Поради для тих, хто розлучається: що говорити в суді

  1. Розлучення в суді
  2. Заборона на розлучення
  3. Підготовка до суду
  4. Як скласти позов?
  5. Поради з поведінки на суді
  6. Поведінка в присутності дітей
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Корисні рекомендації: що говорити в суді при розлученні

За статистикою більшість шлюбів рано чи пізно закінчуються розлученнями. Не завжди можна розірвати офіційні відносини просто в РАГСі , Іноді доводиться звертатися до суду.

Розлучення в суді

Статистика розлучень невтішна

Деякі подружні пари можуть офіційно розірвати відносини виключно через суд . Дані випадки перераховані нижче:

  1. партнери не прийшли до єдиної думки з приводу розлучення;
  2. подружжя висувають претензії , Пов'язані з майном;
  3. є загальні неповнолітні діти .

Заборона на розлучення

У законі обумовлені випадки, коли подружжя розвести не можна. При виникненні таких ситуацій процедура розлучення відкладається:

  • дружина вагітна і не згодна на розлучення.
  • Загальний дитина не досягла віку 1 рік (навіть при народженні мертве немовля розлучення не проводяться без згоди жінки, поки після пологів не пройде рік).

У кожного з подружжя є можливість подати документи на розлучення дистанційним способом. При неможливості самому представляти свої інтереси можна запросити довірену особу. Тоді людина, якого вибере один з подружжя буде повністю замінювати його в суді і відповідати на питання. Можна подати клопотання про відмову бути присутнім на процесі. Тоді подружжю не доведеться перебувати на процесі, все буде розглянуто без них.

Підготовка до суду

Якщо домовитися не виходить, звертаються за допомогою до суду

На судовому засіданні будуть розглянуті всі обставини розлучення. Тому треба бути готовим до того, що будуть задавати різні питання. Перелік питань до сторін суддя формує з представленого позовної заяви . У позовній заяві формулюють наступні прохання:

  • винести постанову про розлучення;
  • дозволити питання, що мають відношення до розділу спільного майна ;
  • визначити основні моменти, пов'язані з виплатою аліментів;
  • вирішити питання проживання дітей.

Залежно від обопільних претензій кожен їх подружжя повинен підготуватися до засідання, зібрати пакет документів, які можуть стати в нагоді для підтвердження своєї позиції. Їсть стандартний перелік документів, які потрібні завжди:

  1. паспорт (З копією всіх сторінок);
  2. свідоцтво про шлюб;
  3. свідоцтво про народження всіх спільних дітей;
  4. документи, що підтверджують наявність власності;
  5. Довідка про доходи;
  6. довідка з паспортного столу про склад сім'ї;
  7. квитанції про сплачену держмито .

Відсутність будь-якої з перерахованих паперів може стати причиною зупинки шлюборозлучного процесу. Неможливо ділити, наприклад, дачу, на яку немає документів. Тому треба обов'язково підкріплювати всі свої слова офіційними документами. Щоб справа почала рухатися, спочатку заповнюється заява. У заповнення даного документа є свої правила.

Як скласти позов?

Без судового розгляду іноді не обійтися

Позовна заява подає ініціатор розлучення. Є спеціальна форма, яку заповнюють, вносячи туди всі необхідні відомості, що стосуються обставин розлучення. Туди обов'язково записують паспортні дані, детально пояснюють причини, які спонукали на розірвання шлюбу. При цьому обов'язково зазначається, що примирення неможливе.

Якщо є суперечки по майну, є спільні діти, все це треба зафіксувати в заяві. Заява повинна виходити від обох подружжя, але заповнити доведеться 2 окремих бланка. При цьому суть заяви буде збігатися. Якщо один з подружжя проти розлучення, тоді заява подається від одного, який прагне розірвати відносини.

Не завжди треба для розлучення звертатися в суд. Іноді досить прийти в ЗАГС. Така можливість надається для подружжя засуджених більш, ніж на 3 роки, для тих, чий чоловік офіційно вважається зниклим безвісти, померлим. Таким же правом володіють чоловіки / дружини недієздатних громадян.

Якщо на розлучення подає документи чоловік, що відноситься до категорії, названої вище, то йому додатково треба буде докласти рішення суду про визнання його дружина недієздатним, померлим, зниклим безвісти . Найчастіше на розгляд справи йде 2 засідання.

