Скільки отримує мать одиночка в місяць 2019 році: на одну дитину

  1. Правовий статус матері-одиначки
  2. Що за законом належить матері-одиначці
  3. Які посібники покладаються одиноким матерям
  4. одноразові виплати
  5. щомісячна допомога
  6. Виплати працевлаштованим жінкам
  7. Виплати для непрацюючих
  8. Виплати, покладені при народженні другої дитини
  9. Виплати багатодітним матерям
  10. Посібники малозабезпеченим матерямй-одинакам
  11. Пройдіть соціологічне опитування!
  12. Пільги для матерів-одиначок
  13. куди звертатися
  14. необхідні документи
  15. До якого віку виплачується допомога
  16. Перспективи підвищення виплат
  17. Підстави для припинення виплат
  18. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 8 хвилин

Розмірковуючи над оформленням статусу одинокої матері, багато хто цікавиться, скільки отримує мати-одиначка. Виховувати і піднімати на ноги дитину одній завжди набагато складніше, ніж робити це в повній сім'ї. Саме тому таким жінкам держава гарантує допомогу у вигляді соціальних виплат і пільг.

Правовий статус матері-одиначки

Не кожна жінка, самостійно виховує дитину, визнана матір'ю-одиначкою на законодавчому рівні. Для того щоб отримати такий статус, потрібно виконати ряд вимог.

Так, в свідоцтві про народження дитини замість інформації про батька повинен стояти прочерк або позначка «записано зі слів матері».

Для отримання статусу матері-одиначки не підходить варіант, коли батьки в розлученні або батька позбавили батьківських прав.

До недавнього часу у вітчизняному законодавстві взагалі не було такого поняття як «мати-одиначка» і чіткого визначення, кого можна віднести до цієї категорії.

У 2014 році було прийнято постанову Верховного суду РФ, згідно з яким під одинокою матір'ю слід розуміти жінку, самостійно виконує батьківські обов'язки по вихованню та розвитку одного або декількох дітей без допомоги їх батька або вітчима.

Держпідтримка таких жінок проводиться на різних рівнях і в різних сферах. Деякі пільги прописані, наприклад, в Трудовому і Податковому кодексах РФ.

Крім федеральних виплат, регіональні нормативно-правові акти можуть передбачати наявність додаткової грошової допомоги на певній території.

Що за законом належить матері-одиначці

В цілому можна сказати, що за законом належить одиноким матерям отримувати ті ж виплати, що і жінкам в повній сім'ї:

  • виплату при народженні дитини;
  • посібник, пов'язане з вагітністю та пологами;
  • допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 1,5 року.

виплату при народженні дитини;   посібник, пов'язане з вагітністю та пологами;   допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 1,5 року

Федеральні виплати - ще не все, на що має право самотня жінка, яка народила дитину. Наприклад, Уряд Москви визначило компенсаційні виплати для цієї категорії населення:

  • пов'язані з ростом вартості життя на дітей до 16 років;
  • прив'язані до зростання цін на продукти харчування на дітей до 3 років;
  • в разі відходу самотньою матір'ю за дитиною-інвалідом.

Крім того, якщо дохід жінки нижче прожиткового мінімуму, держдопомогу по догляду за дитиною - не єдине, на що вона має право згідно із законом. Їй покладені і інші виплати, розмір яких залежить від віку дитини.

Які посібники покладаються одиноким матерям

Всі дитячі посібники матерям-одиначкам в 2019 році можна поділити на дві великі групи:

  • ті, які виплачуються одноразово;
  • ті, які нараховуються щомісяця до досягнення дитиною певного віку.

Крім того, розмір виплат залежить від кількості дітей в сім'ї і черговості народження того чи іншого малюка, а також від того, працює жінка чи ні.

Існують федеральні і регіональні посібники. Перші покладаються всім громадянам Росії, а другі - тільки жителям певного регіону.

