Нелегальну будівництво будинків тепер можна узаконити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Свої стіни. Якщо будинок або дача побудовані без дозволу, доведеться оформляти їх заднім числом. Фото Ю. Кузнєцова

Нелегальну будівництво будинків тепер можна узаконити Романцов Михайло https://cdn.segodnya.ua/img/article/1768/31_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/1768/31_tn.jpg 2009-10- 27T07: 43: 20 + 02: 00 Нерухомість Уряд обіцяє оформити нелегальні будинки швидко і дуже дешево.

З 15 жовтня КМ ввів в дію постанову №1035, що дозволяє по-швидкому легалізувати вже готові приватні житлові будинки садибного типу, а також дачні та садові будиночки разом з господарськими спорудами, зведені самовільно, без дозволу на будівництво. І не тільки без нього, але і без затвердженої проектної документації на спорудження, і без попереднього землевідведення саме під індивідуальне житлове будівництво.

В ідеалі, всього за 2 тижні (в постанові на рішення питання відведено 10 робочих днів) можна буде отримати сертифікат відповідності, а значить - паспорт на такий дах. Перш за все через суд можна було її узаконити, а зараз - користуйтеся моментом. Але рано кричати "ура", доведеться зібрати купу паперів, перш ніж ви станете повноправним власником такого будинку.

ВИ СТАЛИ нелегалів

Згідно ст. 376 Цивільного кодексу і ст. 24-29 закону "Про планування і забудову територій", нелегальної вважається житлова нерухомість, якщо:

  • вона зведена на земельній ділянці, цільове призначення якого не передбачала житлове будівництво;

  • не було отримано дозвіл на будівництво разом з переліком дозволених будівельних робіт;

  • забудовник не затвердив у Держбудархітектури проекти зведення будівель і споруд;

  • в ході робіт були допущені істотні порушення будівельних норм.

ЯКЩО ДАХ впаде на ГОЛОВУ, БУДЕШ САМ ВИНЕН

Приємно за спрощеною схемою узаконити самобуд і, ставши його повноправним власником, отримати триєдине право власності: володіти, користуватися і розпоряджатися ним. Без цього не можна продати, подарувати, обміняти, заповідати таку дачу або житловий будинок. Але бентежить явно кон'юнктурний, миттєвий "подарунок" влади. Постановою затверджено тимчасовий порядок отримання правовстановлюючих документів на вже зведену нелегальщину. Папери на оформлення можна подати тільки до 31 грудня 2010-го і тільки на об'єкти, побудовані до кінця 2007-го. А ті, хто не обкладуть за рік з невеликим потрібними папірцями, можуть розслабитися - їх метри залишаться нелегальщина.

Кабмін рекомендує місцевим органам самоврядування за місяць розробити і затвердити порядок узгодження введення в експлуатацію таких будинків. Але це лише побажання, його місцеві ради можуть і проігнорувати.

ЦІНА ПИТАННЯ. Для прем'єра, кандидата в президенти вона дуже велика. За підрахунками Міністерства регіонального розвитку та будівництва, в сільській місцевості люди самовільно побудували близько 1,5 мільйона житлових, дачних і садових будинків. Пообіцяти їх швидку і дешеву легалізацію майже рівноцінно отриманню аналогічного числа "сердечок" у виборчих бюлетенях. А якщо додати самобуд в містах, вийде мало не всенародна любов!

Глава Мінрегіонбуду Василь Куйбіда аргументував поява постанови тим, що існує складний, зарегульований порядок землевідведення, розробки та узгодження проектної документації, отримання дозволів на будівництво та введення будинків в експлуатацію. Можна подумати, ця проблема з'явилася вчора або рік-два назад, коли уряд нібито вже на повну силу працювало на народ ...

До сих пір узаконити такі будинки можна було тільки через суд, а відтепер ніби як можна зробити без нього, причому нібито швидко і дешево. Витрати для забудовників-самовольщіков обіцяють символічні. Спочатку доведеться сплатити адмінштраф за незаконне будівництво, всього-то 5-10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це 85-170 грн. Далі, зібравши і подав необхідні документи в місцеву інспекцію Держбудархітектури, отримати сертифікат відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам - він забезпечить право власності. За словами міністра, загальні витрати на оформлення не повинні перевищити 600 грн.

