Повірка лічильників води: чий обов'язок і хто повинен платити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання економії енергоресурсів актуальний для всіх українців. Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.1995 р № 947 «Про програму поетапна оснащення наявний житлового фонду засоби обліку та регулювання споживання води и теплової ЕНЕРГІЇ на 1997 - 2007 р. (Із змінамі 25.12.2002 р. №1957) мало на меті економію газу й більш дбайливого споживання енергоресурсів. На жаль, програма так і не була виконана.

Більш того, місцеві органи влади разом з комунальниками, не тільки саботують ці заходи, але і організували корупційні схеми вимагання грошей зі споживачів.

Нав'язані людям незаконні оплати за послуги, які або не надаються в повному обсязі, або за законом мають надаватися за рахунок постачальника послуг, не сприяють успішному виконанню програми економії. Вони негативно впливають на атмосферу взаємин і довіри між споживачами і комунальниками.

Повсюдне впровадження приладів обліку споживання води могло б вирішити питання економії води в масштабах міста і всієї держави. Але верх бере жадібність комунальників, яких підтримують місцеві влади, тому споживачам стає невигідно встановлювати і експлуатувати прилади обліку води.

Виходячи з нормативних вимог, періодична повірка квартирних приладів обліку споживання води (лічильників) повинна виконуватися через 3 роки експлуатації (рішенням Науково-технічної комісії ГОСТстандарту України № Р-081 / 24-286 на деякі типи лічильників цей термін збільшений до 4-х років) .

Виходячи з нормативних вимог, періодична повірка квартирних приладів обліку споживання води (лічильників) повинна виконуватися через 3 роки експлуатації (рішенням Науково-технічної комісії ГОСТстандарту України № Р-081 / 24-286 на деякі типи лічильників цей термін збільшений до 4-х років)

Корупційні схеми проведення періодичної повірки квартирних лічильників води з непомірними поборами за виконання цих робіт зводять нанівець весь ефект від економії води споживачами. Вартість повірки квартирних лічильників холодної і гарячої води (розпломбування, демонтаж, транспортування, повірка, монтаж, опломбування), яку виконує постачальник разом з комерційними посередниками, становить, в розрахунку на один лічильник, 120 грн. У деяких квартирах їх чотири, і обходиться перевірка в суму 480 грн. и більше. Для людей малозабезпечених - це серйозні витрати. Дії з вимагання оплати за перевірку - незаконні! Згідно з чинним законодавством, виконання всіх робіт з повірки квартирних лічильників постачальник послуг водопостачання зобов'язаний виконувати сам і за свій рахунок. Однак використовуючи своє становище монополіста, заступництво місцевої влади і уявну суперечливість законодавства, людей змушують платити. У той же час, згідно зі ст. 14. 2 Цивільного кодексу України, «Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для нього».

Правда, у людей немає іншого виходу. Розсилаючи «Повідомлення» та «Приписи», постачальник «пропонує» споживачам за свій рахунок виконати повірку лічильників (або купити і встановити нові!), І тут же шантажує їх санкціями, якщо вони цього не виконають в місячний термін.

Основним законом, який розглядає, регламентує і нормує роботи щодо повірки побутових лічильників, в т.ч. і води, є Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 113/98 -ВР. Цей Закон визначає режим використання засобів вимірювальної техніки та в ньому встановлена ​​імперативна норма, якою визначено, за чий рахунок здійснюються витрати на періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних лічильників води. А це означає, що ця норма не може бути змінена ніякими підзаконними нормативно-правовими актами.

Платника робіт з повірки лічильників Кабінет Міністрів не може встановити в принципі, так як не має повноважень. Змінити норму Закону «Про метрологію» може тільки Верховна Рада, внісши в установленому порядку відповідні зміни. До тих пір брати гроші за повірку лічильників води - незаконно!

За матеріалами: адвокат консалтинг

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online