Стягнення аліментів: правова база та регіональні особливості | Юридична компанія "Щит", юрист в Севастополі, адвокат в Севастополі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Юристи ЮК Щит дають поради читачам інтернет-видання ruinformer по актуальні правових питань Юристи ЮК "Щит" дають поради читачам інтернет-видання ruinformer по актуальні правових питань. Сьогодні ми вам розповімо все, що потрібно знати про процедуру стягнення аліментів.

Сімейне право в цілому та питання, пов'язані зі стягненням аліментів, зокрема на практиці можуть породити вельми непрості конфліктні ситуації. Стикатися з такого роду проблемами неприємно, перш за все, психологічно. Однак орієнтуватися в нормативно-правовій базі і знати основні права і обов'язки обох сторін в даному випадку повинна кожна з них. Допомогти розібратися читачеві в цьому питанні покликана ця стаття.

Матеріально-правовою базою, що дозволяє вирішувати спори зазначеної категорії, є норми сімейного законодавства. Також в цій галузі права застосовуються роз'яснення, які дані в постанові Пленуму Верховного Суду РФ № 9 від 25 жовтня 1996 року (в ред. Від 6 лютого 2007 року) «Про застосування судами Сімейного кодексу Російської Федерації при розгляді справ про встановлення батьківства та про стягнення аліментів », і такі міжнародні правові акти, як Конвенція про права дитини, Мінська конвенція 1993 г. Не варто забувати і про правових позиціях Європейського Суду, сформульованих їм в своїх рішеннях.
Так, відповідно до статті 27 Конвенції про права дитини, (схвалена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1989) встановлено, що кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для нормального фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку. При цьому норми міжнародного права вказують на те, що обоє батьків несуть загальну і однакову відповідальність за виховання і розвиток дитини.
З частини 1 статті 54 Сімейного кодексу РФ слід, що дитина - це особа, яка не досягла віку вісімнадцяти років (повноліття).
Дитина може отримувати зміст від своїх батьків та інших членів сім'ї в порядку та в розмірах, встановлених розділом V зазначеного Кодексу.
Згідно з пунктом 1 статті 80 Сімейного кодексу РФ, батькам ставиться в обов'язок утримання своїх неповнолітніх дітей.
Розмір і форма, в якій повинні сплачуватися аліменти, розраховується за двома принципами - у твердій грошовій сумі, або у відсотках від усіх видів заробітку і доходу платника аліментів.

Сімейний кодекс РФ чітко розмежовує порядок сплати аліментів:

- добровільний (угода сторін)
- примусовий (рішення суду про стягнення аліментів)
- набуття дитиною права власності на нерухомість: у таких випадках, як правило, полягає нотаріально завірений договір дарування, в результаті один з батьків автоматично звільняється від сплати аліментів на дитину до досягнення нею повноліття.
Досить часто батьки не можуть мирно врегулювати дану ситуацію і укласти такі аліментні договори, тоді один з батьків звертається до суду з позовною заявою про стягнення аліментів з другого з батьків.
Під добровільним порядком сплати аліментів розуміють укладення угоди про сплату аліментів із зазначенням розміру, умов та порядку виплати аліментів.
Слід враховувати, що угода про сплату аліментів має полягати в письмовій формі і потребує нотаріального посвідчення. Якщо встановлена ​​законом форма угоди про сплату аліментів не дотримується, то такий документ визнається недійсним.
Нотаріально посвідчена угода про сплату аліментів має силу виконавчого листа.

Примусове стягнення аліментів

Згідно з пунктом 2 статті 80 Сімейного кодексу Російської Федерації, в разі якщо батьками не надається зміст своїм неповнолітнім дітям, кошти на їх утримання (аліменти) стягує з батьків суд.
Якщо угода про сплату аліментів відсутня, аліменти на неповнолітніх дітей стягуються в судовому порядку з їх батьків щомісяця в таких пропорціях: на одну дитину - одна чверть, на двох дітей - одна третина, на трьох і більше дітей - половина заробітку і (або) іншого доходу батьків.
Підставою для припинення виплати аліментів, що стягуються через суд, є досягнення дитиною повноліття або придбання неповнолітньою дитиною повної дієздатності до досягнення нею повноліття.
Якщо доходи платника аліментів нижче прожиткового мінімуму, тоді аліменти стягуються у твердій грошовій сумі в розмірі прожиткового мінімуму.
Суд може визначити розмір аліментів, що стягуються щомісяця, у твердій грошовій сумі або одночасно в частках і в твердій грошовій сумі, якщо відсутня угода батьків про сплату аліментів на неповнолітніх дітей, а також якщо батько, який зобов'язаний сплачувати аліменти, має нерегулярний, мінливий заробіток і (або) інший дохід, або якщо цей батько отримує заробіток і (або) інший дохід повністю або частково в натурі або в іноземній валюті, або якщо у нього відсутня заробіток і (або) інший дохід.
При визначенні розміру твердої грошової суми суд враховує максимально можливе збереження дитині рівня його забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших важливих обставин.
Слід звернути увагу, що грунтуючись на нормах Федерального закону від 24 жовтня 1997 № 134-ФЗ «Про прожитковий мінімум в Російській Федерації», Закону міста Севастополя від 30 квітня 2014 р № 5-ЗС «Про Уряді Севастополя», частини 2 статті 4 Закону міста Севастополя від 11 червня 2014 р № 26-ЗС «Про прожитковий мінімум в місті Севастополі», Уряд Севастополя встановило величину прожиткового мінімуму в місті Севастополі для категорії «діти» в розмірі 9518,00 руб. Зазначену величину прожиткового мінімуму в Севастополі до встановлення величини прожиткового мінімуму застосовують за перший квартал 2016 року.

