Московський район (Санкт-Петербург)

  1. Великі підприємства [ правити | правити код ]
  2. Московська сторона, Середня Рогатка [ правити | правити код ]
  3. Радянські часи [ правити | правити код ]
  4. Новітній час [ правити | правити код ]

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Московський район - один з 18 [3] районів - найбільших територіальних одиниць сучасного Петербурга . Займає площу 7305,48 [4] гектарів в центральному секторі південній частині міста між Кіровським і Красносельський районами на заході і Фрунзенським районом на сході. Південну і південно-західний край Московського району формує кордон з пушкінським районом , Сформованим в 1938-1959 роках на найближчих приміських територіях, що раніше перебували в прямому підпорядкуванні Ленсовета . Район грає роль «південних воріт міста», оскільки на його території розташований міжнародний аеропорт Пулково , А також проходять дві великі автодороги північного заходу Росії - « Росія »( московське шосе ) І « Псков »( Пулковської шосе / Київське шосе ).

На початку XXI століття в Московському районі налічувалося понад 252,4 тисячі жителів, з яких близько 220 тисяч проживали в окремих квартирах. У районі понад 1100 житлових будинків, і 100000 квартир, ведеться будівництво великих обсягів нового багатоквартирного житла. В районі 43 школи, серед яких дві гімназії, ліцей, 8 шкіл з поглибленим вивченням предметів. В районі працює 16 середніх спеціальних і професійних навчальних закладів, 73 дитячих дошкільних установи. 4 лікарні, 2 стоматологічних поліклініки, 20 амбулаторно-поліклінічних установ. До послуг жителів району - три парки, дитячий театр «Казка», Будинок молоді, 12 бібліотек, муніципальний виставковий зал, спортивно-концертний комплекс, культурно-дозвільний центр «Московський» і 23 підліткових центрів і підлітково-молодіжних клубів, дві музичні та одна художня школи, п'ять стадіонів, Центр фізичної культури, 3 плавальних басейни, 27 тенісних кортів, 117 спортивних залів [5] [6] .

Московський район належить до промислово розвинених районах міста і входить в п'ятірку найбільших, які забезпечують близько 60% виробництва промислової продукції (робіт і послуг). Визначальними галузями для району є машинобудування і харчова промисловість. Підприємства та організації району здійснюють поставки устаткування і виробів в 35 країн світу. У XXI столітті багато промзони ліквідуються і забудовуються житлом і комерційними площами: так, повністю ліквідована західна майданчик заводу «Електросила», ліквідується історичний м'ясокомбінат «Самсон» .

З невиробничих галузей економіки визначальними для району є транспортні вантажні і пасажирські перевезення і торгівля. Територію району перетинають промислово значущі залізничні Путилівська гілка і Південна портова галузь , На останній в межах району знаходяться великі вантажні станції Предпортовая і Среднерогатская .

Великі підприємства [ правити | правити код ]

метро [ правити | правити код ]

Всі нинішні в Московському районі станції метро належать Московсько-Петроградської лінії і були побудовані в радянську епоху. Це, в порядку відкриття, по руху з півночі на південь:

Вихід з попередньої «Московським воріт» станції Вихід з попередньої «Московським воріт» станції   Фрунзенська   (Відкрита 29 квітня 1961 роки), розташований між будинками № 65 і 73 по   Московському проспекту   , В 200 метрах від набережної   обвідного каналу   , Після останнього перегляду внутрішньоміських кордонів виявився в   Адміралтейському районі Фрунзенська (Відкрита 29 квітня 1961 роки), розташований між будинками № 65 і 73 по Московському проспекту , В 200 метрах від набережної обвідного каналу , Після останнього перегляду внутрішньоміських кордонів виявився в Адміралтейському районі . Однак все квартали на протилежній, парній стороні проспекту, починаючи від Обвідного каналу, відносяться до Московського району.

На початкових етапах знаходиться будівництво шостий, Красносільське-Калінінської лінії метро, ​​три станції якої знаходитимуться в Московському районі і плануються до відкриття в 2027 році.

З них «Заставська» передбачається як пересадочна на нині діючу станцію «Московські ворота» Московсько-Петроградської лінії, а «Броньовий» - як пересадочна на станцію під умовною назвою «Броньовий-2» на передбачуваної на віддалену перспективу Кільцевій лінії , Проектування якої поки не почалося.

