Нові водійські права додали проблем

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автори ноу-хау збільшили число категорій, однак не встановили чіткий регламент отримання потрібних прав

Чому змінили?

У Росії водійські права нового зразка з'явилися на вимогу Віденської конвенції про дорожній рух 1968 року, а точніше - завдяки поправкам до цього документа, які були прийняті кілька років тому.

Проігнорувати це ноу-хау росіяни не могли. В іншому випадку, нікого з наших водіїв не пустили б за кермо за кордоном навіть при наявності міжнародних прав.

Що нового в посвідченні

За зовнішнім виглядом нові права ідентичні своїм попередникам, проте в змістовній частині є чимало змін. Перш за все назви граф (дата видачі, місце народження і так далі) замінили цифрами.

По-друге, тепер все без винятку записи, а не тільки ім'я, прізвище та місце народження, продубльовані латиницею.

Ті, хто вже отримав права нового зразка, бачать головна відмінність - нові категорії. Конвенція дозволяє створити в рамках діючих категорій прав A, B, C, D, BE, CE і DE підкатегорії А1, B1, С1, D1, C1E і D1E. Це означає, що якщо зараз у водія відкрита, наприклад, категорія С (вантажні автомобілі), то при заміні старого посвідчення водія на нове він без додаткових іспитів отримає і підкатегорію С1 (вантажівки масою від 3,5 т до 7,5 т).

Вантажна категорія «С» розділена на дві. До категорії «С1» віднесли автомобілі масою від 3500 кг. до 7500 кг. Все, що найважче - потрапляє в категорію «С».

Мотоциклістів поділили на три групи. Наймолодша категорія - «М». Вона охоплює мопеди з двигуном об'ємом не більше 50 куб.см, що розвивають швидкість не вище 50 км / год. Категорія «А1» - дає право управління легкими мотоциклами з двигуном від 50 до 125 куб.см, максимальна швидкість - до 50 км / год. Категорія «А» - для більш потужних і швидкісних мотоциклів, при цьому іспити на категорії «М» і «А1» можна здавати з 16 років, на категорію «А» - тільки з 18 років.

Власники техніки з електродвигуном такої ж потужності, як у скутера або мотоцикла з двигуном внутрішнього згоряння, теж зобов'язані отримати одну з мотокатегорій.

Автобуси теж поділені на дві категорії: «D1» (число місць для перевезення від 8 до 16) і «D» (16 пасажирських місць і більше). З категорією «С1» і «D1» у водійському посвідченні можна буксирувати причіп масою не більше 750 кг., Якщо він важче, потрібно мати категорії «С1Е» або «D1Е» відповідно. Якщо ж маса автомобіля з причепом перевищує 12 тонн, то водієві знадобляться в правах категорії «СЕ» або «DЕ».

Категорія «А», наявна в даний час в посвідченні водія, дозволить керувати транспортними засобами категорій «А», «А1» та «М». Автобусна категорія «D» дозволить перевезення пасажирів на невеликих автобусах категорії «D1». Категорія «Е» дає право сісти за кермо автомобіля з причепом тим, у кого вже відкриті «В», «С» і «D».
Для управління електротранспортом, трамваями і тролейбусами введені персональні категорії.

За даними РЕО ГИБДД Качканара, масової заміни старих прав на нові не проводиться. Нинішні водійські посвідчення залишаться дійсними, поки не закінчиться зазначений на них «термін придатності», але тільки на російських дорогах. Тим, хто має намір відправитися за кордон і сісти там за кермо, права нового зразка будуть необхідні.

«Немає чіткого регламенту»

Поки в районних Державтоінспекції країни немає масової заміни прав, немає також і спірних ситуацій. Разом з тим автомобілісти, яким належить зіткнутися з процедурою отримання нового посвідчення, цікавляться, яким чином можна відкривати підкатегорії, де навчатися на них і скільки це буде коштувати. Як такого регламенту ні для автовласників, ні для представників автошкіл ще не прописано.

Таким чином, ясності в питанні немає, а дозвіл на право керування транспортом різних класів з причепом зараз, з початком городнього сезону, стане все більш затребуваним.

Автори ноу-хау збільшили число категорій, однак не встановили чіткий регламент отримання потрібних прав   Чому змінили
При зверненні до реєстраційно-екзаменаційного відділення ДАІ Качканара необхідно мати при собі наступні документи:

- заяву про заміну посвідчення водія, встановленого зразка;
- паспорт;
- медичну довідку;
- колишнє посвідчення водія;
- документи про оплату держмита.

Дивіться також:
- У Росії почалася видача водійських прав нового зразка

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online