Як показує практика, виплати різних рівнів істотно відрізняються один від одного. Але в будь-якому випадку матері-одиначки повинні перебувати під особливим захистом держави. Як показує практика, виплати різних рівнів істотно відрізняються один від одного

одноразові виплати

Вже з назви зрозуміло, що одноразові виплати не мають регулярної основи, а перераховуються лише один раз. Так, одинокій матері нарівні з іншими народжують жінками покладена матеріальна допомога від держави після пологів.

На кожну дитину потрібно виділити окрему виплата. З 1 лютого 2019 року її розмір становить 17 479, 73 руб. Ця сума однакова для всіх і не залежить від працевлаштування жінки, рівня її доходу та інших факторів.

Звертатися за призначенням виплати необхідно до роботодавця (для працюючих) або в органи соціального захисту населення (для непрацюючих громадян) протягом півроку після народження малюка.

У регіонах часто передбачається додаткова одноразова виплата: наприклад, в Москві вона поки становить 5 500 руб. при народженні першої дитини і 14 500 руб. за другого і всіх наступних.

щомісячна допомога

Щомісячні виплати призначаються молодої матері і виплачуються щомісяця до досягнення дитиною 1,5 року. Розмір допомоги становить 40% від середнього заробітку за попередні вагітності 2 роки.

Мінімальний розмір допомоги до півтора років на утримання дитини становить 4 512 рублів для першого малюка і 6 554,89 рублів для другого.

Допомога виплачується як офіційно працевлаштованим жінкам, так і тим, хто не працював. Працюючим за його призначенням потрібно звернутися до свого роботодавця. Оплату в цьому випадку проводить Фонд соціального страхування.

Безробітним громадянам дану виплату оформляють і щомісяця виплачують після звернення в органи соціального захисту населення за місцем проживання.

З початку 2019 року у молодих сімей з щомісячним доходом менше 1,5 прожиткових мінімумів з'явилася можливість отримувати нові виплати на дітей до 1,5 року. Це - адресні допомоги в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого в певному регіоні.

На першу дитину така допомога буде виплачуватися до досягнення нею півтора року, а на другого даний вид виплат буде проводитися з коштів материнського капіталу.

Жінки часто йдуть в декретна відпустка не на півтора року, а на три. Логічно, що протягом цього часу вони якось повинні забезпечувати себе і дитину. Але, згідно із законодавством, зазначені вище суми виплачуються тільки перші 1,5 року, а сума допомоги до 3 років в РФ складе протягом строку всього 50 руб. у місяць.

Адресні виплати доступні тільки тим, у кого дитина народилася або був усиновлений з 1 січня 2019 року.

Виплати працевлаштованим жінкам

Допомога по вагітності та пологах (так звані декретні) виплачується виключно тим жінкам, які офіційно працевлаштовані. Після настання 30 тижнів вагітності в жіночій консультації їм видають листок непрацездатності, після чого працює майбутня породілля отримує виплати в розмірі середньомісячного заробітку.

У 2019 мінімальна допомога становить 51 919 руб.

Виплати для непрацюючих

Буває, що жінка не працює ні до, ні під час вагітності. У цьому випадку їй доступно меншу кількість посібників, ніж працевлаштованої. Крім того, безробітним все виплати:

  • нараховуються в мінімальному або чітко встановленому розмірі;
  • виплачуються через органи соціального захисту населення.

Безробітні жінки отримують тільки 2 обов'язкових посібники: одноразову виплату після пологів і щомісячну допомогу до досягнення дитиною 1,5 років в розмірі 3 277,45 рублів.

Однак часто непрацюючим доступні регіональні виплати: посібник для малозабезпечених, на другого або третього малюка і інші. Дізнатися про реогіональних виплати докладніше можна в органах соціального захисту населення за місцем проживання.

Виплати, покладені при народженні другої дитини

З тим, які виплати покладені при народженні першої дитини, ми розібралися. Однак у багатьох сім'ях більше дітей. За нормами російського законодавства при народженні другої дитини передбачені ті ж виплати та допомоги, що і при вагітності і народженні першої дитини. Відрізняються тільки розміри виплат.

