Як відкрити рахунок в Німеччині нерезиденту

  1. Особливості німецької банківської системи
  2. Переваги рахунків в німецьких банках
  3. А що російська сторона?
  4. Як відкрити німецький банківський рахунок
  5. клієнтська ідентифікація
  6. Інформація про послуги
  7. Подача заяви
  8. вибір банку
  9. Що отримує вкладник
  10. Резидентство і банк

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ділові росіяни в усі часи відкривали рахунки в зарубіжних банках. В основному дана дія було прерогативою бізнесменів і підприємців, які вели за кордоном справи або просто хотіли вивести з батьківщини капітали для їх кращого збереження. Але в останнє десятиліття прості громадяни і резиденти Росії, мають заощадження і бажаючі їх зберегти, які мріють про безпечні накопичення і «подушці безпеки», все частіше звертають свої погляди на закордон, в пошуках підходящої для цього країни.

Однією з найбільш підходящих можна сміливо вважати Німеччину. Це не ближня закордон з ще не усталеною економікою, нещодавно прийнята в Євросоюз. Економіка Німеччини формувалася століттями, і банківська система своєю надійністю не поступиться Великобританії і іншим найстарішим учасникам світових фінансових ринків.

Економіка Німеччини формувалася століттями, і банківська система своєю надійністю не поступиться Великобританії і іншим найстарішим учасникам світових фінансових ринків

Банк в Німеччині

Але так чи просто відкрити банківський рахунок в німецькому банку громадянину Росії? Не просто. І не в будь-якому банку. Але цілком можливо, якщо знати деякі «тонкощі».

Як відкрити рахунок в Німеччині нерезиденту

Особливості німецької банківської системи

зміст матеріалу

Найперше, що належить дізнатися майбутньому власникові вкладу в німецькому банку - в чому полягають особливості банківської системи Німеччини. Вона в корені відрізняється від систем інших країн Європи, і налічує понад сто великих і впливових банків зі світовою популярністю.

Головним в банківській «ланцюжку» є Центробанк. Його керівництво не підкоряється нікому і ніким не контролюється. Центральний банк має монополію на прийняття рішень і випуск банкнот.

Центральний банк має монополію на прийняття рішень і випуск банкнот

Deutsche Bundesbank, також використовується назва Бундесбанк або Дойче Бундесбанк) центральний банк Німеччини

Далі в банківській ієрархії розташовані кредитні установи, які знаходяться під контролем федерального відомства і пропонують населенню широкий спектр різних фінансових послуг.

Банківська система Німеччини

Банківська система Німеччини

Структура Німецького федерального банку характеризується чітким розподілом обов'язків і винятком дублювання функцій

На що здатні німецькі банки:

  • обслуговування рахунків;
  • кредитування;
  • іпотечне кредитування;
  • операції з цінними паперами;
  • страхові послуги.

Всі ці послуги можна отримати в будь-якому банку будь-якої з країн світу. Але справа в кількості фінансових установ, що працюють в німецькій державі.

Але справа в кількості фінансових установ, що працюють в німецькій державі

Німеччина входить в число країн з найбільш щільними мережами банківських філій

До речі. Їх близько п'яти тисяч. 5% є спеціалізованими, всі інші - універсальні. У наявності - величезні можливості перерозподілу коштів і, як наслідок, значне зниження фінансових ризиків.

Переваги рахунків в німецьких банках

Німецькі банки не дарма користуються великою довірою у всьому світі. Вся система давно довела свою стабільність і гарантію надійного збереження вкладень. До того ж користування німецької банківської системою дає вкладникам ряд істотних переваг.

  1. Маючи рахунок в банку однієї з країн Євросоюзу набагато зручніше вести співпрацю з європейськими партнерами по бізнесу.
  2. При часто здійснюваних операціях по покупці товарів або послуг в ЄС або будь-якій країні за кордоном, оплату краще виробляти з іноземних валютних рахунків.

    Іноземні рахунки дозволяють швидше проводити операції і покупки в Європі

  3. Можна відкрити мультивалютний рахунок, який дозволить зберегти накопичення в декількох валютах. Завдяки цьому зводяться практично нанівець фінансові ризики.
  4. Безпрецедентний рівень захисту коштів. Це не тільки фізично міцні осередки і сейфи, а ще й ретельно розроблена і бездоганна захист від хакерських атак і злому рахунків в інтернеті.

    Всі кошти і цінності під надійним захистом

  5. Висококласне обслуговування. У Німеччині за кожним клієнтом банку закріплений персональний менеджер, який супроводжує його на всіх етапах і консультує по всіх операціях.
  6. Страхування вкладів. При максимально надійною і перевіреною століттями системі, банки Німеччини страхують вклади від усіляких ризиків на солідні суми, повністю покривають теоретичний збиток.

