Сплачуються аліменти з продажу квартири

  1. Стягуються аліменти з продажу квартири
  2. Отримання доходів від продажу квартири
  3. Особливості
  4. Коли стягуються аліменти з продажу квартири
  5. Інші випадки
  6. Квартира і заборгованість по аліментах
  7. Чи може квартира бути врахована в якості аліментів
  8. Укладання угоди про аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи потрібно платити аліменти з продажу квартири? Це важливе питання для платником аліментів, адже самостійно визначити джерела надходження грошових коштів, з яких стягуються аліменти, досить складно, а переплачувати, нехай навіть і свого рідного людині, хочеться далеко не всім батькам.

Стосовно грошей від продажу квартири або будь-якого іншого нерухомого майна питання стоїть по-особливому, адже мова йде про досить велику суму грошових коштів Стосовно грошей від продажу квартири або будь-якого іншого нерухомого майна питання стоїть по-особливому, адже мова йде про досить велику суму грошових коштів.

Стягуються аліменти з продажу квартири

Питання про те, чи необхідно обчислювати аліменти з коштів, отриманих від продажу квартири, виникає через наявність прогалин в законодавстві. Зокрема, стаття 81 Сімейного кодексу РФ визначає, що при відсутності між батьками добровільного угоди про сплату аліментів, кошти на утримання дитини стягуються в судовому порядку щомісяця. Розмір таких виплат також визначено на законодавчому рівні.

У цій же статті йдеться про те, що аліментні платежі на матеріальне утримання неповнолітньої стягуються з заробітної плати або іншого постійного доходу платником аліментів.

Повний же перелік джерел доходів, на які може бути накладено таке стягнення, визначено Постановою Уряду №841. У цьому нормативному акті не міститься такого джерела, як кошти, отримані від продажу квартири або іншого роду нерухомості. Відповідно, стягувач не може вимагати перерахування грошових коштів на матеріальне утримання дитини з продажу нерухомого майна, за винятком тих випадків, коли це обумовлено угодою.

Однак цей же законодавчий акт містить пункт про те, що аліментні платежі можуть стягуватися з доходів, отриманих на підставі договорів, укладених між фізичними особами. Продаж нерухомого майна потрапляє під умови цієї норми, що активно використовується стягувачами при подачі позовної заяви до суду.

Отримання доходів від продажу квартири

Перш за все, варто визначитися з тим, що продаж об'єкта нерухомості, в тому числі і квартири, є варіантом отримання доходу. Але при цьому на юридичному рівні досі немає єдиної думки щодо того, що саме є доходом. Відносно грошових сум, отриманих в результаті продажу об'єкта нерухомого майна, існує кілька позицій:

  1. Доходом вважається вся сума, отримана в результаті продажу об'єкта нерухомості.
  2. Доходом може вважатися тільки та сума, яка перевищує початкову вартість квартири (тобто накрутка, яку робить продавець).
  3. Мета, по якій відбувається продаж об'єкта нерухомості (наприклад, якщо отримані в результаті вчинення такого правочину кошти будуть використані для придбання нового житла, вони не можуть вважатися доходом).

Залежно від трактування і розглядається питання можливості стягнення з цих доходів аліментів. Резюмуючи вищесказане, можна зробити висновок, що дохід - це матеріальні цінності (гроші), які людина отримала за певний період часу шляхом вчинення будь-яких дій. В цілому, отримання доходу може бути виражено шляхом отримання:

  1. Зарплати.
  2. Стипендії.
  3. Пенсії.
  4. Посібники.
  5. Надходжень, отриманих від продажу товарів або надання послуг.
  6. Виплат, отриманих в рамках законодавства про авторські права.
  7. Доходи, отримані власником від продажу нерухомості або здачі її в оренду.

Відповідно, продаж квартири є доходом, а значить, з отриманих в результаті такої оборудки грошових коштів можна стягнути аліменти. Саме на цій позиції засновують свою думку юристи, які при дачі визначення доходів засновують свою думку на податковому законодавстві.

Особливості

Незважаючи на той факт, що в Податковому кодексі кошти від продажу квартири - це доходи, при розгляді цього питання в рамках аліментних правовідносин. Так, як показує практика, в більшості випадків аліменти не можуть бути стягнуті з сум, отриманих від продажу нерухомого майна.

Іншої точки зору, якої дотримується частина фахівців, доходом може супроводжуватися лише та угода, яка спрямована на отримання зайвих грошових коштів. Відповідно, такі гроші людина може використовувати на свій власний розсуд. Однак в більшості випадків продаж нерухомості відбувається тільки для того, щоб поміняти одну квартиру на іншу, відповідно, у платником аліментів не залишається зайвих коштів, і виручені від продажу гроші не може вважатися доходами.

Коли стягуються аліменти з продажу квартири

Зовсім інакше справа йде з тими випадками, коли продаж об'єкта нерухомості - це основна економічна складова діяльності людини. Наприклад, коли громадянин придбав нове житло в новобудові, зробив у ньому ремонт, поставив меблі і продажів, значно збільшивши при цьому вартість такої квартири. В цьому випадку кошти, виручені з такого продажу, розглядаються як доходи, і, відповідно, з них можна стягнути аліменти на утримання малолітньої дитини.

Інші випадки

  1. Ще один спосіб отримання доходів шляхом використання об'єктів нерухомості - здача квартири, земельної ділянки, іншого нерухомого майна в оренду.
  2. Придбання землі, споруда на ній будинку, оформлення всієї необхідної документації про власність і подальший продаж двох цих об'єктів також є варіантом отримання доходів.
  3. Продаж квартири, в якій не проживає платником аліментів. Так, наприклад, якщо батько продає одну зі своїх квартир, то виручена в результаті операції сума розглядається стягувачем, а в подальшому приставами і судом, як дохід.

