Що робити якщо батько не платить аліменти на дитину?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Сімейний Кодекс визначає однакову обов'язок подружжя у вихованні та забезпеченні дитини Сімейний Кодекс визначає однакову обов'язок подружжя у вихованні та забезпеченні дитини. У разі розлучення батьків цей обов'язок зберігається. І той чоловік, з яким залишається дитина, і чоловік чи жінка повинні брати участь у вихованні та матеріальному забезпеченні дітей.

Ідеальним варіантом є наявність домовленості між разводящимися батьками. Така домовленість враховує і розмір грошового утримання, що припадає на дитину, і участь другого з батьків у процесі виховання. Залежно від ступеня взаємної довіри між колишнім подружжям договір може бути навіть усним. Але найкраще скласти його в письмовій формі і завірити в нотаріуса.

Нерідкі випадки, коли один з батьків не тільки не бажає брати участь у вихованні своєї дитини, але і не хоче виконувати свої фінансові зобов'язання перед ним. У ситуації, коли один з батьків (частіше за все це батько) не платить аліменти на дітей, вихід один - звернення до суду з позовною вимогою про примусове їх стягнення. Право на отримання аліментів має той з батьків, з ким залишився дитина після розлучення.

Аліменти можуть бути стягнуті:

  • Після розлучення батьків з того з них, хто проживає окремо.
  • Без розірвання шлюбу з того з батьків, хто ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків.
  • З одного з батьків, які не перебували в офіційному шлюбі, але чиє ім'я зазначено в свідоцтві про народження дитини.

Заява про стягнення аліментів може бути подано через будь-який час після того, як виникла ця причина.

Крім безпосередньо заяви про примусове стягнення аліментів до суду необхідно подати:


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

  • Копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу (якщо є).
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Виписку з будинкової книги, яка свідчить про те, що дитина проживає разом з позивачем.
  • Довідку про заробітну плату другого з батьків (якщо є).

Справи про стягнення аліментів розглядаються в світових судах. Винятком будуть ті справи, в яких потрібно розгляд питань про позбавлення батьківських прав або оспорювання материнства (батьківства). Такі справи повинні розглядатися в районних судах.

За рішенням суду на відповідача може бути покладено обов'язок щомісячного платежу на утримання дитини в За рішенням суду на відповідача може бути покладено обов'язок щомісячного платежу на утримання дитини в   відсотковому відношенні до його заробітної плати або у фіксованій сумі відсотковому відношенні до його заробітної плати або у фіксованій сумі. Крім того, суд зобов'яже другого з батьків погасити вже наявну заборгованість по аліментах.

У разі невиконання судового рішення по виплаті аліментів (приховування або приниження рівня доходів, відмову про сплату аліментів і так далі) протягом чотирьох місяців другий батько може бути притягнутий вже до кримінальної відповідальності. Для цього необхідна подача відповідної заяви в службу судових приставів.

За родом своєї діяльності судові пристави зобов'язані стежити за безумовним і неухильним дотриманням рішень суду. Вони мають право накладати арешт на майно боржника в рахунок сплати аліментів. Джерелом для сплати аліментів і погашення заборгованості може бути не тільки заробітна плата, а й інші джерела доходу. Наприклад, доходи з цінних паперів, доходи від здачі в найм житлових приміщень і так далі.

При наявності заборгованості по аліментах до того з батьків, хто ухиляється від їх сплати, можуть бути застосовані й інші серйозні обмеження. Це стосується можливості виїзду за кордон, отримання кредитів в банках і інших заходів.

Якщо один з батьків не бажає добровільно платити аліменти своїй дитині єдиним законним способом змусити його це зробити є звернення до суду. Суд завжди буде приймати рішення в інтересах дитини.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online