Як оформити договір дарування квартири - порядок оформлення в 2019 році

  1. Основні особливості процесу
  2. самостійне оформлення
  3. Оформлення у нотаріуса
  4. Державна реєстрація дарчим
  5. Статті витрат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Про те, як оформити договір дарування квартири, порядок проведення цього заходу і його особливості, буде розказано далі

Про те, як оформити договір дарування квартири, порядок проведення цього заходу і його особливості, буде розказано далі.

Дарування квартири близькому родичу або хорошим знайомим, є відмінною можливістю проявити щедрість і великодушність.

Але, слід пам'ятати про те, що даний процес повинен бути оформлений за всіма правилами чинного законодавства. В іншому випадку, можуть виникнути проблеми, пов'язані з оскарженням права власності.

Основні особливості процесу

Як оформити дарування частки в квартирі ? Щоб дізнатися, як правильно оформити договір дарування частки квартири або всього житла повністю, потрібно мати поняття про нюанси, властивих цій процедурі. Передача нерухомості являє собою процес безоплатної передачі права власності на неї від однієї людини до іншої. Основною особливістю цього заходу є повна відсутність грошових відносин і будь-яких умов до обдаровуваного стороні. Це означає, що житлоплощу переходить у власність наділяється відразу і безоплатно. У цьому великий плюс, якщо угода відбувається між близькими родичами (хто ними є визначено в п. 18.1 ст. 217 НК РФ).

На замітку: Ще однією перевагою подібного контракту є те, що його неможливо розірвати в односторонньому порядку. Це можна зробити тільки за взаємною згодою або в судовому порядку.

Але, незважаючи на привабливість таких угод, у них є досить серйозний мінус. На відміну від договору купівлі-продажу, дарчу можна оскаржити в суді.

Для цього існують такі приводи:

  1. Погіршення матеріального стану дарувальника, яке сталося не з його вини. Це може бути втрата робочого місця, важка хвороба або руйнування житла.
  2. Недбале ставлення до подарованої нерухомості, яке створює передумови до його знищення і приносить сильні моральні страждання його колишньому власнику.
  3. Нанесення презентують (членам його сім'ї) тілесних ушкоджень або замах на його життя з боку обдаровуваного. У разі смерті колишнього власника квартири, право на подачу позову про анулювання документа мають його спадкоємці.
  4. Участь в процесі громадян, які не уповноважені в ньому брати участь. До цієї категорії відносяться неповнолітні, особи, які страждають психічними захворюваннями, обмежені судом у своїй діяльності або нотаріуси, які не мають відповідної ліцензії.
  5. Порушення в оформленні окремих документів або їх відсутність.
  6. Відсутність державної реєстрації угоди.

Багатьох цікавить цілком зрозуміле питання, де можна оформити договір дарування квартири так, щоб це було законно і надійно. Сьогодні підписати угоду можна, як самостійно, так і в нотаріальній конторі.

самостійне оформлення

Бажання провести процесуальні дії в комфортних домашніх умовах цілком зрозуміло. Нікому не хочеться тужити годинами під кабінетом в очікуванні своєї черги. Ще менше у людей бажання оплачувати послуги юриста. Ці послуги можуть обійтися в круглу суму, якщо об'єктом дару є багатокімнатна квартира в центрі міста, яка може коштувати кілька мільйонів.

Перед тим, як оформити дарчу на квартиру самостійно, необхідно ретельно вивчити глави 9 і 32 Цивільного кодексу РФ. У цьому документі детально розписані всі нюанси, які присутні при переоформленні житла в порядку дарування.

Послідовність укладання угоди без посередників наступна:

  • скачування і роздрук бланків договору;
  • запрошення опікунів, в разі участі в угоді недієздатних громадян;
  • заповнення відповідних полів в документі;
  • збір необхідних паперів, які необхідно подати до органу, який проводитиме державну реєстрацію.

Всі дані в бланку повинні бути внесені точно і без виправлень. Одна неправильна буква або цифра в оформленому договорі дарування квартири, може бути підставою для визнання його недійсним.

