Чому українських сиріт не беруть в сім'ю

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

28 жовтня 2011, 13:04 Переглядів:

Всі свої. Побувавши в родині Галини Лободи, ніколи не скажеш, що діти тут - не рідні. Фото: Ю. Кузнєцов.

В Україні різко знизилися показники за кількістю усиновлених або взятих під опіку дітей. Хоча ще в 2008 році країна пишалася тим, що вперше за всю історію України сиріт, що знайшли сім`ю, було більше, ніж осиротілих (6000 дітей знайшли тат і мам), в 2009-му ця цифра зросла ще на 30%. Показники стали знижуватися в 2010 році (знайшли сім'ю на 1200 сиріт менше), а в цьому році, за словами уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленко , Число усиновлених дітей в порівнянні з минулим роком зменшилася вдвічі. Дані за цей рік ще готуються, але вже відомо, що в 255 районах України жоден малюк з інтернату не набув сім'ю! Ще три роки тому такі нульові показники були лише в трьох районах - в Чорнобильській зоні, де дітей просто немає, і райони, де сиріт забрали родичі. Зате, скажімо, в Запорізькій області в цьому році всього за пару місяців були заповнені всі порожні місця в інтернатах. Причому сироти серед новоприбулих становлять лише половину, у інших є тата-мами.

Ситуація, що склалася дійшла і до вух чиновників високого рангу. Вчора за участю президента Віктора Януковича відбулася нарада з питань прав дитини. Резюме зустрічі: зробити все, щоб осиротілий дитина потрапляла не в інтернат, а в сім'ю. Чому ж крива усиновлення так різко спікірувала вниз? Хто натиснув стоп-кран?

Чиновники, опікуни та співробітники громадських організацій розповіли "Сегодня" про те, чому та сироти не знаходять батьків.

ВОЮЮТЬ НЕ ЗА ДІТЕЙ, А ЗА ГРОШІ. В Україні 278 інтернатних закладів, де працюють 30 000 співробітників. Чим більше в сирітських установах порожніх місць, тим більше буде скорочень серед персоналу. Математика очевидна. Але до недавнього часу інтернати змирилися з тим, що рано чи пізно стануть пережитком минулого. Все-таки будь-яка розсудлива людина розуміє: дитині краще в родині ... Але тут сталися дві події, які зіграли на руку інтернатам. Перше - в минулому році розформували Міністерство у справах сім'ї та молоді, в результаті чого служби, що займаються питаннями усиновлення, залишилися в підвішеному стані і особливо не проявляли активність. Адже показники з них не вимагали. Майже в цей же час, а точніше, в липні минулого року, натхненний екскурсією в дитячі будинки, Микола Азаров доручив міністрам і головам адміністрацій "розглянути питання про навчання дітей з малозабезпечених сімей в інтернатах для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До січня 2013 року провести модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та створити наближені до сімейних умови утримання дітей. Відновити діяльність дошкільних відділень при навчальних з аведеніях для дітей-сиріт ".

"Така вказівка ​​прем'єр-міністра інтернати сприйняли як" зелене світло ", і вже в серпні минулого року" емісари "інтернатних установ поїхали по всіх містах і селах переконувати батьків, у яких складні життєві обставини, віддати дітей в інтернат, мовляв, там їх одягнуть і нагодують. у разі відмови погрожували позбавити батьківських прав ", - пояснює Людмила Волинець, в минулому заступник міністра з питань сім'ї, молоді та спорту, а нині помічник уповноваженого президента з прав дитини. Таким чином, за словами Людмили Семенівни, в сирітських закладах Запорізької області всього за пару місяців і були заповнені всі спорожнілі місця. І якщо раніше там були тільки діти-сироти, то зараз 50% - діти з сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. У київських інтернатах спорожнілі місця теж заповнюють не сиротами, а дітьми, чиї батьки опинилися в складній ситуації - позбулися роботи, через стрес ущлі в запій, знаходяться за межею бідності. За словами начальника Служби у справах дітей Київської держадміністрації Миколи Кулеби, зараз половина дітей в інтернатах - домашні діти.

Небезпека полягає в тому, що поки не сироти незабаром можуть змінити статус і залишитися в інтернаті. "Бідна мама відправила свою дитину в інтернат для дітей-сиріт. Я підкреслюю, для сиріт, тут не треба забирати дітей на всі вихідні, - пояснює Людмила. - Живе вона за 120 км, грошей на дорогу часто немає. Що відбувається далі? Згідно сімейним кодексом, якщо протягом півроку батьки не беруть участі у вихованні дитини, вони можуть бути позбавлені батьківських прав. Таким чином, через півроку інтернати отримають десятки сиріт ".

