Судовий порядок: «Газпром» назвав терміни розірвання контрактів з «Нафтогазом»

  1. "Унікальна можливість"
  2. «Цей трубопровід збільшить безпеку Європи»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розірвання контрактів між «Газпромом» і українським «Нафтогазом» може зайняти до двох років, заявив глава російської компанії Олексій Міллер. При цьому він зазначив, що «Газпром» був змушений почати відповідну процедуру після рішення Стокгольмського арбітражу, яке створило дисбаланс інтересів сторін. У свою чергу прем'єр Дмитро Медведєв в ході робочої зустрічі з главою російської корпорації назвав дії компанії «нормальним правовим шляхом припинення договірних відносин». При цьому Міллер підкреслив, що в даний час саме Київ повинен доводити доцільність продовження транзиту газу в Європу українським маршрутом.

Контракти на поставку газу на Україну і транзит через її територію будуть розірвані протягом півтора-двох років. Таку заяву зробив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер в ході робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.

При цьому глава «Газпрому» зазначив, що конфлікт російської компанії і українського «Нафтогазу» поки що не становить загрози для поставок блакитного палива в Європу.

«Розірвання контрактів - це процедура не дуже швидка. Мабуть, на це піде плюс-мінус півтора-два роки. Але для транзиту газу в Європу через територію України в даний час ризиків ніяких немає, якщо, звичайно, не буде несанкціонованого відбору з боку НАК «Нафтогаз України», - заявив Міллер .

Також по темі

Розірвання контрактів між «Газпромом» і українським «Нафтогазом» може зайняти до двох років, заявив глава російської компанії Олексій Міллер «Чи готові відновити переговори»: ЄС підтримав Україну в суперечці з «Газпромом»

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні закликала «Газпром» почати постачання газу Україні. Вона також заявила про готовність Єврокомісії ...

Він пояснив, що «Газпром» був змушений почати процедуру розірвання контрактів з Україною після того, як Стокгольмський арбітраж прийняв асиметричне рішення, згідно з яким російська сторона повинна виплатити «Нафтогазу» $ 2,56 млрд, після чого українська компанія заявила про намір стягнути з Москви і інші штрафи в розмірі декількох мільярдів доларів.

«У таких умовах для нас ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору, і« Газпром »прийняв рішення про початок процедури розірвання контрактів в судовому порядку через Стокгольмський арбітраж. Ми вже подали апеляцію за контрактом на поставку газу на Україну, до кінця березня буде подана апеляція за контрактом на транзит і ініційована процедура розірвання контрактів в установленому порядку », - пояснив Міллер.

При цьому він висловив надію на те, що в рамках нових розглядів Стокгольмський арбітраж виправить виник дисбаланс інтересів сторін.

У свою чергу глава кабміну назвав дії «Газпрому» нормальним правовим шляхом припинення договірних відносин.

«Усі договори мають властивість, як кажуть юристи, змінюватися, і в кінцевому рахунку вони або закінчують свою дію, або розриваються в установленому порядку. В даному випадку це судовий порядок », - заявив Медведєв.

При цьому він зазначив, що всі розгляди повинні проходити в рамках існуючого правопорядку і ними займалися лише самі сторони суперечки. Разом з тим він засудив коментарі, які дозволяють собі посадові особи з ЄС і США.

«Що стосується інших способів впливу на такі відносини, то, на мій погляд, це абсолютно неправильно, це носить абсолютно очевидний політичний відтінок. Я маю на увазі окремі коментарі, які допускають посадові особи з Європейського союзу і навіть, що зовсім парадоксально, з Державного департаменту США. Ні Євросоюз, ні тим більше міністерства закордонних справ якихось інших країн до двосторонніх відносин між «Газпромом» і його українським контрагентом відношення не мають », - підкреслив Медведєв.

"Унікальна можливість"

Російський прем'єр також звернув увагу на те, що варіант продовження транзиту газу через територію України не повинен виключатися. За його словами, в цьому питанні треба дотримуватися критеріїв вигідності та ефективності відповідного контракту.

У свою чергу Олексій Міллер зазначив, що в даний час саме Київ повинен доводити доцільність пролонгації транзитних поставок українським маршрутом.

«Без сумніву, в поточних умовах вже українська сторона повинна доводити економічну ефективність і доцільність продовження транзиту газу через територію України, і ми готові вислухати і розглянути такі пропозиції, якщо вони будуть», - заявив Міллер.

За його словами, ситуація розвивається на тлі рекордних обсягів поставок газу в Європу. За лютий був встановлений історичний для цього місяця рекорд поставок газу на європейський ринок - 17,4 млрд кубометрів газу, що на 6,8% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Тільки за 2 березня в Європу було поставлено 713,4 млн кубометрів блакитного палива.

Міллер додав, що одним з конкурентних переваг Росії є те, що вона володіє унікальною можливістю для задоволення пікового попиту на європейському ринку - до 260 млрд кубометрів газу в рік, тоді як в минулому, рекордному році в Європу було поставлено 194,4 млрд куб ( ще більш 25,2% запасу потужності).

«У підземних сховищах Європи сьогодні газу залишилося дуже мало - десь 25%. У деяких країнах цей рівень взагалі критичний - десь 10%. І це значить, що в майбутній період закачування, влітку, попит на російський газ буде також високим. Звичайно, в умовах, коли видобуток газу в самому Європейському союзі знижується, коли зростає попит на російський газ і ми бачимо, що зростає і піковий попит, ще більшої актуальності набувають нові експортні газотранспортні проекти поставки російського газу на зарубіжні ринки. Це і «Турецький потік», і «Північний потік - 2», - зазначив Міллер.

На цьому тлі Апеляційний суд Києва відхилив апеляцію «Газпрому» на рішення Господарського суду Києва, в жовтні 2017 року постановив стягнути з російської компанії штраф у розмірі 171 млрд гривень (близько $ 6,5 млрд).

«Цей трубопровід збільшить безпеку Європи»

Також у вівторок, 13 березня, в Лондоні відбулася презентація «Стратегія 2025» австрійської нафтової компанії OMV, яка є одним з інвесторів будівництва газопроводу «Північний потік - 2». Глава OMV Райнер Зеле заявив, що цей трубопровід в довгостроковій перспективі гарантує енергетичну безпеку європейських країн, особливо в світлі прогнозованого зниження власного видобутку газу.

«Цей трубопровід збільшить безпеку Європи в питаннях поставок газу на європейський ринок, особливо в умовах того, що видобуток газу в цьому регіоні буде потенційно знижуватися. Ми дуже потребуємо збільшенні обсягів імпорту газу, особливо в північно-західний регіон », - цитує Зеле ТАСС.

Разом з тим глава австрійської компанії зазначив, що поки передчасно говорити про можливе розширення цього проекту і будівництво нових гілок «Північного потоку» для збільшення прямих поставок газу з Росії в Європу.

«Ви знаєте, як я зайнятий у зв'язку з будівництвом« Північного потоку - 2 », і ви зараз хочете звалити на мої плечі« Північний потік - 3 ». Дайте нам спершу побудувати цю трубу, а потім будемо мріяти про наступну », - заявив Зеле.

Гендиректор OMV додав, що компанія вже отримала дозвіл на будівництво «Північного потоку - 2» від Німеччини і тепер аналогічне згоду повинен видати і ряд інших європейський країн. При цьому Зеле не уточнив, в які терміни він розраховує отримати дозволи, але підкреслив: цей процес не викликає у нього побоювань.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online