Що не може бути предметом застави?

  1. Предмет застави: загальні положення по ГК РФ
  2. Що саме не може стати предметом застави
  3. Чи можуть гроші бути предметом застави
  4. Які речі не можуть бути предметом застави при закладі і заміні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Предметом застави не можуть бути певні види майна і майнових прав, прямо передбачені в законі. Детальніше про те, що конкретно забороняється передавати в заставу, а також що необхідно враховувати при заміні і закладе предмета застави, розповідається в цій статті. Предметом застави не можуть бути певні види майна і майнових прав, прямо передбачені в законі

фото:

Предмет застави: загальні положення по ГК РФ

Що саме не може стати предметом застави

Чи можуть гроші бути предметом застави

Які речі не можуть бути предметом застави при закладі і заміні

Предмет застави: загальні положення по ГК РФ

Застава є одним з варіантів забезпечення виконання зобов'язань. Згідно ст. 334 Цивільного кодексу РФ (далі - ГК РФ) цінність застави для управненої сторони зобов'язання (кредитора) полягає в тому, що в разі нездійснення зобов'язаною стороною (боржником) його обов'язки (наприклад, неповернення кредиту) об'єкт, що знаходиться в заставі, реалізується (продається) , а отримана від реалізації сума передається кредитору в рахунок погашення його вимог в першочерговому в порівнянні з іншими кредиторами порядку. Таким чином, необхідною властивістю предмета застави виступає його оборотоздатність.

За загальним правилом в заставу можна передати будь-яке майно (включаючи речі, майнові права, об'єкти, які будуть отримані заставодавцем в перспективі, і ін.), Яке не відноситься до прямо забороненого законом (ст. 336 ЦК України).

Так, не допускається передавати в заставу:

  • об'єкти, на які неможливо звернути стягнення;
  • вимоги (претензії), невіддільні від особистості кредитора;
  • інші майнові прав, які не можна передати (поступитися) іншому суб'єкту;
  • конкретний тип майна, чий заставу прямо обмежений або заборонений нормативно-правовим актом (далі - НПА).

ВАЖЛИВО! Укладення договору в протиріччя НПА тягне ризик його оскарження. У той же час угода, підписана в порушення прямої законодавчої заборони, розцінюється як нікчемного, як поїсти на суспільні інтереси (ст. 168 ЦК України). До останнього судова практика відносить договір про відступлення вимог, невіддільних від особистості кредитора (п. 75 постанови Пленуму Верховного суду РФ «Про застосування судами ...» від 23.06.2015 № 25).

Детальніше про заставу розповідається в статті Застава як спосіб забезпечення виконання зобов'язань .

Що саме не може стати предметом застави

Розглянемо більш докладно, яке майно забороняє передавати в заставу законодавець.

Перелік об'єктів, на які неможливо звернути стягнення, представлений в ст. 446 Цивільного процесуального кодексу. Так, фізична особа не може бути позбавлена ​​наступного майна, яким воно володіє на праві власності:

  • квартири (її частини), за умови що дана особа і учасники його сім'ї не мають можливості проживати в іншому придатному приміщенні і квартира не закладена за договором іпотеки;
  • речей особистого користування, крім коштовностей та інших предметів розкоші;
  • речей, які використовуються в рамках професійної діяльності, крім тих, чия цінність вище 100 МРОТ, і ін.

Конкретні види майна юридичної особи (далі - ЮО), яке воно не може передати в заставу, визначені в спеціальних НПА. Наприклад, не можна звернути стягнення:

  • на виняткове право на секретний винахід (п. 6 ст. 1405 ЦК України);
  • рухоме і нерухоме майно богослужбової функції (ст. 21 закону «Про свободу совісті та релігійні об'єднання» від 26.09.1997 № 125-ФЗ) і ін.

До невіддільним від особистості кредитора відносяться вимоги:

  • про сплату аліментів;
  • компенсації шкоди, заподіяної життю або здоров'ю.