У рік на одного вихованця інтернату держава виділяє в середньому 65 тисяч гривень. Всього в інтернатах 25 тисяч сиріт. Множимо і виходить, що в середньому з бюджету в рік витрачається більше мільярда гривень на утримання дітей-сиріт. Але якби ці гроші справді йшли на дітей! За даними Київської Служби у справах дітей, з цієї суми на сироту витрачається близько 12%. Більшу частину грошей з'їдають співробітники інтернатів: 70% йде їм на зарплати. Сума, що залишилася йде на утримання будівлі та "комуналку". А інтернати у нас будувалися ще при Радянському Союзі, з розмахом - мінімум на 150-200 дітей, а є і на 600! Утримувати такі "особняки" - непросте завдання для керівників. І вирішити її можна, тільки наповнивши порожні ліжка дітьми. Саме тому інтернати зараз намагаються забрати дітей з малозабезпечених і кризових сімей, а тих дітей, які у них, ні в якому разі не віддавати в сім'ю.

МАМА ЛИДА І ВСЕ, ВСЕ, ВСЕ. У Києві є дитячий будинок "Малятко". Показовий у всіх відносинах. Побувавши в ньому з візитом, Микола Азаров навіть дав розпорядження виділити близько 40 мільйонів для будівництва ще одного будинку в "Малятко". Поспілкувавшись з директором цього дитбудинку, ви зрозумієте Азарова. Народний учитель України, кавалер ордена Княгині Ольги Лідія Литвиненко дійсно любить своїх вихованців. Кожного обійме, про кожного знає все. Її стараннями спонсори дарують відмінну одяг, іграшки та їжу, а іноземці запрошують сиріт до себе на канікули. Але є у Лідії Литвиненко несподіваний недолік - вона не хоче віддавати дітей в українські сім'ї. Тому витягнути дитину з цього дитбудинку неймовірно важко. Звичайно, кандидати можуть бути різними, але як пояснити небажання віддавати дітей, коли усиновителі хороші?


Будинки. Катя показала "Сегодня" шиншилу, подаровану мамою. Фото: Ю. Кузнєцов

"До того, як зважитися взяти в сім'ю сиріт, я шість років пропрацювала в столичній соцслужби", - розповідає не пройшла кастинг у "мами Ліди" Галина Лобода. "Починала як волонтер - читала дітям лекції про профілактику ВІЛ / СНІДу. Потім була головним спеціалістом - шукала безпритульних у підвалах і люках. Коли очолила відділ і занурилася в паперову роботу, зрозуміла, що моя робота не приносить великої користі". На той час старший син Галини одружився і переїхав. Двоє теж налаштувалися випурхнути з гніздечка, залишався тільки молодший Максимка, йому тоді було три. На сімейній раді (чоловік Галини, Анатолій Лобода, - директор будівельної компанії) вирішили, що будуть опікуватися сиріт. Спочатку взяли з притулку підлітка Сашу Силаєва, потім з дитбудинку привезли 12-річну Світлану Куйовду. Дівчинка попросила забрати з дитбудинку і її молодших сестричок Катю і Дашу.

Пройшовши необхідну підготовку і отримавши в Службі у справах дітей направлення на встановлення особистого контакту з майбутніми вихованцями, Галина разом зі Світланою і соцпрацівниками пішла знайомитися з дітьми, але їх не пустили. У країні оголосили карантин з приводу "свинячого грипу". Після того, як загроза епідемії минула, рідна сестра і майбутній опікун знову постукали в "Малятко". Їй знову не відкрили. "Я подзвонила Лідії Семенівні, але вона говорила зі мною дуже різко. Сказала: У мене карантин тільки починається. Даша в ізоляторі. І взагалі, що ви вчепилися за цих дітей", - згадує Галина. Коли Даші подзвонили на мобільний, виявилося, що дівчинка на уроці. Перша зустріч Даші і Галини Лободи відбулася в шкільній їдальні. "Я принесла виноград, - згадує Галина. - Але Даша кинула його мені зі словами: у нас все є. Тільки через рік після того, як ми їх з сестрою забрали, вона зізналася. Що її налаштувала директор. Мама Ліда попереджала, мовляв, опікуни зводять вас пару раз в зоопарк, а потім завалять домашньою роботою ". До речі, журналістам Лідія Литвиненко каже, що діти з її дитбудинку не хочуть бути усиновленими українцями. Налагодити контакт з сестрами вдалося після довгих телефонних розмов, а забрати дівчат в будинок вдалося тільки через чотири місяці боїв.

