Основні вимоги до приміщення для установки газових котлів

  1. розміри приміщення
  2. Розташування топкової
  3. освітленість
  4. вентиляція
  5. Місце установки котла

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Газові котли знайшли широке застосування для роботи в складі автономних систем опалення. Простота експлуатації, дешевизна «блакитного» палива - все це сприяє їх популярності у власників житла, особливо в приватному секторі. У той же час робота з цими агрегатами вимагає особливої ​​обережності. Відповідно, і приміщення, в яких вони розташовуються, також повинні відповідати певним стандартам і відповідати необхідним вимогам.

Мало хто з власників житлових будівель замислювався над питанням, як правильно називається та «кімната», в якій буде встановлено газовий котел ( про його виборі читайте тут ). А від назви і залежить порядок її облаштування та умови, які необхідно буде при цьому виконати.

Часто можна почути - «домашня котельня». Чи правильно це? Перш ніж визначитися з вимогами, які пред'являються до цього приміщення, слід розібратися з термінологією. Адже повноцінну топкові облаштувати набагато простіше, ніж котельню. Наприклад, менше проблем з монтажем електроустаткування.

Наприклад, менше проблем з монтажем електроустаткування

Не вдаючись в подробиці, тонкощі визначень і різних доповнень до основних регламентуючих документів, вкажемо, що топкова - це або прибудоване до будівлі окреме приміщення, або спеціально виділена для установки котла кімната в самому будинку. Це перше. Крім того, в ній можна ставити не більше 2-х одиниць газових опалювальних приладів (котлів). При цьому є обмеження по їх сукупної потужності - не більше 200 кВт. Отже, що стосується приватного будинку (за рідкісним винятком), то обладнується саме топкова, а не котельня.

Слід зазначити, що мова йде про котлах підлогової установки. Настінні моделі можуть монтуватися практично в будь-якому приміщенні, крім тих, в яких постійна надлишкова або підвищена вологість (пральня, ванна або туалетна кімнати; басейни). Також їх можна встановлювати в спальнях і дитячих. Як правило, для зручності управління настінним котлом його розташовують на кухні (до 30 кВт). А ось для приладів підлогового виконання потрібна повноцінна топкова.

Ще раз відзначимо, що розмова йде саме про газові підлогових котлах.

Ще раз відзначимо, що розмова йде саме про газові підлогових котлах

розміри приміщення

Всі газові котли мають конструктивні відмінності, в тому числі, і за типом камери згоряння. Якщо вона закрита (прокладений коаксіальний димохід), то габарити кімнати ролі не грають. А ось для моделей з відкритими камерами є певні нормативи (по мінімуму):

  • 7,5 м3 - для приладів потужністю до 30 кВт;
  • 13,5 м3 - до 60 кВт;
  • 15 м3 - для котлів з потужністю понад 60 кВт. При цьому на кожен додатковий «кіловат» приладу необхідно додавати 0,2 м3 приміщення.

Обсяг, як відомо, цей твір величин: довжина х ширина х висота. Так ось, останній параметр - строго фіксований і не може бути менше 2 м. Тому вибирати розміри приміщення потрібно з «оглядкою» саме на його висоту.

Розташування топкової

На будь-якому поверсі, включаючи підвальні і цокольні. Це стосується всіх моделей, де переміщення рідини по трубах (вода, антифриз) здійснюється примусово (насосом). Але якщо котел серії TLO (природна циркуляція теплоносія), то тільки в цоколі або підвалі.

Двері в топкову повинна відповідати нормам пожежної безпеки (тип III). Внизу - зазор між її низом і підлогою - не менше 0,025 м2. Якщо двері примикає до підлоги щільно, то облаштовується невелике віконце в її нижній частині, що закривається гратами.

освітленість

На кожен «куб» приміщення - не менше 0,03 м2остекленной поверхні. Причому мінімум одне вікно (не менше 0,25 м2) - на вулицю (це не відноситься до приладів з закритими камерами)

вентиляція

По-перше, обов'язкова наявність кватирки. По-друге, повинна бути і примусова витяжка . За 1 годину вона повинна забезпечувати 3-кратний повітрообмін.

Місце установки котла

  • Від лицьовій панелі котла до стіни (двері) - не менше 1 м.
  • Повинен бути забезпечений вільний доступ до приладу з усіх боків. Це необхідно для зручності проведення робіт з його технічного обслуговування в повному обсязі.
  • Котли ставляться на постамент, висота якого, а також протипожежні вимоги до його облаштування обумовлюються в Інструкції по монтажу приладу.
  • Стіна (або стіни), у якій розташований котел, повинна бути з негорючих матеріалів (або надійно захищена від термічного впливу).

Стіна (або стіни), у якій розташований котел, повинна бути з негорючих матеріалів (або надійно захищена від термічного впливу)

Необхідно врахувати, що все вищесказане стосується приватних будинків з централізованим газопостачанням. Якщо використовується скраплений газ (балони), тобто деякі особливості. Наприклад, в цьому випадку котел не можна монтувати в підвальному приміщенні. Тому такі нюанси слід уточнювати додатково.

Крім того, є особливості в залежності і від того, з якого матеріалу побудований будинок, зроблені міжповерхові перекриття. Тому перед підключенням газопостачання, щоб не виникло проблем, бажано запросити фахівця з метою огляду топкової і виявлення недоліків.

Потрібно розуміти, що вимоги постійно доопрацьовується, змінюються, уточнюються. Крім того, в кожному регіоні є і своя нормативна база. Тому підказка професіонала зайвою не буде, ну а основні і найважливіші моменти ми вказали.

Чи правильно це?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online