Втішні підсумки півріччя на ринку житла: а чи було дно?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


За перші шість місяців 2018 року в Москві зареєстровано ДДУ майже на 50% і 150% більше, ніж за аналогічний період минулого і позаминулого років відповідно. На вторинному ж ринку динаміка не настільки стрімка, але все ж сукупний попит стабільно ріс і з початку 2018 року збільшився більш ніж на 11%, тоді як в 2017 році від кварталу до кварталу тільки знижувався.
- Після валютної кризи 2014-2015 рр. майже всі фахівці ринку в один голос говорили про те, що ринок впаде до умовної нижньої точки, і поки не досягне «дна», ніякого зростання ні попиту, ні цін не буде, - згадує директор з продажів «НДВ-Супермаркет нерухомості» Тетяна Подкідишева . - Однак якщо подивитися на графік вартості квадратного метра в московських квартирах, легко переконатися, що обвалення спостерігалося на тлі короткочасного злету цін в кінці 2014 року через «валютної лихоманки» і кількох подібних стрибків на протязі 2015 року. Тоді бум попиту сформували інвестори, що переводять падаючі рублеві заощадження в реальні цінності, переважно в нерухомість. За цей час вичерпався попит, якого в стабільні періоди вистачило б на 2-4 роки. Далі зниження цін вже не спостерігалося, з січня 2016 року вартість столичного метра житла не опускалася нижче показників 2013 року. Піднятися їй заважав зростаючий обсяг пропозиції, непорівнянний з попитом останніх двох років.
Подібна картина спостерігалася в російській історії вже тричі: в 1998 і 2008 роках ціни поводилися абсолютно ідентично: короткочасний злет, таке ж стрімке падіння, стагнація і поступове зростання.
- Якщо під «дном» розуміти критичне наближення ринкової ціни до собівартості будівництва, то цього не сталося і чи було можливо, - пояснює Тетяна Подкідишева. - Не дивлячись на популярний песимізм щодо зарплатоёмкості населення, яка падає чотири роки поспіль і нібито не збирається рости, вже в 2017 році зафіксовано зростання обсягів роздрібної торгівлі. Але попит на нерухомість формують все ж люди з достатком вище середнього, і він з показниками реальних доходів пов'язаний тільки побічно. Може бути, в середньому по країні економічна ситуація ще потребує покращення, але Москва, очевидно, постраждала від кризи в меншій мірі. І тепер виникає питання: чи було «дно»? Або просто короткочасний дисбаланс попиту і пропозиції?
Однак зростання попиту не рівномірний в залежності від якості пропозиції. Наприклад, вартість квадратного метра в цегляних будинках росла з початку року швидше, ніж в панельних, і різниця в ціні за типом будинків при інших рівних досягає 25%.
- У тому, що не все підряд продається однаково добре, ріелторів переконав не криза, а абсолютно органічна економічна причина - посилення конкуренції. За останні п'ять років на ринок вийшла така кількість сучасних новобудов з якісними монолітними каркасами, цікавими плануваннями, що застарілий житловий фонд не в змозі конкурувати з ними. Очевидно також, що попит надолужує пропозицію - воно з початку року скоротилося в усіх сегментах, в Новій Москві, старих її кордонах, при тому що темпи виведення проектів не скорочуються. Та й реформи пайового будівництва напевно стимулюють попит в найближчі дванадцять місяців, - резюмує Тетяна Подкідишева.

компанія: НДВ-СУПЕРМАРКЕТ НЕРУХОМОСТІ

І тепер виникає питання: чи було «дно»?
Або просто короткочасний дисбаланс попиту і пропозиції?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online