Термін обігу за аліментами

Відповідно до статті 9 Сімейного кодексу РФ на вимоги, що випливають із сімейних відносин, позовна давність поширюватися не може, виняток становлять лише ті випадки, коли термін для захисту порушеного права прописаний в Кодексі.
При цьому аліменти повинні присуджуватися з моменту звернення до суду.

Судові органи можуть стягнути аліменти і за попередній період, проте для цього повинні бути дотримані наступні умови:

- вживалися заходи, спрямовані на отримання коштів на утримання (батько неодноразово звертався, намагався домовитися, встановлював місцезнаходження та (або) місце роботи, розшукував платника)
- зобов'язана особа ухилялася від сплати аліментів (приховував своє місцезнаходження і (або) доходи, відмовлявся укладати угоду, затягував виплати та ін.)
Однак період, за який можуть бути стягнуті аліменти, повинен обмежуватися трирічним терміном, що передували моменту звернення до суду.
Джерелом для стягнення аліментів, розмір яких встановлює угоду про сплату аліментів або рішення суду, а також для стягнення заборгованості по аліментах може бути заробіток і (або) інший дохід особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти. Якщо розміру заробітку та (або) іншого доходу недостатньо для стягнення аліментів, вони утримуються з знаходяться на рахунках в банках або в інших кредитних установах грошових коштів зобов'язаного особи, а також з коштів, які були передані їм за договорами комерційним і некомерційним організаціям, крім договорів, що призводять до переходу права власності.
Належного виконання обов'язку зі сплати аліментів за рішенням суду повинна сприяти також передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення адміністративна відповідальність при невиконанні законних вимог судового пристава-виконавця, неповідомлення про звільнення з роботи, про перехід на нове місце роботи, навчання, зміні місця отримання пенсії, інших доходів або місця проживання.
Федеральні закони від 15.08.1996 № 114-ФЗ «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію» і від 02.10.2007 № 229-ФЗ «Про виконавче провадження» встановлюють тимчасові обмеження на виїзд боржника з РФ, якщо він не виконує у встановлений термін без поважних причин вимоги, які містить виконавчий документ (ухиляється від виконання накладених на нього судом зобов'язань). Підставою для введення тимчасового обмеження на виїзд щодо особи, яка не виконує судове рішення, може бути заява стягувача або власна ініціатива судового пристава-виконавця.
Покаранням же за злісне ухилення батьків від сплати за рішенням суду коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли вісімнадцятирічного віку, відповідно до частини 1 статті 157 КК РФ, можуть бути виправні роботи на строк до одного року або примусові роботи на той же термін , або арешт на строк до трьох місяців, або позбавлення волі на строк до одного року.
При виявленні факту злісного ухилення платника аліментів від сплати коштів на утримання їх одержувача зобов'язана особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 157 КК РФ. Підставою для залучення боржника до кримінальної відповідальності є критерій злостности. Злісним неплатником визнається особа, яка має заборгованість за тривалий період часу, приховує або часто міняє місце роботи, часто змінює або приховує місце проживання, не є за неодноразовими викликами судового пристава-виконавця, нерегулярно виплачує аліменти, виплачує аліменти не з усіх видів доходів.
Якщо боржник ухиляється від сплати аліментів на утримання дитини, а розмір заборгованості, що утворилася зі сплати аліментів сукупно перевищує суму таких платежів за шість місяців, ФССП Росії має право вимагати примусового виконання судових актів і застосовувати заходи примусового виконання виконавчого документа.
Необхідність участі адвоката в конфліктах подібного роду обумовлена, перш за все, необхідністю участі третьої особи, яка зможе допомогти врегулювати спір і надати як правову, так і психологічну допомогу, адже основною причиною відмови батьків від такого способу вирішення ситуації, є відсутність впевненості, що дані домовленості з часом не будуть порушені. Особливо це стосується батьків, з якими залишається проживати дитина. Таким чином, юристи мають можливість закріпити всі домовленості в нотаріально завіреному договорі. Даний документ має таку ж юридичну силу, як і рішення суду і в разі його невиконання дозволяє впливати на сторони за допомогою застосування процесуальної практики.

Обраний вами адвокат, що працює в юридичній компанії Севастополя, допоможе провести аналіз ситуації з юридичної точки зору, пояснити сторонам все за і проти, а також, використовуючи правові важелі впливу, підштовхнути сторони до мирного шляху вирішення проблеми. Крім того, робота адвоката може знадобитися при складанні та підписанні договорів, його завданням в даному випадку буде юридичний аналіз положень договорів і уникнення закріплення в умовах договорів невигідного для клієнта положення.

джерело: Юридична Компанія "ЩИТ"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online