку Роман Шайхутдинов пообіцяв питання вирішити. І вирішив: вже сьогодні мінзв'язку повідомило, що ніякого підвищення вартості оренди не буде.

Госжілфонда при президенті РТ оголосив жителям Іннополіса, що їх орендна плата за проживання в 840 квартирах з 1 листопада зросте в два з гаком рази Фото: «БІЗНЕС Online» Госжілфонда при президенті РТ оголосив жителям Іннополіса, що їх орендна плата за проживання в 840 квартирах з 1 листопада зросте в два з гаком рази Фото: «БІЗНЕС Online»

«МЕРІЯ МІСТА ПРОТИ ТАКОГО різкого руху І необґрунтованого підвищення»

Буквально напередодні власної відставки глава госжілфонда при президенті РТ Талгат Абдуллін здивував громадськість, піднісши і міністерству інформатизації та зв'язку, і Іннополісу великий сюрприз. Вчора жителі інноваційного міста в 8 ранку, ледь відкривши очі, побачили в загальному чаті міста наступне повідомлення: «Усім доброго ранку! Правда, що з 1 листопада ГЖФ піднімає оплату в два рази? »Про нововведення городяни дізналися в особистому кабінеті на сайті держпослуг, де їх зустріла табличка наступного змісту:« Повідомлення про збільшення плати за проживання. Згідно п. 4.3 укладеного з Вами договору найму житлового приміщення повідомляємо Вас про підвищення плати за проживання в житловому приміщенні з 01.11.2018 року ». Нагадаємо, що за вартість оренди в Іннополісе відповідає саме госжілфонда при президенті Татарстану, який профінансував будівництво житла для молодих IT-фахівців.

Перш за все з'ясувалося, що оплата піднімається більш ніж удвічі. Так, згідно з повідомленням, вартість оренди однокімнатної квартири площею 42 кв. м в інноваційному містечку виросла з 7 тис. до 16,7 тис. рублів за місяць, тобто в 2,39 рази. Вартість оренди «двушки» площею 75 кв. м зросла трохи менше, в 2,14 рази: з 10 тис. до 21,4 тис. рублів на місяць, включаючи ПДВ. В іншому чаті, ініційованому Миколою Никифоровим, «Іннополіс - якість життя», жителі наводили й інші цифри - мабуть, нарахування орендної плати проходили індивідуально. Так, у кого-то вартість однокімнатної квартири зросла на 10 280 рублів (в 2,47 рази), двокімнатної квартири - на 8 228 рублів (в 1,82 рази).

Жителі тут же заглянули в власні договори, де і виявили, що пункт про можливість одностороннього підвищення орендної плати дійсно є. «В період дії цього договору вартість оплати за надане житлове приміщення може змінюватися і індексуватися фондом в односторонньому порядку, але не частіше одного разу протягом календарного року», - написано в ньому.

Руслан Шагалеев: «Це ініціатива ГЖФ, мерія міста проти такого різкого і необгрунтованого підвищення вартості оренди» Фото: «БІЗНЕС Online» Руслан Шагалеев: «Це ініціатива ГЖФ, мерія міста проти такого різкого і необгрунтованого підвищення вартості оренди» Фото: «БІЗНЕС Online»

Невеселі жарти жителів про те, що тепер черга на орендне житло нарешті розсмокчеться, отримали своє продовження сьогодні. Уважні потенційні жителі міста повідомили, що на сайті ГЖФ з'явився розіграш на заселення нового будинку другої черги будівництва, де вартість оренди житла варіюється в межах 260-300 рублів за квадратний метр в залежності від числа кімнат. Тобто проживання в ньому буде коштувати вже за новими розцінками - приблизно від 12 тис. Рублів на місяць за «однушку».