    Страхування банківських вкладів в Німеччині

  7. Безлімітні переклади. На рух будь-яких сум грошових коштів ліміти відсутні.

А що російська сторона?

Чи дозволяють влади країни своїм громадянам відкривати рахунки за кордоном? Або це доведеться робити нелегально?

Фізичним особам, які є резидентами Російської Федерації, відкривати банківські рахунки в інших державах, переводити і зберігати на них кошти не забороняється. Але певні правила є.

  1. Не відкривайте такі рахунки будь-яким службовцям в держорганізаціях, а також нині займають високі державні пости. І не тільки їм, але також їхнім дружинам / чоловікам і неповнолітнім дітям.

    Службовцям госорганизаций і політичним діячам забороняється відкривати вклади за кордоном

  2. При бажанні відкрити рахунок в банку за кордоном резидент Російської Федерації зобов'язаний довести до відома про свій намір податкові органи протягом одного місяця після його відкриття, не пізніше.

    Важливо повідомити в податкову про відкриття рахунку в банку Німеччини

  3. Повідомити потрібно в місячний термін також і про закриття такого рахунку.

    Про закриття рахунку також потрібно повідомити в податкову

  4. Крім того, з початку 2015 року вкладники іноземних банків, які є фізичними особами та резидентами РФ, повинні давати щорічний звіт ФНС про будь-якому русі фінансів за своїми іноземним рахунках.

    Про рух коштів в іноземних банках доведеться повідомляти в податкову

Якщо вкладник не прийде через 30 днів в податкову особисто або не відправить повідомлення про відкриття іноземного рахунку рекомендованим листом, йому призначать штраф до 2000 рублів.

Як відкрити німецький банківський рахунок

Якщо раніше можна було відкрити німецький рахунок без особистої присутності вкладника, то з 2012 року фінансове законодавство змінилося, зробивши це неможливим. Тепер, щоб стати власником банківського депозиту доведеться зробити візу і відправитися в Німеччину.

Тепер, щоб стати власником банківського депозиту доведеться зробити візу і відправитися в Німеччину

Віза до Німеччини

До речі. Можна скористатися послугами посередницьких фірм, нотаріально довіривши їм розпорядження фінансами. Але, як показує практика, не всі громадяни звертаються до посередників по делікатним фінансових питань. Бізнесменам не складає труднощів відправитися в Німеччину особисто. Звичайним людям, які бажають зберегти свої невеликі заощадження, страшно довірити їх посередницьким фірмам, тому вони теж намагаються приїхати до Німеччини, щоб зробити все самостійно.

Крім приїзду в країну, необхідно здійснити кілька обов'язкових етапів.

  1. Вибрати банк.
  2. Пройти перевірку особистості.
  3. Вибрати внесок.
  4. Подати заявку.

Таблиця. Відкриття вкладу в банку Німеччини по етапах.

етап Опис етап Опис

вибір банку

Далеко не всі банківські установи Німеччини охоче працюють з фізичними особами, віддаючи перевагу над ними великих бізнесменів. Ще менше банків згодні відкрити рахунок нерезиденту країни. Тому, перш ніж вибрати банк, необхідно поцікавитися, чи можливо в ньому відкриття рахунку на ваших умовах. Далеко не всі банківські установи Німеччини охоче працюють з фізичними особами, віддаючи перевагу над ними великих бізнесменів

Перевірка особистості

Процес ідентифікації клієнта - процедур, яка проводиться в банківських системах всіх країн. Але особливо ретельно перевіряють в Німеччині особистість клієнтів з Росії. Процес ідентифікації клієнта - процедур, яка проводиться в банківських системах всіх країн

вибір вкладу

Тут дуже багато можливостей, і вибір може бути утруднений не дуже хорошим знанням німецької мови, на якому надається вся інформація. Необхідно уважно ознайомитися з пропозиціями і, якщо знадобиться, попросити консультанта, який знає англійську або навіть російську мову. Тут дуже багато можливостей, і вибір може бути утруднений не дуже хорошим знанням німецької мови, на якому надається вся інформація

Подача заявки

Як правило, це заключний етап. І якщо клієнт до нього доходить без відмов, це майже стовідсоткова гарантія того, що відкриття його рахунку буде схвалено.

клієнтська ідентифікація

Саме для того, щоб перевірити особу клієнта, працівники банку вимагають його особистої присутності. громадян Німеччини і жителів країн Євросоюзу ідентифікувати труднощів не становить. Але з клієнтами з Росії складніше.

Але з клієнтами з Росії складніше

Німецькі банки за законом зобов'язані ідентифікувати особу власника рахунку і фактичного власника - тобто людини, якій належать гроші на рахунку

До речі. Ще альтернатива, крім послуг посередників, щоб не бути присутнім в офісі банку особисто - зв'язатися з представниками організації і попросити надіслати перелік їх банків-кореспондентів в Росії. Є кілька шансів зі ста, що німецька кредитна організація погодиться на подібний спосіб клієнтської ідентифікації.

