Скільки аліментів повинен платити батько на 2 дітей в Росії в 2019 році?

  1. Законодавча база
  2. Розмір аліментів на двох дітей
  3. Виплати на дітей від різних шлюбів
  4. порядок отримання
  5. Правила зміни розміру виплат
  6. збільшення аліментів
  7. зменшення аліментів
  8. порядок виплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки зобов'язані утримувати свою неповнолітню дитину, незалежно від того, живуть вони разом чи нарізно. Розповімо, скільки батько повинен платити на 2 дітей в Росії, як діляться аліменти при вихованні їх у сім'ях від різних шлюбів і інші пов'язані з цим питання.

Зміст статті:

Законодавча база

Законодавча база

Питання стягнення грошових сум на потреби дітей регулюються Сімейним кодексом Російської Федерації. Він встановлює розмір аліментів в частках і твердій сумі, порядок їх зміни, процедуру отримання при взаємній домовленості і суд.

Закон про виконавче провадження визначає, як нараховуються та вираховуються платежі із заробітної плати батька, добровільно не виконує своїх обов'язків по утриманню дітей.

Розмір аліментів на двох дітей

Розмір аліментів на 2 дітей встановлюється як третина від усіх доходів батьків, зобов'язаного їх сплачувати. Стягнуте суму необхідно розділити між першим і другим дитиною. Таким чином, виплата на кожного з них становить по 16,5 відсотка.

Грошові кошти необхідно утримувати не тільки із заробітку батька, а й з усіх його доходів. Сюди відносяться, наприклад, прибуток від підприємництва, здачі майна в оренду, дивіденди з цінних паперів, а також пенсії та допомоги.

Аліменти можна розрахувати в незмінній сумі, яку фіксує суд до щомісячної виплати. Це можливо тільки у визначених законом випадках, до яких відносяться:

  1. Отримання батьком зарплати повністю або частково у валюті або натуральній формі (товарами, продуктами харчування). У цьому випадку неможливо робити утримання в процентах, оскільки допускається це робити виключно в рублях.
  2. Платник офіційно не працює, або доходи його нестабільні, носять періодичний, в тому числі, сезонний характер. Це не дозволяє щомісяця забезпечити мінімальні потреби дитини.
  3. Недобросовісний тато, який не хоче належним чином виконувати свої обов'язки, всіляко приховує свої реальні доходи. Наприклад, він може бути безробітним або мати низьку офіційну зарплату, при цьому купувати дороге майно і регулярно відпочивати за кордоном.
  4. Інші ситуації, при яких нарахування аліментних платежів у відсотках не забезпечує мінімум потреб дитини та порушує його права на гідне утримання.

Фіксована сума аліментів прив'язується до прожиткового мінімуму, затвердженого в регіоні проживання. При зміні його розміру, що стягуються кошти індексуються приставом.

Виплати на дітей від різних шлюбів

Коли діти виховуються в одній сім'ї, то розмір належних аліментів не викликає питань. Мама отримує третину від доходів батька, і на свій розсуд витрачає їх на дитячі потреби. Але не так все однозначно, якщо малюки народжені в різних шлюбах.

У подібних ситуаціях розмір одержуваних аліментів на двох дітей може відрізнятися у першого і другого. Це залежить від того, коли кожна з матерів звернулася за стягненням коштів на утримання, а також в якому порядку вони будуть отримані. Можливі такі варіанти нарахування аліментів.

  1. Перша дитина отримує 25%, другий 16,5%.

Така ситуація складається, коли після розлучення батька, що має одного сина чи дочку, з першою дружиною, вона подає на аліменти. У цьому випадку суд виносить рішення виплачувати чверть доходу.

Через деякий час батько вступає в повторний шлюб, де у нього народжується ще одна дитина. Після розставання з його матір'ю, колишній чоловік також зобов'язаний виплачувати кошти на утримання і цього малюка. При цьому до стягнення буде покладатися сума в розмірі 16,5%.

Народження у такого батька другу дитину і сплата йому грошових коштів не буде вагомою підставою для зниження сум першому. Колишній чоловік може звернутися до суду з вимогою зменшити розмір утримань, в зв'язку з новими зобов'язаннями. Але це не є автоматичною причиною для задоволення позову.

Судова практика виходить з того, що якщо у тата не відбулося істотного погіршення фінансового становища (наприклад, втрата роботи з поважних причин або отримання інвалідності), дитині від першого шлюбу має максимально забезпечуватися той же рівень життя, що був до народження другого малюка. У такій ситуації один буде отримувати більшу суму, а другий - меншу, що є абсолютно законним.

