Порядок укладення трудового договору при прийомі на роботу

  1. Початковий етап узгодження і ознайомлення
  2. Порядок і умови оформлення трудового договору
  3. обов'язкові умови
  4. істотні умови
  5. випробувальний період
  6. Порядок укладення трудового договору (включаючи зразок на 2019 рік)
  7. Коли не можна відмовити
  8. Етап після укладення
  9. Повідомлення ФМС про укладення трудового договору

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Росії регламентований обов'язковий порядок укладення трудового договору при прийомі на роботу. Адже саме трудова угода визначає законність трудових взаємин між працівником і роботодавцем. До того як укласти трудовий договір необхідно проаналізувати всі його положення, узгодити передбачувані умови праці та врегулювати спірні моменти.

Весь процес укладення для кращого розуміння можна розділити на кілька етапів.

Початковий етап узгодження і ознайомлення

Після вибору кандидатури на посаду, роботодавець запитує у майбутнього співробітника необхідні документи. Порядок укладення трудового договору визначає, що у громадянина можуть зажадати:

  • паспорт;
  • диплом (свідоцтво);
  • трудову книжку;
  • військовий квиток;
  • свідоцтво ІПН;
  • поліс медичного страхування;
  • страхове свідоцтво держ. пенсійного страхування;
  • рекомендації.

Додатково роботодавець має право запросити свідоцтва про наявність кваліфікації та практичного досвіду роботи (знань), якщо це необхідно за специфікою майбутньої роботи.

У випадках, коли законом введені обмеження в можливості займати посаду осіб, які мають судимість, запитується довідка про відсутність або погашенні судимості. Загальні правила укладення трудового договору не дають права запитувати таку довідку.

Кандидат на посаду має право ознайомитися з майбутніми умовами праці, внести свої побажання. При наявності взаємного бажання з роботодавцем, провести узгодження умов трудового договору, наприклад, неповний робочий день. Ознайомлення працівника трудовим договором завжди має відбуватися до його підписання!

Закон не встановлює конкретні терміни ознайомлення трудовим договором, але ст. 68 ТК РФ визначає, що співробітник до початку діяльності повинен ознайомитися з правилами внутрішнього порядку і з необхідними інструкція з безпеки. Є в законодавстві крайній термін оформлення трудової угоди - три дні з моменту початку виконання роботи.

Увага: якщо роботодавець пропонує вам укласти цивільно-правовий договір разом трудового договору, то рекомендуємо ознайомитися з цим матеріалом!

Порядок і умови оформлення трудового договору

Ключову роль в тому, як правильно укладати трудовий договір, займає те, як його правильно скласти. Орієнтуватися слід на ст. 57 ТК РФ , Яка регламентує, що необхідно відобразити реквізити сторін. прописуються:

  • ПІБ;
  • данні паспорту;
  • ІПН;
  • номера страхових свідоцтв працівника;
  • Пункт може бути доповнений інформацією, яку просять для зайняття певної посади;
  • Аналогічно вносяться дані роботодавця (найменування, адреса).

обов'язкові умови

Порядок і умови укладення трудового договору мають ряд обов'язкових елементів, які потрібно відобразити в тексті. Обов'язкові умови трудового договору за ст. 57 ТК РФ:

  1. Визначення місця праці. Потрібно, якщо співробітник приймається на роботу у філії або відокремлений підрозділ.
  2. Трудові завдання і функції. Описуються цілі і вид трудової діяльності, для якої наймається працівник.
  3. Період роботи. Цей пункт вноситься в строковий трудовий договір , Тобто, що укладається на конкретний період часу. В іншому випадку договір вважається безстроковим. Але допускається відображення в контракті дати початку робіт, якщо це потрібно, виходячи із специфіки поставлених завдань.
  4. Умови та принцип розрахунку оплати праці. Порядок оформлення трудового договору включає в себе інформування працівника про умови нарахування йому оплати за працю. Це може бути ставка або відсоток на основі виконаних завдань.
  5. Графік роботи в трудовому договорі повинен бути вказаний завжди, якщо це не обумовлено в іншому нормативному акті або є відхилення від загальноприйнятого режиму роботи в компанії.
  6. Вказівка ​​компенсаційних виплат входять в обов'язкові умови оформлення трудового договору, якщо працівник буде зайнятий на шкідливому виробництві.
  7. Умови, що визначають обов'язкове соціальне страхування, а також додаткові гарантії, відповідно до ТК РФ.

істотні умови

Крім цих обов'язкових пунктів можуть зазначатися суттєві умови трудового договору:

  • випробувальний термін;
  • додаткові функції;
  • термін обов'язкові відпрацювання;
  • індивідуальні пільги;
  • умови зберігання державної або комерційної таємниці;
  • інше.

Істотні, але відмінні від стандартних, умови трудового договору, узгоджуються між сторонами. При будь-зміна положень відбувається за обопільною згодою або ж в рамках ст. 74 ТК РФ.

Все вищеописане є на докладному відео про укладення трудового договору:

випробувальний період

Включення випробувального терміну в умови прийому на посаду допускається, але з застереженням. Стаття 70 ТК РФ - укладення трудового договору з випробувальним терміном відбувається відразу. Постфактум вказівку періоду випробування допустимо тільки за взаємною згодою.

