Поради як заощадити на оплаті комунальних платежів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зростання тарифів на послуги ЖКГ у 2011 році склав 11,5 відсотків. Люди шукають способи економії на комуналці, відмовляються від радіоточок і страхування, встановлюють нові лічильники на світло і воду. Житловий комітет склав нам на допомогу ціле керівництво, де пропонує стежити за зливними бачками, частіше мити вікна і рідше відкривати холодильник. Зростання тарифів на послуги ЖКГ у 2011 році склав 11,5 відсотків

Фото: AP

У своєму керівництві Житловий комітет пропонує організувати побут так, щоб скоротити втрати ресурсів. Наприклад частіше мити вікна, оскільки брудні вікна пропускають на 30 відсотків менше світла, ніж чисті. Утеплювати вікна і двері, щоб не втрачати майже половину тепла. Вимикати з розетки зарядникі електронних пристроїв, якщо самі прилади в цей момент не заряджається. Прати не дуже брудні речі на режимі без попереднього прання. Мити посуд не під проточною водою, а в наповненій раковині, як в Європі. Вчасно ремонтувати зливні бачки в туалеті, щоб не допускати витоку води. А головне - рідше відкривати холодильник, щоб не підвищувався витрата електрики.

Насправді, російський комунальний фен-шуй, вигаданий Житловий комітетом, істотної економії не дає - в цьому зізнаються й автори керівництва. Втім, дотримуватися їх рекомендації все одно не завадить. А найкращим способом економії, доступним далеко не кожному, залишаються державні субсидії.

оформляємо субсидії

Щоб отримати субсидію по малозабезпеченості, потрібно довести, що щомісячні комунальні платежі вище, ніж встановлена ​​законом частка вашого доходу. Але врахуйте, що допомога держави поширюється тільки на нормативну площу житла. Для однієї людини - це 40 квадратних метрів загальної площі, для сім'ї з двох людей - 46, для сім'ї з трьох осіб - 51, з чотирьох осіб - 56. Ще одна умова отримання субсидії - у вас не повинно бути заборгованості по комунальних платежах.

Якщо ваш дохід менше, ніж 600 рублів на місяць, то від квартплати вас звільнять зовсім. У Москві існують додаткові пільги для соціально незахищених груп населення - вони платять тільки 50 відсотків квартплати. Список тих, хто потрапляє в цю категорію і правила оформлення, можна знайти в ЄЇРЦ або на сайті Департаменту соціального захисту Москви.

Ще один "працює" спосіб зниження квартплати доступний тим москвичам, чия квартира є їх єдиним житлом. Якщо у вас немає іншої площі в Москві (інші міста не враховуються), то на вас поширюються міські комунальні дотації, а це економія в 500-1000 рублів на місяць. Візьміть в окружному управлінні Федеральної реєстраційної служби по Москві виписку з Єдиного державного реєстру прав про те, що квартира, в якій ви прописані, - єдина, потім віднесіть виписку в ЄЇРЦ або правління ТСЖ, і там зроблять перерахунок. Термін дії довідки - рік, через рік процедуру доведеться повторити.

Читайте також: Жертви війни з ЖКГ набувають навичок

Відмовляємося від страхування і радіоточки

Щомісяця в квитанції на комунальні послуги нам пропонують заплатити від 30 до 100 рублів за страхування житла. Сміливо ставте галочку біля загальної суми "без урахування страховки" - ви нічого не втратите. Раз на рік вам повинні надсилати поштою умови страхування - вони дуже невигідні для вас. Навіть, якщо все майно в квартирі загине, наприклад, згорить, вам належить виплата компенсації близько 30 000 рублів, а на процес збору паперів та отримання ви витратите не один день.

Плата за радіоточку включається в квитанцію автоматично, це 30-50 рублів на місяць, тобто близько 500 рублів на рік. Відключити радіоточку непросто, зате повторювати процедуру не доведеться. Отримайте в ЄЇРЦ довідку про відсутність заборгованості по квартплаті, оплатіть в банку послугу відключення, а потім з'явитеся з паспортом в офіс Московської міської радіотрансляційної мережі і напишіть заяву про відключення. Це повинен зробити обов'язково власник квартири. Через якийсь час приїде фахівець, який заблокує розетку і видасть довідку - її потрібно віднести в ЄЇРЦ, і з ваших квитанцій зникне щомісячна оплата непотрібної радіоточки.

Економити чи на телефоні?