На ситуацію тут же відреагував в чаті мер Іннополіса Руслан Шагалеев, який, як і всі іннополісяне, виявився в шоці від новин. «Це ініціатива ГЖФ, мерія міста проти такого різкого і необгрунтованого підвищення вартості оренди. З нами ГЖФ це не тільки не обговорював, але і навіть не повідомив. Ескаліровать питання президенту республіки », - написав він. У відповідь на телефонний дзвінок в мерію Іннополіса кореспонденту «БІЗНЕС Online» підтвердили, що керівництво міста виявилося абсолютно не готове до такого розвитку подій і активно намагається скасувати прийдешнє підвищення оренди. «Для нас це теж сюрприз, і, природно, ми негативно ставимося до цього факту. Ми направили запит, зараз відбувається з'ясування ситуації, але на даний момент це оповіщення на сайті госжілфонда зникло », - сказала нам вчора фахівець з маркетингових проектів і PR Іннополіса Дарина Абрамова.
У діалог включився і міністр інформатизації і зв'язку РТ Роман Шайхутдинов. «Вирішимо!» - пообіцяв він в чаті. З ранку від його імені з'явилася обнадійлива фраза: «Вирішили!» «Значить, ескалація спрацювала», - відреагував Шагалеев. Вже після обіду мінзв'язку відповіло «БІЗНЕС Online» наступне: «Повідомлення про підвищення орендної плати жителям Іннополіса, що надійшли їм вчора в особисті кабінети на порталі ГЖФ РТ, були спрямовані помилково. Ніякого підвищення орендної плати в Іннополісе найближчим часом не буде ».

«БІЗНЕС Online» вчора відправив офіційний запит госжілфонда з проханням роз'яснити ситуацію, однак на момент публікації відповіді не надійшло. Сьогодні вранці з'явився указ президента РТ про перехід Абдулліна на іншу роботу.

У діалог включився і міністр інформатизації і зв'язку РТ Роман Шайхутдинов У діалог включився і міністр інформатизації і зв'язку РТ Роман Шайхутдинов. «Вирішимо!» - пообіцяв він в чаті. З ранку від його імені з'явилася обнадійлива фраза: «Вирішили!» Фото: «БІЗНЕС Online»

ПІЛЬГОВА ОРЕНДА ЯК ПРИМАНКА

Варто відзначити, що пільгова оренда житла досі залишається не останнім пряником, яким молодих IT-фахівців залучають в нове містечко. Як зазначив в листуванні один з жителів, Іннополіс - це нове місто зі своїми плюсами і мінусами, «вартість оренди до останнього часу була плюсом, що перекриває якусь частину мінусів». У Іннополісе щодня перебувають понад 3 тис. Осіб - тут зареєстровано 150 компаній, з них 76 - резиденти і партнери ОЕЗ «Іннополіс». Городок ще молодий, далеко від Казані, і якщо раніше в столицю Татарстану ходив безкоштовний шаттл, то зараз в один кінець можна дістатися за 100 рублів.

Щоб орендувати квартиру, потрібно звернутися до відділу кадрів міста: заселитися можна, лише будучи постійним співробітником компанії, прописаної в місті. Фіксована вартість, яка і приваблювала нових жителів, була наступною: 7 тис. Рублів на місяць - однокімнатна квартира від 40,9 до 55,7 кв. м; 10 тис. Рублів на місяць - двокімнатна квартира від 69,3 до 75,1 кв. метрів.

У містечку побудовано і здано вже 16 житлових будинків заввишки 6 поверхів на 840 квартир. Всі введені в експлуатацію об'єкти заселені - за нашою інформацією, вільних житлових площ просто немає, попит величезний. Уже здаються в експлуатацію і вдома другої черги висотою в 10 поверхів - цієї осені в такий об'єкт повинні заселити ще 360 квартир. Інвестор орендного житла - ГЖФ, підрядник - ТОВ «Ак Таш», а керує комунальним господарством ТОВ «УК« Затишний будинок ».

На сьогоднішній день оренда - це найпопулярніший спосіб отримати житло в Іннополісе Фото: «БІЗНЕС Online» На сьогоднішній день оренда - це найпопулярніший спосіб отримати житло в Іннополісе Фото: «БІЗНЕС Online»

Яку суму ГЖФ витратив на будівництво першої черги з 16 будинків, ніколи не озвучувалася. Шагалеев в інтерв'ю «БІЗНЕС Online» лише згадував , Що обсяг інвестицій на будівництво інфраструктури міського житла в рамках державно-приватного партнерства становить близько 3 млрд рублів, з яких вже виділено 1,8 мільярда. Але зрозуміло, що будівництво недешева і ГЖФ потрібно свої вкладення окупати. Однак куратори IT-міста вольовим рішенням утримували орендні ставки на рівні нижче ринкових. У 2014 році, коли стартував житловий проект наукового міста, ціни на оренду становили від 15 до 23 тис. Рублів за одно- і двокімнатну квартиру. У 2016 році Шайхутдинов умовив керівництво республіки збити ціну до нинішніх 7-10 тис. Рублів на місяць, ніж, безсумнівно, посприяв вибухового зростання інтересу до заселення містечка.

