Як отримати державний житловий сертифікат? Кому видають ГЖС?

  1. Введення: стан справ в РФ.
  2. Що вам потрібно знати про сертифікати?
  3. Хто може отримати сертифікат ГЖС?
  4. процедура отримання
  5. Нюанси: позитивні і негативні сторони.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Питання отримання і застосування ГЖС сильно хвилює наших читачів, тому був підготовлений матеріал, який пояснює суть питання Питання отримання і застосування ГЖС сильно хвилює наших читачів, тому був підготовлений матеріал, який пояснює суть питання. Прочитавши статтю до кінця і переглянувши наше відео ви дізнаєтеся що таке ГЖС і для кого вони застосовуються, також зрозумієте як самостійно отримати житловий сертифікат.

Зміст статті:

- Введення: стан справ в РФ.
- Що вам потрібно знати про сертифікати?
- Хто може отримати сертифікат ГЖС?
- Процедура отримання.
- Нюанси: позитивні і негативні сторони.

Введення: стан справ в РФ.

В останні кілька років федеральними органами влади прийнято цілу низку законів та інших нормативних актів, спрямованих на спрощення та прискорення ряду адміністративних процедур. Серед них «дачна амністія», материнський капітал і ряд інших. Однак особливе місце займає програма забезпечення громадян спеціальними житловими сертифікатами (ГЖС), що дозволяє самостійно здобувати собі житло на які держава надавала субсидії.

Впровадження будь-яких нововведень рідко проходить гладко, і вже сьогодні громадяни задають масу питань про те, як отримати ГЖС, як його грамотно використовувати і т.д. Тому дана стаття буде дуже корисна всім тим, хто має право на отримання ГЖС. І якщо сьогодні це всього лише кілька категорій громадян, то з кожним роком кількість потенційних претендентів на одноразову державну субсидію буде неодмінно збільшуватися. Про ГЖС в Інтернеті можна прочитати масу «страшилок», однак якщо розуміти, що це таке, то боятися особливо нічого.

Що вам потрібно знати про сертифікати?

ГЖС - це абревіатура, яка розшифровується як державний житловий сертифікат. Порядок видачі та погашення таких сертифікатів регулюється цілою низкою нормативних актів, базовим з яких є Постанова російського Уряду № 408, видане в 2009 році.

ГЖС - це свідоцтво, яке видається громадянину, що дозволяє відкрити рахунок в одному з банків-учасників програми, на який будуть зараховані кошти субсидії на придбання житла. Протягом 6 місяців громадянин може придбати житло, і після вистави в банк відповідного договору купівлі-продажу гроші з рахунку будуть перераховані продавцеві житла. Подібна схема дозволяє гарантувати, що надані кошти громадянин витратить саме на поліпшення житлових умов.

Примітка юриста:

ГЖС можуть бути декількох видів, проте принципових відмінностей між ними немає! Просто ці сертифікати видаються різними органами і різним категоріям громадян. Наприклад, на практиці можна зустріти сертифікати, що видаються військовослужбовцям, переселенцям з північних районів і т.д.

Рекомендуємо відео # 1: Директор центру нерухомості пояснює чому ГЖС користується попитом у людей, розповідає з якими проблемами можна зіткнутися і як їх вирішити.

Хто може отримати сертифікат ГЖС?

Можливість отримати житловий сертифікат мають на сьогоднішній день 8 категорій громадян, серед яких в першу чергу виділені співробітникам які звільнені або підлягають звільненню у зв'язку з виходом на пенсію, за станом здоров'я чи з огляду на організаційно-штатних заходів, і мають вислугу понад 10 років:

  • Військовослужбовці.
  • МНС.
  • МВС.
  • ФСВП.
  • ФНС.

Співробітникам, які звільняються сертифікат може бути надано за 1 рік до виходу на пенсію.

Крім того, окремо виділена категорії громадян:

  • Звільнених з військової служби та стали на облік в якості нужденних на отримання житла до 1 січня 2005 року.
  • Родичі військовослужбовців-контрактників, які загинули під час виконання службових обов'язків.
  • Громадяни, які підлягають переселенню із закритих військових містечок.

Серед цивільних осіб право на отримання субсидії мають:

  • Діючі співробітники комплексу Байконур, а також громадяни, які працювали на космодромі і виходять на пенсію;
  • Громадяни, чиє здоров'я піддалося впливу радіації (перш за все, чорнобильці), котрі стали на облік в якості потребують поліпшення житлових умов до 1 січня 2005 року;
  • Переселенці з північних районів, які не мають житла в інших місцях;
  • Вимушені переселенці, які стоять на обліку в ФМС і не мають власного житла.

процедура отримання

Як показує практика, потрапляння громадян в одну з перерахованих категорій ще не означає автоматичного отримання сертифіката. Для його отримання доведеться почекати і пройти цілий ряд бюрократичних процедур. Однак почнемо по порядку.