Історія формування Московського району нерозривно пов'язана з історією розвитку Московського проспекту , Уздовж якого район і формувався. Дорога, на якій зараз знаходиться Московський проспект, виникла ще до існування Петербурга як дорога на Великий Новгород . В районі побудованих в XIX столітті московських воріт починався власне Московський тракт . У петровські часи тут були встановлені шлагбаум, або, як тоді говорили, рогатка , І вартова будка з будочники (У проїжджали перевіряли подорожні і стягували збори). Перша рогатка була у міської застави (майбутніх Московських воріт), друга, або середня, рогатка перебувала там, де зараз розкинулася площа Перемоги , а третя, далека , - біля млина греблі біля підніжжя Пулковської гори . Середня рогатка незабаром після виникнення стала транспортним вузлом, де розходилися напрямки на Москву, Царське Село, Петергоф (Псков, Ригу, Варшаву) і (на північ) Петербург. У зв'язку з цим з 1744 року на стику доріг стояв стовп з зображенням спочатку трьох, а згодом чотирьох рук [7] , Що вказують напрямки (на сучасній площі Перемоги поділ напрямків реалізовано через круговий рух ).

Московська сторона, Середня Рогатка [ правити | правити код ]

Історичним попередником Московського району як адміністративно-територіальної одиниці міста, є Московська сторона - одна з п'яти частин, на які Петро I розділив Санкт-Петербург своїм указом від 25 травня 1718 року. Названа за ознакою розташування на початку доріг, що ведуть на Москву. В ряду територіальних одиниць, що створювалися в порядку наступних реорганізацій, наступниками Московської боку за назвою і в основному по території стали: Московське передмісті (1767), знову Московська сторона (1782) і, нарешті, Московська волость Санкт-Петербурзького повіту , Яка проіснувала до перетворень, започаткованих в 1917 році Тимчасовим урядом і продовжених радянською владою .

До назви Московської волості сходять назви ряду географічних об'єктів, що виникли на її території в XIX-XX століттях. У їх числі Московське шосе, безпосередньо від якого в 1917 році отримав своє ім'я та район. Московська волость і Московська частина - два різних об'єкта. Географічно вони ніколи не перетиналися: волость це частина повіту (в сучасних термінах, області), а Московська частина - одна з поліцейських частин Петербурга , Міста як такого. Біля витоків обидва цих поняття сходять до однієї і тієї ж Московської стороні часів Петра I. Те, що проспект, що проходить через дореволюційну Московську частину, в кінці кінців став Московським, закономірно, так як в XVIII столітті в Московській частині знаходився виїзд з міста на Москву .

В 1714 році на середній Рогатці був побудований шляхової Среднерогатскій палац для відпочинку «найясніших осіб» в дорозі. А в 1774 році між ближньої та середньої рогатками почали будувати новий шляховий палац, який спочатку називався Кікерікекінскім, а з 1780 року - Чесменским . В 1831 році Среднерогатскій палац передали під богадільню , Перед якою розбили великий парк, а в 1971 році знесли для будівництва пам'ятника на Площі Перемоги (парк став сучасним Пулковским парком ).

У першій половині XVIII століття забудова на Московському тракті тяглася тільки від Сінний площі до Фонтанки , На південь від шумів ліс, а на місці осушених в 1730-і роки боліт в районі Ліговському каналу , Який перетинав дорогу, зеленіли городи. У перші роки тракт був погано укочений, в дощові дні він розкисати, мандрівників трясло на вибоїнах і вибоїнах. Але після установи в 1762 році Комісії про кам'яну будову Санкт-Петербурга були проведені великі роботи з благоустрою дороги: на всьому протязі до царського села її розширили, по обидва боки проклали осушувальні канави, закрили їх і з'єднали між собою поперечними підземними склепіннями; проїжджу частину засипали піском, а потім дрібним бруківкою; по сторонам обклали «насип» цеглою і знову покрили товстим шаром чистого піску. Все це завершилося до 1787 році . В цей же час на дорозі встановили мармурові верстові стовпи , Тринадцять з яких збереглися донині, виконані за проектом архітектора Антоніо Рінальді , Хоча документально авторство Рінальді не підтверджується. Порівняно недавно в зборах музею міста Ангулема у Франції серед креслень архітектора Ж. Б.-М. Вален-Деламота був виявлений проект верстового стовпа, поставленого у Обухівського моста (Такий же стовп зберігся у орловських воріт ).

Зростання Петербурга і розвивається промисловість вимагали все більших обсягів сировини і продовольства, тому на початку XIX століття виникла необхідність в перебудові та поліпшенні Московського тракту. У 1817-1834 роках він був вирівняний, розширено, замощён тесаним брусом, і перетворився в перше в Росії шосе, протяжністю до Москви. Уздовж нього від обвідного каналу до Середньої Рогатки висадили невеликі липи. В 1838 році на новому кордоні міста встановили Московські тріумфальні ворота . В цей час уздовж тракту тяглися багаті дачі титулованих власників. Однак після закінчення будівництва залізниці до Москви транспортне значення Московського тракту різко впало, і на південь від Обвідного каналу замість дач стали з'являтися дрібні фабрики.

