Повернення материнського капіталу в 2019 році: як повернути з іпотеки або при розірванні договору

  1. Материнський капітал: поняття та особливості
  2. Пройдіть соціологічне опитування!
  3. Способи повернення маткапіталу до Пенсійного фонду
  4. Чи дозволяється скористатися маткапіталом після його повернення
  5. Відповідальність за неповернення маткапіталу
  6. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 3 хвилин

Материнський капітал є суттєвою допомогою для сімей з двома і більше дітьми. Багато хто хоче отримати додаткові кошти від держави на різні цілі. Але в некотрих життєвих ситуаціях батьки цікавляться, чи можна повернути материнський капітал. Розглянемо, чому виникає необхідність зробити повернення і що для цього потрібно.
Материнський капітал є суттєвою допомогою для сімей з двома і більше дітьми

Материнський капітал: поняття та особливості

Маткапітал - це спосіб державної підтримки, що надається сім'ям, які народили або усиновили другого, третього і кожну наступну дитину.

Діє ця програма з 1 січня 2007 року, завдяки чому багато громадян отримали можливість підвищити рівень життя. Зросли і демографічні показники в країні.

Відповідно до законодавства, витратити сертифікат можна на:

  • поліпшення умов проживання сімей;
  • оплату освіти дітей;
  • соціальну адаптацію дітей-інвалідів;
  • формування накопичувальної пенсії матері.

Програма з видачі сертифікатів на маткапітал введена. Цим нормативно-правовим актом передбачаються умови отримання матеріальних засобів, а також термін дії програми. На сьогоднішній день вона продовжена до 2021 року.

Окремі питання даної сфери врегульовані підзаконними актами: постановами Уряду РФ і наказами профільних міністерств (Міністерства охорони здоров'я і Мінпраці).

При розгляді справ про повернення коштів маткапіталу в судовому порядку суд часто використовує, затверджений президією Верховного Суду РФ від 22.06.2016.

Пройдіть соціологічне опитування!

Випадки, в яких потрібно повертати маткапітал

Іноді громадяни по ряду причин не можуть скористатися отриманим сертифікатом для задоволення цілей, на які передбачалося його витратити. Тоді виникає питання, чи можливо повернути материнський капітал державі і що з ним робити далі.

Найчастіше це стосується випадків, коли допомога від держави видавалася на поліпшення житлових умов в якості початкового внеску на квартиру або коштів для погашення кредиту. Однак з якихось причин будинок не здають вчасно, і сім'я відмовляється брати участь в пайовому будівництві. При розірванні договору в такому випадку маткапітал підлягає поверненню.

Головні труднощі в даному випадку полягає в тому, що порядок повернення коштів законом взагалі не передбачено. Офіційний сайт Пенсійного фонду звертає увагу громадян на те, що допомога по материнському (сімейному) капіталу надається тільки раз. Крім того, особа зобов'язується використовувати гроші за цільовим призначенням, з чого випливає, що не повертати їх не можна.

При продажу квартири, купленої за допомогою маткапіталу, також доведеться повернути грошові вкладення.

Способи повернення маткапіталу до Пенсійного фонду

Через відсутність чітких положень закону існує кілька варіантів повернення коштів. Найбільш простий випадок - коли з моменту подачі заяви не пройшло 2 місяців, і Пенсійний фонд не встиг перерахувати гроші.
Через відсутність чітких положень закону існує кілька варіантів повернення коштів
Ті, хто стурбований, як повернути материнський капітал в цій ситуації, подають заяву про анулювання клопотання про розпорядження коштами маткапіталу. Варто враховувати, що в разі погашення боргу або відсотків по кредитах таку заяву можна подати тільки протягом місяця.

Якщо гроші призначалися на формування накопичувальної пенсії матері, то документи приймуть аж до настання дня призначення пенсії.

Повернення материнського капіталу до Пенсійного фонду передбачений в разі розірвання договору із забудовником або продавцем квартири. Останній може повернути покупцеві, всю суму, а той, у свою чергу, перерахувати кошти маткапіталу, в ПФ. У договорі можна прописати, що в разі зриву угоди продавець самостійно поверне до Пенсійного фонду гроші, що видаються по материнському капіталу.

Багатьох також цікавить, чи можна повернути материнський капітал з іпотеки. Відповідно до законодавства, це не передбачається без згоди банку.

Чи дозволяється скористатися маткапіталом після його повернення

Використовувати маткапітал після його повернення дозволяється, якщо в перший раз не вдалося реалізувати кошти на заявлені цілі. Правда, через відсутність в законодавстві норм, що регулюють процедуру повернення, щоб скористатися таким правом, доводиться звертатися до суду.

Якщо Пенсійний фонд не встиг перерахувати кошти і ви ходатайствуете про анулювання, можна відразу ж подати нову заяву на використання маткапіталу на інші цілі.

Відповідальність за неповернення маткапіталу

Якщо не повернути материнський капітал в ПФР, коли це необхідно, будьте готові, що органи Пенсійного фонду або місцевої прокуратури подадуть в суд.

Одержувачу доведеться доводити в суді, що кошти витрачені за призначенням, інакше їх стягнуть у примусовому порядку.

Можна визнати всі вимоги і повернути гроші добровільно. Якщо немає можливості зробити це відразу, варто попросити у суду відстрочку на виконання рішення.

висновки

Згідно із законодавством, що маткапітал видається особі лише один раз. Іноді виникають обставини, через які доводиться повертати отримані кошти: продаж купленої нерухомості, розірвання договору та інше. В цьому випадку краще повернути гроші добровільно, щоб уникнути судових розглядів і стягнення коштів в примусовому порядку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online