Податки у Франції

  1. Ставки податків у Франції
  2. ПДВ
  3. Податок на прибуток
  4. Податки на операції з власністю та цінними паперами
  5. Податок на заробітну плату
  6. Податок на професійну освіту
  7. акцизний збір
  8. Податок на спадкування
  9. Податок на прибуток підприємств
  10. Податок на землю і житло
  11. Професійний податок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рівень податків у Франції - один з найвищих в світі. Проте, французи давно звикли до такого тягаря і відповідально ставляться до заповнення щорічної податкової декларації.

Ставки податків у Франції

Бюджет країни більш, ніж на 90% складається саме з податкових надходжень. Кількість всіх податків і зборів перевищує 200 найменувань, ставки та умови яких французький парламент щорічно переглядає.

ПДВ

ПДВ у Франції є одним з основних податків споживання, що надходять до державного бюджету. Даним податком обкладаються товари та послуги, вироблені та використовуються на території країни. Стандартна ставка податку на додану вартість у Франції становить 20%. Підвищена ставка доходить до 33,3% і застосовується до алкоголю, тютюнових виробів, автомобілів та інших предметів розкоші (наприклад, до хутра). Знижені ставки 10, 5,5 і 2,1% діють для книг, товарів першої необхідності і деяких медикаментів, що відпускаються за рецептом.

Податок на прибуток

Прибутковий податок вважається одним з найважливіших елементів французької податкової системи. Він охоплює всі доходи, отримані як у Франції, так і за її межами. При розрахунку суми враховують заробітну плату, пенсію, ренти, нагороди, відсотки за депозитними вкладами і інші види доходів. Крім цього, податок сплачують не тільки жителі Франції, а й іноземні громадяни, які отримують офіційний дохід на території країни.

Головною особливістю податку на доходи є те, що для його розрахунку береться не конкретну фізичну особу, а сім'я платника податків (подружжя, діти і утриманці). Самотні люди вважаються сім'єю з однієї людини.

Прогресуюча шкала ставок охоплює 5 груп платників податків з діапазоном від 0 до 45% в залежності від суми річного доходу. Франція вже має негативний досвід по введенню так званого «податку на багатство», суть якого полягала в тому, що дохід понад 1 мільйон євро оподатковувався за ставкою 75%. В результаті нововведення не виправдали себе, тому на даний момент підвищений відсоток прибуткового податку для мільйонерів скасований.

Податки на операції з власністю та цінними паперами

У Франції при операціях з нерухомістю оподатковується сума, що дорівнює різниці між ціною її продажу і покупки з урахуванням деяких витрат.

З серпня 2015 року єдина ставка податку становить 40,5% і включає в себе:

  • податок на приріст капіталу - 19% (податкова пільга в розмірі 4-6% надається при володінні нерухомістю більше 5 років, понад 22 років - нульова ставка);
  • соціальний збір - 15,5% (також є податкові знижки 1,6-9% залежно від терміну володіння нерухомістю, понад 30 років - нульова ставка);
  • додатковий податок - до 6% (залежить від оподатковуваного суми).

З 2012 року у Франції введено новий податок в розмірі 0,2% від вартості операції з цінними паперами. Він стосується лише найбільших французьких компаній, ринкова капіталізація акцій яких перевищує 1 мільярд євро.

При проведенні операцій з іншим рухомим майном податком обкладаються тільки ті предмети, вартість яких перевищує 20 тисяч євро. Для творів мистецтва діють ставки 4,5 і 7%, для предметів з дорогоцінних металів ставка становить 7,5%.

Податок на заробітну плату

У Франції роботодавець сам оплачує соціальні внески за свого працівника, відраховуючи їх з його заробітної плати. Щомісячні обов'язкові відрахування до фондів медичного, пенсійного та соціального страхування складають 15,5%. Ці кошти спрямовуються до державного бюджету для подальшої оплати лікарняних листів, медичних страховок і посібників з безробіття. Податок на доходи, описаний вище, розраховується вже виходячи з суми доходу за вирахуванням соціальних внесків.

