Позбавлення водійських прав: який максимальний термін, за що, чи є довічне

  1. Причини і терміни позбавлення водійських прав
  2. Тривалість позбавлення прав на автомобіль
  3. Процедура позбавлення водійського посвідчення, обчислення строку позбавлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незалежно від того, є людина професійним водієм або пересувається на особистому автомобілі, від помилок на дорозі не застрахований ніхто

Незалежно від того, є людина професійним водієм або пересувається на особистому автомобілі, від помилок на дорозі не застрахований ніхто. Законодавство суворо ставиться до порушників ПДР. Крім штрафу або обмеження волі може послідувати і позбавлення можливості керувати автомобілем на деякий час. При цьому, позбутися водійського посвідчення можна і не здійснюючи проступків на дорозі.

Зміст: 1. Причини і терміни позбавлення водійських прав 2. Тривалість позбавлення прав на автомобіль 3. Процедура позбавлення водійського посвідчення, обчислення строку позбавлення

Причини і терміни позбавлення водійських прав

Позбавити спеціального права на керування транспортним засобом можуть з кількох причин Позбавити спеціального права на керування транспортним засобом можуть з кількох причин.

Перша і одна з найпоширеніших - порушення ПДР і їх наслідки. Тут покарання варіюється від місяця до трьох років і залежить від тяжкості проступку. Наприклад, за не перепустка спецтранспорту - від 1 місяця, а за водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння - до 3 років.

терміни позбавлення водійських прав за вчинення ДТП залежать від ступеня заподіяної шкоди потерпілим. Максимально можуть позбавити на 3 роки.

важливий факт

Якщо за кермом чужого автомобіля «зловлять» п'яного водія відповідальність буде нести і власник машини.

Крім порушення правил поведінки на дорозі позбутися прав можна і за борги . Зараз судові пристави можуть виносити ухвалу щодо призупинення дії водійського посвідчення до повного погашення заборгованості по виконавчими листами .

Обмежити можливість їздити за кермом можуть лікарі. Раз на два роки необхідно проходити медкомісію на допуск до керування транспортними засобами. Якщо в ході цієї процедури будуть виявлені захворювання, наприклад, епілепсія, які перешкоджають водінню, лікарі зобов'язані повідомити про це в ГИБДД. В цьому випадку водійські права або анулюються, або визнаються помилково виданими.

Тривалість позбавлення прав на автомобіль

Незважаючи, на те, що законом встановлено обмеження до 3 років за одне правопорушення, позбутися водійських прав можна на тривалий час.

За адміністративним законодавством терміни позбавлення підсумовуються.

Наприклад, прав позбавили за перевищення швидкості. Поки діє це позбавлення, водія зупинили за керування транспортним засобом в нетверезому стані.

Швидкість була перевищена перший раз, і суд обмежився мінімальним позбавленням в 4 місяці, а за п'яне водіння дали максимально можливі 2 роки. Права можна буде отримати через 2 роки і 4 місяці.

Тобто, теоретично, у водія є можливість «назбирати» порушень на тривалий або довічне позбавлення права керувати автомобілем.

важливий факт

Якщо спеціального права на керування транспортним засобом позбавляють одночасно в рамках адміністративного та кримінального покарання, такі терміни не сумуються. Їх тривалість вважається паралельної.

Наприклад, по КоАП, водій був позбавлений на 1 рік за використання спецсигналів Наприклад, по КоАП, водій був позбавлений на 1 рік за використання спецсигналів. Через деякий час він потрапляє в ДТП, де з його вини заподіяна тяжка шкода здоров'ю інших людей. Ця подія потрапляє під дію кримінального законодавства та його позбавляють прав на 3 роки.

В такому випадку покарання не підсумовується, тобто максимальний термін буде дорівнює 3 роки.

Періодично в органах законодавчої влади і суспільстві обговорюється питання збільшення термінів позбавлення водійських прав для злісних порушників, однак, змін до законодавства вносити, поки не планується.

За медичними показаннями обмежити право водіння можна до повного лікування захворювання або довічно, якщо воно невиліковно.

Постанова судового пристава діє до повного погашення боржником своїх прострочених зобов'язань за виконавчими листами. Термін позбавлення обмежений лише можливостями неплатника. Якщо прострочення не погашена, але суд виніс рішення, наприклад, про надання розстрочки по боргах, то права можна повернути і до повного погашення заборгованості.

Процедура позбавлення водійського посвідчення, обчислення строку позбавлення

Позбавити водія прав можна тільки через суд Позбавити водія прав можна тільки через суд. Через судову інстанцію можна також оскаржити порушення , Якщо водій з ним не згоден. Суддя прийме до уваги і обставини, які можуть знизити термін позбавлення спеціального права на керування транспортним засобом. Якщо в статті КоАП, за якою карають порушника, встановлено чіткий термін, наприклад, на півроку, то суддя не може прийняти іншого рішення. Якщо санкції статті передбачають межі покарання, наприклад, від півроку до року, то суддя може призначити покарання термін позбавлення в цих межах.

Зверніть увагу

Мінімальний термін позбавлення місяць, якщо суддя вирішує присудити порушнику такий термін, знизити його не можна.

Після судового засідання у порушника є 10 днів для оскарження рішення судді. Якщо водій згоден з постановою, то термін позбавлення починається через 10 днів з дати набрання рішенням суду в силу.

важливий факт

Посвідчення водія необхідно здавати в ГИБДД. Якщо цього не зробити самостійно, то воно буде вилучено, а термін позбавлення почнеться з дня вилучення.

При незгоді водія з порушенням та оспорювання в наступній судовій інстанції, протягом строку позбавлення починається після винесення про це рішення останнього суду.

Якщо дата закінчення покарання випадає на вихідний або святковий день, то отримати посвідчення назад можна на наступний робочий день.

Рекомендуємо прочитати: Як отримати права після позбавлення в 2018 році

Дізнатися точну дату повернення водійських прав можна на офіційній сторінці ГИБДД в інтернеті. Для цього потрібно в меню сервісів сайту знайти онлайн-сервіс перевірки водія і внести дані про посвідченні водія (дату видачі та номер). Процедура ця абсолютно безкоштовна.

Хоча законодавство і обмежує максимальний термін позбавлення водійських прав за одне порушення трьома роками, при численних порушеннях ПДР, за їх сукупністю, можна розлучитися з можливістю керувати автомобілем на тривалий термін і навіть довічно. Обмежити можливість керування транспортним засобом можуть по медичних показанням і за прострочену заборгованість за виконавчими листами.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online