Розрахунковий, кореспондентський, лицьової, поточний рахунки: в чому різниця, опис видів

  1. Визначення розрахункового рахунку
  2. Особливості особового рахунку
  3. Проведення операцій між кредитними організаціями
  4. Основні відмінності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розрахунковий банківський рахунок потрібно для обліку грошових операцій індивідуального підприємця або компанії. Подібна обліковий запис не використовується клієнтом як засіб отримання відсотків або зберігання заощаджень. Через розрахунковий рахунок виробляються фінансові операції, необхідні для роботи компанії.

фінансові операції, необхідні для роботи компанії

Зміст статті

Визначення розрахункового рахунку

Клієнт має можливість вносити будь-яку суму на рахунок і знімати її за власним бажанням Клієнт має можливість вносити будь-яку суму на рахунок і знімати її за власним бажанням. У деяких випадках внесені фінансові кошти може заблокувати податковий орган: наприклад, через борги за внесками і податками.

Створення облікового запису не безкоштовно: банк щомісяця знімає заздалегідь обумовлену суму в якості оплати за ведення рахунку. Якщо через рахунок не проходили фінансові операції, то банк сплаті не бере.

Кількість облікових записів, які може відкрити одна організація, не регламентоване. Зазвичай вони розрізняються використовуваної валютою і призначенням фінансів.

Згідно із законом банк не може відмовити організації у відкритті рахунку, якщо її діяльність не суперечить законодавству країни. Для створення запису необхідно зібрати пакет документів. Деякі з них слід завірити в нотаріуса.

Папери, необхідні індивідуальному підприємцеві для реєстрації облікового запису в більшості установ:

  • довідка про позначці ВП у реєстрі індивідуальних підприємців;
  • дані з ЕГРІП;
  • довідка про взяття на облік в податковому органі;
  • дані про присвоєння кодів статистики з Росстату;
  • паспорт.

довідка про позначці ВП у реєстрі індивідуальних підприємців;   дані з ЕГРІП;   довідка про взяття на облік в податковому органі;   дані про присвоєння кодів статистики з Росстату;   паспорт

Папери, необхідні для реєстрації облікового запису компанії:

  • довідка про реєстрацію компанії в якості юридичної особи;
  • дані з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ( ЕГРЮЛ );
  • указ про створення компанії і призначення її керівництва;
  • дані про постановку на облік в податковій за місцем знаходження організації;
  • статут з печаткою податкового органу;
  • листи записів з Федеральної податкової служби;
  • установчий договір;
  • ліцензія на здійснювану діяльність (якщо необхідно);
  • дані про присвоєння кодів статистики з Росстату;
  • паперу на юридичну адресу компанії;
  • печатка;
  • паспорт.

Для точної інформації слід звернутися до відділення організації, в якому вирішено створити обліковий запис. При реєстрації рахунку слід враховувати, що при банкрутстві банку всі вкладені кошти згорять разом з установою.

Відкриття розрахункового рахунку має ряд переваг. При володінні обліковим записом відпадає необхідність постійно відвідувати банк. Працівники компанії або індивідуального підприємця можуть придбати пластикові карти, на які буде зараховуватися заробітна плата. Спрощується процедура сплати податків і внесків, а також робота з контрагентами.

Особливості особового рахунку

Лицьовим рахунком називається запис ведення обліку фінансових і кредитних операцій приватних осіб і компаній Лицьовим рахунком називається запис ведення обліку фінансових і кредитних операцій приватних осіб і компаній. Подібного роду рахунки поширені і в податкових інспекціях, і в органах державної влади. Залежно від призначення рахунку він відображає різні дані.

  1. У разі ведення рахунку працівника запис зберігає інформацію про нарахування зарплати, різних допомог, компенсацій та інших перекладах фінансових коштів. Спираючись на ці дані, вираховується сума необхідних платежів для податків і внесків.
  2. Банківський особовий рахунок необхідний для відмітки про всі фінансові операції між банком і його клієнтом: зберігання даних про рух коштів за вкладами, нарахуванні відсотків. Зазвичай на одного громадянина банк створює кілька особових рахунків.
  3. На особовому рахунку акціонерів відображаються дані про цінні папери фізичної особи або компанії: їх випуск із зазначенням виду, категорії, номером реєстрації, вартості та кількості. Запис розпорядника зберігає відомості про операції по бюджетного асигнування.
  4. У застрахованого громадянина особовий рахунок зберігає дані для вимірювання майбутніх нарахувань пенсії. Запис має унікальний номер і зберігається до дати смерті застрахованого громадянина.
    Особовий рахунок створюється також і для кожного платника податків в момент реєстрації в податковому органі.

Проведення операцій між кредитними організаціями

Кореспондентський рахунок відкривається для операцій між двома кредитними організаціями з метою виконання кореспондентського договору. У записі відображаються дані про розрахунки, що проводяться одним банком за завданням іншого банку.

Рахунок необхідний для участі в створенні резервного фонду, обліку власного майна, збереження даних про розрахунках. Кореспондентські рахунки бувають видів «гостро» і «Ностро» ( «Лоро»).

Основні відмінності

Особовий рахунок не призначений для комерційної діяльності та використовується в особистих цілях громадянина: наприклад, для оплати комунальних послуг або засобів зв'язку. У свою чергу, розрахунковий рахунок необхідний для перерахування фінансів іншим особам - і зазвичай ці операції пов'язані з комерційною діяльністю компанії або індивідуального підприємця. Рахунок надає можливість пересилати та отримувати платежі від інших банківських аккаунтів.

Деякі банки не надають можливим переказувати грошові кошти з особистого рахунку фізичної особи компаніям або отримувати що-небудь від них. Розрахунковий же рахунок можна використовуватися як лицьової - для оплати придбаних послуг або товарів.

Кореспондентський і розрахункові рахунки мають схожу рису - є різновидом банківського обліку. Однак кореспондентський рахунок відкривається банківською структурою, а розрахунковий - компанією або індивідуальним підприємцем.

Для безготівкових переказів організації необхідний розрахунковий рахунок: на нього зараховуються кошти, отримані з продажу товарів і послуг, з нього ж зараховується зарплата співробітникам Для безготівкових переказів організації необхідний розрахунковий рахунок: на нього зараховуються кошти, отримані з продажу товарів і послуг, з нього ж зараховується зарплата співробітникам.

Кореспондентський рахунок зберігає не тільки свої гроші, а й фінансові кошти організацій, відкритих в банку. Для перерахування грошей компанії або ІП, необхідно знати не тільки обліковий запис організації, але і кореспондентський рахунок банку.

Розрахункові рахунки - це облікові записи фінансових переказів компанії або індивідуального підприємця. Кошти на рахунку доступні на першу вимогу клієнта банку, в деяких звітності можуть називатися рахунками «до запитання».

Іменування «поточний рахунок» використовується в якості неофіційного позначення для облікових записів громадян, які використовують його для приватних розрахункових операцій. Як правило, поточні рахунки не пов'язані з комерційною підприємницькою діяльністю і розмежовуються з терміном «розрахунковий рахунок».

В офіційних записах реквізитів і поточний, і рахунок до запитання записують як «розрахунковий рахунок». Розмежування ж створено для зручності самих працівників банку.

Як відкрити розрахунковий рахунок безкоштовно і швидко, дізнайтеся з даного відео.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online