Якщо поміняти тариф з безлімітного на погодинну оплату, то вдасться заощадити більше 200 рублів на місяць - абонентська плата відразу зменшиться. Але така схема підійде тільки тим, хто рідко дзвонить сам, частіше приймає дзвінки, а для спілкування, в основному, користується скайпом, адже за кожну хвилину вихідного дзвінка на стаціонарні телефони доведеться платити 40 копійок, а на мобільні - 1 рубль 60 копійок.

Читайте також: Пристрасті по КК: не помиліться в розрахунку

вважаємо електрику

Фен-шуй по Житлового комітету пропонуємо нам замінити всі лампочки в будинку на енергозберігаючі - вони хоч і коштують дорожче, зате служать у декілька разів довше і споживають менше енергії. Правда, питання про можливу шкоду для здоров'я досі не закритий, як і питання про утилізацію цих ламп - вони містять ртуть.

Починати економити на електриці має сенс з заміни лічильника. За стандартним, однотарифному лічильнику в будь-який час доби платити доводиться за максимальним тарифом. Двофазні (багатотарифні) і трифазні (трехтаріфний) фіксують витрата в залежності від часу доби. У двухфазного є варіанти "нічний" і "денний", у трифазного "піковий" (з 7:00 до 10:00 і з 17:00 до 21:00), "нічний" і "інший час".

Якщо ви приходите з роботи ввечері і користуєтеся пральною машинкою, плитою, комп'ютером, телевізором і так далі переважно в нічний час, ви будете платити набагато менше, адже нічний тариф удвічі дешевше. Скоротяться і витрати на холодильник, який працює цілодобово, і на прилади типу обігрівачів, які включаються на ніч.

Установка лічильників проводиться, на жаль, за ваш рахунок, вартість складе від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а окупаються ці прилади в середньому за 10-15 місяців. Для пенсіонерів існують знижки, можна отримати знижку і при колективної заявці - спробуйте домовитися з сусідами по під'їзду. Щоб поміняти лічильник на новий, подайте заяву в Енергозбут, там ви отримаєте договір на нову систему розрахунку і квитанцію на оплату установки багатотарифного лічильника. Лічильник можна купити самостійно, або через Енергозбут, головне, щоб встановили його фахівці з Енергозбуту, або рекомендованої ними організації з ліцензією.

Єдина умова для заміни лічильника - у вас не повинно бути боргів за електроенергію.

Платити за новим лічильником нітрохи не складніше, просто замість одного рядка ви будете заповнювати дві або три, споживання по кожному тарифу окремо.

Сміттярі заплатять штраф ... за вивезення сміття

Економія для мандрівників

Для мандрівників і для тих, хто не проживає за місцем прописки, а також для всіх, хто був відсутній в рідній квартирі більше п'яти днів поспіль (не включаючи день від'їзду та день приїзду), існує можливість заощадити на оплаті за холодне водопостачання, гаряче водопостачання, водовідведення і газопостачання. Якщо ви ще не встановили лічильники на воду, то протягом місяця після того, як повернулися додому, подайте в ЄЇРЦ письмову заяву на перерахунок. До заяви потрібно додати документи, які підтверджують час вашої відсутності. Це можуть бути:

- копія посвідчення про відрядження або довідка про відрядження, завірені за місцем роботи

- довідка про перебування на лікуванні в стаціонарному лікувальному закладі

- проїзні квитки, оформлені на ваше ім'я або їх копії

- рахунки за проживання в готелі, гуртожитку або іншому місці тимчасового перебування або їх копії

- довідка органу внутрішніх справ про тимчасову реєстрацію за місцем тимчасового перебування

- довідка організації, що здійснює охорону житлового приміщення, в якому ви тимчасово були відсутні

Всі документи повинні бути оформлені максимально докладно, містити реквізити організацій, печатки та підпису посадових осіб, копії повинні бути завірені, або надаватися разом з оригіналами. Довідки іноземних держав доведеться переводити на російську мову і завіряти нотаріально. Найменша некоректність в оформленні або недолік документів - і вам відмовлять у перерахунку. Врахуйте, що ви не повинні мати заборгованостей по оплаті комунальних послуг.

Якщо теплий період часу ви провели на дачі, спробуйте отримати у голови дачного кооперативу довідку спеціального зразка. Існують певні труднощі з визнанням документів, що підтверджують проживання на дачних ділянках, ця ситуація не до кінця врегульована і законодавчо, і на практиці, тому тут буде складніше. Якщо будова визнано придатним для житла, має опалення і водопостачання, то шанси на перерахунок досить високі, але якщо мова про будиночку без водопроводу, простіше встановити лічильник, ніж домагатися перерахунку.

Вже існують організації, що пропонують послуги з організації перерахунку комунальних платежів за період відсутності мешканця. Вони можуть допомогти заощадити не тільки гроші, але і час на походи по інстанціях.