Порахувати, скільки отримає кожен з діток, нескладно. Для цього достатньо скористатися калькулятором. Наприклад, зарплата батька становить 40 000 рублів. Значить, першій дитині належить 10 000, а другого - 6 600.

  1. Кожен з дітей одержує по 16,5%.

Кожен з дітей одержує по 16,5%

Обидві матері можуть пред'явити до колишнього чоловіка вимоги виплатити аліменти, коли у батька вже двоє дітей. У цьому випадку суд ухвалить стягнути на кожного по 16,5%.

Також можлива ситуація, коли розмір коштів на першого малюка буде знижений з 25%. Це може бути, якщо крім народження дитини, мають місце обставини, які призвели до зменшення рівня доходів аліментщика.

Наприклад, зарплата батька становить 35 000 рублів. В цьому випадку, якщо діти виховуються однією матір'ю, їй буде перераховано на їх утримання 11 666. Якщо аліменти отримують різні жінки, на кожну дитину припадає по 5 833.

  1. Діти отримують фіксовану суму.

У випадках, встановлених законом, можливо отримувати на утримання дітей фіксовану суму. Розмір її буде визначено судом, виходячи з потреб дитини.

  1. Розмір аліментів визначається батьками.

Коли аліменти виплачуються за взаємною домовленістю між матір'ю і батьком, їх розмір визначається колишнім подружжям. Однак мінімальна їх величина не повинна бути менше тієї, що встановлена ​​законом. Також одна дитина може отримувати суму відповідно до рішення суду, а другий - певну батьками.

Також замість регулярної виплати грошових коштів тато може подарувати дитині, наприклад, квартиру. Можливо і одноразово покласти на рахунок матері велику суму на потреби дітей в майбутньому.

порядок отримання

  1. Угоду.

Батьки мають право домовитися між собою про те, яку суму батько буде перераховувати своїм дітям на їх утримання. Максимальна межа її не встановлено. Батьки мають право домовитися між собою про те, яку суму батько буде перераховувати своїм дітям на їх утримання

При цьому її розмір не може бути менше 16,5% від доходу батька на одну дитину. Також можливо передбачити зобов'язання подарувати синові або дочці дороге майно або перерахувати значну суму.

Всі досягнуті домовленості необхідно закріпити угодою. Цей документ обов'язково посвідчується нотаріусом. Якщо цього не зробити, він не набуде юридичної сили. Це означає, що при порушенні батьком своїх зобов'язань його не можна буде змусити їх виконувати навіть через суд. Після підписання угоди обоє батьків зобов'язані дотримуватися його умови.

  1. Судовий порядок.

Коли мати і батько не можуть домовитися про перерахування аліментних платежів, необхідно звертатися до суду. Подається заява позовну або на видачу наказу в залежності від конкретної ситуації.

  1. Коли у чоловіка двоє дітей від одного подружжя, грошові кошти можуть бути стягнуті в спрощеному порядку. Для цього потрібно отримати судовий наказ, подавши відповідну заяву. Воно буде розглянуто в п'ятиденний термін без виклику сторін.

Після цього наказ надсилається поштою батькові, який має право письмово заявити про його скасування. Якщо він це зробить, вимога про стягнення аліментів буде розглядатися в загальному порядку.

  1. Якщо чоловік платить на утримання першої дитини, то згідно із законом стягувати гроші на другого потрібно шляхом подання позову. Обумовлено це тим, що дані вимоги можуть зашкодити правам малюка від колишнього шлюбу. При такому порядку суд викликає на розгляду справи позивача, відповідача, а також першу дружину.

Однак на практиці нерідко друга дружина також подає заяву на отримання судового наказу. Хоча вона має право претендувати на стягнення 16,5%, просить зобов'язати чоловіка виплачувати 25. При цьому замовчує про наявність аліментів на першу дитину.

Суд самостійно не перевіряє зобов'язання батька, тому винесе такий наказ. У подібній ситуації аліментник має право просити скасувати прийняте рішення. Якщо він цього не зробить, то буде зобов'язаний кожній дитині виплачувати по 25%.

  1. Якщо мати бажає отримувати аліменти у фіксованій сумі щомісяця, необхідно подавати позов. При розгляді справи потрібно довести, що стягнення грошей у відсотковому відношенні ущемляє права дитини.

