Звільнення аліментщика: Зразок листа приставам, порядок дій. дії бухгалтера

  1. Лист про звільнення аліментщика судовим приставам
  2. При звільненні працівника "заднім числом"
  3. права дитини
  4. Дії бухгалтерії при звільненні платника аліментів
  5. Подальший процес виплати аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звільнення платника з підприємства має на увазі під собою виплату певних грошових коштів: посібники (якщо звільнення відбувається за ініціативою роботодавця) або компенсації за невикористану відпустку (якщо звільнення відбувається з ініціативи працівника). При дотриманні певних умов з цих виплат виробляється утримання аліментів.

В такому випадку виплати при звільненні підпадають під дію Постанови Уряду Росії від 18 липня 1996 року за номером 841, в якому наведено перелік доходів, з яких необхідно стягувати аліменти.

Якщо утримання були пов'язані зі сплатою аліментів, то роботодавець зобов'язаний у триденний термін направити судового пристава-виконавця за місцем виконання рішення про їх стягнення і особі, яка отримує аліменти, інформацію про звільнення працівника-боржника, його новому місці роботи або проживання, якщо така інформація відома роботодавцю (п. 1 ст. 111 СК РФ).

Аліментник є один з подружжя, зобов'язаний відраховувати певну суму заробітку на користь рідних дітей протягом певного часу (до досягнення 18 років).

Ця вимога не забороняє розривати трудовий договір.

Процедура може проводитися:

  • за власною ініціативою працівника - для цього він повинен подати заяву, написану в довільній формі із зазначенням відповідної причини;
  • за розпорядженням керівника - можливо при скоєнні серйозного дисциплінарного проступку, ліквідації підприємства та іншої причини, передбаченої ТК РФ.

Процедура звільнення платника аліментів здійснюється за загальними правилами для всіх осіб - так говорить законодавство.

Громадяни, які мають зобов'язання по виплаті аліментів не є винятком.

Порядок дій такий:

  • Підписання заяви співробітника (при догляді за власним бажанням) або повідомлення про рішення роботодавця.
  • Складання і підписання наказу про звільнення.
  • Запис в особовій справі та трудовій книжці.
  • Надання грошової компенсації.
  • Видача документів.

Аліментні виплати проводяться від:

  • Зарплати, яка нараховується за відпрацьований період. У 2017 році можуть становити як фіксовану суму, так і відсоток від оплати праці: для 1 дитини - 25%, для 2 малюків - 33%, для 3 і більше дітей - від 50%. Конкретне значення прописується в судовому наказі, тому без виконавчого листа не рекомендується робити відрахування.
  • Компенсації за невикористану відпустку. Можуть виражатися як в грошовому еквіваленті, так і переноситися на нову роботу.

При звільненні за власним бажанням додаткової матеріальної допомоги закон не передбачає.

Коли трудовий договір розривається з ініціативи керівництва, важливо знати підставу. При скороченні, реорганізації або ліквідації надається вихідна допомога, з якого теж утримуються аліменти.

приклад:

22.03.2016 співробітник компанії «Маяк» Н.В. Фролов подав у відділ кадрів заяву на звільнення за власним бажанням. За рішенням суду він повинен виплачувати частину зарплати на утримання двох дітей. Необхідно визначити аліментні відрахування, які потрібно зробити бухгалтеру.

Вихідні дані представлені в таблиці.

Рішення:

  • Визначимо зарплату, нараховану за березень. Згідно з відомостями системи 1С, кількість повністю відпрацьованих днів становить 13. Отже, шукана величина буде дорівнює: 786 руб. х 13 днів = 10 218 руб.
  • Компенсація за невикористану відпустку: 786 руб. х 16 днів = 12 576 руб.
  • Утримувана сума: 10 218 руб. х 33% = 3 771, 94 руб., 12 576 руб. х 33% = 4 150,08 руб.

Увага: при звільненні платника аліментів суми не відраховуються, якщо вони спрямовані на утримання неповнолітніх дітей-інвалідів, непрацездатних громадян та людей, які доглядають за інвалідами 1, 2 групи, отриманої з дитинства.

Лист про звільнення аліментщика судовим приставам

Лист про звільнення аліментщика судовим приставам

Коли всі розрахунки проведені, і співробітник офіційно не числиться в штаті, необхідно відправити лист судовим приставам про звільнення аліментщика.

Зразок листа про звільнення аліментщика:

Лист судовим приставам

Воно повинно містити:

  • термін, протягом якого проводилися виплати;
  • залишок заборгованості і причини виникнення (при наявності);
  • інформацію про доданих копіях документів;
  • відомості про нове місце роботи - вносяться при перекладі;
  • місце проживання співробітника до звільнення.

Документ підписується директором і бухгалтером, скріплюється печаткою - з цього моменту має юридичну силу.

Одночасно з листом необхідно відправити виконавчий лист із зазначенням утриманої суми.

В обов'язки підприємства також входить повідомити про те, що відбувається одержувачу аліментів - надіслати відповідне повідомлення на домашню адресу рекомендованим листом з описом.