Перше призначене для загального ознайомлення з ситуацією. Подружжя розповідає про свої розбіжності, доводять, що не можуть примиритися, повідомляють про майновий стан. Суддя може запитати про спільні дітей, про спільному майні, про загальні борги. Він буде з'ясовувати, які між чоловіком і дружиною є суперечки і розбіжності. При відсутності суперечок за місцем проживання дітей, по розділу власності суддя може розвести подружжя на 1-му засіданні. Тільки перед цим він упевниться, що помирити подружжя і зберегти сім'ю нереально.

Якщо одна зі сторін не прийде на суд, якщо не будуть зібрані всі необхідні документи, якщо є суперечки між подружжям, то розгляд питань буде вестися на 2-му засіданні. Часовий відрізок між 1-им і 2-м слуханням може бути тривалим, цей термін може бути дан, щоб сторони знайшли спільне рішення, помирилися.

Максимальний розрив - 6 місяців. 2-е засідання повинен вести той же суддя. На цьому слуханні будуть вирішуватися питання, що стосуються розбіжностей. Головна мета: знайти об'єктивне, відповідне законам рішення. Обов'язково будуть вирішуватися питання, що стосуються змісту дітей. Партнери будуть домовлятися про це за участю судді. Тут же має бути вирішене питання, потрібен чи ні графік відвідування дітей батьком, що йде з сім'ї. Зрозуміло, основне питання, з ким житимуть діти. Його також вирішують на засіданні.

Якщо ситуація конфліктна, складна, то одних слів самого подружжя буде недостатньо. Зазвичай привертають свідків, які висвітлюють ситуацію зі свого боку. У підсумку виходить об'єктивна картина того, що відбувається.

Суддя може все нажите поділити порівну, але частіше все ж того, з ким залишаються діти, дістається більша частина. Це роблять для дотримання інтересів дітей. Для об'єктивного і законного вирішення спорів суддя вимагатиме перелік усіх об'єктів власності, які є предметом суперечок.

Щоб розділ пройшов максимально справедливо, майно має бути оцінений експертами, що мають відповідну ліцензію. Це єдиний спосіб розподілити майно між сторонами законно.

Якщо настрій сторін зміниться, вони можуть укласти мирову угоду , Яке стане підставою для подальших дій. Коли буде винесено рішення, треба буде почекати кілька днів, поки рішення не стане повністю законним. Після цього з судовими документами йдуть в ЗАГС і там поставити в паспорт печатку, яка буде підтверджувати розлучення. У РАГСі також видають свідоцтво про розірвання шлюбу.

Поради з поведінки на суді

Поводитися потрібно спокійно і впевнено

Щоб не викликати невдоволення судді, треба дотримуватися правил поведінки:

  1. По-перше, суддю перебивати не можна.
  2. По-друге, говорити треба тільки після звернення до вас офіційних осіб.
  3. По-третє, мова повинна бути досить гучна, але без крику, чітка.

Сперечання з колишнім чоловіком під час суду - далеко не найкраща позиція. Відносини з'ясовувати можна нескінченно, а на рішення суду всі ці склоки ніяк позитивно не вплинуть, тільки затягнуть справу. Треба пам'ятати, що в суд ви прийшли, щоб все остаточно завершити та розлучитися за законом.

У суді цінується спокійне, впевнене поведінку. Треба демонструвати доброзичливість, стриманість. Поведінка подружжя, свідків повинно бути коректним, тактовним. Якщо дає показання буде викритий в лжесвідченні, то він буде оштрафований. До того ж складеться загальна несприятливе враження про цей бік.

При необхідності провести нараду з адвокатом, треба спілкуватися якомога тихіше. Якщо оточуючі почують уривки промов і неправильно їх зрозуміють ситуація ускладниться.

Запізнення на засідання неприйнятно. Якщо виникають непереборні обставини, треба попередити про своє запізнення, пояснити причини.

Поведінка в присутності дітей

Діти старшого віку запрошуються на засідання. Якщо на суді присутні діти, то треба, перш за все, думати про них. Не варто виставляти чоловіка повним нікчемою, протиставляючи себе йому. Діти шкільного віку вже все розуміють. Їм важко бачити сварки батьків. Адже вони однаково люблять і тата, і маму. Побачивши їх конфліктів вони можуть озлитися і зненавидіти обох.

Коректна поведінка на суді - запорука подальших доброзичливих відносин. Адже навіть при сильному охолодженні і взаємної ненависті згодом можна перевести відносини в розряд нейтральних.

Як вести себе в суді, розповість відеосюжет:

Як скласти позов?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online