При будь-яких обставинах 2 дітей ростити і виховувати набагато складніше, ніж одного, особливо якщо робити це в поодинці. Тому держава гарантує одиноким матерям додаткову допомогу - щомісячні виплати за другу дитину значно вище, ніж за першого.

Багато регіонів країни заохочують народження двох і більше дітей, теж збільшуючи розміри допомог. А на федеральному рівні жінка з двома дітьми може розраховувати ще на 453 026 руб. Багато регіонів країни заохочують народження двох і більше дітей, теж збільшуючи розміри допомог

Виплати багатодітним матерям

Якщо у жінки троє дітей і більше, вона вважається багатодітною мамою. Крім виплат, передбачених для інших дітей, багатодітна мати буде отримувати:

  • щомісячну виплату на третю дитину до досягнення нею трирічного віку в розмірі дитячого прожиткового мінімуму, встановленого законодавством;
  • регіональний материнський капітал.

Отримавши статус багатодітної, вона зможе розраховувати на додаткові посібники та пільги, які відрізняються в кожному регіоні.

Дотація на третю дитину виплачується разом з материнським капіталом, передбаченим за програмою і для другого малюка. Щоб дізнатися про положеннях допомоги та пільги, слід звернутися до органу соціального захисту населення.

Посібники малозабезпеченим матерямй-одинакам

Сім'ї, в яких дохід на одну людину менше встановленого законодавством прожиткового мінімуму, вважаються незаможними.

З самотніми матерями таке трапляється, оскільки через самостійного виховання малюка вони не працюють або змушені обмежуватися неповною зайнятістю. Особливо поширене таке явище, якщо дітей в сім'ї кілька.

Щоб їх життя відповідала мінімальному рівню, незаможної сім'ї виплачується щомісячна додаткова допомога на дитину.

Хоча ця виплата вважається федеральної, її розмір встановлюється на місцевому рівні і відрізняється в різних регіонах. На багатьох територіях така допомога для одиноких матерів призначається в підвищеному розмірі.

Пройдіть соціологічне опитування!

Інші виплати одиноким матерям

Державою передбачено й інша допомога для матерів-одиначок, наприклад, компенсація за дитяче харчування. Виплачується вона до досягнення дитиною трирічного віку. У Москві є компенсації за найм житла, якщо жінка перебуває на обліку як потребує поліпшення житлових умов.

Одиноким матерям, які стали на облік в медичну організацію до 12 тижня вагітності, покладена доплата 655,49 руб. щомісяця.

Жінка може не тільки народити, а й усиновити дитину. Для цього потрібно дотриматися всі необхідні умови. Яка наважилася на такий відповідальний крок грошові виплати покладаються точно так же, як і народила малюка.

Особливим випадком вважається, якщо самотня мама виховує дитину-інваліда. Тоді для неї передбачені певні надбавки за різними регіональними програмами. А якщо мати-одиначка до всього ще й сама інвалід, їй виплачується підвищена пенсія.

Інші життєві обставини теж змушують жінок задуматися про наявність чи відсутність у них права на допомогу держави.

Наприклад, вагітність наступила у дівчини, яка ще вчиться або знаходиться на військовій службі. Формально вона не є працевлаштованої, але все ж отримає виплати по вагітності та пологах у фіксованому розмірі.

Наприклад, визначаючи, що належить студентці, для розрахунку візьмуть величину її стипендії, а для військовослужбовця - державного піклування.

Пільги для матерів-одиначок

Піклуючись про самотніх матерів, держава передбачає наявність різних пільг.

В першу чергу велика кількість пільг прописано в трудовому законодавстві. Вони стосуються розпорядку дня, звільнення і прийняття на роботу, лікарняного листа і багатьох інших аспектів.

У Податковому кодексі РФ вказані деякі податкові відрахування:

  • на перших двох дітей - по 1 400 рублів;
  • на третю і наступних - 6 000 рублів.

Таким чином, для матерів-одиначок не нараховується податок на доходи фізичних осіб на одноразові адресні виплати.