З 1839 року на Пулковської горе діє Головна астрономічна обсерваторія Академії наук . Через неї проходить Пулковський меридіан , Який в царській Росії використовувався в якості нульового . Прямий, який не містить поворотів, Московський проспект проходить майже уздовж цього меридіана, маючи деякий зсув на захід. У зв'язку з цим один з сучасних округів Московського району називається МО Пулковський меридіан .

Радянські часи [ правити | правити код ]

Території міста в радянський період змінювалися, змінювалися і кордони Московського району, утвореного в 1919 році . У рік освіти району його південна кордон відсунувся від благодатної вулиці до Середньої Рогатки. У наступні чотири десятиліття відбувалися неодноразові зміни північній, західній і східній кордонів Московського району, під час яких він включав в себе частини сучасних Кіровського , Адміралтейського , центрального і Фрунзенського районів. З 1936 року на Московському проспекті розгорнулися великі роботи по розробленим генеральним планом розвитку Ленінграда. Ядром забудови не тільки Московського району, а й усього міста стала передбачувана головна площа Ленінграда - Московська , Тому невпізнанно змінився Московський проспект. Але лише після Великої Вітчизняної війни з утворенням садово-паркового господарства Московського району почалася розбивка парків, садів, скверів і планомірне озеленення Московського проспекту і всього району. були закладені парк Перемоги і парк Авіаторів (на місці корпусного аеродрому ), Озеленювати знову виникаючі вулиці району.

В 1961 році південна межа району відсунулася до Пулковських висот , І територія Московського району придбала свою сучасну обрис. А в 1975 році з відкриттям монумента героїчним захисникам Ленінграда на площі Перемоги отримав логічне завершення Московський проспект. За площею Перемоги Московський проспект плавно переходить в Пулковської шосе , По обидва боки від якого на всьому протязі розбиті сквери і сади, а з 1989 року почався формуватися і парк Міст-героїв . З 1971 року вздовж Пулковского шосе розмістилися теплиці фірми «Літо» (ліквідовані на початку 2000-х рр.), А за залізничної платформою «Аеропорт» йде територія аеропорту «Пулково» . На під'їзді до Пулковських висот ( дальня Рогатка ) У шосе збереглися два старовинних фонтану, споруджених близько двохсот років тому, за якими від шосе йде дорога до місту Пушкіну ( Петербурзьке шосе ). Пулковські висоти, що піднімаються над рівнем моря на 75 м, є частиною горбистій гряди з льодовикових відкладень, що оточує Московський район з півдня. З Пулковських висот відкривається неозора панорама Московського району і його околиць.

район Пулковських висот в Велику Вітчизняну війну виявився краєм оборони блокадного Ленінграда , В зв'язку з чим тут згодом пройшов меморіальний Зелений пояс Слави , На якому в 1967 році був відкритий пам'ятник « Пулковський рубіж »І розбитий великий сквер на місці запеклих боїв 1941-1944 рр. У війну були знищені майже всі раніше були поселення і будови на Дальньої Рогатці.

Московський район - батьківщина відомого радянського рок-музиканта Віктора Цоя : Він народився в 1962 році в пологовому будинку № 9 на території Парку Перемоги, в його околицях пройшло його дитинство і юність.

Новітній час [ правити | правити код ]

У 2005-2006 роках на Московському проспекті проведено комплексний ремонт. Було укладено сучасне дорожнє покриття, встановлено новітнє освітлювальне обладнання і технічні засоби регулювання дорожнього руху.

Московський проспект має досить завершений архітектурний вигляд. Будівництво нових будинків тут практично не ведеться. Однак в 2008 році на перетині Московського і Ліговському проспектів був зведений готель Holiday Inn «Московські ворота». У 17-поверховому будинку розміщено 557 сучасно обладнаних номерів - від комфортабельних стандартних до номерів люкс. В кінці 2010-х рр. дана територія піддається масованому реновації в зв'язку з ліквідацією залізничних колій колишнього Варшавського вокзалу . Також на Московському проспекті йде будівництво двох житлових комплексів - «Імперіал» (перетин Московського проспекту і Київській вулиці ) І «Граф Орлов» (Московський проспект, 181). Девелопер обох об'єктів - будівельна компанія «ЛЕК». ЖК «Імперіал», розташований у Воскресенського Новодівичого монастиря , Являє собою вісім 19-поверхових веж, з'єднаних 5-поверховими будинками. Законність зведення ЖК «Імперіал» ставилася під сумнів, про що в 2009 році доповідали президенту Медведєву; експерти називали зведення комплексу «містобудівної помилкою» [8] . ЖК «Граф Орлов» займає квартал між Московським проспектом і Варшавської вулицею. У нього також входять кілька висотних домінант, його будівництво розтягнулося на багато років і за станом на 2019 рік не завершено.

