Дозвольте поцікавитися вашим рахунком? Що підписав Порошенко 31 грудня

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Юрій Гаврилечко, експерт Фонду суспільної безпеки

До тих пір, поки в країні йшов економічне зростання, приватні клієнти банків - фізичні особи - не сильно привертали увагу держави. У нас не було ні податку на депозити, ні масового грабунку вкладників за рахунок різного роду махінацій з доведенням банків до банкрутства. Хоча кілька прецедентів все ж було. Це і афера століття з вкладами в "Сбербанк УРСР", і колапс банку "Україна" та "Градобанку". Навіть в 2008-2009-му криза пережили досить спокійно. Але за останні два роки українська банківська система "схудла" на третину. Впали деякі системні банки, куди перед банкрутському закачувалися як державні, так і приватні гроші. Українці почали масово забирати депозити, так як доходів уже давно не вистачає на те, щоб забезпечити себе їжею і одягом. Ось тут-то держава і згадало про те, що вкладників банків можна спокійно пограбувати.

Для початку був введений податок на депозити. Ну і що, що відсоток по вкладах нижче показника інфляції, а отже, деномінація відбувається і по гривням, що знаходяться в кишенях, і з тих, які лежать в банках? Головне ж - позбавити українців засобів для існування. Саме це і є основа сучасної соціально-економічної політики. Але цього здалося мало. Раз є можливість щось забрати, то чому обмежуватися лише частиною вилучається у вигляді податків? Гуляти так гуляти. І ...

Під Новий рік, 31 грудня, президент України Петро Порошенко підписав закон №3629 від 11.12.2015 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами в галузеве і податкове законодавство)", що дозволяє часткове розкриття банківської таємниці на вимогу чиновників. При цьому, як зазвичай в нашій країні, ніякої конкретики відносного умов даного дійства, а також відповідальності чиновників за розголошення такої інформації або передачу її (в тому числі і за грошову "винагороду") третім особам, в законі немає.

Читайте також - Економіка України в 2016 році: втрати несумісні з "життям"

Розділ 6 Бюджетного Кодексу (Прикінцеві та перехідні положення) був доповнений статтею 40, такого змісту: "при здійсненні повноважень по контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство фінансів України має право отримувати інформацію, яка містить банківську таємницю, персональні дані.

Для отримання і обробки таких персональних даних Міністерство фінансів України не вимагає отримання на це попередньої згоди індивідів, якщо така згода дано іншому центральному органу виконавчої влади під час надання такої інформації ".

В Україні, за різними даними (так як немає єдиного реєстру пільговиків), підтримкою від держави користується, або просто має на це право до 20 мільйонів чоловік! Тобто половина населення країни - пільговики. Пенсіонерів - приблизно 14 мільйонів. одержувачів житлових субсидій - близько 5 мільйонів сімей. Частково, аудиторії пільговиків, пенсіонерів та одержувачів субсидій перекривають один одного. При такій кількості громадян, які потрапляють під моніторинг з боку Мінфіну, виконання норми закону можливо в двох випадках: при різкому збільшенні штату міністерства фінансів або при вибірково-корупційному підході до перевірок. Так як поки що даних про зростання чиновницького апарату знайти не вдалося, то, швидше за все, реалізується саме другий варіант.

Читайте також - Олександр Охріменко: Економіка України уповільнить падіння в 2016 році

Оскільки формулювання статті Бюджетного Кодексу, що дозволяє розкривати банківську таємницю, не визначає ніяких умов і процедури, то використовувати її можна як завгодно. Адже щоб чиновник, наприклад, за запитом бандита вирішив "злити" дані про ваш банківський рахунок, вам не обов'язково користуватися пільгами або отримувати соціальні виплати. Досить того, щоб ви просто мали на це право. І ... це вже дає підставу для моніторингу ваших фінансів. Саме тому, що ніякої конкретики в законі немає. Не виключено, що вона з'явиться в підзаконних актах. Однак закон почав діяти з 1 січня 2016 року, а був внесений в парламенту 11 грудня 2015 року та прийнято 24 грудня. За тиждень розробити підзаконні акти неможливо. Про гарантії схоронності навіть будь-якої видимості таємниці вкладів мова взагалі не йде.

Про гарантії схоронності навіть будь-якої видимості таємниці вкладів мова взагалі не йде

Twitter Адміністрації президента

Так що з початку року ніхто не застрахований від того, що дані про його вклади будуть доступні будь-кому. Адже це банківські працівники зобов'язані дотримуватися банківську таємницю, а чиновники Мінфіну - немає. Так що, якщо у вас є гроші на рахунках в банках, то ризик появи інформації про їх кількість у громадян, які не вирізняються повагою до чужої власності, з 1 січня цього року сильно зріс.

Як тільки цей факт усвідомлюють ті, хто все ще зберігає гроші на депозитах і має право на пільги або субсидії, то частина з них закриють свої депозити, щоб не привертати додаткову увагу грабіжників. Нагадаю, що саме злодії виграли від того, що НБУ свого часу змусив банки і обмінники ксерокопіювати паспортні дані тих, хто легально міняв валюту. Відтік депозитів з банківської системи в результаті, тільки посилиться, а рівень довіри до неї - знизиться. Втім, можливо саме на такий ефект і розраховували автори законопроекту? Хоча, оскільки вніс законопроект №3629 у парламент Кабінет Міністрів, то припускати можна все що завгодно і все одно не вгадати.

Читайте також - Сумний фінал: після свят підраховуємо збитки

Між іншим, якщо ви пенсіонер і відкладали гроші "на чорний день" , А поки що користуєтеся субсидією, отримуючи 1500 грн, або інвалід і збирали на операцію, то не виключено, що вас змусять спочатку віддати за ЖКГ відкладене, а лише потім милостиво дозволять користуватися субсидією далі. Інакше, навіщо державі дані про ваших депозитах? Дійсно ж багаті люди в вітчизняних банках гроші не зберігають.

Ну і що, що відсоток по вкладах нижче показника інфляції, а отже, деномінація відбувається і по гривням, що знаходяться в кишенях, і з тих, які лежать в банках?
Раз є можливість щось забрати, то чому обмежуватися лише частиною вилучається у вигляді податків?
Втім, можливо саме на такий ефект і розраховували автори законопроекту?
Інакше, навіщо державі дані про ваших депозитах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online