Як правильно скласти договір купівлі-продажу автомобіля: докладна інструкція

  1. Загальна інформація про договір
  2. заповнення документа
  3. Час дії договору
  4. Корисні поради
Купівля-продаж машини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить часто люди змінюють або просто продають машину, що може бути пов'язано з різними ситуаціями .

Наприклад, бажання обміняти автомобіль на інший транспорт, або просто екстрена необхідність в коштах.

При виникненні таких ситуацій є цілком доцільним виникає питання, як правильно скласти договір купівлі-продажу автомобіля.

Адже цей документ має повну юридичну силу. Кожному автолюбителю має бути відомо, як зробити це самостійно. Але, подібні дії допоможуть заощадити гроші. Тим більше, що з недавнього часу цей документ не вимагає візи нотаріуса і тим більше реєстрації .

Досить заповнити його від руки, щоб потім пред'явити в ГИБДД і переоформити машину на себе. Заповнення договору купівлі-продажу не представляє особливих складнощів, якщо дотримуватися основного порядку. До цього процесу потрібно підійти з особливою уважністю.

Навігація по статті

Загальна інформація про договір

Підписання договору

Дуже велика кількість людей одного разу стикаються з покупкою або продажем машини.

Причини на це існують різноманітні, але при будь-якій з них виникає необхідність оформлення договору.

Від правильності його складання залежить результат угоди .

В даний час існує велика кількість шахраїв, охочих заволодіти грошима. Тому в цій справі рекомендується дотримуватися елементарної обережності.

Існує два варіанти передачі автомобіля іншому власникові:

  • За генеральним дорученням. В даний час цей варіант втратив свою популярність, так як у нього є безліч недоліків. Якщо продавець сам пропонує купити машину за дорученням варто задуматися. В першу чергу від подібних дій може постраждати покупець. Власник має право в односторонньому порядку скасувати угоду. Крім того, в разі арешту власника, машину можуть заарештувати, відповідно забрати. І ця лише мала частина недоліків, які пов'язані з цим варіантом продажу .
  • Найпоширенішим способом, а головне, менш безпечним є придбання машини за договором купівлі-продажу. Тільки оформити його потрібно правильно, щоб уникнути неприємних ситуацій. Зробити це можна двома способами: самостійно і за допомогою юридично грамотного людини.

Варто розуміти, що зміст договору не регламентується законодавством, але відсутність деяких пунктів може привести до недійсності правочину. Тому рекомендується дотримуватися стандартних зразків цього документа. Подібні дії допоможуть не упустити опису основних моментів в договорі. Заповнити його допускається просто в письмовій формі.

Сам договір не потребує візи нотаріуса , Але деякі люди звертаються за допомогою цього фахівця для оформлення якісного документа. Але, варто врахувати, що ця процедура не безкоштовна. Як правило, її вартість близько двох відсотків від ціни машини.

заповнення документа

Досить часто люди цікавляться, як правильно скласти договір купівлі-продажу автомобіля. Зразок документа годі й шукати в законодавстві, так як він не має затвердженої форми. Але, в нього рекомендується включати наступні важливі пункти:

  • У лівому верхньому кутку позначається місто, в якому укладається угода.
  • З правого боку вгорі ставиться число, місяць і рік оформлення документа.
  • Посередині аркуша пишеться найменування паперу.
  • Обов'язково позначити повну інформацію обох сторін: П. І. Б., паспортні дані та місце прописки .
  • Наступним обов'язковим пунктом вважається опис об'єкта продажу. Рекомендується прописувати всі дані з реєстраційних документів. Це пов'язано з тим, що, як правило, машина продається не знята з обліку.
  • Ще одним важливим пунктом є позначення ціни транспортного засобу не тільки цифрами, але й прописом.
  • Рекомендується описувати порядок і час передачі машини покупцеві. Останнє можна визначити не тільки числом, але також місяцем, роком, яким конкретним часом.
  • Деякі особи прописують адресу, за якою передається машини, але це необов'язково. Тому в цьому пункті ставиться прочерк.
  • Краще детально списком описати все додаткові речі, передані купує стороні разом з машиною . Сюди можуть відноситися: комплекти гуми, магнітола, ключі, документи тощо. Цьому пункту слід приділити особливу увагу. В іншому випадку, покупець може втратити повного багажу доповнень, які були обіцяні продавцем. Якщо цього не описати в договорі, продавець має право не віддавати речі.

Після заповнення документа рекомендується ще раз його прочитати і звірити всі дані з документами. Тільки після цього можна ставити свій підпис. Тому що як тільки в документі з'явилася віза обох сторін, договір вважається укладеним. Після цього можна відразу переходити до безпосереднього обміну машини на гроші .

Краще в договорі передбачити окремий пункт, який свідчить про цей факт. Наприклад, на момент підписання договору машина передана покупцеві за таке то кількість грошей.

Варто розуміти, що договір повинен містити максимально повну інформацію. Якщо якісь пункти в бланку присутні, то в них немає необхідності. Рекомендується просто поставити прочерк.

Заповнювати пункти необхідно з самого початку рядка. Подібні дії допоможуть уникнути бажання другої сторони дописати щось у вільному місці.

Як правильно скласти договір купівлі-продажу автомобіля самому, цікавить безліч людей. Тут головне не упустити важливі моменти, такі як повні дані обох сторін і об'єкта продажу .

Бланк договору купівлі-продажу на автомобіль

Час дії договору

Дія документа починається з дня його підписання, так як він не підлягає засвідченню юриста і реєстрації. Документ сам по собі вважається безстроковим і не може звільняти боку від новопридбаних зобов'язань і прав.

Неможливо розірвати угоду однієї зі сторін. Існує тільки один спосіб, це визнати угоду недійсною через судову інстанцію.

Корисні поради

Огляд авто перед покупкою

Коли людина купує або продає машину, йому краще звернути пильну увагу на кожну дрібницю.

Покупцеві рекомендується перед укладанням угоди звернутися до знає людині , Який розбирається в автомобілях або відігнати на СТО.

Не варто забувати, набуваючи машину з газовим обладнанням, що продає сторона повинна мати документ на нього. Інакше її не можна поставити на облік.

Продавець, може повернути частину страхової суми, надавши необхідні папери у відповідну організацію.

Коли в документах у покупця якісь нюанси викликають сумнів, то краще відмовитися від угоди.

Звичайно, можна підшукати інше часте особа, що продає машину, але оптимальним варіантом буде покупка машини в салоні. Крім надійності угоди, покупцеві там буде надана можливість технічного обслуговування машини.

Зараз таким способом полягають практично всі угоди купівлі-продажу. Це процедура вкрай проста і доступна для будь-якої людини. Якщо уважно вивчити всі пункти договору, можна сміливо його підписувати і приступати до безпосередньої продажу старого авто і покупці нового.

Купівля-продаж автомобіля - юридичний лікнеп представлений на відео:

Ще по цій темі:
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online