Зразок завантажити:

Повідомлення про звільнення аліментщика

До нього додається:

  • ксерокопія наказу про звільнення;
  • виконавчий лист.

За порушення вимог роботодавець залучається до адміністративної відповідальності.

Майте на увазі, що існує неточність в терміни відправлення листа і повідомлення! Згідно СК РФ, він становить 3 дні з моменту звільнення, а №229 ФЗ говорить, що діяти треба негайно.

Щоб уникнути протиріч рекомендується виконувати всі формальності в день розірвання трудового договору.

Коли утримання аліментів здійснюється без виконавчого листа - за нотаріально посвідченою згодою - повідомлення колишній дружині співробітника все одно має бути надіслано.

В особовій справі звільненого залишаються:

  • документи, що підтверджують законну підставу відрахування (копія виконавчого листа або угоди);
  • дублікат наказу про звільнення;
  • копія листа, відправленого судовим приставам і опис вмісту;
  • повідомлення про отримання листів.

Якщо організація веде журнал обліку виконавчих документів аліментників, робиться відмітка про дату відправки.

Вся інформація зберігається на випадок перевірки контролюючих органів правильності процесу утримання і передачі аліментів.

При звільненні працівника "заднім числом"

На практиці нерідко відбувається так, що співробітник вносить неясність щодо подальшої трудової діяльності: спочатку збирається написати заяву за власним бажанням, потім неодноразово змінює своє рішення.

У зв'язку з цим, виникає питання про те, що робити при звільненні аліментщика заднім числом?

Фактично відбувається затримка термінів і порушення законодавства про виконавче провадження. Підприємство все одно має повідомити судовим приставам про розірвання трудового договору і повернути виконавчий лист з необхідними відмітками.

Якщо грамотно пояснити причину затримки і пред'явити документальні докази, можна уникнути виплати штрафів. В крайньому випадку, рішення підлягає оскарженню.

Бувають ситуації, коли аліментник неодноразово здійснює серйозні дисциплінарні проступки.

Звільнення з ініціативи керівництва, в тому числі і заднім числом, не суперечить закону. Головне - основа повинна бути вагомим, і процедури виконуються відповідно до вимог ТК РФ.

Яку відповідальність несе роботодавець:

  • Пропуск терміну сповіщення про припинення договору тягне за собою адміністративну відповідальність. Передбачено штраф з підприємства в розмірі 3000 - 5000 руб., З керівника 300-500 руб.
  • Несвоєчасна відправка виконавчого листа з відміткою про утримані суми загрожує більш серйозним стягненням: від 30 000-100 000 руб. - для підприємства і 10 000- 20 000 - для керівництва.

Судові пристави мають повноваження контролювати і перевіряти правильність здійснення аліментних виплат, аналізуючи бухгалтерську документацію.

Що регулюють питання аліментів документи і закони:

  • Сімейний Кодекс: ст. 111 «Обов'язок повідомляти про зміну роботи співробітника, зобов'язаного сплачувати аліменти»;
  • ст. 81 ТК РФ «Підстави розірвання договору з працівником»;
  • ст. 98 № 229-ФЗ - закон про виконавче провадження;
  • п. 5 ч. 1 ст. 77 ТК РФ - переклад аліментщика в іншу організацію;
  • КоАП-17.14 - Порушення законодавства про виконавче провадження.

права дитини

Звільнення або статус безробітного не дає право батькові чи матері ухилятися від сплати аліментних відрахувань на користь дитини.

Виплати утримуються роботодавцями:

  • з заробітних плат відповідно до розмірів виплат, зазначеними у виконавчому листі;
  • за рахунок компенсацій за ще не використані дні відпустки.

При офіційному статусі безробітного і відповідній постанові суду:

  • з розмірів допомоги, яка виплачується державою як безробітному.

Документи, отримані з бухгалтерії, передаються приставами за новим місцем роботи аліментщика. Якщо ж було укладено добровільне угоду в нотаріуса, воно передається за новим місцем роботи самим одержувачем.

Хто ж повідомляє отримувача аліментів? Цей обов'язок також покладається на бухгалтерію роботодавця. Друге рекомендований лист також містить повідомлення, складене у вільній формі, наказ про звільнення і копію виконавчого листа.

Як бути, якщо в компанії відсутній адреса одержувача аліментів? У цій ситуації другий пакет документів також передається в службу судових приставів, після чого її співробітники виходять на зв'язок з одержувачем виплат.

Оскільки в листі вказують розмір доходу працівника і відсоток утриманих з нього аліментів, то важливо розуміти, які саме грошові надходження відносяться в компанії до розряду «доходи працівника». Норми російського законодавства визначають, що аліменти виплачуються з двох видів доходів:

  • Зарплата співробітника. У 2016 році допускалося стягнення фіксованої суми і відсотка. При цьому останній повинен складати не більше 25% на одну дитину, 33% - на двох дітей і 50% - на трьох і більше дітей.
  • Відпускні виплати. Вони залучаються в тому випадку, якщо зарплата працівника занадто мала. У їх відношенні утримання здійснюється у фіксованій сумі.