До речі, якщо ви користуєтеся кабельним телебаченням або інтернетом за тарифом з абонентською платою, то заяву на припинення послуги потрібно подавати до від'їзду. А той, хто користується стаціонарним телефоном за безлімітним тарифом і їде надовго, може подати заяву на відключення і платити мінімальну абонентську плату. Правда, послуги з відключення та підключення платні, тому заощадити вдасться тільки, якщо ви поїхали хоча б на два-три місяці.

Читайте також: Несправний ліфт зупинить тільки ... суд

Про лічильники води

Питання про встановлення індивідуальних приладів обліку води залишається спірним. З одного боку, плата за воду знижується мало не в два рази, економія становить від 200 до 500 рублів на місяць. Це відбувається за рахунок зміни методики розрахунку оплати. Як, наприклад, розраховується плата за гарячу воду. По лічильнику показник за місяць множиться на тариф (тобто на вартість кубічного метра гарячої води). Якщо лічильника немає, то плата розраховується за двома складовими, враховується в тому числі підігрів холодної воду для потреб гарячого водопостачання - природно, набігає значно більше реального споживання. А під час відключення гарячої води можна платити тільки за холодну воду, тоді як без лічильника платити доведеться і за холодну, і за гарячу.

З іншого боку, установка лічильників - задоволення недешеве - від 3000 рублів, якщо стояків в квартирі всього два, коли ж кухню і санвузол обслуговують різні стояки, лічильників потрібно більше. Деякі компанії пропонують знижку на установку двох і більше комплектів - але, як правило, чисто символічну.

Крім оплати за установку лічильників, доводиться платити 300-500 рублів за їх щомісячне обслуговування, а раз на кілька років вони вимагають перевірки і повторної опломбування або заміни. За всі ці перевірки, акти списання, нові лічильники та їх установку платите ви. Безкоштовна установка покладена тільки тим, хто отримує субсидії на оплату комуналки, і тим, чиї квартири належать місту. Втім, зараз з'явилися компанії, які встановлюють лічильники води в кредит.

Сама процедура установки займе від двох тижнів до місяця. У домоуправлінні фахівець зобов'язаний пояснити, які саме моделі вам підходять і які фірми їх встановлюють. Вам зобов'язані надати кілька компаній на вибір. На установку потрібно обов'язково запросити представника домоуправління - він підпише акт про прийом приладів обліку в експлуатацію. Укладіть з домоуправлінням договір про оплату за показниками лічильника і віднесіть його в ЄЇРЦ. Візьміть з собою і копію техпаспорта на лічильники.

Платити за лічильником води не так просто, як за лічильником електрики. Щомісяця, до 15 числа вам буде потрібно повідомляти показання лічильника по телефону в ЄЇРЦ, щоб вам відправили платіжку.

Платимо без втрат

Кілька десятків рублів можна заощадити, якщо оплачувати комунальні послуги через інтернет. Через "Сбербанк" це буде коштувати вам двох відсотків від суми платежу, через "Пошту Росії" - півтора відсотка, через "Банк Москви" або банкомат - піввідсотка. А ось якщо у вас є рахунок в банку, і ви користуєтеся послугою інтернет-банкінгу, то можете оплачувати комуналку з особистого рахунку без комісії.

І маленькі хитрощі

Хоча поради з миття вікон та ремонту зливного бачка не сильно позначаються на сімейному бюджеті, дотримання простих правил поводження з електроприладами може допомогти заощадити. Вимикайте з розетки всю побутову техніку, коли не користуєтеся їй - фахівці порахували, що за рік це рятує вам 400-700 рублів. Зарядні пристрої для мобільних не повинні бути постійно підключені до розетки. Не перевантажуйте пральну машину, перевитрата енергії при неправильній програмі прання може доходити до 20-30 відсотків. Холодильник поставте подалі від плити і від батареї і своєчасно розморожувати морозилку. Чайник регулярно очищайте від накипу, аналогічна ситуація з пилососом - вчасно міняйте або очищайте мішок і фільтри.

Кондиціонером користуйтеся при закритих вікнах і дверях, а при покупці обігрівача вибирайте модель з термостатом - такі обігрівачі автоматично відключаються і економлять електроенергію. Щоб менше електроенергії споживала плита, користуйтеся секретами професійних кухарів. По-перше, дно посуду повинне бути значно ширше конфорка. По-друге, каструлі і сковорідки слід накривати кришками. По-третє, вимикайте плиту приблизно за п'ять-сім хвилин до того, як страва буде готове - електричні конфорки остигають повільно.

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Економити чи на телефоні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online