Філії та представництва багатьох німецьких кредитних організацій знаходяться в Росії, але, як правило, вони не працюють з фізичними особами, а орієнтовані лише на великих бізнес-клієнтів.

Філії та представництва багатьох німецьких кредитних організацій знаходяться в Росії, але, як правило, вони не працюють з фізичними особами, а орієнтовані лише на великих бізнес-клієнтів

PostIdent (поштова ідентифікація) - найпростіший спосіб підтвердження особи для банку, оскільки він є загальноприйнятим в Німеччині

Інформація про послуги

Навіть найретельніше вивчення переліку послуг, які пропонують німецькі банки, мало допоможе з їх вибором того, хто погано знайомий з видами можливих фінансових дій та раніше з ними не стикався.

У Німеччині накопичувальна система базується на використанні ощадних книжок. Як колись в ССССР, але, на ділі, зовсім не так. Базові ощадні книжки дозволяють отримувати лише дуже маленький відсоток прибутку, тому про істотне примноження внеску мова не йде, а тільки про його збереження. До того ж вільне зняття коштів з ощадкнижки неможливо.

Є альтернативний варіант, що дає більш високий прибуток - Tagesgeldkonto. Цей вклад дозволяє знімати з нього певні суми і повчати більший відсоток доходу. Але якщо за вкладом на ощадкнижку процентна ставка є фіксованою, то тут вона змінюється, відповідно до зміни ставки Європейського банку.

Але якщо за вкладом на ощадкнижку процентна ставка є фіксованою, то тут вона змінюється, відповідно до зміни ставки Європейського банку

Tagesgeldkonto внесок

Наступний тип - Festgeld характеризується тим, що для його відкриття знадобиться мінімальна сума. Зазвичай поріг входу становить 5000 євро. Відкриття здійснюється короткострокове, на 30 діб, і протягом цього місяця знімати кошти не можна. Якщо вклад потурбувати, можна втратити не тільки частина, але і всі накопичені відсотки.

Festgeld внесок

Для здійснення будь-яких операцій - вносити і знімати гроші, користуватися картою або ощадною книжкою, переводити безготівкові суми, відкривається рахунок GiroKonto.

GiroKonto

Подача заяви

Для подачі заявки необхідно особисто приїхати в вибране відділення німецького банку з усіма документами. Попередньо необхідно зателефонувати і з'ясувати, чи має установа необхідні вам послуги відповідно до вашим цивільним і резидентським статусом.

Якщо ви - фізична особа, знадобиться:

  • національний російський паспорт, його копія;
  • закордонний паспорт громадянина РФ, його копія;
  • документи, що підтверджують домашню адресу;
  • підтвердження адреси перебування в Німеччині;
  • підтвердження походження коштів;
  • зобов'язання не використовувати вклад в цілях комерції.

російський паспорт

Вся документація переводиться і нотаріально посвідчується.

Нотаріальний переклад паспорта

Дізнайтеся, як оформити візу і її вартість, з нашої нової статті - «Туристична віза в Німеччину на запрошення».

Для нерезидентів ФРН процедура ускладнюється, і можуть знадобитися додатково до переліку основних документів:

  • ІПН;
  • інформація про працевлаштування з повним найменуванням організації, де працює вкладник, а також його посадою.

ІПН

Для юридичних осіб нерезидентів Німеччини потрібно уявити:

  • договір засновника;
  • ксерокопію російського паспорта керуючого фірмою менеджера;
  • ксерокопію його закордонного документа;
  • пакет документів по держреєстрації в РФ;
  • особисто написане і підписане керівником зобов'язання не використовувати відкривається рахунок для незаконних операцій.

Абсолютно всі ксерокопії, документи і зобов'язання завіряються нотаріально.

вибір банку

У більшості росіян найбільшою популярністю користується DeutscheBank. Це одна з найбільш великих банківських організацій в Німеччині, яка має майже три тисячі філій в 76 країнах світу, в тому числі і в Росії, в Москві. Банк працює вже 150 років, і має високі гарантії надійності. Щоб потрапити в головний офіс організації, потрібно прибути в Франкфурт-на-Майні.

Щоб потрапити в головний офіс організації, потрібно прибути в Франкфурт-на-Майні

DeutscheBank

DeutscheBank

У 2015 році Deutsche Bank зайняв 11-е місце серед найбільших інвестиційних компаній світу за розміром активів під управлінням

До речі. 135 років з 150 банк працює в Росії, але приватним клієнтам послуги надаються лише у винятковому випадку. В основному послуги комерційні та інвестиційні, для великих міжнародних корпорацій, які працюють з іноземним капіталом.

