Розведення соболя як бізнес: етапи організації справи і нюанси вирощування тварин

  1. Збір необхідних документів
  2. Облаштування приміщень і необхідне обладнання
  3. Вибір і закупівля тварин
  4. Розведення, догляд і годування
  5. канали збуту
  6. Витрати і прибутковість
  7. Відеоматеріал про розведення звірів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У наш час чимало кого відвідують ідеї про відкриття свого власного бізнесу, який би не тільки допоміг виправити похитнулося фінансове становище, а й викликав новий життєвий інтерес, приносив задоволення і радість У наш час чимало кого відвідують ідеї про відкриття свого власного бізнесу, який би не тільки допоміг виправити похитнулося фінансове становище, а й викликав новий життєвий інтерес, приносив задоволення і радість. Подібний проект, безперечно, несе в собі частку певного ризику, тому що завжди пов'язаний з якимись витратами.

Одна з привабливих ідей - організація власної соболиной ферми. З урахуванням специфічної популярності хутра цього хутрового звіра, що розводиться тільки в нашій країні, можна очікувати від реалізації досить хорошого ефекту.

Зміст статті

Збір необхідних документів

Як і при відкритті будь-якого підприємницького справи, спочатку вам необхідно зареєструватися в податковій і відразу почати підготовку необхідного пакету документів по закладу ферми Як і при відкритті будь-якого підприємницького справи, спочатку вам необхідно зареєструватися в податковій і відразу почати підготовку необхідного пакету документів по закладу ферми. Документацію необхідно буде узгодити з відповідними інстанціями: санітарно-епідеміологічної, ветеринарної і пожежною службою.

Слід пам'ятати, що продаж соболів приватнику не дозволена, тому без збору відповідних документів обійтися не вдасться. Для отримання необхідного переліку необхідних паперів можна звернутися в місцеву податкову структуру, де інформація про це зазвичай розташовується на стендах.

Законодавець допускає заклад фермерського господарства фізичною особою - індивідуальним підприємцем, тобто немає необхідності ставати юридичною особою.

таке господарство може бути організовано дієздатними російськими, іноземними громадянами та особами без громадянства, які перебувають у родинних зв'язках. Примітно, що держава передбачила певні субсидії для підтримки підприємництва в тваринницькій сфері.

Облаштування приміщень і необхідне обладнання

Соболя - це елітні тварини з дуже затребуваним хутром Соболя - це елітні тварини з дуже затребуваним хутром. Деякі аукціони пропонують по сто п'ятдесят і більше доларів за один якісний екземпляр шкурки, тому багато що залежить від умов утримання і догляду.

Було б оптимальним по максимуму наблизити зміст звірків до умов, в яких вони перебувають в природі. Саме в цьому випадку можна домогтися їх стабільного розмноження, а хутро на шкірці задовольнить будь-яких експертів:

  • Дуже непогано на початковому етапі залучити фахівців, які мають досвід в облаштуванні приміщень для утримання соболів.
  • При виборі місць під ферму слід орієнтуватися на рівні земельні ділянки з піщаним ґрунтом і природними захисними перешкодами від сильного вітру. Екологія повинна бути хороша, бажано, щоб в оточенні був лісовий масив.
  • Наявність поблизу якого-небудь промислового підприємства або фабрики, яка забруднює довкілля шкідливими викидами, напевно не кращим чином позначиться на самопочутті розводиться поголів'я. Соболя, з властивою їм чутливістю, в умовах неволі цілком здатні заразитися яким-небудь захворюванням.
  • Ферму обов'язково потрібно обгородити уздовж периметра для захисту від проникнення різних тварин, для цього можна використовувати сітку-рабицю або щось подібне.
  • Відразу треба передбачити комфортний транспортний в'їзд-виїзд, можливість підключення електрики, систем водопостачання та каналізації.
  • У природних умовах ці невеликі хижі звірі, які стосуються породі куньіх, живуть в норі. Середня вага дорослої особини досягає півтора кілограма. Фермерське зміст передбачає спорудження спеціальних будиночків або клітин. У будиночках самкам зручно приносити і вигодовувати потомство.