Для одиноких матерів передбачені й інші пільги:

  • безкоштовне харчування в навчальних закладах;
  • переважне право на влаштування дітей в дошкільні установи;
  • безкоштовні ліки та медичні послуги, путівки в санаторій;
  • безкоштовний проїзд громадським транспортом та інші.

Такого роду переваги, як правило, встановлюються на регіональному рівні.

При наявності оформленого статусу одинокої матері жінка може звертатися за призначенням відповідних посібників.

Відповідь на питання про те, як отримати ту чи іншу виплату, може відрізнятися в залежності від організації, яка її призначає.

куди звертатися

Як зазначалося раніше, в залежності від виду допомоги потрібно зібрати певний пакет документів для роботодавця або органів соціального захисту населення за місцем проживання. Як зазначалося раніше, в залежності від виду допомоги потрібно зібрати певний пакет документів для роботодавця або органів соціального захисту населення за місцем проживання

необхідні документи

Повний перелік документів залежить від організації, в яку ви звертаєтеся для отримання допомоги. Вам знадобиться:

  • паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка про склад сім'ї;
  • трудова книжка (в разі наявності);
  • довідка № 25 (видається в РАГСі).

Для отримання будь-якої виплати обов'язково потрібно подати заяву.

До якого віку виплачується допомога

Багатьох одиноких матерів цікавить, до якого віку в Росії виплачуються гроші. Нагадаємо, що в обов'язковому порядку всім жінкам виплачується допомога до досягнення дитиною півтора року.

Офіційно працевлаштовані жінки мають більше прав, оскільки вони змушені брати відпустку по догляду за дитиною і робити перерву в роботі. У зв'язку з цим їм виплачується допомога до досягнення дитиною трирічного віку.

Після 3 років виплати передбачені в основному малозабезпеченим, а також тим, хто виховує дитину-інваліда.

Якщо щомісячний дохід сім'ї нижче встановленого державою прожиткового мінімуму, то, відповідно до регіональних законами, можуть призначатися посібники, які виплачуються аж до досягнення дитиною 18 років.

Перспективи підвищення виплат

З кожним роком держава прогнозує підвищення виплат і збільшення гарантій у соціальній сфері. Це робиться для того, щоб забезпечити гідний рівень життя тих категорій населення, які потребують соціальної допомоги та захисту.

В кінці минулого року уряд проіндексував багато виплати в зв'язку з інфляцією. Від цього залежить, чи виростуть ті чи інші посібники. У порівнянні з попереднім роком, всі соціальні виплати, в тому числі і матерям-одиначкам, повинні збільшитися на 4,3%.

Підстави для припинення виплат

Посібники перестають виплачувати, коли скасовуються підстави для їх призначення. Місцеві органи влади можуть встановлювати причини, за якими у виплаті допомоги буде відмовлено. Наприклад, Уряд Москви ухвалив, що законною підставою для припинення виплат щомісячної допомоги на дитину є:

  • досягнення дитиною певного віку;
  • зняття його з обліку за місцем проживання в Москві;
  • перевищення середньомісячного доходу сім'ї;
  • смерть дитини.

Визначаючи, скільки грошей зараз повинна отримувати в місяць самотня жінка з дитиною, органи влади столиці також вирішили, що виплати можуть бути припинені, якщо:

  • допомога не отримують протягом 6 місяців поспіль;
  • вступає в силу законне рішення суду, яким дитину визнано безвісно відсутнім;
  • неповнолітній працює за трудовим договором або займається підприємницькою діяльністю, в результаті чого стає повністю дієздатним.

В інших регіонах можуть бути встановлені інші правила припинення виплат.

висновки

Щоб зрозуміти, як розрахувати всі грошові кошти, покладені одинокій матері за законом, потрібно врахувати ряд факторів: працевлаштована вона офіційно, її середньомісячний дохід і регіон проживання.

Отримати повне уявлення про це питання допоможуть фахівці органів соціального захисту населення за місцем проживання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online