Податок на професійну освіту

Для всіх французьких компаній обов'язковим є податок на професійне навчання, ставка якого становить 0,5% від загального фонду заробітної плати плюс 0,1%. Винятком є ​​державні органи, галузеві асоціації та організації сфери освіти. При використанні роботодавцем непостійній робочої сили ставка податку підвищується до 2%, а при активній участі в освітній системі, навпаки, допускаються податкові знижки. Додатковий збір в розмірі 0,3% призначений для професійної підготовки молоді.

акцизний збір

Акциз займає чималу частку податкових надходженнях Франції. Він включається до відпускної ціни на алкоголь, тютюнові вироби, цукор, сіль і деякі інші товари масового попиту. Акцизний збір спрямовується не тільки до державного, а й до місцевих бюджетів країни.

Податок на спадкування

У Франції цей податок сплачується спадкоємцями. Його сума залежить від ступеня споріднення та ринкової вартості майна. Винятком є ​​чоловік або дружина померлого, в таких випадках майно переходить у їхню власність без сплати податків. Ставка податку на спадкування варіюється від 5%, якщо спадкоємцями є діти, і до 60% при відсутності родинних зв'язків з померлим.

Податок на прибуток підприємств

Загальна ставка податку на прибуток у Франції протягом останніх років становить 33,33%. При цьому існують пільги для малого і середнього бізнесу: для доходів до 38120 євро діє ставка 15%, доходи понад цієї суми розраховуються за стандартною ставкою. Великі компанії, навпаки, сплачують додатковий соціальний збір у розмірі 3,3% від середньої суми податку.

Від податку на прибуток повністю звільняються компанії, які займаються виробництвом, продажем або лізингом енергозберігаючого обладнання. Підприємства, що займаються науково-дослідницькою діяльністю, також мають певні пільги.

Декларація за звітний (попередній рік) подається підприємствами до 1 квітня. Протягом року компанією вносяться авансові платежі, які підсумовуються і на момент подачі декларації перераховуються відповідно до фактичної чистим прибутком.

Податок на землю і житло

У Франції місцеві органи влади на свій розсуд встановлюють ставки земельного податку. Він складається з двох частин: податку на споруди (забудовану землю) і податку на незабудовану землю. Платником земельного податку завжди є власник нерухомості, незалежно від того, хто в ній проживає. Оподатковуваного сумою є кадастрова вартість споруди (землі) за вирахуванням витрат на його утримання.

Для платників податку на землю також існують пільги. Так, наприклад, сільськогосподарські угіддя, оподатковуються в розмірі 20% від звичайної ставки, а новобудови звільняються від сплати на 2 роки після закінчення будівництва.

Так, наприклад, сільськогосподарські угіддя, оподатковуються в розмірі 20% від звичайної ставки, а новобудови звільняються від сплати на 2 роки після закінчення будівництва

Ще один вид місцевого податку - житловий. Відповідно до законодавства він оплачується тією особою, яка займає житло на 1 січня поточного року: або його власником, або орендарем. Сума податку нараховується виходячи з розрахункової орендної плати, яка визначається кадастровим бюро. Ставка житлового податку в кожному муніципальному окрузі своя, але не перевищує більш, ніж в 2,5 рази среднерегиональной рівень.

Для малозабезпечених осіб і тих, хто опікується непрацездатних членів сім'ї або інвалідів існують податкові знижки. Крім цього, від сплати податку звільняються особи, старше 75 років, що не обкладаються податком на багатство.

Професійний податок

Професійним податком обкладаються особи, які займаються професійною діяльністю, але не отримують заробітної плати. До них можна віднести письменників, журналістів, артистів, художників і людей інших творчих професій з вільним гонораром. На розмір суми професійного податку впливають такі критерії:

  • вартість оренди приміщення для потреб своєї діяльності;
  • розмір заробітної плати, що сплачується платником податку своїм співробітникам;
  • дохід платника податків.

Органи місцевої влади самостійно визначають ставку професійного податку, але його величина не може перевищувати 3,5% від суми доданої вартості, створеної платником податку протягом року.

Незважаючи на суворість податкових виплат, французька податкова система характеризується соціальною спрямованістю і гнучкою системою знижок. Ухилення від сплати податків у Франції жорстко карається законом аж до тюремного ув'язнення. Несвоєчасна сплата також карається штрафами і пенею, тому французи дуже уважно і обережно ставляться до питань оподаткування.

Оновлене: 14.03.2019

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online