У зв'язку з попитом на орендне житло ще в жовтні 2016 року президент РТ прийняв рішення про будівництво другої черги житла. Її зводить «Ак Барс Девелопмент». Дещо змінилася і концепція забудови - це як і раніше квартири економ-класу, але висотність будинків зросла з 6 до 9 поверхів. Проект забудови розробила компанія «Ак Барс Інжиніринг».

Крім орендного житла в містечку є і комерційне. Цієї осені буде введений в експлуатацію новий пул будинків житлового комплексу «Зіон», який з 2015 року забудовує Іннополіс 24 таунхаусами з 80 триповерховими апартаментами площею до 280 кв. метрів. Сайт анонсує продаж житла від 52 тис. Рублів за квадратний метр. Крім «Зиона» в Іннополіс пустять та інших комерційних забудовників - проектом забудови займається «Ак Барс Інжиніринг».

У Іннополісе відкриті дитячий сад, школа, IT-ліцей, медичний і спортивні центри. Працюють відділення пошти, банки, супермаркети, салон краси, автомийка, кафе, бар та інші міські сервіси. У місті поки що мінімум магазинів і молодіжних розваг на зразок кіно і концертів, зате є кілька барів і велика кількість спортивних майданчиків. Молоді мами відзначають, що їм не вистачає ясельних місць в дитсадках.

«НОРМАЛЬНАЯ, ХОРОША ВАРТІСТЬ, СРЕДНЕКАЗАНСКІЕ ЦІНИ»

«БІЗНЕС Online» опитав ріелторів і учасників будівельного ринку, наскільки адекватно виглядає підвищення цін на житло в Іннополісе з точки зору мешканців та інвесторів.

Анастасія Гізатова - директор агентства нерухомості «Щасливий будинок»:

- Це [нові ціни в Іннополісе] нормальна, гарна вартість, среднеказанскіе ціни. Я думаю, що при визначенні щомісячної вартості враховувалися не тільки середні ринкові ціни в Казані, але і розмір доходу і інтенсивність попиту. Підвищення відбувається коли? Коли є перевищення попиту над пропозицією і при збільшенні об'єктивних витрат. Часто навіть при збільшенні об'єктивних витрат орендодавці не підвищують вартість квартири - бояться, що знизиться попит і буде простоювання нерухомості. Мабуть, тут при підвищенні такого побоювання немає.

Вони ж ці ціни ставлять не для казанців, а для співробітників Іннополіса. Тобто якраз для тієї цільової аудиторії, яка готова знімати житло. Я впевнена, що цього підвищення передувала аналітична робота, вони б не стали ризикувати.

Рустем Юнусов - директор будівельної компанії ТОВ «Фарус»:

- Комерційного житла в Іннополісе ніхто не будує, тому що, природно, там жодна нормальна людина не купуватиме. Мабуть, в наукомісті інші якісь категорії є «вигідно-невигідно». З точки зору бізнесу це не можна розглядати: захотіли будувати влади - побудували, перехотілося - і не буде там нічого. Це чисто бажання наших чиновників побудувати в поле місто-сад. Якщо туди перевезуть всіх наших чиновників, всі структури, тоді він оживе: хочеш не хочеш - доведеться їздити. В іншому випадку, як тільки запал пропаде у чиновників, так Іннополіс тихо помре.

Іскандер Юсупов - комерційний директор компанії «Уністрой»:

- Ціну диктує ринок. Якщо орендодавець вважає, що, підвищивши її, він зможе зберегти попит, то він має рацію. Але треба розуміти, що в даному випадку цифри дуже відносні. Чи дорого платити 100 тисяч в місяць за однокімнатну квартиру? Якщо це трикімнатна на Тверській вулиці Москви, то немає. Якщо на околиці Казані, то, звичайно, дорого. Якщо ГЖФ розуміє, що, підвищивши ставку, не втратить у валовому обсязі або зможе максимізувати прибуток, то це виправдано з точки зору бізнесу.

Правда, що з 1 листопада ГЖФ піднімає оплату в два рази?
Підвищення відбувається коли?
Чи дорого платити 100 тисяч в місяць за однокімнатну квартиру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online