Існують фірми, які пропонують готові варіанти клітин, можна також зробити замовлення на виготовлення будиночків за вашими ескізами.

Найбільш економічно виготовити клітини самому, в принципі, будь-яких складнощів в цьому немає. Слід запастися для цього відповідними дерев'яними заготовками, сіткою з металу, цвяхами або саморізами і іншим необхідним інструментом. Креслення і схеми можна знайти в інтернеті.

Оптимальним розміром клітини вважається:

  • довжина - 3,5 м;
  • ширина - 1,2 м;
  • висота - 1,5 м.

Хто має такі габарити дерев'яний каркас обтягається металевою сіткою з розміром осередку приблизно 20-25 міліметрів. Між сітчастою підлогою і землею залишають простір близько півметра для зручності очищення відходів.

Клітини, як і будиночки, необхідно обладнати спеціальними годівницями для їжі і поїлками.

Встановлюють клітинні конструкції двома рядами по п'ять штук, з розривом до 80 сантиметрів. Міжрядковий прохід повинен бути не менше 1,5-2 метрів.

Зверху обов'язково робиться спільний дах. Подібним чином має свою назву - соболиний сарай.

Стандартний будиночок для звірка має розміри:

  • довжина - 780 мм;
  • ширина - 540 мм;
  • висота - 600 мм.

Щоб у даху вийшов ухил для стоку опадів, стінку, звернену до коридору сараю, роблять висотою 450 мм Щоб у даху вийшов ухил для стоку опадів, стінку, звернену до коридору сараю, роблять висотою 450 мм.

Будиночок розділяється перегородкою з десятисантиметровим лазом. Одна з частин призначена для установки гніздового ящика, де самка буде щенитися. Оптимальна температура в будиночку повинна бути в межах від 15 до 23 градусів. Слід подумати про підігріві повітря в зимовий період.

На фермі також повинні бути приміщення, де буде проводитися первинна обробка тушок, з холодильниками і іншим необхідним обладнанням.

В інших будівлях повинно бути достатньо місця для:

  • зберігання інвентарю;
  • запасів з харчуванням;
  • надання ветеринарної допомоги тваринам;
  • відпочинку та можливого проживання обслуговуючого персоналу.

Сусідні ферми повинні знаходитися на значній відстані, метрів за триста.

Вибір і закупівля тварин

Купувати для розмноження слід молодих звірків, за пару місяців до початку гону. Надалі при дозріванні вони можуть порадувати трохи більшим приплодом, ніж дорослі особини.

Закуповуватися потрібно в спеціалізованому магазині або в чинному фермерському господарстві, щоб у собольков були відповідні щеплення і необхідні документи.

Обов'язково необхідно продезінфікувати клітини для перевезення. У період закупівлі на фермі не повинно бути карантину.

Коли молодь привозять на ферму, їх, розбивши попарно, розміщують по окремим клітинам, де утримують близько тридцяти днів Коли молодь привозять на ферму, їх, розбивши попарно, розміщують по окремим клітинам, де утримують близько тридцяти днів. Тільки після цього і постановки на зооучет вони направляються в загін.

Кожен звір повинен володіти особистим номером, що дозволяє контролювати його продуктивність, зростання і здоров'я. Щорічно в спеціальному журналі зазначаються всі ці показники.

Ветеринарним лікарем повинен бути організований цикл огляду тварин, відбору аналізів, перевірки якості харчування, профілактики та лікування можливих хвороб.

Розведення, догляд і годування

Самки соболя бувають менше самців, вага їх сягає зазвичай одного кілограма, в умовах неволі починають стабільно розмножуватися з трьох років. За один раз в середньому з'являється по три цуценя.