Перший етап отримання сертифікату починається з подачі заявки на участь в самій програмі. Для цього громадянам необхідно:

1. Подати відповідну заяву. Звертатися з заявками необхідно або в органи влади, в яких громадянин проходить службу, або в органи місцевої влади, де значиться як потребує поліпшення житлових умов. Співробітникам космодрому необхідно звернеться до адміністрації міста.

2. Прикласти до заяви наступні документи:

  • Довідку (виписку з рішення) про постановку на облік, як особи, що потребує поліпшення житлових умов - для всіх громадян;
  • Довідку про наявність вислуги років (якщо є така потреба);
  • Довідку, що підтверджує статус особи (для переселенців);
  • Довідку про проживання в північних районах, в закритих військових містечках та інших територіях (для відповідних категорій громадян);
  • Інші документи, що підтверджують необхідний статус особи.

У разі виникнення питань у конкретних громадян за переліками необхідних документів, можна звернутися до співробітників відповідного органу за консультацією.

Після успішної реєстрації в програмі починається другий, найбільш складний етап - отримання безпосередньо сертифіката.

Заявки на них формуються наступним чином:

З 1 січня до 1 липня поточного року можна подати заявку на отримання сертифіката лише в наступному році. Якщо громадянин пропускає термін, то до відкриття наступного «вікна» йому доведеться чекати наступного року. Для військовослужбовців можуть бути передбачені інші терміни, тому уточнити всі нюанси можна в своєму підрозділі.

Для участі в підпрограмі на конкретний рік необхідно подати всього лише 2 документа:

  • Заява на сертифікат на наступний рік;
  • Довідку про необхідність поліпшення житлових умов.

При цьому перший і другий етап може бути поєднаний. Фахівці рекомендують календарно подавати заявку якомога раніше, так як від цього багато в чому залежить кінцевий результат, оскільки обсягу фінансування на всіх не вистачає.

Після оформлення всіх формальностей від громадянина нічого не залежить, а вирішувати, чи видадуть йому сертифікат в цьому році чи ні, будуть далеко за межами його військової частини або області. Кількість виданих сертифікатів буде прямо залежати від обсягів фінансування. Ну а про те, як в нашій країні розподіляють матеріальні блага, можна писати цілу повість.

Рекомендуємо відео # 2: Спеціаліст агенства нерухомості розкриває карти, як отримати сертифікат без проблем, показує нюанси і можливі проблеми.

Нюанси: позитивні і негативні сторони.

Житлові програми, що працюють в нашій країні, мають свої переваги і недоліки. І ГЖС - не виняток. Як позитивний приклад її дії можна навести тисячі задоволених і щасливих володарів свого власного житла, які змогли його придбати за допомогою державних субсидій. До відома, щорічно видається близько 10 тисяч іменних сертифікатів, переважна більшість з яких успішно погашається. Тому в цілому фахівці визнають дію програми успішним.

Чи є негативні приклади? Так, на жаль, без них не обходиться. Один з найбільш частих прикладів - це протиріччя самого Постанови Уряду про ГЖС здоровому глузду. Згідно з Постановою Уряду, військовослужбовці і співробітники інших силових структур отримують право на сертифікат за рік до звільнення за станом здоров'я.

Однак, яким чином можна знати про цю підставу за рік до його настання дуже хочеться запитати у авторів Постанови. Те ж саме і з організаційно-штатними заходами. Адже, приміром, про скорочення штату організація зобов'язана повідомити своїх співробітників всього лише за 2 місяці до фактичного звільнення. І чи можна встигнути його оформити за 2 місяці, з огляду на вітчизняну бюрократію - дуже велике питання.

Реалізація ГЖС - також одна з потенційних проблем. Особливо, якщо громадянин має намір купити житло в Москві, Санкт-Петербурзі або інших «престижних» регіонах. Адже суми сертифіката ніколи не вистачить навіть на дуже скромну квартиру, враховуючи ціни на нерухомість в таких регіонах.

Тому, перш ніж подавати заяву на участь у програмі житлового субсидування, варто дуже добре подумати про те, а не перекладаєте Ви обов'язки держави думати про своїх громадян на власні плечі. Особливо, зважаючи на те, що його службовцям зарплата підвищується з завидною регулярністю, незважаючи на санкції або повільно просідають економіку.

Рекомендуємо відео # 3: З якими проблемами при переведенні в готівку житлового сертифіката зіткнулася сім'я з Брянська, будьте уважні!

Якщо у вас залишилися питання або може ви отримували ГЖС або нерухомість по ньому? Нашим читачам буде дуже цікаво обговорити всі в коментарях внизу!

Що вам потрібно знати про сертифікати?
Хто може отримати сертифікат ГЖС?
Що вам потрібно знати про сертифікати?
Хто може отримати сертифікат ГЖС?
Що вам потрібно знати про сертифікати?
Хто може отримати сертифікат ГЖС?
Чи є негативні приклади?
Якщо у вас залишилися питання або може ви отримували ГЖС або нерухомість по ньому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online