Важлива деталь: Крім того, представники Росреестра можуть з великим сумнівом і побоюванням поставитися до паперу без реєстрації. Це може викликати підозру, що в цій угоді не все чисто. В кінцевому підсумку, заява про реєстрацію можуть просто не прийняти.

Оформлення у нотаріуса

Оформлення у нотаріуса

Підписання документів у присутності представника закону, незважаючи на те, що потребуватиме певних грошових витрат і витрат часу, має ряд істотних переваг.

Вони полягають в наступному:

  1. Грамотний юрист підкаже, як правильно заповнити папери, щоб потім кілька разів їх не переписувати.
  2. Віза нотаріуса буде свідченням того, що документи були підписані дарувальником по добрій волі, не під впливом обману або помилки. Те, що договір був оформлений в присутності свідків, говорить про те, що фігуранти угоди були дієздатні і діяли без примусу з боку.
  3. Одна копія договору і його електронна версія залишається у нотаріуса. У разі втрати документа його можна швидко відновити.

Нотаріальне завірення документів може позбавити від безлічі проблем в майбутньому, якщо на нерухомість будуть претендувати родичі дарувальника або третіх осіб. Втім, кожен вирішує сам, де оформити договір дарування квартири, виходячи зі своїх фінансових можливостей і рівня підготовленості в юридичних питаннях.

Державна реєстрація дарчим

Згідно з чинним законодавством, угода вважається що відбулася тільки після того, як вона пройшла державну реєстрацію. Якщо цього не зробити протягом року з моменту підписання, то документ втрачає свою силу. Прибути до територіального органу УФРС, МФЦ, кадастрову або Реєстраційну палату потрібно в тому самому складі, що і в нотаріальну контору. Якщо в ролі обдаровуваного виступає неповнолітній у віці до 14 років, то його присутність необов'язкова. Досить його законного представника.

Стаття в тему: Як подарувати частку в квартирі дитині ?

На руках у фігурантів угоди, повинні бути такі документи:

  • паспорта або свідоцтва про народження учасників, довіреної особи і представників недієздатних громадян;
  • завірена довіреність на відсутніх з поважних причин громадян;
  • документ, що підтверджує факт того, що нерухомість знаходиться у власності презентує;
  • оригінал дарчої;
  • технічний паспорт об'єкта нерухомості;
  • завірена управдомом виписка з будинкової книги;
  • довідка про осіб, які прописані або зареєстровані в квартирі;
  • завірені у нотаріуса письмові згоди співвласників нерухомості на її переоформлення;
  • згоди, видані органами піклування, в разі прийняття дарунка недієздатною особою або неповнолітнім громадянином.

При даруванні частки в квартирі надається аналогічний пакет документів. При наявності всіх необхідних документів, представник органу реєстрації заповнює заяву встановленого зразка, яку підписують обидві сторони угоди.

Важливо: Як правило, перевірка справжності наданої документації займає до одного місяця. Після цього обдаровуваний отримує свідоцтво про право власності на нерухомість.

Договору дарування з відміткою про проходження державної реєстрації, видаються всім учасникам процесу переоформлення житла.

Статті витрат

Статті витрат

Скільки коштує дарча на квартиру ? Навіть такий благородний і безкорисливий вчинок, як дарування, вимагає певних фінансових витрат, пов'язаних з оплатою послуг різних організацій. Згідно із законодавством, всі витрати повинен оплатити наділяється.

Йому доведеться понести витрати на оплату:

  • державного мита за оформлення договору у нотаріуса;
  • послуг нотаріуса за складання та реєстрацію угоди;
  • реєстрації документа в Росреестра;
  • прибуткового податку, якщо суб'єктом пожалування не є близький родич.

У цій статті було розказано про те, як оформити дарчу на квартиру на дружину або на родича. Слід пам'ятати про те, що термін подачі заяви в суд про розірвання договору становить один рік. Після його закінчення шансів на анулювання угоди практично немає. Для цього потрібні дуже вагомі причини, такі як неправильне оформлення документації або смерть обдаровуваного, якщо це умова зазначена в тексті документа.

Рекомендуємо до прочитання: Скільки разів можна дарувати квартиру ?

Відео по темі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online