Звичайне початок гону випадає на червень, термін вагітності самки - дев'ять місяців, народжуються цуценята в квітні. Протягом зими розвиток ембріона кілька сповільнюється, а навесні активізується знову.

Тривалість життя тварини може досягати 13 років, весь цей час воно регулярно розмножується, при цьому хутро своїх якостей не втрачає.

Для основного стада і молодняку ​​повинні бути зроблені різні соболині сараї. До їжі звірок досить невибагливий, цей процес не представляє будь-якої складності. У природі він харчується в основному невеликими гризунами та горіхами.

На фермах для годування використовують м'ясні продукти з додаванням ліверу, печінки та іншого. М'ясо може бути яловичим, кролячим, курячим. Крім того, рясно годують рослинною їжею - плодами, ягодами, злаками. При нестачі взимку вітамінсодержащей їжі у звірів може погіршуватися якість хутра.

Догляд полягає в наступному:

  • Щоденний контроль стану тварин.
  • Дотримання режиму годування.
  • Регулярне напування.
  • Прибирання клітин.

Годування полягає в роздачі корму по клітинам для кожної тварини, а також миття використовуваних для цього пристосувань Годування полягає в роздачі корму по клітинам для кожної тварини, а також миття використовуваних для цього пристосувань. Треба якомога більше постаратися механізувати цей процес, щоб полегшити його трудомісткість.

Дуже зручно обладнати в господарстві підвісні доріжки, кормороздавальні візки. Звіроводи залишиться тільки контролювати розвантаження їжі в годівницю, після чого помити останню разом з роздавальної ложкою. На деяких фермах проведена установка пересувних кормороздавальних автоматів.

Доросла тварина годують двічі на день. Для напування соболів в зимовий час підігріта вода наливається в поїлку, туди ж може закладатися сніг. Для напування влітку зазвичай застосовують переносний шланг від водопроводу, може використовуватися і автоматичний режим заповнення поїлок. Під час прибирання підмітається прохід, очищаються клітини, в цей час і проводиться контроль за станом тварин.

канали збуту

Продаж соболиних шкурок можна організувати через спеціальну компанію, що займається їх збутом, або прямо реалізовувати в швейну майстерню або магазин, однак, останній варіант не дуже простий.

При високій якості шкурок деякі звіроводи намагаються налагодити вихід на зарубіжних покупців, що пропонують більш високу ціну. Однак, обсяг витрат на оформлення документів для цього настільки великий, що рідко хто наважується на організацію такого каналу збуту.

Витрати і прибутковість

Знадобляться приблизно такі витрати:

  • Якщо для обладнання ферми використовувати власну дачу, відпадає необхідність витрат на оренду.
  • При самостійному виготовленні 50 клітин з будиночками можна вкластися в 20 тисяч рублів. За готові клітини доведеться викласти раз в п'ять більше.
  • За десятці молодих самок і самців можна придбати за 300 тисяч рублів. Через рік поголів'я має збільшитися приблизно в 3 рази.
  • Забій проводиться по закінченні року. Вироблену шкірку можна реалізувати за ціною 7-12 тисяч. При цьому дві третини цієї суми складають витрати на придбання кормів. Щомісячна зарплата працівників складе близько 40 тисяч.

Таким чином, в перший рік матимуть місце лише витрати, але до кінця другого, при вдалій реалізації шкурок і м'яса, можна очікувати до півмільйона рублів прибутку Таким чином, в перший рік матимуть місце лише витрати, але до кінця другого, при вдалій реалізації шкурок і м'яса, можна очікувати до півмільйона рублів прибутку. Надалі дохід повинен тільки збільшуватися.

У підсумку можна сказати наступне: хоча первинні вкладення в бізнес досить значні, при розумному плануванні та розвитку з часом можна отримати досить непоганий дохід.

Відеоматеріал про розведення звірів

На відео ви можете подивитися всі нюанси утримання тварин:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online