В травні 2006 року на Московській площі відкрився фонтанний комплекс. Площа стала улюбленим місцем відпочинку петербуржців і гостей. У 2019 фонтанний комплекс зазнав реконструкції.

У 2013 році завершено будівництво вежі Leader Tower - 42-поверховий хмарочос, найвища будівля міста в 2013-2016 рр. Висота будівлі, за повідомленнями забудовника, склала 140 м (висота першого поверху 4,5 м, типових поверхів 3,3 метра без урахування перекриттів). Перша будівля в місті (і друге після Петербурзької телевежі спорудження), яке стало вище міський домінанти - Петропавлівського собору . Хмарочос розташований на площі Конституції . Архітектурно-художнє підсвічування будівлі ( «медіа-фасад») дозволяє використовувати проектована будівля як носій рекламної інформації і як мега-екран під час проведення урочистих міських заходів.

У 2019 відзначається 100-річчя Московського району.

Чисельність населення 1939 [9] 2002 [10] 2009 [11] 2010 [12] 2012 [13] 2013 [14] 2014 [15] 179 927 ↗ 275 884 ↗ 281 840 ↗ 288 744 ↗ 302 587 ↗ 315 011 ↗ 326 241 2015 [16] 2016 [17] 2017 [18] 2018 [19] 2019 [2] ↗ 332 596 ↗ 337 153 ↗ 343 935 ↗ 350 602 ↗ 354 525

  1. Історія Московського району (неопр.) (Недоступна посилання). Дата обігу 13 березня 2009. Читальний зал 12 грудня 2008 року.
  2. 1 2 Чисельність постійного населення в розрізі муніципальних утворень Санкт-Петербурга за станом на 1 січня 2019 року (неопр.). Дата звернення 27 квітня 2019.
  3. Закон Санкт-Петербурга № 411-68 «Про територіальний устрій Санкт-Петербурга»
  4. https://www.gov.spb.ru/gov/terr/reg_moscow/information/
  5. Стан району на 2006 рік (неопр.) (Недоступна посилання). Дата обігу 9 січня 2009. Читальний зал 21 листопада 2008 року.
  6. Плани розвитку Московського району (неопр.) (Недоступна посилання). Дата обігу 9 січня 2009. Читальний зал 20 вересня 2008 року.
  7. https://tsarselo.ru/yenciklopedija-carskogo-sela/adresa/peterburgskoe-shosse-carskoselskaja-perspektiva-srednerogatskii-dvorec.html
  8. http://novayagazeta.spb.ru/articles/4929/
  9. 1939AH
  10. Всеросійський перепис населення 2002 року. Том. 1, таблиця 4. Чисельність населення Росії, федеральних округів, суб'єктів Російської Федерації, районів, міських поселень, сільських населених пунктів - райцентрів і сільських населених пунктів з населенням 3 тисячі і більше (неопр.). Читальний зал 3 лютого 2012 року.
  11. Чисельність постійного населення Російської Федерації по містах, селищах міського типу та районам на 1 січня 2009 року (неопр.). Дата обігу 2 січня 2014. Читальний зал 2 січня 2014 року.
  12. Всеросійський перепис населення 2010 року. Санкт-Петербург (неопр.). Дата звернення 14 серпня 2014. Читальний зал 14 серпня 2014 року.
  13. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень. Таблиця 35. Оцінка чисельності постійного населення на 1 січня 2012 року (неопр.). Дата обіг 31 травня 2014. Читальний зал 31 травня 2014 року.
  14. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2013 року. - М .: Федеральна служба державної статистики Росстат, 2013. - 528 с. (Табл. 33. Чисельність населення міських округів, муніципальних районів, міських і сільських поселень, міських населених пунктів, сільських населених пунктів) (неопр.). Дата звернення 16 листопада 2013. Читальний зал 16 листопада 2013 року.
  15. Таблиця 33. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2014 року (неопр.). Дата обігу 2 серпня 2014. Читальний зал 2 серпня 2014 року.
  16. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2015 року (неопр.). Дата обігу 6 серпня 2015. Читальний зал 6 серпня 2015 року.
  17. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2016 року
  18. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2017 року (неопр.) (31 липня 2017). Дата звернення 31 липня 2017. Читальний зал 31 липня 2017 року.
  19. Чисельність населення Російської Федерації по муніципальних утворень на 1 січня 2018 року (неопр.). Дата звернення 25 липня 2018. Читальний зал 26 липня 2018 року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online