Лідія Литвиненко, почувши від "Сегодня" про те, що її звинувачують в небажанні знайти дитині сім'ю, сказала: "Галина - дуже непорядна жінка, вона забрала сестер, порушуючи всі права дитини!" Що цікаво, директор "Малятко" говорить, ніби її вихованці не хочуть в прийомну сім'ю. Мовляв, неодноразово побували за кордоном під час канікул і побачили ту життя, діти не хочуть навіть дивитися в бік українських батьків. Крім того, свою категоричність щодо українських батьків Лідія Литвиненко пояснює тим, що не завжди прийомні сім'ї - благо. Каже, що їй відомі випадки, коли сироти тікали з сім'ї, тому що до них погано ставилися, ось вона і береже дітей від великого розчарування. Її колега, теж директор інтернату, який просив не називати його ім'я, вважає, що просто розвалити інтернати - нерозумно. Адже у нас немає особливого досвіду створення прийомних сімей, тому варто не влаштовувати "дитячу революцію", а проводити реформу не поспішаючи і використовувати багаторічний досвід педагогів інтернатів.

ДІМ КРАЩЕ ДИТБУДИНКУ. Ми побували в родині Галини Лободи. Дівчаткам пощастило. Мрія Свєти збулася. Катя не відходить від "мами Галі" ні на крок, вона дуже ласкавий дитина. Даша сказала "Сегодня", що в дитячому будинку їй було добре, але в родині набагато краще. "У школі, де я вчуся зараз, мої однокласники навчаються, а не намагаються втекти з уроків, у мене є можливість займатися. Мені подобається по вихідним всією сім'єю гуляти або ходити в кіно". Ще Даша дуже рада тому, що її не забрали в Італію. Подружжя з Палермо хотіли сестер залишити, але Даша сказала - ні! "Це були молоді люди років 25-ти, спочатку вони були хорошими, потім стали палити і пити", - пояснює, чому не залишилася за кордоном, дівчинка. Саша Силаєв розшукав свого рідного брата Сергія. Сергій навчається в Київському університеті ім. Б. Грінченка. Паралельно підробляє помічником тренера по футболу. Каже, що в дитбудинку йому було добре, але він все одно мріяв про батьків. Його теж хотіла усиновити італійська пара, але сталася криза і вони передумали. У вихідні він грає з вихованцями інтернату в футбол. Живе в гуртожитку. Спочатку було дуже складно, не давали покладені 4000 сирітської стипендії. Але він домігся перерахунку. На питання "Сегодня": "Хтось із дитбудинку цікавився тим, як ти живеш, намагався допомогти?", Відповідає: "Ну, я ж приходжу в суботу, запитують, а так не дзвонять".

ДО ЧОГО ПРИВЕДЕ ІНТЕРНАТОВЩІНА. "Далеко не всі інтернати погані, - каже керівник соціального проекту" Одна надія "Павло Гладченко. - Але навіть найкращий у світі інтернат гірше, ніж сім'я". Павло - сирота, виховувався інтернаті. Каже, що, можливо, його інтернат був найкращим в Радянському Союзі: "Я приходив до директора і годинами з нею спілкувався. Я добре вчився, любив читати. Вона мене підтримала - організувала додаткові заняття з англійської мови. Але я виняток. Більшість сиріт ніхто не мотивує вчитися. Якщо батьки змушують дітей вчитися добре в школі, потім вступати до вузу, то максимум для сироти - училище або технікум. Вони в більшості своїй не мають зв'язку з навколишнім світом - НЕ соціалізовані. І це найбільша проблема. Якщо домашні дітки навчаючи ся у батьків всьому, навіть не підозрюючи, що вони вчаться, то у тих, хто виховувався в інтернаті, з цим величезні проблеми. Ти встав, тебе погодували, одяг випрали, захворів - полікували. В результаті вихідці з інтернату зовсім не пристосовані до життя . Працювати не привчені, готувати не вміють, розподіляти гроші так, щоб вистачило на місяць, не можуть. Витрачають все відразу. А далі - борги, депресія, кримінал ".