Тут підвищений ступінь захисту вкладів, досить вигідні відсотки і комфортне проведення грошових операція. Гарантуються всі взяті за договором зобов'язання протягом усього терміну співробітництва.

Іноземні фізособи, що відкривають в банку депозит, отримують багатофункціональну пластикову карту.

Deutsche Bank Visa Credit Card

Deutsche Bank Visa Credit Card

Карти Маестро і Віза

Що отримує вкладник

Довіряючи свої гроші німецькому банку, вкладник має право розраховувати на наступні послуги.

  1. Грошові перекази по Німеччині і всім країнам Європейського Союзу.
  2. Проведення бухгалтерських проводок.
  3. Виписки банківського терміналу.
  4. Управління рахунком (для юросіб).
  5. Здійснення розрахунків (для юросіб).
  6. Зняття готівки в Німеччині і в світі.

Deutsche Bank, зняття готівки

Обслуговування рахунку в різних банківських установах вимагає різних сум, але, в основному, це невеликі витрати, які обмежуються сумою 5-15 євро в місяць і то якщо на рахунку обертається менше тисячі євро.

Резидентство і банк

Про те, що німецькі банкіри диференціюють іноземців на кілька категорій, відоме у всьому світі. Іноземні вкладники можуть бути з Євросоюзу, інших країн і Росії. До останніх відношення особливо пильну, оскільки частими є випадки відмивання грошей саме вкладниками з Росії і СНД.

Відкривають вклади нерезидентам Німеччини з російським громадянством неохоче і не скрізь. Але це не означає, що відкрити такий внесок неможливо. Фірми-посередники часто перебільшують складність процедури, щоб клієнти звернулися до них, заплативши немаленький відсоток за послугу. При цьому посередники відкривають такий рахунок клієнта протягом півгодини. І це не тому, що німецька банківська система корумпована і отримує відсоток з прибутку посередників. А тому, що вони знають, де відкривати рахунок і як це робити.

Відрити рахунок в банку можна самостійно, без посередників

Важливо! Німецьким банкам не заборонено відкривати депозитні рахунки фізичним і юридичним особам іноземного громадянства, які не є резидентами Німеччини. Багато відмовляють російським клієнтам банки просто перестраховуються, або не мають достатньо доказів надійності клієнта.

Правил обслуговування іноземців не знайде у вільному доступі навіть людина, добре володіє німецькою. Їх не публікують на сайтах і в рекламних буклетах. Насправді обслуговування відрізняється лише тим, що іноземний клієнт нерезидент проходить додаткові перевірки і потребує особливого допуск. Деякі банки не хочуть витрачати час і кошти на такі перевірки. Але є установи, які охоче допускають до себе вкладників з Росії при виконанні ними певних умов.

З яких причин можуть відмовити у відкритті рахунку.

  1. Вкладник не має поштової адреси в Німеччині, на який може приходити банківська документація.
  2. Вкладник не володіє в достатній мірі німецькою мовою.
  3. Клієнт може дати відповідь на питання, з якою метою він відкриває рахунок.
  4. Походження грошей клієнта неясно, викликає сумніви, не підтверджується документами.

Порада. Всі ці питання можуть виникнути і при зверненні резидента ФРН або громадянина будь-якої іншої країни. Тому не варто відступати, а варто звернутися в інший банк або навіть інше відділення того ж банку.

  1. Знайдіть або заведіть знайомих, поштовою адресою яких ви зможете скористатися (в разі відкриття рахунку фірмою-посередником) вони беруть цю функцію на себе. Якщо ви надасте актуальний поштову адресу, у вас, швидше за все не запитають адресу вашої реєстрації.

    Як написати поштову адресу

  2. Чітко визначте мету, з якою ви відкриваєте депозит. Це можуть бути накопичення пенсійні, на навчання, на лікування.
  3. Подбайте про те, щоб у вас були документи, що підтверджують мету відкриття рахунку.

    Ви повинні підтвердити мету відкриття рахунку

  4. Надайте документацію про шляхи отримання доходів. Наприклад, якщо ви відкладали якусь суму з кожної зарплати, пред'явіть виписки з вашої зарплатної банківської картки.

    Збережіть всі документи, що підтверджують походження ваших заощаджень

Звичайно, жоден банк не стане безпосередньо цікавитися походженням ваших грошей, але підтвердження їх легальності стане додатковим плюсом при прийнятті банком рішення про відкриття вам рахунки.

Чи не відступайте, стукайте в усі двері. Якщо ви чесний і благонадійний вкладник, який здатний на довгострокове співробітництво, ваше резидентство або його відсутність не буде грати вирішальну роль.

Як внести гроші на німецький рахунок

Відео - Як відкрити рахунок у закордонному банку

А що російська сторона?
Чи дозволяють влади країни своїм громадянам відкривати рахунки за кордоном?
Або це доведеться робити нелегально?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online