Прикладами майна, чий заставу прямо обмежений або заборонений НПА, є:

  • права учасників (засновників) всіх ЮЛ, крім акціонерного товариства і товариства з обмеженою відповідальністю (ст. 358.15 ГК РФ);
  • культурні цінності державних і муніципальних музеїв, галерей та інших державних організацій культури (ст. 51 Основ законодавства України про культуру, затв. ЗС РФ 09.10.1992 № 3612-I) і ін.

Чи можуть гроші бути предметом застави

Згідно ст. 128 ГК РФ готівкові та безготівкові грошові кошти є об'єктами цивільних прав. При цьому законодавець не передбачає прямої заборони на використання грошових коштів в якості застави (ст. 336 ЦК України). Разом з тим у судовій практиці тривалий час панувала позиція, відповідно до якої не могли бути закладені кошти, що знаходяться на банківському рахунку, в зв'язку з тим, що вони не відповідали такого важливого властивості предмета застави, як допустимість реалізації (п. 3 додатка до інформаційного листа ВАС РФ «Огляд практики ...» від 15.01.1998 № 26).

ВАЖЛИВО! Проблему застави грошових коштів певним чином вирішило введення в 2013 році в Цивільному кодексі України положень про можливість застави прав за угодою про банківський рахунок в результаті відкриття кредитної організацією заставного рахунку (ст. 358.9 ГК РФ).

При цьому сторони угоди можуть домовитися про те, що заставодержатель має права вимоги щодо обумовленої твердої суми (і тоді заставодавець зобов'язаний підтримувати дане мінімальне значення або має право зменшити його при наявності згоди заставодержателя) або усієї кількості грошових коштів на час дії угоди.

Заставодавець може безперешкодно керувати наявними засобами на заставному рахунку, якщо сторони не домовляться про інше або відсутній пряма заборона (обмеження) в НПА.

Звернення стягнення на дане майно здійснюється після отримання кредитною організацією відповідного розпорядження заставодержателя за допомогою переказу коштів з заставного рахунку на рахунок заставодержателя або видачі йому готівки (ст. 358.14 ГК РФ).

Які речі не можуть бути предметом застави при закладі і заміні

За загальним правилом річ, що знаходиться в заставі, перебуває у володінні заставодавця. Разом з тим в залежності від положень НПА, а також домовленості учасників зобов'язання предмет застави може бути переданий у володіння заставодержателя, і тоді має місце заклад майна.

При цьому можливість заставодержателя користуватися закладеним майном за умови збереження його цінності повинна бути передбачена угодою сторін (п. 5 ст. 346 ЦК України). У свою чергу, заставодавець, позбавлений можливості користуватися закладеної річчю, також обмежений в розпорядженні нею. Однак аналогічні наслідки для заставодавця можуть настати і в разі залишення предмета застави під замком і печаткою заставодержателя (п. 2 ст. 338 ЦК України).

Прикладом застави є передача рухомої речі, особисто використовуваної фізичною особою, у володіння ломбарду (ст. 358 ЦК України).

Разом з тим аналіз діючих норм дозволяє зробити висновок про те, що передати заставодержателю годі й будь-яку річ. Так, предметом застави не може виступати наступне майно:

  • товари в обороті, які залишаються у заставодавця (ст. 357 ЦК України);
  • майно, на яке встановлена ​​іпотека (ст. 1 закону «Про іпотеку (заставі нерухомості)» від 16.07.1998 № 102-ФЗ).

Що стосується заміни предмета застави, в даному випадку також діє правило про те, що залежить можна будь-яке майно, не заборонене законом. Заміна при цьому може відбуватися як на підставі домовленості учасників, так і під час відсутності схвалення заставодавця або заставодержателя в спеціально передбачених законом випадках (ст. 345 ЦК України).

Таким чином, в заставу можна передати будь-яке майно, крім того, що прямо заборонено законом. До нього належать об'єкти, на які неможливо звернути стягнення, невіддільні від особистості кредитора домагання, інші майнові права, які не можна передати іншому суб'єкту, а також інше майно, чий заставу прямо обмежений або заборонений НПА.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online