Є ряд обмежень, коли не можна прийняти на роботу людину з випробувальним терміном:

  1. При прийомі за конкурсом.
  2. Якщо приймається вагітна або мати дитини до півтора року.
  3. До неповнолітніх не застосовується випробувальний термін.
  4. Молодих фахівців - випускників протягом першого року після закінчення навчального закладу.
  5. Для осіб, які займають виборні посади.
  6. При оформленні короткострокового трудового договору - до двох місяців.
  7. При перекладі з однієї посади на іншу в рамках однієї компанії.
  8. В інших випадках, прямо визначених законодавством. Наприклад, щодо успішних учнів ( ст. 207 ТК РФ ).

Додатково дозволено вказувати особливі умови щодо переліку осіб, до яких не застосовується випробувальний термін, нормами колективного договору компанії. Але тільки в рамках збільшення щодо законодавчого списку, а не зменшення. Якщо в ході випробування виявляється невідповідність знань або кваліфікації співробітника необхідним для виконання робіт, то такий договір може бути розірваний до завершення періоду випробування. Вихідна допомога такому працівникові не передбачено.

Порядок укладення трудового договору (включаючи зразок на 2019 рік)

Порядок укладення трудового договору коротко можна відобразити так:

  1. Отримати інформацію про кандидата на посаду.
  2. Ознайомлення працівника з базовими умовами трудової діяльності в компанії, включаючи систему оплати праці, графік роботи, період відпочинку і надаються пільги, соціальні гарантії.
  3. Узгодити спірні моменти, якщо такі виникли.
  4. Ознайомити кандидата з трудовим розпорядком і необхідними інструкціями по роботі.
  5. Оформити текст трудового договору в 2-х примірниках (ст. 67 ТК РФ).
  6. Підписати трудову угоду.
  7. Передати один екземпляр працівнику, який проставляє підпис на примірнику роботодавця про отримання.
  8. Оформити наказ про прийом на роботу.
  9. Ознайомити співробітника з наказом під розпис.
  10. Зробити запис в трудовій книжці. При прийомі на перше місце роботи книжку заводять співробітнику на цьому підприємстві.

Зразок трудового договору на 2019 рік завантажити безкоштовно можна тут .

Трудовий договір можна анулювати через неявку співробітника в обумовлений час на робоче місце. Неявка повинна бути обумовлена ​​поважними причинами. Не можна анулювати договір, якщо співробітник не з'явився з поважних причин.

Коли не можна відмовити

Заборонено відмовляти кандидату в оформленні договору, з причин, заснованим на різних проявах дискримінації. Це можуть бути обмеження прав на базі:

  • раси;
  • національності;
  • релігії;
  • статі;
  • наявності дітей;
  • складу сім'ї;
  • місця проживання;
  • віку;
  • соціального статусу та інше.

Припустимо встановлення кваліфікаційних обмежень, викликаних необхідністю наявності спеціальних знань або досвіду. Наприклад, наявність вищої освіти для керівників, або наявність спеціальної освіти, наприклад, юридичного, для кандидата на посаду юрисконсульта. Кандидат має право запросити письмове оформлення відмови, якщо захоче. Роботодавець не має законної можливості йому в цьому відмовити. Необгрунтована відмова може бути оскаржений громадянином.

Етап після укладення

На поточний період вважається, що дата початку дії трудового договору визначається або датою його підписання, або датою початку виконання робіт, якщо укладено угоду було пізніше. Законом надається термін до трьох днів для оформлення договору з моменту початку робіт. Початок робіт може бути обумовлено в угоді, якщо такого немає, то старт роботи встановлюється на наступний робочий день після підписання.

Повідомлення ФМС про укладення трудового договору

Для ситуацій, коли на посаду приймається іноземець, передбачений окремий порядок. Необхідно направити повідомлення ФМС про укладення трудового договору з іноземним громадянином . Термін, коли повідомлення про укладення трудового договору в 2019 році подається в імміграційну службу, - 3 дні з моменту прийому на роботу.

Додатково регламентовано, що окреме подається самим іноземцем протягом 2-х місяців після отримання патенту та оформлення трудового договору - відправляється копія трудової угоди.

Необхідно подати повідомлення в ФМС на будь-якого іноземця, прийнятого на посаду, незалежно від його статусу в РФ, а також громадянства. Вивчити зразок заповнення повідомлення про укладення трудового договору від роботодавця можна за зразком бланка.

також можна скачати повідомлення про укладення трудового договору , Яке не заповнено і може бути використано в роботі. Надавати повідомлення необхідно окремо на кожного працівника.

Подавати зазначені повідомлення про укладення трудового договору (бланк) обов'язково для компаній будь-якої форми діяльності. Штрафи за ігнорування цього припису встановлюються досить високі - до 1 млн. Руб. на організацію і до 70 000 руб. на посадову особу, яка допустила це порушення. В особливо складних випадках порушення встановленого порядку дозволено припиняти діяльність компанії на термін до двох тижнів з метою покарання.

Зінов'єва Наталія Ігорівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з трудовими спорами. Захист в суді, підготовка претензій та інших нормативних документів в регулюючі органи.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online