Згідно зі статистикою, вже в перші п'ять років після випускного кожен другий вихованець інтернату скоює злочин, кожен п'ятий стає бомжем, кожен сьомий намагається накласти на себе руки. Тому у всіх цивілізованих країнах прагнуть сироті знайти сім'ю, а інтернатної системи максимально стиснути. При вступі в Євросоюз Польщі були поставлені умови - не більше 30 дітей в інтернатах. У 2010 році число дітей скоротили до 14. Великі інтернати поляки продавали і будували невеликі будиночки. У Німеччині та Англії хлопців в інтернатах ще менше - максимум п'ять дітей в установі. Вони прекрасно розуміють: якщо взяти більше дітей, у підопічних будуть численні психологічні проблеми. На цю тему вже написано десятки книг. У нас же поки "реформування" в більшості випадків - зміна вивіски. Але сподіваємося, що ситуація зміниться і незабаром ми будемо приводити зовсім інші цифри, самі бажані з яких - різко снижающееся число українських сиріт ...

ЯК ВИКОРІНИТИ сирітства

1. Підтримати усиновителів

Насправді, багато сімей хочуть усиновити дитину, давши йому своє прізвище, але бояться, що не зможуть дати йому все необхідне, адже усиновлена ​​дитина позбавляється всіх сирітських пільг (наприклад, під час вступу до вузу, право на житло від держави, щомісячну матдопомогу) . Можливо, є сенс усиновленим дітям залишити ці пільги, щоб батьки, які взяли на себе відповідальність за життя сироти, відчували і підтримку держави.

2. Рятувати сім'ю, а не тільки дитини

Кращою середовища для повноцінного розвитку, ніж сімейна, немає. Але у нас соцслужби не працюють з сім'ями, які потрапили в біду. Як правило, дитину просто забирають від батьків і поміщають в інтернат. Навіть не розібравшись, що сталося. Таким чином дитині наноситься найсильніша душевна травма. Правильніше направити гроші, які, імовірно, будуть виділятися на утримання дитини в інтернаті, на допомогу родині: найняти психологів, лікарів, залучити центри зайнятості і так далі.

3. Гроші закріпити за сиротою

Раз вже так сталося, що дитині не знайшли сім'ю, він повинен рости в умовах максимально схожих на сімейні. Це може бути прийомна сім'я, будинки сімейного типу. І сума, що виділяється на утримання сироти в цих умовах, не повинна бути менше, ніж та, що виділяється інтернату. Таким чином можна зацікавити сім'ї, які готові взяти собі сиріт.

ДІТИ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО

психолог Наталя Подус дізналася про те, що домашніх дітей прилаштовують в інтернати від "Сегодня". "Це нікудишня стратегія", - вважає психолог. - Розлука нехай навіть на тиждень з батьками - велика травма для дитини. Багато хто з моїх клієнтів розповідають, що до сих пір не можуть пробачити маму за те, що вона, наприклад, надовго залишила їх в піонерському таборі. У дорослому житті такі люди не довіряють чоловікові (дружині), підсвідомо боятися бути кинутими. В результаті або занадто контролюють чоловіка, або занадто відсторонені. По-друге, навіть перехід в іншу школу для будь-якої дитини - стрес. Однокласники обов'язково випробують "чужака" на міцність. Але одна справа піти вранці і повернутися додому до своїх, зовсім інше ще й залишитися на тиждень в новому колективі. Слабкого можуть зламати, сильний стане жорстким. Щоб бути своїм, дитині доведеться прийняти стиль життя більшості. Діти, які вже не один рік в інтернаті, як правило, з неблагополучних сімей, багато пережили фізичне, сексуальне і емоційне насильство, вони рано почали пити-курити, спробували наркотики і секс. Повірте, дуже скоро новенькі переймуть цей багатий життєвий досвід старожилів. І по-третє, якщо дитина довго далеко від дому, відносини з батьками неминуче охолонуть. А коли НЕ сироти юридично, але фактично виховані в інтернаті діти, виростуть, їм буде важко стати хорошими батьками і дружинами. Світовий досвід показує, що якщо дитина пробула в інтернаті три роки, йому важко створити сім'ю ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чому українських сиріт не беруть в сім'ю". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Конова Наталія

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чому ж крива усиновлення так різко спікірувала вниз?
Хто натиснув стоп-кран?
Що відбувається далі?
Звичайно, кандидати можуть бути різними, але як пояснити небажання віддавати дітей, коли усиновителі хороші?
На питання "Сегодня": "Хтось із дитбудинку цікавився тим, як ти живеш, намагався допомогти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online