Омську буде потрібно 163 мільярда, щоб знизити викиди в атмосферу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні, 14 жовтня, в Омську відбувся Громадський екологічний рада при губернаторі. Міністр природних ресурсів і екології регіону Ілля Лобов нагадав присутнім, що за указом президента Володимира Путіна Омська область повинна знизити викиди в атмосферу на 20%. Наше місто потрапив в число найбрудніших.

Ілля Лобов розповів, якими шляхами Мінприроди збирається йти до заповітної цифри.

1. Зменшення забруднення від транспорту.

Вирішувати цю проблему планується, по-перше, переведенням рухомого складу на газ. Заступник директора департаменту транспорту Омська Ігор Кожухов зазначив, що переводити на газ старі автобуси дорого і не зовсім доцільно, а ось нові стоїть закуповувати вже на газу.

По-друге, планується облаштувати окремі смуги для транспорту на газу.

Крім того, сприятливо позначиться на екології завершення будівництва Північного обходу. Це знизить потік транспорту через Омськ, а відповідно, і викиди скоротяться на 14 тонн на рік. Щоб добудувати цю дорогу, необхідно більше 34 мільярдів.

2. Зниження викидів промислових підприємств.


Зараз основний бич екології саме вони. Як ми вже неодноразово розповідали, в даний момент Мінприроди веде переговори з підприємствами. Два з них уже підписали екологічну угоду - це ОНПЗ і скляний завод. Вони зобов'язуються вільно пускати перевіряючих на свою територію, а також знизити кількість викидів.

Вони зобов'язуються вільно пускати перевіряючих на свою територію, а також знизити кількість викидів

В цілому на заходи цього пункту необхідно понад 106 млрд. А викиди зменшаться на 11,13 тисячі тонн на рік.

3. Теплоенергетика.

Передбачається, що проблемні ТЕЦ-4 і ТЕЦ-5 будуть обладнані гібридними фільтрами. Ілля Лобов розповів, що спочатку планувалося перевести ці ТЕЦ з вугілля на скраплений природний газ, тоді викиди в Омську знизилися б більш ніж на 20%. Однак це спричинило б значне збільшення тарифів і івано-франківців довелося б платити за опалення набагато більше, тому план мілини.

Ще одне джерело забруднення атмосфери в Омську - пічне опалення. Знизити викиди на 0,2 тисячі тонн на рік допомогло б переселення івано-франківців із старого житла і будинків з грубками в газифіковані будинки. Такий же ефект можна отримати, якщо перевести приватні сектори на газ.
На весь цей пункт регіону буде потрібно більше 23 млрд рублів.

4. Моніторинг стану атмосфери.

Цей пункт сам по собі ніяк не знизить забруднення атмосфери, але допоможе ефективніше їх виявляти. Планується модернізувати мережу спостережень за забрудненням повітря. На це знадобиться трохи більше 192 тисяч рублів.

5. І інші заходи.

Сюди входить озеленення міста, рекультивація всіх чотирьох звалищ і інформування населення про реалізацію плану. Це ще майже 87 тисяч рублів.

В цілому на реалізацію проекту необхідно 163,8 мільярда рублів. Понад 53 мільярдів регіон «дуже хоче» отримати з федерального бюджету, зазначила заступник губернатора Тетяна Віжевітова. З бюджету області буде потрібно 4,4 мільярда. Ще 105 мільярдів повинно піти з позабюджетних джерел.

Додамо, зараз цей план зниження викидів знаходиться на доопрацюванні.

Юлія Куржумов, JVCR Вконтакте, apn-nn.com, Підписуйтесь на наш канал в Яндекс Дзен .

Знайшли друкарську помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Знайшли друкарську помилку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online