Для отримання аліментів потрібно звертатися до мирового суду. Зробити це можна як за адресою проживання батька, так і матері. Держмито не сплачується. Якщо одночасно висунуті вимоги про місце проживання дітей або розділу майна вартістю понад 50 000 рублів, потрібно подавати позов до районного суду. До заяви додаються необхідні документи:

  • свідоцтво про шлюб або розлучення (якщо вже оформлений);
  • документи на дитину;
  • довідка про склад сім'ї;
  • дані про дохід батька (при наявності таких відомостей);
  • копія заяви та додатків до нього (якщо подається позов);
  • інші, в залежності від особливостей спору.

Завантажити зразок позову

Правила зміни розміру виплат

При зміні фінансового або сімейного стану сторін можливий перегляд розміру аліментів. Як правило, мати просить платежі збільшити, а батько - зменшити.

Робиться це в судовому порядку. Виняток становлять виплати за угодою. Вони змінюються також підписанням завіреного нотаріусом документа. Якщо домовитися не вдасться, потрібно звертатися в суд.

збільшення аліментів

Вимога збільшити щомісячні виплати можуть бути обумовлені наступними обставинами:

  • зрослі потреби дитини;
  • втрата роботи матір'ю з поважних причин (скорочення штатів, ліквідація підприємства, погіршення стану здоров'я та інше);
  • отримання інвалідності або важке захворювання матері;
  • досягнення першою дитиною чоловіка віку 18 років;
  • погіршення матеріального становища мами з поважних причин (поява інших утриманців, наприклад, потребують батьків, народження ще однієї дитини і знаходження в декреті тощо);
  • інші причини.

Суд оцінює кожен випадок індивідуально.

зменшення аліментів

Підставою для зменшення виплат буде суттєве погіршення фінансового становища батька. До цього може бути віднесено наступне:

  • Втрата роботи з поважних причин (скорочення штату, ліквідація підприємства) і неможливість працевлаштуватися.
  • Зниження рівня доходу, в тому числі до мінімалки.
  • Поява інших утриманців (нужденних батьків, народження третьої або четвертої дитини), при зниженні рівня доходів.
  • Батько став інвалідом або страждає важким захворюванням, що вимагає витрат на лікування.
  • Інші причини.

Нерідко батьки зловживають своїм правом на зниження розміру аліментів. Судова практика не визнає поважними причинами для зменшення виплат:

  • Народження ще однієї дитини. Сам по собі цей факт, при збереженні колишнього рівня доходів, не є підставою для зменшення аліментів. Навіть якщо у батька троє малюків, але його зарплата збільшилася, суму першого суд збереже на колишньому рівні.
  • Відсутність працевлаштування без поважних причин. Якщо батько є непрацюючим, при цьому у нього немає проблем зі здоров'ям, виплати знижені не будуть. Така людина має всі можливості отримувати дохід і утримувати своїх дітей.
  • Наявність кредитів. Якщо у батька є борги, незалежно від їх розміру і кількості, це не є підставою для зниження аліментів. Оформляючи кредит, людина повинна оцінювати свої фінансові можливості, і враховувати при цьому необхідність виплат коштів на утримання дітей.

При заяві вимог про збільшення або зменшення аліментів позивач повинен довести необхідність зміни їх розміру в ту чи іншу сторону. Для цього потрібно подати дані про доходи, працевлаштуванні, стан здоров'я та інше.

порядок виплати

Отримання виплат на двох дітей проводиться таким чином: якщо батьком не виконуються добровільно зобов'язання по перерахуванню аліментів, необхідно ініціювати процедуру примусового стягнення.

Потрібно звернутися до приставам за адресою проживання платника і написати заяву про порушення провадження. Прикласти до нього судовий наказ, виконавчий лист або угоду. Якщо відомо місце працевлаштування колишнього чоловіка, необхідно повідомити його. Також потрібно вказати, яким способом мати бажає отримувати гроші - в касі, поштою або на рахунок в банку.

Пристав направляє документи в організацію, де працює аліментник. Бухгалтерія з кожної зарплати батька, після податкових відрахувань, перераховує потрібну суму матері зазначеним їй способом.

Отже, батько зобов'язаний виплачувати на утримання двох дітей третину своїх доходів, по 16,5% на кожного. Однак на практиці перша дитина може отримувати чверть заробітку. Аліменти можуть призначатися судом у фіксованому розмірі. Також можлива виплата грошових коштів на основі добровільної угоди або постанови суду. Перераховується сума може бути зменшена або збільшена при зміні життєвих обставин. Якщо батько не хоче виконувати свої обов'язки, гроші стягують примусово через приставів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online