Зустрічна позовна заява в цивільному процесі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


При розгляді судами цивільних справ претензії позивача оформляються у вигляді позовної заяви При розгляді судами цивільних справ претензії позивача оформляються у вигляді позовної заяви. Якщо ж друга сторона також має претензії, то передбачається така форма, як зустрічний позов. Існування такої юридичної форми є одним з допустимих законом способів захисту відповідачем своїх інтересів.

Для того щоб зустрічну позовну заяву було прийнято судом необхідне одночасне виконання таких умов:

  • суть вимог відповідача до позивача має очевидний зв'язок з основним позовом, і взаємне їх розгляд може допомогти прискорити судочинство;
  • потенційне позитивне рішення за зустрічним позовом не повинно допускати позитивного рішення за основним позовом, тобто недопустима ситуація, коли в повному обсязі задовольняються претензії і позивача, і відповідача.

Якщо хоча б одна з цих умов не виконується, то суд не прийме позов відповідача до розгляду в рамках конкретної цивільної справи. Це зовсім не означає, що подача такої заяви неможлива в принципі. Позов може бути поданий, але його статус вже не буде розцінюватися, як «зустрічний» і розгляд вимог буде здійснюватися поза прив'язкою до первісного заявою.

Юридичний портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що подібний взаємозв'язок основного позову і зустрічного обумовлює і період часу, коли даний документ може бути поданий. Подача допустима не пізніше, ніж буде винесено рішення по цивільній справі. Оптимальним терміном для надання зустрічного заяви є час підготовки до розгляду початкового позову.

Фактичним змістом будь-якого зустрічного позову в цивільному судочинстві є зміна в меншу сторону або повне усунення вимог позивача. При цьому в подається документі не повинні міститися посилання на незаконність початкових вимог, неправильне оформлення позову і так далі.

На порталі bukva-zakona На порталі bukva-zakona.com представлений для ознайомлення зразок зустрічного позову . Даний документ при необхідності може бути використаний, як шаблон. Його структура повністю враховує всі вимоги законодавства і все, що потрібно від користувача - це адаптувати його до конкретних обставин.

При складанні позову подібного роду необхідно враховувати загальні вимоги, які висуваються для аналогічних документів.

1. «Шапка» документа.

У цій частині вказуються стандартні для заяв відомості - повне (без яких би то не було скорочень) назва суду, де розглядається справа, дані про сторони цієї справи (особиста і контактна інформація) і розмір вимог за позовом.

Подача цієї заяви можлива лише в той суд, куди спрямований для розгляду первісний позов.

2. Назва документа.

У назві документа обов'язково має бути присутнім вказівку на те, що він є зустрічним.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

3. Основна (описова) частина.

Починатися ця частина повинна з вказівки на дані цивільної справи за первісним позовом. Слід коротко описати суть цієї справи і вартість претензій позивача. Надто докладний виклад не потрібно, оскільки в розпорядженні суду буде початковий позов, де всі обставини справи відображені максимально докладно.

Акцентувати увагу необхідно на тому факті, що відповідач має також матеріальні претензії до позивача, взаємний залік вимог можливий в рамках однієї справи, і саме це дозволяє йому оформляти зустрічний позов. Ці обставини слід описати докладно для того щоб у суду, при розгляді справи, було повне і правильне уявлення про суть подій.

4. Прохання.

Частина заяви, що містить прохання про задоволення заявлених вимог, повинна містити посилання на ті положення ГК РФ, які і дозволяють оформляти подібний документ. Тут же вказується і сума зустрічних претензій.

5. Опис усіх документів, які підтверджують обґрунтованість вимог.

Тут вказуються всі ті документи, які дали привід до подачі зустрічного позову, розрахунок розміру позовних вимог, будь-які довідки, квитанції, накладні і так далі, здатні підтвердити право на подачу позову і допомогти у визначенні його розміру.

При складанні позову не можна забувати про оплату держмита. Підтвердження про це повинно бути також докладено до самого позову.

Заява повинна містити власноручний підпис особи, яка висуває зустрічні вимоги.

Результатом розгляду в суді цивільної справи за подібним позовом можуть стати такі ситуації:

Неможливою в принципі є ситуація, коли буде винесено рішення про повне визнання вимог обох сторін цивільного процесу.

При будь-якому незгоду з винесеним судовим вердиктом допустимо його оскарження в суді вищого рівня. Оскарження здійснюється за загальними для цивільних справ правилами.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online