Що робити?

Звичайно, платником аліментів, який отримав солідну суму коштів від продажу своєї нерухомості, навряд чи захочеться розлучатися з їх вагомою частиною (в суд частіше все направляються позови з вимогою виплатити від однієї чверті до половини від вартості проданого майна). У цьому випадку людині необхідно довести в суді той факт, що проведення операції було здійснено не для отримання доходу. Однак на практиці здійснення такої процедури виявляється складніше, ніж може здатися на перший погляд.

У подібній ситуації результат залежить від правильності дій, тому фахівці радять відразу ж звертатися за допомогою до юристів, досвідченим в даних питаннях. Вагомий аргумент при врегулюванні цієї проблеми - те, що отримані в результаті здійснення угоди грошові кошти були спрямовані на придбання нового об'єкта нерухомості для подальшого постійного проживання.

Крім цього, угода повинна бути здійснена разово, у суду не повинно виникати ніяких питань щодо того, чому платником аліментів регулярно перепродує своє майно.

Варто також пам'ятати про те, що не всі об'єкти нерухомого майна можуть обкладатися аліментами. Згідно із законом, стягнути грошові кошти можна тільки з спільно нажитий нерухомості, яка з'явилася в період офіційно укладеного шлюбу. Отже, стягувач не зможе розраховувати на отримання частини доходів, отриманих від продажу:

  1. Квартири або іншого нерухомого майна, яке було отримано продавцем ще до укладення шлюбу.
  2. Майна, від якого другий з подружжя відмовився в порядку, встановленому законом, а також нерухомість, яка була отримана продавцем за договором дарування або у спадок.
  3. Будь-яке рухоме або нерухоме майно, яке платником аліментів придбав за власні кошти вже після офіційного скасування реєстрації шлюбу.

Квартира і заборгованість по аліментах

На жаль, випадки, коли платником аліментів навмисно ухиляється від сплати податків на утримання своєї малолітньої дитини, зустрічаються досить часто. В результаті, по даним виконавчої справи накопичуються заборгованості.

Щоб погасити борги, судовий пристав, який займається виробництвом у даній справі, може заарештувати квартиру, з метою її подальшого продажу на аукціоні. В результаті, частина коштів, виручених за підсумками такої угоди, направляється на погашення наявного боргу, а решту грошей залишаються у володінні боржника, який може розпоряджатися ними на свій розсуд.

Слід пам'ятати про те, що навіть при наявності великої заборгованості по аліментах, продаж нерухомості - це крайній захід, яким вдаються тільки у виняткових випадках. Згідно із законом, приставу мають право спочатку заарештувати рахунки і цінні папери боржника, щоб в подальшому вилучити звідти кошти, і направити їх на погашення боргів.

Якщо виручених в результаті таких первинних заходів засобів недостатньо, проводиться арешт рухомого майна - особистого автомобіля боржника, технічних засобів Якщо виручених в результаті таких первинних заходів засобів недостатньо, проводиться арешт рухомого майна - особистого автомобіля боржника, технічних засобів.

Отже, арешт квартири з метою її подальшого продажу допускається тільки в тих випадках, коли первинні заходи не дали результату або виручених коштів виявилося недостатньо для погашення всіх боргів, зазначених у виконавчому справі. При цьому в законі є виключення, за яким арешт єдиного житла неплатника з метою його подальшого продажу не допускається.

Чи може квартира бути врахована в якості аліментів

Згідно із законом, людина, яку зобов'язали виплачувати аліменти на утримання своєї неповнолітньої дитини, має право передати йому у власність своє нерухоме майна. Такий крок визнається одноразовим аліментних платежем, що фіксується документально.

В такому випадку платником аліментів звільняється від свого обов'язку матеріально утримувати неповнолітнього, проте така можливість з'являється тільки після того, як перехід права власності фіксується документально.

При прийнятті такого рішення, платником аліментів повинен простежити за тим, щоб всі документи були оформлені правильно, в суворій відповідності з усіма нормами законодавства. В іншому випадку, через деякий час папери можуть бути оскаржені, а батькові пред'явлені документи в несплаті аліментів і обов'язок виплатити утворилася за цей період часу заборгованість.

Укладання угоди про аліменти

Найоптимальніший спосіб врегулювання будь-яких питань, пов'язаних зі сплатою аліментів - складання добровільного угоди між батьками неповнолітньої дитини. Даного документа може передувати укладення шлюбного договору, в якому описуються основні нюанси розділу спільно нажитого в роки шлюбу майна в разі розлучення.

Добровільне угоду про сплату аліментів може містити інформацію про те, як відбувається стягнення коштів з доходів, отриманих в результаті продажу квартири або іншої нерухомості. При наявності в документі такого пункту, їм же повинні бути обумовлені наступні умови:

  1. Розмір відрахувань (як правило, в процентному співвідношенні).
  2. Порядок виплати.
  3. Правила нарахування.

Отже, якщо в угоді містяться відомості про необхідність сплатити аліменти у разі продажу нерухомого майна, то вимоги, що пред'являються стягувачем, правомірні. Причому оскаржити цю вимогу в суді не вийде, так як при складанні документа обидві сторони знали про наслідки продажу нерухомості, а значить, грошове стягнення не є для платником аліментів несподіванкою.

Так чи можна стягнути аліменти з продажу квартири? На це питання не можна дати однозначної відповіді, так як на законодавчому рівні цей момент чітко не визначений. Результат розгляду такого позову в суді безпосередньо залежить від індивідуальних особливостей справи.

Що робити?
Так чи можна стягнути аліменти з продажу квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online