Дискримінація по метро. Згідно з постановою КМ, легше за все оформити будинку і дачі, побудовані до 5 серпня 1992 Треба лише подати до територіального органу Держбудархітектури документи про те, що ви законно володієте або користуєтеся земельною ділянкою, на якій вишикувались, плюс отримати оцінку БТІ про технічний стан будинку .

Складніше діяти, якщо будинок зведений після цієї дати. Хоча як визначити, що ці стіни виросли з землі пізніше, адже документів на них немає - неясно. Отже, якщо площа будинку не перевищує 200 кв. м, плюс господарські споруди - до 100 кв. м, для отримання сертифікату досить рішення виконкому місцевої ради про погодження прийняття їх в експлуатацію і техпаспорта від БТІ.

Коль житловий будинок або дача - до 350 "квадратів", а допоміжні господарські будівлі - до 150, треба уявити документ про право власності або користування земельною ділянкою, а також звіт про техогляд на відповідність будівель держстандартам і вимогам пожежної безпеки і санітарних норм - будуть потрібні довідки від представників МНС та санепідемстанції. Міцність будівель "на око" визначить співробітник Держбудархітектури, який зафіксує, чи немає явних тріщин, просідань, перекосів конструкцій. Вартість огляду будинку буде символічна, від 50 грн.

Нарешті, якщо будинок і господарські будівлі ширше, відповідно, 350 і 150 "квадратів", то, крім зазначених документів, буде потрібно не огляд, а технічне обстеження будівель. Вийде у багато разів дорожче, ліцензовані Мінбудом фірми виставляють за ці послуги від 2 тис. Грн.

Очевидна різниця вимог, в залежності від площі самобуду. Можливо, це справедливо - нехай багаті, хто звів великі хороми, платять більше, ніж побудували хатини. Але, в будь-якому випадку, перш ніж претендувати на отримання сертифіката, треба зібрати купу згаданих папірців від різних відомств. Це займе не менше півроку. Причому, крім офіційних платежів, напевно доведеться "дякувати" чиновників чималими сумами за отримання документів.

САМ ДУРЕНЬ. Вражаюче, але за безпеку узаконеного самобуду влади відповідати не беруться. У заяві на сертифікат людина повинна вказати, що бере на себе відповідальність за стійкість, міцність, експлуатаційну надійність і якість використаних будматеріалів і конструкцій. Виходить, сам дурень, якщо дах впаде на голову або стіни розповзуться.

ЦЕ ДЕШЕВИЙ ПОПУЛІЗМ І ЗЛОЧИННА халатність

Ми попросили експертів оцінити ініціативу уряду і отримали вельми неприємні коментарі.

"Це дешевий популізм, мета якого ясна: привернути виборців на президентські вибори, - вважає начальник департаменту аналітики консалтингової компанії" Канзас "Олександр Немтарев. - Звідси і тимчасовий статус постанови про спрощений прийнятті самобуду в експлуатацію. Не сумніваюся, що постанова не працюватиме. навіть якщо людина збере всі необхідні довідки - отримає узгодження в місцевій раді на введення будівлі в експлуатацію, техпаспорт БТІ, земельний акт (а на це піде багато місяців і тисяч гривень на хабарі), місцевої інспекції Держбудархітектури знайдуть купу причин, щоб відмовити у видачі сертифіката. Чиновників на місцях змусити працювати неможливо, якщо їм це невигідно, адже при цьому вони втратять не чорний хліб для життя, а чорну ікру для повноти життя ".

"Я в шоці, - говорить незалежний експерт Руслан Кизлайтіс. - Півбіди, що документ сирий, чітко не визначений порядок узаконення самовільної забудови. Біда в тому, що відповідальність за безпеку проживання в таких будинках лягає не на держорган, який видає сертифікат, а на самих громадян . Це злочинна недбалість! "

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online