Чи потрібно здавати іспит при заміні водійських прав

  1. Причини для заміни посвідчень водія
  2. Особливості обміну іноземних прав на російські
  3. Що потрібно для заміни посвідчення водія?
  4. Як проводиться обмін?
  5. Наявність штрафних санкцій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо раніше процедура заміни прав могла відняти у водія чималу кількість часу, то тепер отримання нових прав здійснюється в дуже стислі терміни. У період 2014-2016 років були внесені істотні зміни в ПДР, які торкнулися і порядку обміну посвідчень. Більшість водіїв, яким треба буде пройти процедуру, цікавиться питанням, чи потрібно здавати іспит при заміні прав, і як сьогодні відбувається отримання нового документа.

Причини для заміни посвідчень водія

Сучасне законодавство РФ чітко визначає причини, при яких необхідно обміняти автоудостовереніе. це:

  • Закінчення терміну дії. Відповідно до чинного законодавства права необхідно міняти кожні 10 років.
  • Зміна імені або прізвища автолюбителя також є причиною для заміни документа. Зазвичай ця вимога стосується жінок-автолюбителів, яким після заміжжя змінюють прізвище.
  • втрата , Крадіжка посвідчення. В такому випадку водієві спочатку видається тимчасовий документ, що підтверджує право керування автомобілем, а через два місяці дублікат водійських прав. У цьому випадку існує одна особливість, про існування якої треба пам'ятати завжди. Тимчасовий документ не містить фотографії, тому він вважається дійсним тільки при наявності паспорта громадянина РФ. Відсутність посвідчення особи прирівнюється до їзди без прав і карається штрафом від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Заміна іноземного посвідчення учасника дорожнього руху на російські права. При переїзді на постійне місце проживання в Російську Федерацію громадянин зобов'язаний обміняти водійський документ протягом 60 днів з моменту в'їзду на територію країни.

Якщо у власника транспортного засобу виникло одне з перерахованих обставин, необхідно обов'язково звернутися до органів ГИБДД для обміну водійського посвідчення. В іншому випадку адміністративного покарання за відсутність документа, що підтверджує право керувати технікою, не уникнути.

Особливості обміну іноземних прав на російські

Іноземці, які переїжджають на постійне місце проживання до Росії, цікавляться питанням про те, чи потрібно здавати іспит при заміні посвідчення водія, та які строки проходження процедури.

Зміни в законодавстві, внесені в минулому році не вимагають від іноземних громадян проходження курсу навчання в автошколі. Однак здавати іспит в ГИБДД їм доведеться обов'язково. Іноземцю знадобиться надати пакет документів, який складається з:

  1. заяви встановленої форми;
  2. паспорта або документа, що посвідчує особу заявника;
  3. діючих прав соєю країни;
  4. медичної довідки встановленої форми.

Після успішного проходження випробування нове посвідчення видається протягом семи днів.

Що потрібно для заміни посвідчення водія?

Для здійснення обміну автоудостоверенія в році, що наступив будуть вимагатися такі документи:

  • Заява встановленої форми, зразок якого можна скачати на сайті ДАІ або отримати в будь-якому відділенні інспекції.
  • Документ, що засвідчує особу і його копія. Паспорт повинен бути дійсним, тому якщо заявнику необхідно, наприклад, замінити фотографію через досягнення певного віку, слід спочатку виконати цю дію.
  • Громадянам, які мають тимчасову прописку, необхідно подати довідку про постановку на облік за місцем перебування.
  • Медична довідка про стан здоров'я водія. Слід звертати увагу на дату проходження медкомісії, так як з літа 2016 року цей документ дійсний тільки протягом одного року.
  • Картка водія, що підтверджує проходження навчального курсу в автошколі. Тут існує один виняток. Якщо кандидат у водії проходив підготовку самостійно в період до 2013 року включно, подавати водійську карту не потрібно.
  • Раніше видані права. Ця вимога є обов'язковою, так як посвідчення, яке втратило свою законну силу, після видачі нового утилізується. Іноземні права повертаються заявнику після видачі російських.
  • Довідку в ДАІ про те, що водій раніше не позбавлявся прав.
  • Квитанція про оплату держмита, яка становить 2000 рублів.
  • У разі заміни посвідчення про зміну особистих даних необхідно пред'явити документ, на підставі якого водій отримав нові ім'я або прізвище. Зазвичай це свідоцтво про шлюб.

Відсутність одного з перерахованих документів може послужити причиною для відмови в прийомі заяви, тому слід приділити особливу увагу їх підготовці.

Як проводиться обмін?

Багато водіїв, яким довелося зіткнутися з проходженням процедури заміни посвідчення, звернули увагу на те, що тепер це зробити можна набагато простіше і зручніше. Час, коли для отримання нового документа доводилося вистоювати величезні черги під кабінетом інспектора ДАІ давно залишилося в минулому. Тепер громадянин має можливість сам вибрати зручний для себе спосіб проходження процедури. Це може бути:

  1. Звернення до відділення ГИБДД.
  2. Подача документів через Єдиний портал держпослуг .
  3. Обмін через багатофункціональні центри , Які були наділені такими повноваженнями з літа 2016 року.

Обмін через багатофункціональні центри   , Які були наділені такими повноваженнями з літа 2016 року

Більшість громадян оптимальним варіантом вважають оформлення заявки в електронному вигляді. Система сама здійснює перевірку правильності оформлення заяви, відповідності поданого пакета документів існуючим вимогам. Після завершення процедури програма поцікавиться, в яке відділення ДАІ заявнику буде зручніше звернутися для отримання нових прав, і визначить час прийому у інспектора.

Завдяки таким нововведенням час перебування в ГИБДД займе не більше години.

Наявність штрафних санкцій

Багато водіїв нехтують вимогою законодавства про обов'язкову заміну посвідчення водія при настанні певних обставин. Не варто розраховувати, що інспектор ДАІ при перевірці документів не зверне увагу на те, що водієм використовується недійсне посвідчення.

У будь-якому випадку порушника чекає адміністративне покарання у вигляді штрафу. Його розмір залежить від складності ситуацій і обставин, при яких було виявлено порушення. Використання простроченого документа прирівнюється до їзди без прав, тому мінімальна сума, з якої доведеться розлучитися порушнику, становить 5000 рублів, а максимальна 15000. Заперечувати покарання сенсу немає, так як дана норма прописана в чинних Правилах дорожнього руху.

Як проводиться обмін?
Що потрібно для заміни посвідчення водія?
Як проводиться обмін?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online