Заполярний Вісник - Скільки не цурайся, а платити доведеться

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скільки не цурайся, а платити доведеться

ЗАКОН І ПОРЯДОК

ЗАКОН І ПОРЯДОК

28 травня 2013 року, 16:57

Фото: Денис КОЖЕВНИКОВ

Текст: Юлія Костикова

Судові пристави попереджають боржників

Продумуючи майбутню відпустку, норільчане саме час подбати про питання, пов'язані із заборгованостями і неоплаченими штрафами. Рейди в аеропорт і на пост ГИБДД судові пристави, як правило, не афішують, але як мінімум два рази на тиждень чекають там злісних неплатників.

Подібні виїзди пристави проводять щорічно. Через кліматичні особливості Норильська робити це цілий рік немає можливості.
- Якщо на материку наші колеги можуть виїжджати в рейди в будь-який час року, то у нас це відбувається часом з кількох спроб, - каже заступник начальника відділу міжрайонного відділу судових приставів Норильська Тетяна Руденко. - Нам необхідно везти з собою базу, тому рейд перетворюється в велике, ретельно організований захід. У нас гаряча пора наступає одночасно з початком масового виїзду з міста, тобто в травні. Робимо відповідні запити, можемо поставити боржника на контроль, щоб дізнатися, коли він їде або повертається.
- Кажуть, що ви можете зняти боржника з рейсу.
- Люди завжди плутають обмеження на виїзд за межі Росії з обмеженнями на виїзд з Норильська. Потім нам пишуть скарги: "Він полетів у відпустку, а ви нічого не зробили, обмеження не винесли". Ми не можемо цього зробити. На підставі постанови ми можемо піддати його примусовому приводу. Багато людей платять прямо на місці. Більшість боржників просто не знають, що у них утворилася заборгованість з податку на майно, наприклад. У нас же така специфіка: прописаний людина може бути в одному місці, а проживати в іншому. Ми направляємо постанову про відкриття виконавчого провадження за місцем їх прописки. Людина не отримує його і забуває про заборгованості. Часто хтось згадує, що він свого часу штраф не погасив, тільки в аеропорту. І його тут же можна погасити. Судовий пристав прийме грошові кошти, видасть квитанцію і гроші перерахує стягувачу. Ми виносимо боржникам обмеження на виїзд за межі Росії. Щоб не псувати собі відпускний настрій, радимо норільчане заздалегідь звернутися в службу судових приставів і погасити заборгованість.
- Якщо сума заборгованості велика, в розстрочку платити дозволяєте?
- Розстрочка надається тільки за рішенням суду. В іншому випадку платити потрібно все відразу. Нема грошей? Тоді ми знайомимо боржника з порядком погашення заборгованості і встановлюємо термін добровільного виконання. Чи не погашає і в цей термін? Стягується виконавський збір. Якщо з встановленої суми (з 100 рублів, наприклад) проплачує, скажімо, 50 рублів, а решта потім, то на решту заборгованості буде стягнуто виконавчий збір, який може перевищувати суму заборгованості.
Також існує рішення суду про стягнення заборгованості в солідарному порядку. Наведу ще один приклад: три людини винні банку. Один з них взяв 100 тисяч і привів двох поручителів. З цих трьох один працює, а двоє немає. В цьому випадку хто платоспроможний, з того фактично і стягуються кошти в солідарному порядку. Те ж саме стосується комунальних платежів.
- Які види заборгованостей найбільш часто зустрічаються у норільчан?
- Основні - це податки, збори, аліменти, комунальні платежі, адміністративні штрафи, банківські кредити. У нас все тут основне. Кредитів дуже велика кількість.
Ефективні рейди на посту ДІБДР на купців, які ми проводимо спільно з співробітниками поліції. Перевіряємо водіїв по базі. Якщо є непогашена заборгованість, пропонуємо тут же на місці її погасити. Якщо людина вже на момент зустрічі з судовими приставами на купців знав про заборгованість і не вжив жодних заходів щодо погашення і пояснює, що сьогодні у нього знову немає грошей, щодо нього ми можемо прийняти такі заходи, як накладення арешту на майно, наприклад автомагнітолу. Складаємо акт опису арешту. Потім це майно реалізується, а кошти перераховуються в рахунок погашення заборгованості. Важливо, щоб вартість майна відповідала сумі заборгованості.
- Які ще заходи ви приймаєте, щоб змусити неплатника погасити борг?
- Списуємо грошові кошти з розрахункових рахунків. Проводимо розшук боржників і їхнього майна, розсилаємо смс-оповіщення.
- З якими питаннями жителі найчастіше звертаються до судових приставів?
- Багато питань задають щодо стягнення аліментів. Наприклад, рішення суду було в грудні. До нас лист надійшов в січні. Стягувачі часто дзвонять, питають, з якого місяця почнуть стягувати аліменти на їхню користь? Відповідаємо, що утримання проводитимуть з дати, яка вказана у виконавчому документі. Вона може бути і в червні. Значить, з червня і почнуть стягувати, просто сума, яка з червня до моменту порушення виконавчого провадження піде в заборгованість, і буде стягуватися. 25% - поточна заборгованість і, припустимо, 25% - що утворилася.