Конкретна сума відрахувань (у фіксованій формі або у вигляді відсотка) на користь аліментних виплат прописується у виконавчому листі, тому без нього бухгалтерія не повинна робити які-небудь утримання з зарплати співробітника.

Слід додати, що роботодавець несе відповідальність тільки за утримання аліментів на користь неповнолітніх дітей. У випадках же, коли мова йде про дітей-інвалідів та непрацездатних громадян, то судові пристави не повинні накладати на компанію такого обов'язку.

Дії бухгалтерії при звільненні платника аліментів

Після того, як трудовий договір розірвано, працівник виключається зі штату підприємства і отримує на руки всі належні йому виплати, то судовим приставам направляється лист.

Як уже було згадано раніше, в нього вкладається виконавчий лист. У цьому документі бухгалтер зобов'язаний вказати утриману з працівника суму і залишок виплат одержувачу аліментів.

Які ж подальші дії бухгалтера при звільненні аліментщика? Згідно із законодавчими нормами особиста справа співробітника після його звільнення передається в архів роботодавця. У нього працівники бухгалтерії компанії підшивають такі документи, як:

  • Копія виконавчого листа із зазначенням у ньому суми утриманих з доходів працівника засобів і сукупного залишку аліментних виплат;
  • Дублікат наказу роботодавця про припинення трудових відносин з працівником із зазначенням офіційної дати звільнення;
  • Копії листів-повідомлень, які були відправлені судовим приставам і одержувачу аліментів;
  • Повна опис вкладених в лист паперів.

Найчастіше в організаціях існують спеціальні журнали обліку виконавчих документів. Якщо такий є, то в ньому робиться позначка про дату розірвання трудового договору і відправки листів.

Все вказаний вище документи готуються бухгалтерією роботодавця і зберігаються в архіві на випадок перевірки контролюючих органів. Серед них ключове місце відведено копії виконавчого листа, яка служить свого роду звітом про те, яка сума коштів була утримана з працівника і передана одержувачу аліментів.

Подальший процес виплати аліментів

Звільнення аліментщика з місця роботи, зазначеного у виконавчому листі, зовсім не означає припинення виплати аліментів. Після того як одержувач платежів отримує відповідне повідомлення від роботодавця або судових приставів, йому необхідно взяти ситуацію під свій контроль.

  1. Якщо при оформленні судового рішення укладалася угода про виплату аліментів, то воно передається за новим місцем роботи аліментщика;
  2. Якщо таке відсутнє або одержувач аліментів не має відомості про те, куди працевлаштувався співробітник, то він повідомляє про це в службу судових приставів;
  3. По ходу врегулювання питання про утримання аліментів за новим місцем роботи співробітника, одержувач аліментів має право зв'язуватися зі службою судових приставів і уточнювати у них хід справи.

Важливо знати, що лист одержувачу аліментів повинен бути відправлений у день звільнення (ст. 98 №229-ФЗ). Навіть якщо прострочення у відправці склала всього один день, то одержувач має право подати скаргу в службу судових приставів. Якщо вимога буде обґрунтованим, то:

  • роботодавцю буде винесено попередження або накладено штраф;
  • на нього буде покладено обов'язок по сплаті аліментів одержувачу за період прострочення у відправці виконавчого листа.

Якщо відомості про те, куди працевлаштувався або переїхав аліментник відсутні, то судові пристави організують заходи щодо його розшуку. Як тільки нове місце його роботи буде встановлено - туди передається виконавчий лист, і виплата аліментів поновлюється.

В ідеальному випадку, повідомити матір дітей і приставів про звільнення повинен сам платник аліментів. Він повідомляє їм нове місце своєї трудової діяльності, а також сприяє передачі новому роботодавцю виконавчого листа, наказу та інших документів. При такому розкладі ніякої затримки в сплаті аліментів не буде.

Однак в 90% випадків ці заходи доводиться брати на себе судовим приставам. З огляду на, що залагодження формальностей вимагає певного часу, то прострочення у виплатах може складати близько двох тижнів.

Вкрай важливо знати, що навіть самий відповідальний аліментник може лише сприяти передачі паперів новому роботодавцю. На руки йому ці папери не видаються. Доступ до них мають тільки співробітники органів виконавчого провадження та одержувач аліментів.

Звільнення співробітника, який є платником аліментів, вимагає залагодження значного числа формальностей. Зокрема, роботодавець зобов'язаний відправити повідомлення про розірвання трудового договору з аліментник судовим приставам і одержувачу аліментів, що знімає з нього відповідальність за утримання належної суми з зарплати співробітника.

Схожі записи

У зв'язку з цим, виникає питання про те, що робити при звільненні аліментщика заднім числом?
Хто ж повідомляє отримувача аліментів?
Як бути, якщо в компанії відсутній адреса одержувача аліментів?
Які ж подальші дії бухгалтера при звільненні аліментщика?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online