Діти ні при чому
Відносно несплати аліментів у Норильську, як виявилося, можна спостерігати чимало сумних історій. Розібратися в них і довести до логічного завершення - завдання фахівців з розшуку боржників по аліментних зобов'язань. За словами судового пристава щодо розшуку боржників Едуарда Тетюцкіх, до кожного боржника вони шукають особливий підхід:
- Все методи розшуку, що перерахувала Тетяна Володимирівна, дуже ефективні. Особливо обмеження виїзду за кордон в період зимових та літніх канікул. Основна маса заможних і платоспроможних боржників прагне виїхати в цей час за кордон, і це підштовхує їх до оплати заборгованості. З аліментами ситуація інша. Неплатники, що знаходяться в розшуку, це в основному люди, які ведуть асоціальний спосіб життя: алкоголіки, наркомани, дармоїди. У нас в Норильську живуть 2,5 тисячі боржників по аліментах, які злісно ухиляються від сплати. З них половина - асоціальні громадяни. Інша категорія - заможні люди з постійним джерелом доходів, які просто не бажають платити.
- Чому не хочуть?
- Розлучення сам по собі трагедія і для дитини, і для чоловіка, і для жінки. Деякі погано розлучаються і починають один одному пакостити і мстити. У нас є один боржник, який зараз в розшуку. Поїхав жити на материк. У цього чоловіка є дуже дорога машина в Норильську. Наскільки мені відомо, вона одна в місті така. Просто батько дитини не хоче платити аліменти, і все. У нього був тут хороший бізнес, який чоловік переоформив на третіх осіб разом з автомобілем. Поки вжитими заходами розшуку він не встановлений.
Є й інша категорія розшукуваних - наркомани. Я займаюся питанням молодої жінки. Вона вже погано пересувається, не відчиняє двері, тому що повністю себе довела вживанням дезоморфина. Нещодавно я в черговий раз попередив її про кримінальну відповідальність, але, з огляду на стан здоров'я жінки, настане вона - незрозуміло.
Інша подібна боржник живе в Оганер. Вона теж наркоманка, а ще хворіє на відкриту форму туберкульозу, сифіліс і визнана епідеміологічно небезпечною. Плювати вона хотіла на суспільство і на дитину. Малюк перебуває в дитячому будинку і матері не потрібен.
- Як поводяться з вами аліментники-боржники?
- Вони не вважають себе злісними. Кажуть про колишню дружину: "Вона тварюка! Я не буду їй платити ". А хтось пояснює, що допомагає самостійно. Два банана приносить і вважає, що матеріально містить. Інші впевнені, що екс-подружжя не буде гроші витрачати на дитину, а купить собі шубу. Або 300 рублів заплатять і думають, що цього достатньо. А спробуй прогодувати дитину. У мене, наприклад, теж є діти, і я розумію, що на 300 рублів і навіть на п'ять тисяч і дитини не прогодуєш.
- Які заходи впливу найбільш ефективні в роботі з неплатниками?
- Зараз не 1937 року, людини не залякаєш. Все відбувається в рамках закону. Деякі навіть спасибі кажуть, що стосовно них порушили кримінальну справу. Відразу ж знаходять роботу і починають платити. Якщо їх засуджують або призначають виправні роботи, то оплата йде в рахунок погашення боргу. Ми примусово не можемо змусити боржників працювати, а суд зобов'язує.
- З психологічної точки зору робота у вас не з легких.
- Раніше я був співробітником органів внутрішніх справ, а тут працюю з 2007 року. Думав, що судовим приставом легше в моральному плані, але це зовсім не так.
Той, хто хоче платити аліменти, платить їх сам і матеріально містить дітей. Забирає їх на вихідні. Важливо розуміти, що аліменти виплачуються на утримання дитини, а не дружини. Відносини з дружиною - це проблеми дорослих, і дитина тут ні при чому. На жаль, це усвідомлює лише мала частина з усіх боржників. Але закон для всіх єдиний. Ми все одно намагаємося переконати аліментників шукати роботу і виконувати свої зобов'язання перед дитиною. Даємо напрямки в центр зайнятості населення з метою працевлаштування. Хто хоче знайти роботу, той її завжди знайде. Нехай заробіток буде не дуже високим, зате постійним і стабільним. Це допомагає в корені змінити життя. Головне бажання.
Подібні виїзди пристави проводять щорічно

Виїзди в аеропорт стали регулярними

Якщо сума заборгованості велика, в розстрочку платити дозволяєте?
Нема грошей?
Чи не погашає і в цей термін?
Які види заборгованостей найбільш часто зустрічаються у норільчан?
Які ще заходи ви приймаєте, щоб змусити неплатника погасити борг?
З якими питаннями жителі найчастіше звертаються до судових приставів?
Стягувачі часто дзвонять, питають, з якого місяця почнуть стягувати аліменти на їхню користь?
Чому не хочуть?
Як поводяться з вами аліментники-боржники?
Які заходи впливу найбільш ефективні в роботі з неплатниками?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online